Μία λίστα με μεγαλοκαταθέτες εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία οδηγεί στην αποκάλυψη της αδυναμίας λειτουργίας προσώπων, θεσμών, υπουργών, ακόμα και της δικαιοσύνης.

Μικρά και μεγάλα μυστικά μοιάζει να κρύβει η διαδικασία διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ και φαίνεται ότι ο καταλογισμός ποινικών ευθυνών είναι πια πολύ μικρότερης σημασίας σε σχέση με την κατάρρευση μύθων για αξίες προσώπων που προβλήθηκαν, δοξάστηκαν και μονοπώλησαν αξιώματα και το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης.

Ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο επίκεντρο μιας πολιτικοδικαστικής θύελλας είναι μια τέτοια περίπτωση.

Από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι όσα είπε σήμερα Τρίτη (μέσω υπομνήματος) ο εισαγγελέας στους πρώην συναδέλφους του, οικονομικούς εισαγγελείς, τα είχε ισχυριστεί και στον αρχηγό του ΠαΣοΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012, παραμονή παράδοσης του USB στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Θέλεις να μου πεις ότι δεν κράτησες αντίγραφο;» λέει το ρεπορτάζ ότι ρώτησε έκπληκτος τον κ. Διώτη ο αρχηγός του ΠαΣοΚ.
Ο κ. Διώτης ισχυρίστηκε τα ίδια και σήμερα ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων. Είπε δηλαδή ότι ενώ μπήκε στον κόπο να ζητήσει σε έμπιστό του πρόσωπο να αντιγραφεί το περίφημο στικάκι, στη συνέχεια κατέστρεψε το πρωτότυπο, αυτό δηλαδή που του είχε παραδώσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Μα αν ήθελε να το καταστρέψει γιατί ο ίδιος να το αντιγράψει, όταν μάλιστα ομολογεί με το σημερινό του υπόμνημα ότι δεν έχει γνώσεις τεχνολογίας και λειτουργίας ηλεκτρονικών υπολογιστών;
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι ποιος αλλοίωσε τη λίστα.
Αυτός δεν μπορεί να είναι ασφαλώς ο κ. Διώτης, γιατί απλώς δεν έχει τέτοιο κίνητρο.
Ο σημερινός του ισχυρισμός όμως, ότι κατέστρεψε το πρωτότυπο στικάκι που του είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου εγείρει νέο κύκλο σεναρίων και καχυποψίας εις βάρος του για τα «ίχνη» που ήθελε να καλύψει.
Αυτά δεν μπορεί να αφορούν την αλλοίωση της λίστας, φαίνεται περισσότερο να αφορούν την διαρροή της… Γιατί κανένας δεν μπορεί να μας πείσει ότι ο έμπειρος εισαγγελέας, ο οποίος ξέρει πολύ καλά και την λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, δεν κράτησε ένα αντίγραφο για τον εαυτό του προκειμένου να διασφαλιστεί.