Και γιατί αντί για 7 να μη βάλουν 17 κάλπες; Αφού προσέρχονται που προσέρχονται οι βουλευτές, ας βάλουν κι άλλα θέματα για ψηφοφορία απόψε στη Βουλή. Ούτως ή άλλως η διαδικασία δεν έχει να κάνει με τη βούληση των βουλευτών. Η Ολομέλεια δεν έχει κάποιον ουσιαστικό ρόλο απλά συνέρχεται για να βρεθούν όλοι μαζί οι εκπρόσωποι του έθνους, να τα πούνε στο εντευκτήριο και να επικυρώσουν τα προαποφασισμένα.

Αναλώθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος επί της διαδικασίας. Στην πραγματικότητα ό,τι κι αν επινοηθεί, θα βρεθούν νομικοί να το στηρίξουν. Πάντα υπάρχει τρόπος να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, να υπάρξει κάλυψη. Αλλωστε μιλάμε για τη χώρα που εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας με χρωματιστά ψηφοδέλτια, γαλάζια και λευκά. Για την αποψινή ψηφοφορία, για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής διερεύνησης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, θα μπορούσαν να τυπωθούν ψηφοδέλτια σε φλούο χρώματα ώστε από μακριά να αποκαλύπτονται οι προθέσεις.

Αντί για φλούο ψηφοδέλτια, που θα επιτάχυναν τις διαδικασίες, επιλέγεται μια άλλη διαδικασία. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν τέσσερις φορές για την παραπομπή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Και πάει λέγοντας για τα άλλα πρόσωπα… Δηλαδή το ζητούμενο θα είναι να δηλώσουν ότι παραπέμπεται ο πρώην υπουργός βάσει της πρότασης ενός συγκεκριμένου κόμματος και όχι ενός άλλου. Δηλαδή περιφρονείται το περιεχόμενο, η ουσία της πρότασης.

Ακόμη πιο πονηρό είναι το γεγονός ότι οι βουλευτές δεν ψηφίζουν υποχρεωτικά όλες τις προτάσεις. Θα πάει ο καθένας να εγκρίνει την πρόταση του δικού του κόμματος ωσάν η Βουλή να μην αποτελεί ένα ενιαίο Σώμα.

Είναι πιθανό η όλη διαδικασία να επαινεθεί στο μέλλον από τους λάτρεις των νομικών γρίφων, όμως χάνεται όλη η ουσία, χάνεται το πιο απλό: οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών δεν θα εκφράσουν τη γνώμη τους αλλά θα στηρίξουν συγκεκριμένα μαγειρέματα που εκ των προτέρων απαλλάσσουν τα τρία από τα τέσσερα πρόσωπα.

Απόψε κρίνονται πολλά περισσότερα από τη σύσταση μιας επιτροπής. Οι βουλευτές θα δείξουν πόσο υπολήπτονται τους ψηφοφόρους και ποια είναι η αντίληψή τους για τη δικαιοσύνη. Και προσοχή, δεν λέμε ότι έπρεπε σώνει και καλά να σταλούν και οι τέσσερις στην Επιτροπή. Θα ήταν εντελώς διαφορετικό να απαλλαγεί ο κ. Βενιζέλος και οι άλλοι με ελεύθερους τους βουλευτές και διαφορετικό να γλιτώνουν από άτομα που έχουν hansaplast στο στόμα.