«Το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας, ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας» έγραφε ο Ισοκράτης κάμποσους αιώνες πριν.

Δηλαδή, το όνομα των Ελλήνων είναι σύμβολο όχι της φυλής αλλά της παιδείας, με αποτέλεσμα να ονομάζονται Ελληνες εκείνοι που μετέχουν της δικής μας μόρφωσης παρά αυτοί που έχουν κοινή καταγωγή. Ηρθε όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχεδόν 2500 χρόνια μετά, να γνωμοδοτήσει ότι για να αποκτήσει κάποιος την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να έχει γνήσιο δεσμό με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία.

Τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά μεταναστών δηλαδή, που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, πήγαν σε ελληνικό σχολείο, νοιώθουν τη χώρα μας ως πατρίδα τους, δεν έχουν το δικαίωμα του πολίτη αυτής της χώρας.

Κανείς δεν παραγνωρίζει ότι έχουμε πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών. Ότι χρειάζεται επιτέλους να αποκτήσουμε μεταναστευτική πολιτική.Όμως εδώ δεν μιλάμε για τους παράνομους μετανάστες που χρησιμοποιούν συνήθως την χώρα μας ως ενδιάμεσο σταθμό για μια άλλη χώρα και περιφέρονται από πόλη σε πόλη και από πλατεία σε πλατεία, αναζητώντας μια διέξοδο, προκαλώντας πολλές φορές ουκ ολίγα προβλήματα. Μιλάμε για παιδιά δεύτερης γενιάς, που οι γονείς τους για πολλά χρόνια δούλεψαν σκληρά στην Ελλάδα και βοήθησαν στην οικονομική της ανάπτυξη. Μιλάμε για παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα και επιθυμούν να ενσωματωθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία. Παιδιά που ζουν δίπλα μας, που πηγαίνουν στα ίδια σχολεία με τα δικά μας παιδιά, που πολλές φορές διαπρέπουν. Που θέλουν να κρατούν την ελληνική σημαία στις παρελάσεις, όπως δικαιούνται, αλλά κάποιοι τους το αρνούνται. Κι όμως έρχεται τώρα το ΣτΕ για να τα κατατάξει σε παιδιά δεύτερης κατηγορίας…
Ο νόμος Ραγκούση, δεν έκανε τίποτε άλλο από τα βάζει κάποιους κανόνες, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που μερικές από αυτές έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς με την παράνομη μετανάστευση. Θα είναι παράλογο ο νέος νόμος που θα ετοιμάσει η συγκυβέρνηση να οδηγήσει αυτά τα παιδιά για μια φορά ακόμα στο περιθώριο. Επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο είναι το πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες και άλλο με αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία και νοιώθουν τη χώρα μας ως τη μοναδική τους πατρίδα…