από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Το αλαλούμ με τη φορολογία

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την τριετία 2010-2012 ψηφίστηκαν επτά φορολογικοί νόμοι οι οποίοι όλοι τους, μα όλοι  απέβλεπαν στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από τη φορολογία. Σε κανέναν από αυτούς δεν μπορεί να διαπιστώσει κανείς μεταρρυθμιστική παρέμβαση για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Με έναν από τους νόμους αυτούς θεσπίστηκε το λεγόμενο σύστημα των αντικειμενικών δαπανών, με το οποίο φορολογήθηκαν ακόμη και πολίτες που ζουν στο όριο ή και κάτω από το όριο της φτώχειας, και ακόμη κάτοικοι εξωτερικού, κυρίως ομογενείς, οι οποίοι δεν έχουν καμία οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, δηλαδή φορολογήθηκαν Ελληνες και αλλοδαποί με μηδενική φοροδοτική ικανότητα.
Εδώ και μήνες σχεδιάζονται νέες φορολογικές μεταβολές. Οι εταίροι της συγκυβέρνησης είχαν δεσμευθεί για τη σύνταξη Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, ενός συστήματος κοινωνικά δίκαιου με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Οι μεταβολές που σχεδιάζονται πόρρω απέχουν από την αντίληψη αυτή. Τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί από τη Βουλή ένας ακόμη φορολογικός νόμος, που θα αποβλέπει κυρίως στην περαιτέρω αύξηση των φορολογικών εσόδων, διότι έχουμε δεσμευθεί να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα κατά 2,5 δισ. ευρώ και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ισχύον φορολογικό σύστημα.
Το νομοσχέδιο με τις νέες φορολογικές μεταβολές έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, αφού είχε αποσυρθεί με σκοπό να γίνουν ηπιότερες ρυθμίσεις του με τις οποίες επιβαρύνονται υπέρμετρα οι φορολογούμενοι. Ωστόσο ας μην έχουμε αυταπάτες: για να προκύψει αύξηση των φορολογικών εσόδων στο μέτρο που μας έχει επιβληθεί, θα πρέπει να εφαρμοστεί ασύμμετρη υπερφορολόγηση. Θα καταργηθεί το αφορολόγητο της κλίμακας φόρου, θα καταργηθούν φοροαπαλλαγές, οι μειώσεις και εκπτώσεις, θα αυξηθούν οι συντελεστές φόρου των μεσαίων κυρίως εισοδημάτων που αποτελούν τη βασική πηγή φόρων. Η μεσαία τάξη θα συμπιεστεί περαιτέρω. Οσοι φοροδιέφευγαν θα εξακολουθήσουν να φοροδιαφεύγουν.
Αν λοιπόν για το κράτος ο φόρος αποτελεί πηγή εσόδων για την ικανοποίηση αναγκών του, για τον πολίτη αποτελεί σοβαρότατη οικονομική αφαίμαξη, διότι του στερεί εισόδημα απολύτως αναγκαίο για την επιβίωσή του και ως εκ τούτου ο φόρος πρέπει να επιβάλλεται και να εισπράττεται όχι αυθαιρέτως, αλλά επί τη βάσει ορισμένων νομικών και δημοσιονομικών κανόνων συνταγματικά θεσπισμένων, ώστε αυτός να μην αποβαίνει καταθλιπτικός για τους πολίτες. Δυστυχώς όλοι οι φορολογικοί νόμοι που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης απέβλεψαν στην αφαίμαξη εισοδημάτων, κυρίως από τη μεσαία τάξη, την οποία πλήγωσαν βαρύτατα, οδηγώντας τους πολίτες σε οδυνηρή κατάθλιψη. Είναι αναμφίβολο ότι και φορολογικές μεταβολές που κυοφορούνται δεν θα έχουν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα αλλά κατ' εξοχήν εισπρακτικό. Η θέσπιση του εθνικού φορολογικού συστήματος φαίνεται πως πάει περίπατο.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΒΣ | 27/12/2012 13:32
  Πόσες φορές θα το επαναλάβουμε και καμία απάντηση! Μόνο με μία κίνηση, ήτοι την άμεση κατάργηση του αμαρτωλού ΚΒΣ και θέσπιση συστήματος ουσιαστικού ελέγχου των φορολογούμενων πολιτών θα υπάρξει ανάταση, ανάκαμψη και ανάπτυξη της Εθνικής οικονομίας.
  Απλός Λογιστάκος
  απάντηση00
   
   
  Φορολόγηση κατοίκου εξωτερικού χωρίς εισόδημα στην Ελλάδα | 23/12/2012 02:21
  Υποβάλλει Δήλωση; Αν ναι τι κάνει για να μη φορολογηθεί το εισόδημά του απο χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει ΣΑΔΦΕ; Ευχαριστώ.
  Αντώνης Κοντέος
  απάντηση10
   
   
  Απλοποίηση | 17/12/2012 15:38
  Απλοποίηση με ενιαίο (flat) συντελεστή για το σύνολο των εισοδημάτων και άμεση απόδοση στην πηγή ή με μηνιαίες- 2μηνιαίες- 3μηνιαίες καταβολές. Απαλλαγή για μισθωτούς μόνο για τα υποχρεωτικά έξοδα (ασφαλιστικά ταμεία), έσοδα- έξοδα για όλες τις άλλες δραστηριότητες (π.χ. ακόμα και έξοδα επισκευών για ενοικίαση ακινήτων). Απαλλαγή απο την φορολογία μόνο για εισοδήματα μέχρι το όριο της φτώχειας όπως ορίζεται διεθνώς και φορολόγηση του συνόλου για όσους το ξεπερνούν. Ρύθμιση του ύψους του ενιαίου συντελεστή για προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες ανάγκες εσόδων λόγω της κρίσης. Απαλλαγή απο τη φορολόγηση του ενός είδους κεφαλαίου (ακινήτων), διατήρηση μόνο ανταποδοτικών τελών. Γιατί όχι έτσι;
  Ι.Ν.Ν.
  απάντηση30