Ίσως να ήταν η πλέον φασαριόζικη Διάσκεψη των Προέδρων αυτή που έγινε χθες, στην οποία συμμετείχε και ο… Πρόεδρος των υπαλλήλων της Βουλής, αλλά και περίπου 150 υπάλληλοι που είχαν αποκλείσει την είσοδο του γραφείου της Διάσκεψης στον πρώτο όροφο. Ενας ωρυόμενος Βύρων Πολύδωρας κυριάρχησε με το να υπερασπίζεται όχι μόνον με πάθος τα δικαιώματα των υπαλλήλων αλλά και να στρέφεται ευθέως εναντίον του κ. Ι. Στουρνάρα, με τους γνωστούς… κουλτουριάρικους και αρχαιοελληνικούς χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποιεί.
***
Οσοι συμμετείχαν σ΄αυτήν την επεισοδιακή συνεδρίαση (που συνήθως καθορίζει την ατζέντα του Κοινοβουλίου), περιλαμβανομένων και των πασόκων κκ. Ι. Μανιάτη και Λ. Γρηγοράκου, ζητούσαν από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη να πάει στο Μέγαρο Μαξίμου και να πει στον Πρωθυπουργό ότι άλλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν περνούν με τίποτα.
***
Ορισμένοι, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Πολύδωρας, βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν εμμέσως πλην σαφώς και… αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Σε κάποια στιγμή έγινε λόγος για την ειδική γραμματεία (υπό τον ψυχίατρο κ. Δ. Βαρτζόπουλο) συντονισμού του κυβερνητικού έργου, την οποία κάποιοι έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν ως «Καγκελαρία του Πρωθυπουργού» (σ.σ. στην προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου την ονόμαζαν… «οβάλ γραφείο»). Ο κ. Πολύδωρας με το γνωστό σαρκαστικό του ύφος σχολίασε: «Αυτή δεν θα είναι καγκελαρία, αλλά κιγκαλερία, αφού θα ορθώνει κάγκελα αξεπέραστα προς το πρωθυπουργικό γραφείο». Και βεβαίως οι πάντες γέλασαν.
***
Πάντως εκείνο που βλέπω είναι ότι τελευταίως περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη Βουλή,
όχι τόσο στο καφενείο ήστο περιστύλιο ή ακόμα και στο εντευκτήριο, αλλά στις επιτροπές. Δεν είναι κάπως παράδοξο, πώς να το κάνουμε, να εμφανίζεται ο κ. Ι. Μανώλης (μέχρι πρότινος πρωτοκλασάτο στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων) και να αναζητεί τον κ. Αθ. Πλεύρη για να τον προσλάβει ως δικηγόρο, στη μήνυση που καταθέτει εναντίον του κ. Π.
Καμμέ
νου επειδή τον αποκάλεσε «έμμισθο υπάλληλο»;

***
Δεν είναι επίσης περίεργο το γεγονός ότι ο γνωστός κ. Μιχ. Ταμήλος, βουλευτής της ΝΔ Τρικάλων, που έμεινε στην ιστορία για τις αμοιβές των βουλευτών στις επιτροπές, να παρουσιάζει σε συναδέλφους του σχέδιο νέου τρόπου μισθοδοσίας των βουλευτών; Οταν λέω το παρουσιάζει, το ανέλυε με στοιχεία και με χαρτιά. Ο κ. Ταμήλος ξανακτύπησε και πάλι και προτείνει αντί να λαμβάνουν οι βουλευτές μηνιαίο μισθό, να λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, την οποία μάλιστα καθόρισε σε… 240 ευρώ: «Εάν καθιερωθεί η ημερήσια αποζημίωση, όπως συμβαίνει και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τότε δεν θα είχαμε άδειες αίθουσες στο Κοινοβούλιο, όλοι θα έρχονταν για να παρακολουθήσουν και να εισπράξουν τα χρήματά τους», έλεγε, με τη συμπλήρωση ότι όποιος δεν έρθει έστω και σε μία συνεδρίαση να μην πληρώνεται.
***
Το πιο παράδοξο πάντως που συνέβη ήταν η αιφνιδιαστική «εισβολή» του θεωρούμενου ως θεωρητικού της Χρυσής Αυγής, σε μία αίθουσα του…ΚΚΕ. Ο κ. Χρ. Παππάς, που πολλοί τον θεωρούν ως μία από τις πιο σκοτεινές προσωπικότητες του Κοινοβουλίου, βγήκε από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή και Εξωτερικών και Άμυνας και εισήλθε βιαστικά σε μία διπλανή αίθουσα για να… καπνίσει. Έλα όμως που η αίθουσα αυτή ανήκει χωροταξικά στο ΚΚΕ. Πήγε εκεί τυχαίως; Ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης πάντως Πρόεδρος της Επιτροπής, έλεγε ότι πρόσεξε και άλλες φορές τον κ. Παππά να πηγαίνει κρυφά σ΄ αυτήν αίθουσα.
***
Στην αίθουσα του ΚΚΕ, ο κ. Παππάς δεν συνάντησε (ευτυχώς) κανέναν βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά συνάντησε τον κ. Κ. Κουτσογιαννακόπουλο, βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ, που μάλλον πήγε και αυτός να καπνίσει. Και έπιασαν κουβέντα. Σε κάποια στιγμή όταν ο βουλευτής της ΝΔ ρώτησε τον κ. Παππά εάν γνωρίζει ότι βρίσκεται σε αίθουσα που χωροταξικά τουλάχιστον ανήκει στο ΚΚΕ, ο θεωρητικός της Χρυσής Αυγής απάντησε με τον πλέον απίθανο τρόπο. Οτι είναι πλέον πολύ κοντά στις θέσεις του… ΚΚΕ! Αυτοί, είπε, λένε όχι στο ΝΑΤΟ, το ίδιο λέει και η Χρυσή Αυγή, λένε όχι στο μνημόνιο, το ίδιο και εμείς. Και εμείς και αυτοί λέμε όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση: «Αυτά λέει συνεχώς και η Χρυσή Αυγή». Η κουβέντα έκλεισε εκεί, με τον νεοδημοκράτη βουλευτή ακόμα να σταυροκοπιέται.
***
Περίεργο επίσης δεν είναι ότι στη συνάντηση που είχε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης με τους δημάρχους, του βγήκε αριστερά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης: «Μας έχετε ευνουχίσει και εξαθλιώσει» του είπε με το γνωστό του ύφος που δεν σηκώνει αντίρρηση: «Καλύτερα να καταργήσετε τις εκλογές και να διορίζετε τους δημάρχους που θέλετε για να κάνουν ό,τι τους λέτε», είπε στον Πρόεδρο της Βουλής. Πριν αποχωρήσει, κατέστησε σαφές προς όλους τους συναδέλφους του ότι ορισμένα πράγματα δεν τα έχει ξεχάσει και ότι τα προετοιμάζει με πολλή σπουδή. Ποια είναι αυτά; Η καύση των νεκρών, αλλά και η καύση των σκουπιδιών, μόλις ενταχθεί στο ρυμοτομικό σχέδιο το νεκροταφείο.
***
Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κρ. Αρσένης ξανακτύπησε. Οχι αυτή τη φορά δεν ζήτησε να σταματήσουν οι ασκήσεις πολεμικών πλοίων για να μην ταλαιπωρούνται οι φώκιες, τα δελφίνια και φάλαινες. Αυτή τη φορά έκανε δηλώσεις μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών NATURA. «Αντί να αυξήσουμε την προστασία των προστατευόμενων οικοσυστημάτων, προστατεύοντας το φυσικό κεφάλαιο και τον τουρισμό μας, τη μειώνουμε καταργώντας τους φορείς διαχείρισής τους», ανέφερε και με την ευκαιρία είπε και την πρότασή του για να εξέλθει η χώρα από την κρίση: «Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της προχειρότητας και της παραβίασης των κοινών μας κανόνων, να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών μας», είπε.
***
Το ΠαΣοΚ ζητεί χρήματα, έχει ξεμείνει, δεν υπάρχει σάλιο, πως αλλιώς να το πούμε. Άλλωστε οι υπάλληλοί του ζήτησαν από πολλά μέλη να πουλήσουν τα κότερα και τις βίλες τους για να βρουν χρήματα. Ο γενικός διευθυντής του όμως κ. Ν. Σαλαγιάννης άρχισε να αποστέλλει σε φίλους και μέλη επιστολή λέγοντάς τους να συνεισφέρουν οικονομικά γιατί, όπως σημειώνει «η παράταξή μας είναι σε δεινή οικονομική θέση».