Το περασμένο Σαββατοκύριακο (15-16 Δεκεμβρίου) διεξήχθη η 15η και τελευταία για το 2012 αγωνιστική του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκας. Εκτοτε, οι ομάδες πάνε… διακοπές και θα επανέλθουν στα γήπεδα στις 5 και 6 Ιανουαρίου 2013, όταν θα διεξαχθούν τα παιχνίδια της 16ης αγωνιστικής. Χειμερινές διακοπές 20 ημερών λοιπόν για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ενας εορταστικός μποναμάς που, αλήθεια, ποιος εργαζόμενος δεν θα τον ήθελε, πόσω δε μάλλον αν είχε τις απολαβές πολλών ποδοσφαιριστών οι οποίες είναι πολλαπλάσιες συγκριτικά με τις κατακρεουργημένες αποδοχές του μέσου μισθωτού (και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα)…
Στην Ελλάδα οι ποδοσφαιρικές χριστουγεννιάτικες διακοπές καθιερώθηκαν μετά τη δεκαετία του 1980, προκειμένου οι αστέρες της μπάλας να κάνουν γιορτές με τις οικογένειές τους. Θεμιτό σε έναν βαθμό, αλλά ένα 20ήμερο διακοπών ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παράδοσης που θέλει τα μέλη της οικογένειας να περνούν μαζί την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Παλαιότερα πάντως, που τα έσοδα των ομάδων προέρχονταν σχεδόν αποκλειστικά από τα εισιτήρια, οι ποδοσφαιριστές εργάζονταν τις ημέρες των εορτών όπως και οι καλλιτέχνες του θεάτρου και της μουσικής. Οσον αφορά την παράμετρο των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η Ελλάδα δεν έχει δα το ψυχρό κλίμα της Γερμανίας, ούτε τον βαρύ χειμώνα της Ρωσίας, όπου η διακοπή του πρωταθλήματος είναι λίγο πολύ επιβεβλημένη.
Ισως όμως το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την παράδοση της Αγγλίας η οποία αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο ως εμπορικό προϊόν και έτσι τις ημέρες των γιορτών προσφέρει περισσότερους αγώνες στους φίλους του αθλήματος. Πέραν της ελληνικής επικράτειας ουδείς ενδιαφέρεται να δει αγώνες της Σούπερ Λίγκας. Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ που σέβεται τις παραδόσεις της και συνάμα πουλάει το προϊόν της σε εκατοντάδες τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, έχει προγραμματίσει τέσσερις πλήρεις αγωνιστικές –στις 23, 26, 29 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου -, όπου και οι έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία, εκτός από τη γαλοπούλα και τα διάφορα γλυκά των ημερών, να γευθούν (τηλεοπτικά φυσικά) τις κλασικά δυνατές αγγλικές ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις!
Παρεμπιπτόντως ας σημειωθεί εδώ ότι τα τελευταία χρόνια το παράδειγμα των Βρετανών ακολούθησαν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι μάλιστα ανήμερα Χριστουγέννων το 2010 προγραμμάτισαν όχι έναν οποιονδήποτε αγώνα μπάσκετ, αλλά το ντέρμπι του ΝΒΑ ανάμεσα στους τότε πρωταθλητές Λος Αντζελες Λέικερς του Κόμπι Μπράιαντ και στους Μαϊάμι Χιτ του Λεμπρόν Τζέιμς, με το μότο «χριστουγεννιάτικο σπέσιαλ» να συνοδεύει την τηλεοπτική μετάδοση σε 33 χώρες!
Αλλά και η Ευρωλίγκα του μπάσκετ για πρώτη φορά προγραμμάτισε εφέτος αγώνες στα παρκέ παραμονές Πρωτοχρονιάς και συγκεκριμένα το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή 27-28 Δεκεμβρίου όταν και θα διεξαχθούν τα παιχνίδια στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του Top 16 της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στο μπάσκετ.
Παλαιότερα τις ημέρες των εορτών Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς διεξάγονταν και φιλικοί αγώνες χόκεϊ επί πάγου μεταξύ των κορυφαίων καναδικών και των τότε σοβιετικών ομάδων με τον τελικό του αντίστοιχου τουρνουά να γίνεται την Πρωτοχρονιά!
Η ελληνική Σούπερ Λίγκα, που σίγουρα θα φυτοζωούσε περισσότερο αν δεν υπήρχε η χορηγία του ΟΠΑΠ, αδυνατεί να μελετήσει έστω τα θετικά στοιχεία του παλαιού και δαιμονοποιημένου ΠΟΚ που επί δεκαετίες διοργάνωνε τα τουρνουά Χριστουγέννων και Πάσχα. Συγκεκριμένα, στην ιστορία έχει μείνει το τουρνουά Χριστουγέννων το οποίο διοργάνωναν από το 1943 ως το 1962 οι τρεις μεγάλες ομάδες του κέντρου (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) που είχαν συγκροτήσει το γνωστό ΠΟΚ, παίζοντας μεταξύ τους ή με ξένες ομάδες και με κίνητρο την ενίσχυση του ταμείου των αντίστοιχων συλλόγων ώστε να συντηρούνται και τα άλλα αθλητικά τμήματα πέραν του ποδοσφαίρου.
Πλέον και με ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια του στρεβλού επαγγελματισμού α λα ελληνικά, ο ποδοσφαιρικός χώρος δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του και να δημιουργήσει νέες παραδόσεις ή να βαδίσει στα χνάρια παλαιότερων δοκιμασμένων «συνταγών». Οι ιθύνοντες της μπάλας αδυνατούν να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης βασισμένο στις τωρινές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των υγιών φιλάθλων. Εν πολλοίς οι λεγόμενοι ποδοσφαιρικοί επενδυτές (τρομάρα μας…) συνεχίζουν να έχουν πάρε-δώσε σχεδόν αποκλειστικά με εκείνους που θρέφονται από τη χουλιγκανική βία και την ανεγκέφαλη οπαδική αντιπαράθεση, εναποθέτοντας εσχάτως τις ελπίδες στον κροίσο εξ Αραβίας που θα έρθει από τη… μαγεμένη αραπιά να σώσει την –ποια απ’ όλες; –καταχρεωμένη και αναξιόπιστη ομαδάρα (τους)…
Ευχή όλων των ποδοσφαιρόφιλων, τα Χριστούγεννα να φωτίσουν τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες των ελληνικών συλλόγων, ώστε ξορκίζοντας τους διάφορους επιτήδειους καλικάντζαρους που επιβιώνουν δίπλα τους παρασιτικά, να βγουν από την περιχαράκωση. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία της μακράς εορταστικής ραστώνης για προβληματισμό και δημιουργική περισυλλογή και όχι για διακοπές στη… μαγεμένη αραπιά.
Καλές γιορτές σε όλους και αίσιον το νέο έτος!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ