Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τσάρλς Νταλάρα, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου έκανε μια εντυπωσιακή δήλωση σχετικά με την επαναγορά του ελληνικού χρέους. Είπε συγκεκριμένα ότι θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα που κερδήθηκαν (περίπου 20 δις ευρώ) να μην πάνε στη μείωση του χρέους αλλά να διατεθούν απευθείας στην ανάπτυξη!

Οι δηλώσεις αυτές είναι απόλυτα λογικές, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών. Όπως είχαμε εξηγήσει σε προηγούμενη αρθρογραφία η ελληνική οικονομία δείχνει να αντιδρά πολύ άσχημα σε περιοριστικά μέτρα (μνημόνιο). Για κάθε 1 δις ευρώ μείωσης ελλείμματος, το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχωρεί έως και 1,5 δις ευρώ, με αποτέλεσμα η αναλογία ΑΕΠ προς χρέος να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, παρά τις οικονομίες που επιτυγχάνονται.

Αυτό που φαίνεται ως αξεπέραστο πρόβλημα μπορεί να κρύβει και τη λύση. Γιατί υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο αν ακολουθηθεί ανάστροφη πολιτική να φθάσουμε στον επιθυμητό δείκτη της μείωσης ΑΕΠ προς χρέος. Αντί να μειώνουμε το χρέος κατά 1 δις θα μπορούσαμε αυτό το ποσό να το διοχετεύουμε στην ελληνική οικονομία, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη γύρω στο 1,5 δις και βελτιώνοντας τελικά την αναλογία ΑΕΠ προς χρέος, χωρίς να μειώνουμε ονομαστικά το χρέος.

Δηλαδή ο περίφημος «πολλαπλασιαστής» που οδηγεί στην ύφεση και στην αύξηση της αναλογίας χρέους θα μπορούσε να γίνει το όπλο μας για τη βελτίωση του χρέους.

Εννοείται πως τώρα και μόνο τώρα μπορούμε να συζητάμε για τέτοιες λογικές, αφού έχει σιγά-σιγά αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τώρα κάνει ανάλογες δηλώσεις ο Τσαρλς Νταλάρα, δίνοντας το «σήμα» για μια αλλαγή πολιτικής στην ελληνική οικονομία.