Ο κ. Γ. Παπανδρέου μπορεί, λόγω φόρτου εργασίας, να μην παρακολουθεί τουρκικά σίριαλ, όμως γνωρίζει πολλούς ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν σ΄αυτά. Πρωτάκουστο, θα πείτε; Το εξομολογήθηκε ο ίδιος και μάλιστα ευρισκόμενος στον Βόσπορο στην οικία του πρώην Προέδρου της Τουρκίας Ισμέτ Πασά ή Ισμέτ Ινουνού, όπως είναι περισσότερο γνωστός. Γνωστός και σε εμάς αφού το 1923 ως πληρεξούσιος υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε εκ μέρους της Τουρκίας την περίφημη Συνθήκη της Λωζάννης (την οποία τόσες φορές έχουν καταπατήσει οι Τούρκοι).

***
Τώρα θα πείτε τι σχέση ο Ισμέτ Ινονού με τα τουρκικά σίριαλ; Όταν ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε προσφάτως την οικία του στον Βόσπορο και τον υποδέχθηκαν στενολί συνεργάτες του πρώην Προέδρου της Τουρκίας έγινε ξαφνικά λόγος και για τα τουρκικά σίριαλ και ο κ. Παπανδρέου της είπε ότι υπάρχουν παιδιά φίλων του που παίζουν σ΄αυτά. Να σημειώσω ότι οι συγγενείς του Ινονού ζήτησαν τιμής ένεκεν από τον πρώην πρωθυπουργό να καθήσει στο… γραφείο του Ισμέτ Ινονού, πάνω στο οποίο βρισκόταν το περιοδικό «Time» με εξώφυλο ένα σκίτσο του πρώην πανίσχυρου Προέδρου της Τουρκίας. Πάντως ο κ. Παπανδρέου φρόντισε και για τον άλλον φίλο του τον Ισμαήλ Τζεμ (πρώην υπουργό Εξωτερικών) και έφερε έναν κλάδο ελιάς από το Καστρί ζητώντας να το εναποθέσουν στον τάφο του.
***
Τέλος, όσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, με ενημέρωσαν ότι κουτσουρεμμένη παρέλαβε τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου (αλλά και του περασμένου Δεκεμβρίου). Ο λόγος; Του έκοψαν από τον βουλευτικό μισθό του όσες ημέρες απουσίαζε εκτός Ελλάδος. Και αυτές ήταν πολλές. Αλλά και ο Φεβρουάριος θα αρχίσει με περικοπές στον μισθό του, αφού προγραμματίζει επίσκεψη στη Λισαβόνα για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και εν συνεχεία στις ΗΠΑ, όπου θα διδάξει και πάλι ως επισκέπτης καθηγητής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Αλλά οι μειώσεις του βουλευτικού μισθού, ισοφαρίζονται και μάλιστα με το παραπάνω από τις ομιλίες που κάνει μέσω του πρακτορείου Harry Walker.
***
Με το επίθετο «καλός» (και τίποτα περισσότερο) χαρακτήρισε τον κ. Αλ. Τσίπρα στην τηλεοπτική του εμφάνιση στη ΝΕΤ ο εκ των επιτελών του στην Οικονομία, καθηγητής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Μόλις του φτιάξουμε και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει άριστος. Θα πρέπει να φθάσει η στιγμή να λέμε ότι θα γίνει το Α΄ ή το Β΄σε συγκεκριμένους τομείς διακυβέρνησης», είπε ο καθηγητής. Θέλουν, βλέπετε εκλογές, πριν από τις γερμναικές εκλογές, νομίζουν ότι θα τις κερδίσουν και συνεπώς θα πρέπει να έχουν και πρόγραμμα. Για την τάξη απλώς σας υπενθυμίζω ότι αρμόδιος για το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι ο κ. Ι. Δραγασάκης

***
Εκείνο που μου είπαν σχετικά με την αναβολή (την περασμένη Δευτέρα) της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι λεγόμενες συνιστώσες, δεν παίζουν πλέον τόσο καθοριστικό ρόλο. Μόνον μία είπαν ότι παίζει και αυτή δεν είναι άλλη από το Αριστερό Ρεύμα. Μου είπαν μάλιστα να το σημειώσω αυτό και για το μέλλον, γιατί αναμένονται εξελίξεις.
***
Με το πλοίο της γραμμής επρόκειτο να αναχωρήσει το βράδυ της Τρίτης για την Κρήτη ο κ. Α. Λοβέρδος συνοδευόμενος από συνεργάτες του για μια περιοδεία διαρκείας πέντε ημέρων στη Μεγαλόνησο. Τώρα θα πείτε γιατί με πλοίο; Επειδή θα μεταφέρουν όλοι μαζί και τα αυτοκίνητά τους. Η κάθοδος του κ. Λοβέρδου στην Κρήτη, για συναντήσεις με φορείς και κατοίκους, γίνεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη κάθοδο του Προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου. Αυτό όμως δεν έχει σημασία, αφού, όπως μου είπαν, ο κ. Λοβέρδος λειτουργεί ξεχωριστά από το ΠαΣοΚ, χωρίς μάλιστα να το… ενοχλεί. Ο κ. Βενιζέλος στο μεταξύ αναχωρεί για τη Γερμανία και θα έχει σημαντικές συναντήσεις (ανάμεσα σε άλλες) και με στελέχη του SPD.

***
Επανεμφάνιση των νοσταλγών της χούντας (όσοι έχουν απομείνει) αναμένεται να υπάρξει στην κηδεία του «σκληρού» αρχιπραξικοπηματία Νικόλαου Ντερτιλή. Όπως έμαθα ετοιμάζεται να εκφωνήσει λόγο ο αρχιβασανιστής του ΕΑΤ- ΕΣΑ Θ. Θεοφιλογιαννάκος και άλλα χουντικά κατάλοιπα, την Πέμπτη το πρωϊ στο Α΄Νεκροταφείο. Το παρόν αναμένονται να δώσουν και χρυσαυγίτες.
***
Στη Βουλη οι χρυσαυγίτες δεν χάνουν την ευκαιρία να ειρωνευτούν ή να επιτεθούν σε βουλευτές, κυρίως της ΝΔ. Προσφάτως ήταν στο βήμα η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κυρία Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία έχει μια ιδιαίτερη ξενική προφορά. Μόλις τελείωσε την ομιλία της, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πολύς κ. Χρ. Παππάς που ορισμένοι τον θεωρούν και θεωρητικό της Χρυσής Αυγής. Και τι είπε για την προλαλήσασα βουλευτίνα της ΝΔ: «Ακούσατε την εκπρόσωπο της ελαφροδεξιάς.Τώρα θα ακούσατε και τη δική μου ομιλία». Βεβαίως έπεσε γέλιο, αλλά με τον χαρακτηρισμό «ελαφροδεξιοί» όλο και συχνότερα οι χρυσαυγίτες αποκαλούν τους βουλευτές της ΝΔ.
***
Απολύσεων συνέχεια στο κομματικό έντυπο του Περισσού, τον «Ριζοσπάστη». Χθες απολύθηκε η δημοσιογράφος κυρία Έρση Κουμπούρη, θυγατέρα του πρώην βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κ. Δ. Κουμπούρη. Προφανώς το «μήνυμα» που επιθυμεί να εκπέμψει η ηγεσία στο εσωτερικό, μετά και την αντίδραση που εκδηλώθηκε εντός της εφημερίδας με τη συλλογή των υπογραφών των 16 παλαιότερων δημοσιογράφων της -και μάλιστα δίχως να πάρει χαμπάρι η Διεύθυνση- που ζητούσαν τη σύγκληση γενικής συνέλευσης, είναι ότι δεν γίνονται διακρίσεις στις απολύσεις. Κάποιοι μάλιστα αναρωτιούνται αν θα έχουν και συνέχεια οι απολύσεις παιδιών κομματικών στελεχών, καθώς, όπως λέγεται, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπως η θυγατέρα του κ. Μ. Μαϊλη, εκπροσώπου Τύπου του ΚΚΕ, η οποία επίσης εργάζεται στον «Ριζοσπάστη.

***

Ωστόσο ο χορός των απολύσεων δεν σταμάτησε στην κυρία Κουμπούρη. Την ίδια μοίρα είχε και ο δημοσιογράφος και ιστορικός κ. Γ. Πετρόπουλος, ο οποίος επί σειρά ετών υπέγραφε τα ιστορικά αναγνώσματα του «Ριζοσπάστη», ενώ στο παρελθόν ήταν στενός συνεργάτης του Χαρίλαου Φλωράκη, τον οποίο και συνόδευε σχεδόν σε όλες τις περιοδείες του.

***
Στο «Χυτήρειο», εκεί όπου ανέβηκε η επεισοδειακή παράσταση Corpus Christi επέλεξε η ΔΗΜΑΡ να συναντηθεί με την… κουλτούρα. Στο κάλεσμα του κ. Φ. Κουβέλη προς τον καλλιτεχνικό κόσμο αναταποκρίθηκαν οι κκ. Ι. Μπέζος (που διοργάνωσε την όλη εκδήλωση), Στ. Μάινας (ηθοποιός) Δ. Μαρωνίτης (πανεπιστημιακός), Γ. Χουλιάρας (σκηνοθέτης), Μάνος Ελευθερίου, Χρ. Χωμενίδης (συγγραφέας), Δημ. Νόλλας (συγγραφέας), Νότης Μαυρουδής (συνθέτης), Γιώτα Κουταμανίδου (ηθοποιός), Β. Αρδίτης (σκηνοθέτης), Ρέα Γαλανάκη (συγγραφέας) και πολλοί άλλοι. Υπήρχε και ένα πιάνο όπου ακουγόταν μουσική και τραγούδια από το Νέο Κύμα, με το τραγούδι «μη μιλάς άλλο για αγάπη», να του τραγουδά ο Πρόεδρος.