από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Το τέλος ακινήτων από έκτακτο γίνεται μόνιμο

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα υπήρξαν ανέκαθεν η πιο εύκολη φορολογική λεία με δεκάδες άμεσους και έμμεσους φόρους. Πρόσφατα στα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από ορισμένο κυβισμό επιβλήθηκε πρόσθετος φόρος πολυτελείας, ενώ στα ακίνητα επιβλήθηκε ένας ακόμη πρόσθετος φόρος: ο λεγόμενος φόρος υπεραξίας. Ο φόρος αυτός είχε επιβληθεί και στο παρελθόν ως φόρος κεφαλαίου με παράλληλη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης. Τώρα επαναφέρεται ως φόρος εισοδήματος.

Σύμφωνα με ό,τι έχει νομοθετηθεί πρόσφατα, όσοι από 1.1.2013 αποκτήσουν ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία (αγορά, κληρονομιά, γονική παροχή) και το μεταβιβάσουν με επαχθή αιτία, θα φορολογηθούν εφάπαξ με ποσοστό 20% στην υπεραξία που θα προκύψει μεταξύ της αντικειμενικής αξίας κτήσης και της αντικειμενικής αξίας πώλησης. Η φορολογία αυτή αποτελεί μια νέα πρόσθετη φορολογία στα ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε διπλή φορολογία. Ο πωλητής του ακινήτου θα επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος και ο αγοραστής με φόρο μεταβίβασης.

Η φορολογία των ακινήτων έχει γίνει βαριά, πολύ βαριά. Περαιτέρω επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία θα κάνει και τη φορολογία αυτή δυσβάστακτη. Παρά ταύτα σχεδιάζεται η επιβολή μιας νέας φορολογίας στην κατοχή ακινήτων, με ενσωμάτωση σε αυτήν του φόρου ακίνητης περιουσίας και του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, με ευρεία επέκταση της φορολογικής βάσης. Αυτό σημαίνει ότι στη νέα φορολογία θα υπαχθούν πρόσωπα χωρίς καμία φοροδοτική ικανότητα, ενώ το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων θα αποκτήσει μόνιμη μορφή.

Το ισχύον Σύνταγμα αλλά και τα προγενέστερα συντάγματα με ρητή διάταξη προστάτευαν την ιδιοκτησία. Στο άρθρο 17 του Συντάγματος του 1975 ορίζεται ότι η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του κράτους, υπό την έννοια ότι το κράτος την αναγνωρίζει και την προστατεύει. Η προστασία συνίσταται στο δικαίωμα του ατόμου να μην κωλύεται στην απόλαυσή της και να μη στερείται αυτής. Μια επαχθής φορολογία θα παραβιάσει τις συνταγματικές αυτές αρχές. Είναι πιθανόν να στερήσει από το άτομο το δικαίωμα απόλαυσης της όποιας ιδιοκτησίας του και ακόμη και αυτό τούτο το δικαίωμα ιδιοκτησίας.

Με τις μεταβολές που έγιναν πρόσφατα στη φορολογία εισοδήματος παραβιάστηκαν βασικές συνταγματικές διατάξεις. Παραβιάστηκε κατάφωρα η αρχή της ίσης μεταχείρισης, ενώ η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας αγνοήθηκε. Ας μη συμβεί το ίδιο και με τη νέα φορολογία.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Αντίστροφοι ρόλοι. | 11/02/2013 06:47
    Μήν αγχώνεσαι,έτσι καί αλλιώς λεφτά δέν θά δούνε.Δέν υπάρχουν.Εμπρός μάρς.Ολοι οι Ελληνες φυλακή.Ποιός θά μάς ταϊζει;Δέν μέ ενδιαφέρει.Εχουν υποχρέωση όσοι είναι έξω.Ας μάς πληρώνουν τά τροφεία οι πακιστανοί πού καθαρίζουν τά παρμπρίζ ή αυτοί πού πουλάνε c.d.Εδώ πού φτάσαμε λίγη σημασία έχει.Οτι θέλουν άς κάνουν.Εγώ καί άλλα 3.000.000 Ελληνες δέν έχουμε νά χάσουμε τίποτα.Φτιάξτε καί άλλες φυλακές καί ερχόμαστε.Γουστάρω.Εχω πάθει ιδρυματισμό.Δέν θέλω νά βγώ ποτέ.Νά μέ ταϊζει ο Τόμσεν μέχρι νά πεθάνω από γεράματα.Ετσι θέλετε;Ετσι θά γίνει.Κανένα πρόβλημα.Τά έχω ρυθμίσει όλα.Ζήτω τό τζάμπα.Ζήτω η διεθνής αμνηστία.Ξυπνήστε Ελληνες.Τζάμπα είναι καί ο κουρέας.
    Τάκης.Χ.
    απάντηση60