από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Η κομματοκρατία αντιστέκεται

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Εδώ και μερικούς μήνες διαμοιράζουν τα λάφυρα του κράτους. Ποιοι τα καρπούνται; Οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι: οι κομματάνθρωποι και οι «κολλητοί». Η χώρα και το πολιτικό σύστημα έχουν χρεοκοπήσει αλλά τα κυβερνητικά κόμματα δεν λένε να αλλάξουν συνήθειες. Μπορεί πολιτικά στελέχη να μην εξελέγησαν βουλευτές, ανταμείβονται όμως με υψηλές διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο. Μερικά πράγματα σ' αυτή τη χώρα δεν αλλάζουν ποτέ, ούτε και στην εποχή της χρεοκοπίας.

Δεν θα μιλήσω για τομείς που δεν ξέρω καλά, θα σταθώ μόνο σε έναν τον οποίο υπηρετώ επί σαράντα χρόνια, την Υγεία. Στην περίπτωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) επελέγη ένας πρώην βουλευτής και υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής της Περιγραφικής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Τι το μεμπτό;» θα πείτε. Δεν έχει ο άνθρωπος τα απαιτούμενα προσόντα;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Πρώτον, η θέση αυτή στις προηγμένες υγειονομικά χώρες είναι εκτελεστική και ως εκ τούτου προκηρύσσεται - ακολουθούνται δηλαδή ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, το θέμα του πρωτοκόλλου επιλογής στελεχών δεν τυγχάνει της αρμόζουσας προσοχής, και αυτό επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση του ΚΕΣΥ. Οι υποψήφιοι αναμένεται να είναι επιστήμονες υψηλής αναγνωρισιμότητας, ακαδημαϊκού προσανατολισμού, ήθους, και με αποδεδειγμένη ουσιαστική ενασχόληση με τα προβλήματα της Υγείας του τόπου. Οι ιδιότητες αυτές είναι απολύτως αναγκαίες, προκειμένου το ΚΕΣΥ να μετουσιώσει στην πράξη με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο την αποστολή του, η οποία, σύμφωνα με τον νόμο, είναι: «Η ουσιαστική ευθύνη για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, τον προσδιορισμό των γενικών στόχων και κατευθύνσεων και τη διαμόρφωση γενικά της εθνικής στρατηγικής στον τομέα Υγείας και την υποβολή των σχετικών προτάσεων στον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας».

Δεύτερον, οι μη γνωρίζοντες συμπολίτες μας θα χαρούν και θα επιβραβεύσουν την τοποθέτηση αυτή, δεδομένου ότι ανατέθηκε σε καθηγητή της Ιατρικής. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ όμως ξέρουν καλά ότι η σημαντικότερη θέση για τη χάραξη πολιτικής Υγείας ανατέθηκε σε γιατρό-καθηγητή που έχει χρόνια να ασχοληθεί με την Υγεία, δεδομένου ότι για μεγάλο διάστημα, ως βουλευτής, απείχε από τον οικείο επαγγελματικό χώρο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι προήχθη στη θέση του καθηγητή όντας βουλευτής!

Το γενικότερο θέμα βέβαια δεν είναι να διοριστεί επικεφαλής του ΚΕΣΥ ένας γιατρός αλλά κάποιος με αποδεδειγμένα συνολική και έγκυρη άποψη για τον χώρο της Υγείας, η οποία θα είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ενασχόλησής του με θέματα πολιτικής Υγείας. Γιατροί υπάρχουν χιλιάδες στη χώρα μας, όμως ειδικοί (οι οποίοι δεν χρειάζεται καν να είναι γιατροί) με εμπειρία στον χώρο διαμόρφωσης πολιτικής Υγείας λίγοι.

Τρίτον, κάποιος θα μπορούσε να αιτιολογήσει την τοποθέτηση του καθηγητή με βάση τις επιστημονικές περγαμηνές του. Μια αναζήτηση όμως στην επιστημονική πληροφόρηση στο Διαδίκτυο δεν θα αναδείξει υψηλής εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας επιστημονικό έργο που να αφορά πολιτική της Υγείας.

Τέταρτον, ίσως λεχθεί ότι τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση λόγω της άμεμπτης συμπεριφοράς του. Ιδού μερικά στοιχεία που θα σας επιτρέψουν να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη. Λίγο μετά την ανάληψη της θέσης καθηγητή Περιγραφικής Ανατομικής ακολούθησε εκλογή και διορισμός της συζύγου του, αναισθησιολόγου-γιατρού την ειδικότητα, ως μέλος ΔΕΠ του εργαστηρίου του. Κάποιος ίσως αναρωτηθεί ποια ακριβώς είναι η δουλειά μιας αναισθησιολόγου σε εργαστήριο που ανατέμνει πτώματα, αλλά αμφιβάλλω αν θα πάρει πειστική απάντηση. Δεν είναι, φυσικά, τυχαίο ότι η ενέργεια αυτή σχολιάστηκε αρνητικά τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στον ημερήσιο Τύπο («Καθημερινή», 28.7.2011).

Γιατί γίνονται τέτοιοι διορισμοί; Γιατί δεν ακολουθούνται διαυγή και ορθολογικά πρωτόκολλα επιλογής και γιατί διορίζονται ακόμη στελέχη κομμάτων; Στοιχειώδες, αγαπητοί μου αναγνώστες: για τον ίδιο λόγο που διορίζονται κομματάνθρωποι στις διοικήσεις των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών οργανισμών, των λιμανιών κ.ο.κ. Για τους πολιτικούς μας δεν προέχει η υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος με την ορθολογική στελέχωση του κράτους, αλλά η αποπληρωμή πολιτικών γραμματίων. Μοιράζουν τις εκτελεστικές θέσεις ευθύνης σε πρώην πολιτικούς γιατί, δεκαετίες τώρα, θεωρούν το κράτος λάφυρο που οφείλουν να παραχωρούν στους «εκλεκτούς» τους. Ετσι δουλεύει η πολιτική στην Ελλάδα, ακόμη και στην εποχή της χρεοκοπίας. Η τρόικα δεν το 'χει πάρει χαμπάρι;   

Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.




ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ανατομία και Αναισθησιολογία | 14/02/2013 14:00
  Ως κλινικός ιατρός - αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας διευκρινίζω: Η Ανατομία δεν είναι ιατρική ειδικότητα. Έτσι στο εργαστήριό μας υπηρετούν ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ακόμη και μη ιατροί, χαρακτηριζόμενοι από επιστημονικό ενδιαφέρον και η επίδοση στον κλάδο της Ανατομίας. Πέραν της προφανούς σχέσης χειρουργικών ειδικοτήτων με την Ανατομία, επισημαίνεται ότι βαθιά γνώση αυτής χρειάζονται και οι αναισθησιολόγοι, όταν εφαρμόζουν περιοχική (τοπική-στελεχιαία) αναισθησία-αναλγησία σε χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες χρόνιου πόνου. Γι’αυτό, χρόνια τώρα, μετεκπαιδεύουμε (εκ του ασφαλούς) στα πτώματα (δωρητών) χειρουργούς και αναισθησιολόγους. Ελπίζω να έπεισα τους διερωτωμένους...
  Διονύσιος Βενιεράτος
  απάντηση00
   
   
  Ο αναμάρτητος | 03/02/2013 00:51
  Συγνώμη , αλλά ο έχων σύζυγο Υπουργό της σημερινής κυβέρνησης δεν μπορεί να ομιλεί για κομματοκρατία. Το ΚΕΣΥ είναι γνωμοδοτικό όργανο και την πολιτική για την υγεία την καθορίζει η κυβέρνηση δια των υπουργών του , δηλαδή έμμεσα θα μπορούσε να πεί κανείς οτι και σείς κ. Καθηγητά επηρεάζετε και διαμορφώνετε την πολιτική υγείας .... Προφανώς και δεν θα συμφωνείτε με την άποψη αυτή , όπως και εγώ , αλλά πρέπει να είστε πιο προσεκτικός στη κριτική σας. Τέλος τελείως εμπαθή τα σχόλιά σας για την σύζυγο του κ. Σκανδαλάκη που δεν αρμόζουν τόσο για την θέση σας όσο και για το θέμα σας.
  Νίκος Γαβαλάκης
  απάντηση30
   
   
  Ευχαριστήρια | 02/02/2013 17:46
  Κ. Μουτσοπουλε, Ευχαριστώ θερμά για το άρθρο σας. Πριν απο 39 χρονια, σε ηλικία 14 χρόνων, κατάλαβα ότι στην πατρίδα μας μόνον οι απατεώνες αναγνωρίζονται και ζουν πλουσιοπάροχα ενώ οι τίμιοι άνθρωποι γενικά υποφέρουν. Το πρόβλημα ειναι βέβαια όσο παλιό όσο και ο Αριστείδης ο Δίκαιος η ο Σωκρατης. Στα 26 μου, με την βοήθεια του Θεού έφυγα, και ενώ έχω αναθρεψει τα παιδιά μου Ελληνικά, έχω φίλους συν-μετανάστες, διδάσκω στο Κατηχητικο, και έχω Ελληνίδα σύζυγο, εξακολουθώ να δοξαζω τον Κύριο που δεν ματαιοπονω προσπαθώντας να αλλάξω την Ελλάδα. Λυπάμαι δε όταν βλέπω παιδικούς φίλους και αξιολογωτατους ανθρώπους να μην αναγνωρίζονται, η και να διώκονται για την σημαντικη προσφορά τους.
  Λαμπρος Χ. - Σικαγο
  απάντηση02
   
   
  Μέσα στις Πέτρες | 30/01/2013 06:11
  Αναπαράγουν το σύστημα που τους εξέθρεψε. Το σύστημα που εχθρεύεται θανάσιμα τον εξορθολογισμό και την εξυγίανση. Αναπαρατείνουν με λυσσαλέα επιμονή το ιδιότυπο κράτος τους που λειτουργεί σαδιστικά σε βάρος του πολίτη που προσπαθεί να επιβιώσει αναπνέοντας καθαρόν αέρα, έξω από τα όρια του κομματικού κόπρου του Αυγείου που με επιμονή οικοδόμησαν. Ένα κράτος διαπλοκής, οργανωμένο κατά παράβαση της αρχής της διάκρισης των τριών θεμελιωδών εξουσιών. Ένα κράτος που στηρίζεται σε μια θηριώδη γραφειοκρατία, δομημένη ακριβώς για να συντηρούνται οι μηχανισμοί του παρασιτισμού, του παραγοντισμού και της παραβατικότητας που έχουν σχεδιάσει οι ίδιοι, ακριβώς έτσι, για να τους εκτρέφει και να τους αναπαράγει. Για να συνεχίσουν να κοπρίζουν... http://my-pillow-book.blogspot.gr/2012/12/within-stones.html
  Ishkandar Raskolnick
  απάντηση10
   
   
  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ | 29/01/2013 15:44
  Ο συνάδελφος κύριος Μουτσόπουλος μέσω αυτού του άρθρου ουσιαστικά ανοίγει δρόμο σε έναν καινούριο τρόπο έκφρασης, εμπράγματης συμμετοχής των πανεπιστημιακών δασκάλων σε θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενό τους, σε μια στιγμή που η προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής. Η συμβολή του κυρίου Μουτσόπουλου αφορά στο θέμα της εμπραγμάτωσης της αρχής της διαφάνειας στο γενικότερο χώρο της υγείας. Τέτοιες ενέργειες επιδιορθώνουν πράξεις που ασφαλώς διαφεύγουν από τις εκάστοτε ηγεσίες που κατευθύνουν τις μεταρρυθμίσεις. Ας αποτελέσει αυτό εφαλτήριο για μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία με τους εκάστοτε ιθύνοντες .
  Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής
  απάντηση60
   
   
  Στο δια ταύτα | 29/01/2013 09:41
  Υπουργέ τα ακούς; θα διοριστεί αυτός;....
  Επαρχιώτης
  απάντηση00
   
   
  ΚΟΠΡΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ | 28/01/2013 17:41
  Κε Μουτσόπουλε το άρθρο σας δεν με εκπλήσσει για την αποκάλυψη και τη θέση σας, αλλά περισσότερο για την τόλμη σας. Η αρετή άλλωστε θέλει τόλμη αλλά στις μέρες μας τολμούν μόνο οι βολεμένοι, από κάθε θέση, και το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν λάσπη στους λιγοστούς αδιάφθορους. Είναι μια γνωστή τακτική του διεφθαρμένου συστήματος, που δεν ταράσσει τα νερά του βούρκου κι έτσι τα παράσιτα μπορούν να πολλαπλασιάζονται. Αν θυμάμαι καλά πριν από λίγους μήνες είχατε στοχοποιηθεί κι εσείς ο ίδιος. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η κόπρος του Αυγεία. Αυτοί που την κατάντησαν έτσι δεν έχουν τη στοιχειώδη οξυδέρκεια να καταλάβουν ότι θα πνιγούν στην βρωμιά τους. Το ποτάμι έχει ξεκινήσει
  ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ
  απάντηση40
   
   
  Βήμα σε αξιόπιστες φωνές | 28/01/2013 15:32
  Ρηξικέλευθες απόψεις όπως αυτή του κ. Μουτσόπουλου μου δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχει αχτίδα φωτός στο βάθος του τούνελ !!! Αλλά όλα αυτά που περιγράφονται είναι, δυστυχώς, η μια πτυχή του δράματος που βιώνουμε τώρα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους ασύδοτους κομματικούς προσκυνητές, την ημετεροκρατία, το ρουσφέτι, το βόλεμα των «δικών μας», την αναρρίχηση σε δημόσιες θέσεις με δόλια μέσα ανθρώπων που δεν είχαν τα στοιχειώδη προσόντα για να κατέχουν τέτοιες θέσεις, την φαυλότητα των διαφόρων πολιτικών παραγόντων που δεν δίσταζαν να παραπλανούν τους αδαείς πολίτες με την επιτηδειότητα και την κομματικοποίηση των πάντων. Βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί το ανίατο πρόβλημα της «υγείας»- πρόβλημα ριζωμένο βαθιά στην πολιτική που το χειρίζεται με κριτήρια «κομματικού φέουδου» - είναι η ανάθεση στις θέσεις Διοίκησης ανθρώπων που έχουν προσφέρει τα μέγιστα και τολμούν με την ελπιδοφόρα φωνή τους να γκρεμίζουν το σάπιο οικοδόμημα χτίζοντας μια Ελλάδα του ήλιου, της διαφάνειας, που στοχεύει να υπηρετήσει μια ανάπτυξη προς όφελος και ευημερία του ελληνικού λαού.
  Δήμητρα Νικολάου
  απάντηση21
   
   
  Πού πήγε η ευθιξία; | 28/01/2013 15:25
  Σε προηγμένη επιστημονικά και θεσμικά χώρα κύριε Μουτσόπουλε, ο έν λόγω θα είχε ήδη υποβάλει παραίτηση. Θα υπήρχε αιδώς και ευθιξία! Εδώ είναι υπό εξαφάνιση και οι 2 έννοιες! Συνεχίστε να τα λέτε και να τα αποκαλύπτετε. Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία. Αν δεν αλλάξει, η χώρα θα καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Έχουμε ανάγκη από έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση με τόλμη και επιχειρήματα. Να αρθρογραφείτε συχνότερα
  Aγγελική
  απάντηση40
   
   
  Υπάρχει ευθιξία σ´ αυτόν τον τόπο; | 28/01/2013 15:05
  Είναι δυνατόν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της κοινωνικής εξαθλίωσης, των μνημονίων και των περικοπών, οι κομματοκράτες να εξακολουθούν τις ίδιες συμπεριφορές σαν να βρίσκονται στη χρυσή γυάλα τους; Και γιατί αυτά τα διαβάζουμε μόνο από λίγους που έχουν υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης και αφοβία απέναντι στους κομματικούς μηχανισμούς; Ερυθριά να σχολιάσει κανείς περαιτέρω. Αυτοί αντίθετα συνεχίζουν να καταλαμβάνουν κρατικές θέσεις ανενόχλητοι και περιχαρείς. Ενώ στοιχειώδης ευθιξία μετά από αυτήν σας την αποκάλυψη, θα σήμαινε την πράξη της παραίτησης. Χαίρομαι που στην Ελλάδα της ηθικής κατάπτωσης, υπάρχει 1 Μουτσόπουλος που λέει τα πράγματα με τ´ όνομά τους. Αν υπάρχουν κιάλλοι,ας μιλήσουν
  Ένας απλός πολίτης
  απάντηση10
   
   
  Και το πάρτυ συνεχίζεται!!! | 28/01/2013 15:01
  Είναι πράγματι κρίμα να διαπιστώνει κανείς ότι ενώ οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε καθημερινά και με διάφορους τρόπους την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στο δρόμο, που κείτονται πλέον άνθρωποι σαν τα αδέσποτα του δήμου, το πολιτικό κατεστημένο συνεχίζει να προκαλεί και να μάχεται ενάντια στην αλλαγή που ευκόλως μας επιβάλλουν αλλά προφανώς πολύ δύσκολα μπορούν οι ίδιοι να εφαρμόσουν! Πικρή η αλήθεια σας κύριε Μουτσόπουλε, αλλά οι αλήθειες να λέγονται! Ευχαριστούμε!
  Truth be told
  απάντηση10
   
   
  Υπάρχουν άνθρωποι με φιλότιμο | 28/01/2013 14:45
  Πες τα χρυσόστομε! Όλοι οι πρώην που δεν κατάφεραν να είναι νυν, στοχοποιούν βαρύγδουπους τίτλους, παίζουν τους "είμαστε κοντά στο λαό' και στην πραγματικότητα βολεύουν εαυτούς δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας! Όντας βουλευτής να γίνεσαι καθηγητής αποτελεί παγκόσμια πρώτη! Σας ευχαριστώ κύριε μουτσόπουλε, που αποκαλύπτεται την υποκρισία και το βάθος της σημερινής σήψης. Προσωπικότητες όπως η δική σας αποδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμη ελληνικό φιλότιμο, ελευθερία του λόγου και αγώνας για την αλήθεια. Συνεχίστε ακάθεκτος! Χρειαζόμαστε φωνές σαν τη δική σας!!
  Δημήτρης Αντωνίου
  απάντηση11
   
   
  Επιτέλους μία φωνή με παρρησία | 28/01/2013 14:08
  Κύριε Μουτσόπουλε, το μόνο παρήγορο είναι η ύπαρξη φωνών όπως η δική σας που δεν μασούν τα λόγια τους, κάνουν ακτινογραφία των κακώς κειμένων και στηλιτεύουν ευθαρσώς την κομματοκρατία και τη θεσολαγνεία των αδαών. Μπράβο που στην Ελλάδα της ηθικής, κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας,άνθρωποι με επιστημονικό κύρος και γνήσια αγάπη για τούτο εδώ τον τόπο, ξεσκεπάζουντην κόπρα του αυγίου και πληροφορούν τους πολίτες για τη δυσωδία του ανάλγητου κομματικού κατεστημένου. Αν σε θέσεις πολιτικών ταγών είχαμε ανθρώπους σαν εσάς και όχι ανθρωπάκια και ανθρωποειδή, βολεψιματίες που εμπαίζουν τους έλληνες, θα είχαμε ελπίδα και όραμα ότι η χώρα θα τα κατάφερνε. Παράκληση να αρθρογραφείτε συχνότερα!
  Αλεξία Αλεξάκη
  απάντηση41
   
   
  Τώρα κομματοκρατία παλια στρατοκρατία | 27/01/2013 19:38
  Πολύ σωστα όσα γράφετε για τη προκειμένη περίπτωσει ποθ μπορείτε να ξέρετε αφού σας είναι εξ αντικειμένου γνωστά. Παλιά αν θυμάστε σε όλους τους οργανισμούς είχαμε διοικητές τρατηγούς, ναυάρχους εν απωστρατεία. Δηλαδή οι ανωτατοι στρατιωτικοί αφού βγαίναν στη συνταξη στα πενήντα τους για να έχουν κάτι να κάνουν τους διόριζαν προέδρους. Τώρα άλλαξε αυτό απαλλαγήκαμε από τους στρατηγούς και έχουμε τους αποτυχώντας βουλευτές. Όταν ο Γ. Παπανδρέου έκανε την opengov τον κορόιδεψαν. δεν εξυπηρετει το κόμμα.
  Αρίστος
  απάντηση71