από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 
Ελενα ΠαραβάντηΔιατροφολόγος, Δημοσιογράφος 

Μεσογειακή διατροφή και κρίση: αλήθειες και ψέματα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τον τελευταίο καιρό τα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι απειλείται η μεσογειακή διατροφή λόγω οικονομικής κρίσης. Λένε οτι οι μεσογειακοί λαοί, λόγω κρίσης, δεν έχουν πια χρήματα να διαθέσουν για να ακολουθούν την γνωστή παραδοσιακή διατροφή τους.

Πιο συγκεκριμένα, από μια ιταλική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι άτομα (από τις χώρες της Μεσογείου) με τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή, και η εξήγηση ήταν ότι οι φτωχότεροι πιθανόν να αγοράζουν συσκευασμένα και έτοιμα φαγητά γιατί είναι πιο φθηνά από τα φρέσκα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής.
Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι τα συσκευασμένα και έτοιμα τρόφιμα δεν είναι φθηνότερα από τα φρέσκα που χρησιμοποιούνται στη μεσογειακή διατροφή. Μιλάμε για χρήμα η για μορφωτικό επίπεδο; Γνωρίζουμε από παλιότερες έρευνες ότι η μόρφωση παίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές. Οι χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις έχουν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και λιγότερο υγιεινή διατροφή. Προφανώς το να αποδίδεις στην οικονομική κρίση την πτώση της μεσογειακής διατροφής είναι πιο πιασάρικο θέμα από δημοσιογραφική άποψη, ψστόσο ακόμα και σήμερα, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, τα φρέσκα τρόφιμα είναι φθηνότερα από τα συσκευασμένα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι πραγματικοί λόγοι που οι φτωχοί επιλέγουν πρόχειρο φαγητό και δεν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή: ​​

- Παραπληροφόρηση: μπορεί να πιστεύουν ότι το πρόχειρο φαγητό είναι φθηνότερο από τα φρέσκα τρόφιμα.​​

- Έλλειψη χρόνου: τα φρέσκα τρόφιμα μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν - το πρόχειρο φαγητό είναι βολικό.

- Ψυχολογικοί λόγοι: το πρόχειρο φαγητό προσφέρει άμεση ικανοποίηση και ας το παραδεχτούμε, όταν έχεις χάσει τη δουλειά σου, δεν μπορείς να πληρώσεις το ενοίκιο και τους λογαριασμούς σου, το τελευταίο πράγμα που θες να κάνεις είναι να μαγειρέψεις.

Έτσι, ενώ η οικονομική κρίση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να στραφούν στο πρόχειρο φαγητό, δεν το κάνουν αυτό γιατί πραγματικά είναι φθηνότερο αλλά γιατί έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι είναι φθηνότερο.

Πόσο πραγματικά κοστίζει ένα παραδοσιακό ελληνικό γεύμα;

Αξίζει να κοιτάξουμε πόσο πληρώνουμε για ένα παραδοσιακό ελληνικό γεύμα σε σχέση με το έτοιμο φαγητό. Πρώτα όμως θα πρέπει να σκεφτούμε τι εννοούμε με τον όρο μεσογειακή διατροφή. Είναι ένα απλό πλάνο διατροφής που είχε σαν πρότυπο την παραδοσιακη ελληνική και κρητική διατροφή. Χοντρικά μπορούμε να πούμε ότι αποτελείται από λαδερά και όσπρια 3-4 φορές την εβδομάδα, κοτόπουλο ή ψάρι 2 φορές την εβδομάδα και ίσως και κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα. Το γεύμα συμπληρώνεται με ψωμί και τυρί. Ενώ τα υπόλοιπα γεύματα περιέχουν φρούτα, τυριά, ελιές, γιαούρτι (μερικές φορές και γάλα), παξιμάδα και ψωμί.

Ελληνικό Γεύμα # 1
Ας δούμε πόσο κοστίζει ένα τυπικό ελληνικό χειμωνιάτικο γεύμα: κουνουπίδι κοκκινιστό και πατάτες το  οποίο συνοδεύεται με φέτα και ψωμί.

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι του: € 3
  • 1/2 κιλό πατάτες: € 1
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο: € 0,70
  • 1-2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας: € 0,25
  • ½  φραντζόλα ψωμί: € 0,50
  • 250 γραμμάρια  φέτα: € 2

Σύνολο  € 7,45

Είναι ένα ικανοποιητικό γεύμα για οικογένεια 4 ατόμων.

Ελληνικό Γεύμα # 2
Ας κοιτάξουμε και τα ψάρια. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την πραγματική ελληνική διατροφή. Οι Έλληνες δεν τρώγανε ακριβά ψάρια, όπως σολομό και ξιφία, αλλά τα μικρά φθηνά ψάρια όπως σαρδέλες και γαύρος. Εδώ ένα παράδειγμα γεύματος με γαύρο και πατατοσαλάτα.

  • 1 - ½ κιλό γαύρο (το έχω αγοράσει για 5 ευρώ το κιλό, αλλά έχω δει και φθηνότερα): € 7,5
  • ½ -3 / 4 φλιτζανιού ελαιόλαδο: € 1,20
  • 1 ντομάτα: € 0,30
  • 1 κρεμμύδι: € 0,10

Ελληνική Πατατοσαλάτα

  • 1 κιλό πατάτες: € 2
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο: € 0,35
  • ½ φραντζόλα ψωμί: € 0,50

Σύνολο: € 11,95

Γεύμα Πρόχειρου Φαγητού

Ας δούμε πόσο θα κόστιζε το αν η οικογένεια 4 ατόμων έτρωγε έτοιμο φαγητό:

Χάμπουργκερ και πατάτες για περίπου€  4,50 το άτομο
Σύνολο: € 18

2 σουβλάκια με πίτα το άτομο περίπου €4 το άτομο
Σύνολο:  € 16

Έτσι, συγκρίνοντας κάποιες τυπικές επιλογές μπορούμε να δούμε ότι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή δεν είναι τόσο δυσβάσταχτα ακριβή όπως υποστηρίζεται και δεν είναι σίγουρα πιο ακριβή  από τα πρόχειρα και έτοιμα φαγητά.

Παραπληροφόρηση ακόμη και στους μορφωμένους

Όπως έχω αναφέρει σε ένα παλαιότερο άρθρο μου, πολλοί Έλληνες έχουν διατροφική σύγχυση. Η βιομηχανία τροφίμων έχει γίνει πια μια σημαντική πηγή διατροφικών πληροφοριών. Έχοντας αυτό υπόψη μας, δεν είναι να απορεί κανείς που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζονται ειδικές μπάρες δημητριακών για πρωινό αντί για ψωμί και τυρί ή μερικά φρούτα (μια μπανάνα και 2 μανταρίνια κοστίζουν μόνο €0,50).

Το γεγονός ότι πολλά παιδιά πάνε σχολείο το πρωί νηστικά μπορεί να οφείλεται και σε αυτές τις λανθασμένες εντυπώσεις, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται γιατί κανείς δεν μπορεί να δώσει στο παιδί ένα φρούτο και μια φέτα ψωμί που στο σύνολο του δεν κοστίζει πάνω από ½ ευρώ. Είναι γεγονός ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν κοστίζουν περισσότερο από τα φρέσκα, αλλά επανειλημμένα βλέπω ανθρώπους όλων των μορφωτικών επιπέδων να θεωρούν καλύτερα τα έτοιμα συσκευασμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα γι 'αυτούς και τα παιδιά τους.

Πρόσφατα παρατήρησα σε μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που ζητούσε τρόφιμα για παιδιά, μια λίστα που περιλάμβανε τα εξής “αναγκαία” τρόφιμα: κρουασάν και μπισκότα. Αυτά τα προϊόντα όχι μόνο έχουν μικρή διατροφική αξία αλλά είναι και πιο ακριβά. Γιατί όχι παξιμάδια, φρυγανιές, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, τα οποία έχουν επίσης μεγάλη διάρκεια ζωής; Επομένως, δεν είναι άμεσα θέμα χρημάτων, αλλά θέμα εκπαίδευσης και σωστής πληροφόρησης.

Οι ομάδες αυτές και ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα χρειάζονται σωστή ενημέρωση από κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα. Επαγγελματίες στο χώρο της ελληνικής κουζίνας και διατροφής μπορούν να δείξουν ότι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή δεν είναι μόνο η πιο υγιεινή επιλογή αλλά και η πιο οικονομικά προσιτή.

Βγάζοντας απλοϊκά συμπεράσματα για το τέλος της μεσογειακής διατροφής λόγω κρίσης είναι ανεύθυνο αλλά και πολύ απλά λάθος. Η μεσογειακή διατροφή απειλείται εδώ και δεκαετίες, πολύ πριν την οικονομική κρίση. Ας δούμε τους πραγματικούς λόγους για να βρούμε και τις πραγματικές λύσεις.

 

 




Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τιμητική θέση κατέχουν στο τραπέζι των Ελλήνων ρύζι, πατάτες και όσπρια 
 
 
σχόλια (15)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Τί να τα κάνεις όλα αυτά; | 17/01/2013 18:39
    Αχ, κοπέλα μου! Εσύ καλά τα λες και επιστημονικά. Εγώ όμως ξέρω πως τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης (τετράπαχα είναι τα πουλάκια μου) και πως οι κρητικοί είναι οι πιο κοιλαράδες της Ελλάδας. Καλή είναι η μεσογειακή κουζίνα αλλά μόνο για να πουλάμε μούρη στους ξένους. Εμείς τα σκίζουμε τα τσιγαριαστά.
    Α.Π.
    απάντηση52
     
     
     
    διατροφή | 16/01/2013 16:28
    Όταν πήγαινα Δημοτικό (68-74) η μητέρα μου μού είχε τυλιγμένη μέσα σε μία χαρτοπετσέτα μιά φέτα ψωμί και λίγο τυρί. Δεν έπαθα τίποτα.
    Μιχάλης
    απάντηση272
    Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
     
     
     
    Καμμια κονσερβα, εστω και απο αυτες που ειναι για σκυλους, σας περισσευει καλε κυρια γιατι εχω κατι μερες να φαω. | 16/01/2013 12:20
    Δυστυχως αυτα που λετε, καλα ειναι μεν, αλλα για πολλους ειναι πολυτελεια, τρων οτι βρουν, τρων κι απο τα σκουπιδια, εσεις οι ιδιοι οι δημοσιογραφοι το λετε και μας δειχνετε και φωτογραφιες με ανθρωπους να ψαχνουν στους καδους απορριματων.
    Petros A Lenas
    απάντηση1330
    Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
     
     
    Εξαιρετικό άρθρο | 16/01/2013 12:15
    Σας συγχαίρω. Ταιριάζει πολύ με το άρθρο της Κέζα. Αλληλοσυμπληρώνωνται. Εγω βλέπω καθημερινα το πρωί στο φούρνο τα παιδιά να αγοράζουν σαντουιτς, τυρόπιτες,και πολλά άλλα και να πληρώνουν με εικοσάρικα. Πιθανον οι γονείς δεν είναι άνεργοι. αλλά ένα σαντουίτσ δεν μπορούνε να φτιάξουν και να δώσουν στο παιδί τους ή να το μάθουν να το φτιάχνει μόνο του; Στη εποχή μου, μεταπολεμικά κανένα παιδί δεν λοιποθήμησε από πείνα στο σχολείο και τότε οι γονείς μας είχαν πολύ λιγότερα, αλλά οι μανάδες μας λιγότερο μορφωμένες απο τις σημερινές ήξεραν από νοικοκυριό.
    Αρίστος
    απάντηση491
     
     
    Χρησιμες και Τεκμηριωμένες Επισημάνσεις. | 16/01/2013 12:03
    ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΟΓΗ ΚΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΜΈΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΚΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΥΣΗ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ. ΣΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΙΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΟΠΩΣ Λ.Χ. ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΟΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΖΩ. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΩΜΕΝΑ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΑΣ. ΣΤΕΛΙΟΣ. Δ.
    Απόδημος Σ.
    απάντηση192
     
     
    Εύστοχο άρθρο | 16/01/2013 10:42
    Επιτέλους, γιατί από τα περιοδικά lifestyle έμενες με την εντύπωση ότι το πιο χαρακτηριστικό μεσογειακό πιάτο είναι το φιλέτο ξιφία με σαλάτα από ρόκα, λιαστά ντοματίνια και μπαλσάμικο. Τα όσπρια αποσιωπώνταν τελείως. Συμφωνώ ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο κοινωνικό/ψυχολογικό, παρά οικονομικό, ωστόσο όμως δεν είναι λιγότερο υπαρκτό: Αν η ανεργία σου έχει φέρει βαριά κατάθλιψη, δεν κάθεσαι να μουλιάσεις αποβραδίς ρεβύθια και να κάνεις χούμους για να έχουν τα παιδιά σου ένα θρεπτικό πρωινό τις επόμενες μέρες.
    EA
    απάντηση361
     
     
     
    Για να βγουν οι καλοταισμενοι γιατροι που μιλαν για τους μακροχρονιους κινδυνους της αιθαλομιχλης να μας πουν πια ειναι η ελαχιστη διατροφη γι αυτους τους ανθρωπους, αλλα βλεπετε αυτοι εχουν ηδη πεταχτει εκτος αυτης της σαπιας κοινωνιας. | 16/01/2013 09:10
    Θα συμφωνουσα με αυτα που λετε αλλα υπαρχει και η μεγαλη κατηγορια του πανω απο ενα εκατομμυριο ανεργων. Για πειτε μας τωρα αν οι ανεργοι που οι πλειστοι ειναι χωρις επιδομα ανεργιας μπορουν να δινουν τα κατα μεσον ορο 10 ευρω την ημερα για φαγητο που σημαινει 300 ευρω το μηνα, βαλε και 200 ενοικιο και δεν ξερω τι αλλο, παμε στα 500; Μα αυτος ειναι ο μισθος ενος εργαζομενου στον ιδιωτικο τομεα, αν βεβαια ειναι τυχερος και πληρωνεται και μαλιστα μηνιαιως και οχι οποτε ο εργοδοτης "εχει" να τον πληρωσει. Κι αν δεν εχει να πληρωσει τα χαρατσια της εφοριας, κι αν δεν του χρειαζεται θερμανση, κλπ. Κι ετσι δεν εχει να δώσει στο παιδί ΤΙΠΟΤΑ το πρωι γιατι εχει ως εισοδημα ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ.
    Petros A Lenas
    απάντηση1625
    Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων