Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν τη χώρα μας είναι σαφώς θετικές, καθώς κλείνει πλέον ο κύκλος αμφισβήτησης του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ευρωζώνης και παρέχεται μια στερεή βάση για όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος έτσι ώστε η εθνική μας οικονομία να καταστεί πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής και πιο φιλική στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα. Ο περιορισμός των επιπέδων μόχλευσης στο διεθνές αλλά κυρίως στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, που επιβάλλεται από τις εποπτικές αρχές στην εποχή μετά τη χρηματοοικονομική κρίση, αρχίζει να αναδεικνύει τη σπουδαιότητα των αγορών αξιών και να επαναφέρει τη σημασία που έχουν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο τα χρηματιστήρια διεθνώς εστιάζουν πλέον περισσότερο στον ρόλο τους ως μηχανισμών άντλησης κεφαλαίων.
Το 2013 σκοπός όλων μας είναι λοιπόν η στοχευμένη συμβολή στη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αγορά είναι απαραίτητο να αναδείξει την ελκυστικότητα των ελληνικών επενδυτικών ευκαιριών. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο να προβάλουμε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα –με τον αποδεκτό για τους παραλήπτες τρόπο –τις διαθέσιμες επενδυτικές ευκαιρίες μέσω της αγοράς μας, αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες στις κεφαλαιαγορές.

Ασφαλώς, έχουμε μπροστά μας δύσκολο δρόμο. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομίας και της αγοράς μας μπορεί να βελτιωθεί μόνο με την εισροή κεφαλαίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, για το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι κρίσιμη η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού παραγωγικού ιστού στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη όσο ποτέ η επίδειξη εξωστρέφειας. Αυτοί είναι οι λόγοι που κινούμαστε με στόχο την προώθηση της αγοράς μας στο εξωτερικό και την ενίσχυση της προβολής των εταιρειών μας σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, αλλά και η συνεργασία με το ΣΕΒ και το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης, με κύριο σκοπό την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών. Λαμβάνοντας υπόψη τη δομή της οικονομίας της χώρας μας και το πόσο αυτή στηρίζεται στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις προωθήσαμε ένα περιβάλλον συμβατό και ανταγωνιστικό για τη λειτουργία των Listed Funds. Αναδιαρθρώσαμε τους δείκτες και δημιουργήσαμε νέους έτσι ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες για την προβολή όχι μόνο των ήδη γνωστών στο διεθνές επενδυτικό κοινό εταιρειών, αλλά και άλλων μικρότερων με βάση είτε τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία τους ή την υψηλή δραστηριοποίησή τους σε αγορές εκτός Ελλάδας.
Πιστεύουμε ότι η χώρα μας είναι ανταγωνιστική και διαθέτει το πλεονέκτημα της ύπαρξης σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών τόσο στους παραδοσιακούς όσο και σε νέους τομείς της οικονομίας. Ταυτόχρονα η αγορά μας λειτουργεί με απόλυτη αξιοπιστία και σύμφωνα με όλους τους σχετικούς διεθνείς κανόνες. Τα παραπάνω αποδεικνύονται άλλωστε από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στο «Doing Business Report» όπου η Ελλάδα ανέβηκε κατά 22 θέσεις στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας και κατά 38 θέσεις σε ό,τι αφορά την προστασία των επενδυτών. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τόσο η απόφαση του οίκου FTSE σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την Ελλάδα για τη διατήρηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές όσο και οι διεθνείς έρευνες σχετικά με την ασφάλεια και διαφάνεια της αγοράς μας (OMGEO, ECSDA) επιβεβαιώνουν ότι καλύπτουμε όλα τα απαιτούμενα τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης, αλλά και ότι σε ορισμένα από αυτά βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις ευρωπαϊκώς ή και παγκοσμίως.
Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης είναι πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ