Τι τα ήθελε αλήθεια τα… ζωντανά αρνιά γύρω από τη φάτνη που έστησε στην Πλατεία Αριστοτέλους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης; Βρήκε τον μπελά του. Όχι βεβαίως επειδή υπήρχε ορατός κίνδυνος κλοπής από κάποιους ασυνείδητους. Εδώ ολόκληρο… θείο βρέφος έκλεψαν (όπως έκαναν και πέρυσι) μέσα από τη φάτνη, τα αρνιά που βρισκόταν έξω απ΄ αυτήν θα τα άφηναν; Και όμως τα άφησαν προς μεγάλη τέρψη των πιτσιρικάδων που έβλεπαν για πρώτη φορά φάτνη με… ζωντανά ζώα. Ένα πράγμα δεν υπολόγισε ο ευφυής Δήμαρχος. Τις οικολογικές και φιλοζωικές οργανώσεις που τον απείλησαν με μηνύσεις για… κακοποίηση ζώων. Και να σκεφτείτε ο Δήμαρχος ήταν έτοιμος να φέρει στη φάτνη ακόμα και ζαρκάδια, αυτή την εβδομάδα, προσφορά επιμελητηρίων.

***
Σε ταβέρνες με ουζάκι και σαντορινιούς μεζέδες συνεχίζεται ο διάλογος για τη νέα Κεντροαριστερά, με τη συμμετοχή σημαντικών στελεχών του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στον Πειραιά στην ταβέρνα «Άλλη Σκάλα» έγινε σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς υπό τους ήχους ρεμπέτικων τραγουδιών και υπήρξε και συζήτηση ακόμα και για ενδεχόμενη συνεργασία του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. Είχαν συγκεντρωθεί εκεί, Δημαρίτες απογοητευμένοι για τη στάση που κράτησε ο κ. Ν. Μπίστης στον διάλογο με το ΠαΣοΚ και εκείνο το βράδυ υπήρξαν σημαντικές αναζητήσεις…

***
Δεν γνωρίζω εάν συνέβαλαν για να υπάρξει καλή πολιτική συζήτηση οι καλοί μεζέδες, τα ρεμπέτικα και το ουζάκι, αλλά ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης για παράδειγμα (που παραιτήθηκε από το την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ) έπλεξε ξαφνικά το εγκώμιο του κ. Ευ. Βενιζέλου. Είπε μάλιστα ότι «παραμένω ΠαΣοΚ» και ότι «θα παραστώ στο Συνέδριο με θέσεις». Προέτρεψε επιπλέον και τον κ. Φ. Κουβέλη να συνεργασθεί με τον κ. Βενιζέλο για την Κεντροαριστερά και «να μην αντιμετωπίζει το θέμα με φοβισμό».
***
Οι της ΔΗΜΑΡ κκ. Τσουρινάκης και Ανανιάδης τάχθηκαν υπέρ της συνεργασίας, ενώ στο τραπέζι βρέθηκε, πλην του κ. Δ. Καρύδη εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ και ένας παλαιός γνώριμος των εκσυγχρονιστών, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Κ. Σημίτη, ο κ. Στ. Σουμάκης, που για ένα διάστημα τον χαρακτήριζαν και … «Πειραιάρχη».
***
Ένα άλλο δείπνο έγινε την Τετάρτη το βράδυ, στη ταβέρνα «Ο Μάκης», στο χωριό Κλαδά έξω από τη Σπάρτη από Πασόκους για Πασόκους. Στην πραγματικότητα το δείπνο πρόσφερε ο βουλευτής Λακωνίας του ΠαΣοΚ κ. Λεων. Γρηγοράκος στον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο επειδή στην ομιλία του κ. Βενιζέλου στη Σπάρτη την παρακολούθησαν πάνω από 600 άτομα και κυρίως νεολαίοι. Ήταν το δείπνο μία ευκαιρία για τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ να έχει συζήτηση με αρκετούς νεολαίους, προτρέποντάς τους να ενεργοποιηθούν και να βοηθήσουν τη νέα προσπάθεια που κάνει το κόμμα.
***
Αλλά μη νομίζετε ότι μόνον στην Κεντροαριστερά γίνονται τούτες τις άγιες ημέρες διεργασίες, ζυμώσεις και ιδιότυπες συναντήσεις. Γίνονται και στο άλλο στρατόπεδο, της Δεξιάς ή (αν προτιμάτε) της Κεντροδεξιάς. Δηλαδή, πώς να το κάνουμε, δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι δύο υφυπουργοί της κυβέρνησης, οι κκ. Δ. Καραγκούνης και Κ. Τσιάρας, βρέθηκαν μαζί με τον στρατηγό Γρυλλάκη (τον θυμάστε τον σύμβουλο του κ. Κ. Μητσοτάκη και τις μυστικές αποστολές που είχε τότε;). Η σύναξη έγινε με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου «Μυστικά Δείπνα» του κ. Π. Κασιμάτη και ήταν επίσης παρόντες ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, ο πρώην υπουργός κ. Πρ. Παυλόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Κακλαμάνης. Αλλά μη νομίζετε ότι ο στρατηγός Γρυλλάκης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στους υπουργούς. Πήγε και κάθισε δίπλα στον… συνταγματάρχη Βαρτάνη (του Αγνωστου Πολέμου) κατά κόσμον ηθοποιό κ. Αγγ. Αντωνόπουλο.
***
Η Χρυσή Αυγή τον χαβά της. Επιμένει, εδώ και τώρα στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Η πρότασή της είναι 14μηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους για άνδρες και για γυναίκες. Με τη Χρυσή Αυγή, δηλαδή οι πάντες θα κάνουν 14 μήνες θητεία στον Στρατό. Αφορμή για τη νέα κοινοποίηση της πρότασής της, στάθηκε η πρόταση της τρόικας για κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.
***
Έτσι και αλλιώς το ακραίο αυτό εθνικιστικό κόμμα θέλει, στρατιωτική εκπαίδευση παντού και θητεία διά… βίου. Γυμνάζει μέλη της (άνδρες και γυναίκες), διοργανώνει ασκήσεις στρατιωτικού τύπου στις λεγόμενες κατασκηνώσεις της, παρουσιάζονται τα μέλη της με στρατιωτικά παντελόνια (με καμουφλάζ), με αλεξίσφαιρα γιλέκα και (τελευταίως) με… ασπίδες. Δίνει στρατιωτικά παραγγέλματα με τη θέα του «Αρχηγού»… του τύπου… «Εγέρθητωωω», οι βουλευτές της οπλοφορούν (και δηλώνουν υπερήφανοι γι΄ αυτό), διαθέτει μηχανοκίνητο τάγμα με μοτοσικλέτες και βεβαίως οργανώνει και τα λεγόμενα «τάγματα εφόδου», τα οποία έχουν συγκροτηθεί, όπως απέδειξαν, για να κυνηγούν μετανάστες.
***
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στα διαλείμματα των τηλεοπτικών πρωινών εκπομπών. Θέλετε ένα παράδειγμα; Σε μια τέτοια εκπομπή (πρωί της Πέμπτης) ήταν προσκεκλημένοι ανάμεσα σε άλλους ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και ο κ.Δημ. Στρατούλης (του ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Βαρβιτσιώτης άρχισε να επιτίθεται στον αρχισυνδικαλιστή της ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλο (που δεν ήταν στο πάνελ) με ερωτήσεις του τύπου γιατί να πληρώνουν οι συνδικαλιστές μειωμένο τιμολόγιο στο ρεύμα, πόσα χρήματα έδωσε η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, γιατί μπούκαραν στο γραφείο του διοικητή, γιατί υπήρξε κατασπατάληση χρημάτων με προσλήψεις ημετέρων και πολλά άλλα.
***
Έλα όμως που ο κ. Στρατούλης είτε δεν γνώριζε, είτε δεν ήθελε να απαντήσει για λογαριασμό του κ. Φωτόπουλου. Και συνέβη το εξής. Στο διάλειμμα, ο κ. Στρατούλης σηκώνει το κινητό του και παίρνει τηλέφωνο τον κ. Φωτόπουλο: «Βγες, βγες, τώρα να απαντήσεις στον Βαρβιτσιώτη», τού είπε. Πράγματι σε λίγο εμφανίζεται η φωτογραφία του κ. Φωτόπουλου σε τηλεοπτικό παράθυρο, αλλά δεν απαντά στα ερωτήματα του κ. Βαρβιτσιώτη, ή μάλλον έλεγε να κοπούν πρώτα τα σκάνδαλα στη ΔΕΗ και μετά να δούμε τα προνόμια. Στο διάλειμμα συνέβη και κάτι άλλο. Κάποιος από τους καλεσμένους ρώτησε τον κ. Στρατούλη που είναι οι μώλωπες από την επίθεση που δέχθηκε στο ΟΑΚΑ. Και χωρίς να περιμένει απάντηση , του είπε: «Μάλλον θα είχατε καλό… γιατρό γιατί δεν φαίνεται τίποτα».