Στο λόμπι του πολυτελούς ξενοδοχείου «The Fairmont Washington DC» υπήρξε μία αταίριαστη (;) πολιτική συντροφιά, το πρωί, της περασμένης Τρίτης. Ήταν ο κ. Α. Λοβέρδος, ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Και οι τρεις βρέθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ. Και άρχισαν μία ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση, την οποία σας μεταφέρω για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας…
***
Μόλις είχαν φθάσει τα νέα από την Αθήνα, σύμφωνα με τα οποία, στο κόμμα του κ. Καμμένου γίνεται το έλα να δεις, ότι ο κ. Αδ. Γεωργιάδης απηύθυνε πρόσκληση (μέσω ραδιοφώνου) από τη Σιγκαπούρη ή από την Μπανγκόγκ (δεν διευκρίνισε ακριβώς, αφού επέστρεφε από Αυστραλία) προς τους (αντάρτες του κ. Καμμένου) κκ. Χρ. Ζώη, Κ. Μαρκόπουλο και Ι. Μανώλη, να επιστρέψουν στο «σπίτι» τους στη ΝΔ, λέγοντας η πόρτα του κόμματος είναι ανοιχτή διάπλατα γι΄ αυτούς και τέλος τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών.
***
Με το άκουσμα των διαγραφών και των παραιτήσεων στο κόμμα του κ. Καμμένου, ήταν φυσικό να υπάρξει η πρώτη «μπηχτή». «Θα κάνουν οι τρεις που αποχωρούν άλλο κόμμα;» διερωτήθηκαν οι δύο βουλευτές της ΝΔ και έστρεψαν τα βλέμματά τους προς τον κ. Λοβέρδο: «Αλήθεια πώς αποφάσισες να προχωρήσεις στην ίδρυση νέου φορέα;». ρώτησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος τον κ. Λοβέρδο: «Δεν ήταν κίνηση σκοπιμότητας, ούτε το έκανα για λόγους τακτικής, απλώς το υπαγόρευσε η συνείδησή μου, δεν πήγαινε άλλο», ήταν η απάντηση του κ. Λοβέρδου: «Δεν ξέρεις ότι η δημιουργία νέων κομμάτων σε χρόνο μακριά από τις εκλογές δεν έχουν τύχη;» παρατήρησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κ. Μητσοτάκης άρχισε να σχολιάζει την πρόσκληση του κ. Γεωργιάδη προς τους τρεις αντάρτες του κ. Καμμένου: «Είπε ότι η πόρτα είναι ορθάνοιχτη γι΄ αυτούς, δεν νομίζω ίσως μια μικρή χαραμάδα», ανέφερε με πολλή δόση χιούμορ ο κ. Μητσοτάκης.
***
Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, σε μία άλλη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Όχι δεν συζήτησαν για τον κ. Καμμένο, ούτε για την οικονομική κρίση. Απλώς η συζήτηση περιεστράφη γύρω από το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Μαζί της ήταν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.
***
Στο θέμα του Καμμένου τώρα, φαίνεται ότι αυτός που τα πήρε στο κρανίο περισσότερο απ΄ όλους είναι ο κ. Χρ. Ζώης, που παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του κόμματος: «Έπαιρνε αποφάσεις μέσω του facebook, δεν μας ρωτούσε τα έκανε μόνος του», έλεγε σε συνεργάτες του και ανέφερε ένα παράδειγμα. Ό,τι του έλεγαν του κ. Καμμένου και το έβρισκε ο ίδιος σωστό επιχειρούσε να το κάνει πράξη, όπως αυτό με την παραίτηση των βουλευτών για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές: «Του το είπε ο συνταγματολόγος ο Κασιμάτης και το υιοθέτησε αμέσως, χωρίς να ρωτήσει κανέναν».
***
Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Καμμένος επιχείρησε χθες να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ζώη, αλλά αυτός δεν του ….έβγαινε στο τηλέφωνο: «Τι να του βγω, τον είχαμε προχθές, και αντί να καθίσει να συνομιλήσει μαζί μας, σηκώθηκε και έφυγε, τον κυνηγούσαμε να του μιλήσουμε», έλεγε φανερά οργισμένος. Πάντως ο κ. Ζώης αποκλείει προς το παρόν να (ξανά) πάει στη ΝΔ, είπε ότι «δεν μπορεί να συνομιλήσει με το χάος» και το κυριότερο ότι ο κ. Καμμένος έχασε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, να δημιουργήσει μία συλλογική συμβουλευτική ομάδα στο κόμμα και όχι να παίρνει αποφάσεις μέσω facebook
***
Μία μαύρη Φορντ με φιμέ τζάμια κατέβαινε κι έστριψε αριστερά στη Βασ. Σοφίας, γύρω στη 1.15 μ.μ. με σοφέρ και με επιβάτη την κυρία Εύα Καϊλή. Ήταν η ώρα που ανακοινωνόταν στη Βουλή το Πόθεν Έσχες των βουλευτών και η κυρία Καϊλή εμφανιζόταν με μπόλικα δηλωμένα ακίνητα. Τι συνέβη; Η νεαρή πρώην βουλευτής με σοφέρ και με μαύρη λιμουζίνα μοντέλο του 2012; Η ίδια έσπευσε μέσω SMS να με ενημερώσει ότι ήταν εταιρικό αυτοκίνητο και πήγαινε σ΄ ένα μίτινγκ. Το δικό της αυτοκίνητο της (ένα μαύρο Smart) το διέρρηξαν, έλεγε για… έκτη φορά στο Κολωνάκι.
***
Σας έχω νεότερα για το εκλογικό νόμο, από τον πλέον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη , ο οποίος προσπαθεί είτε να ανοίξει, είτε και να κλείσει αυτό το μείζον ζήτημα. Λέει λοιπόν: «Πρώτον: για να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου και να εφαρμοστεί στις προσεχείς εκλογές απαιτείται η ψήφισή του από 200 βουλευτές. Κανένα κόμμα δεν διαθέτει σήμερα τόσους βουλευτές. Δεύτερον: Από την πλευρά της ΝΔ δεν έχει τεθεί θέμα τροποπoίησης του εκλογικού νόμου και τρίτον: στη συζήτηση για το εκλογικό σύστημα συγκρούονται δύο θεμελιώδεις αρχές: η αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης και η αρχή της σταθερότητας. Σήμερα με το υπάρχον σύστημα έχουμε 7 κόμματα στη Βουλή και υπήρξε δυσκολία να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Σ΄ ένα αναλογικότερο σύστημα θα αυξηθεί η δυσκολία και θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα». Αυτά είπε ο υπουργός και προσθέτω ότι τα είπε με πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.
***
Κεντροαριστερές «συναντήσεις» στο θέατρο «Ο τόπος αλλού» , όπου παίζεται το έργο «Δάσος βαθύ και σκοτεινό» του Νιλ Λα Μπιουτ. Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός κ. Μάξ. Μουμούρης, σύζυγος της πρώην βουλευτού Μεσσηνίας κυρίας Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία βρέθηκε στο ακροατήριο μαζί με την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και τους κκ. Στ. Τζουμάκα, Σ. Κεδίκογλου, Ν. Ανδρουλάκη, Μιχ. Κατρίνη, και την κυρία Λίτσα Κουρουπάκη. Μη φανταστείτε ότι έγινε και τίποτα σπουδαίο,ότι δηλαδή υπήρξαν πολιτικές συζητήσεις ή συμφωνίες, απλώς μία θεατρική παράσταση παρακολούθησαν

***
Κοσμοσυρροή από βουλευτές σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Μεγάλη Βρεταννία, όπου πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός για τα 21 χρόνια δημοκρατίας στο Καζακστάν, εκδήλωση που διοργανώθηκε από την πρεσβεία της ασιατικής χώρας στην Αθήνα.
***
Συνεργάτης μου εντόπισε μεταξύ άλλων τις βουλευτίνες, Λιάνα Κανέλλη και Μαρία Γιαννακάκη, καθώς και σε άλλο κεντρικό πηγαδάκι τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Αλέξη Μητρόπουλο με τη βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση να κάνουν κουβεντούλα μεταξύ τυρού και αχλαδίου.
***
Δυναμική παρουσία είχε ο Μάκης Βορίδης (οποίος έλεγε ότι θα γίνει πατέρας για δεύτερη φορά), ενώ ο αγαπημένος των Καζάκων ανεδείχθη η cult φυσιογνωμία του πρώην προέδρου της Βουλής, Βύρωνος Πολύδωρα οι γνώσεις του οποίου για το Μπουσίντο, δηλαδή τον κώδικα των Σαμουράι, έχει φτάσει έως την πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστανά.
***
Σημειωτέον ότι οι Καζάκοι έχουν αναπτυχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, σιγά σιγά κάνουν άνοιγμα και στη χώρα μας και όπως όλοι οι λαοί που βρίσκονται πάνω στους δρόμους του μεταξιού, έχουν να πουν μία καλή κουβέντα για τους Έλληνες.
***
«Θα είμαι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία προς τούτο», είπε σε συνεργάτη μου ο κ. Ι. Μπουτάρης, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για ένα συνέδριο και για συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης. Και όσο αφορά την στήριξη των κομμάτων που αναμένεται να έχει ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης απαντά με το γνωστό κοφτό του ύφος: «Όποιος με γουστάρει ας με στηρίξει. Οποιος δεν με γουστάρει, του λέω από τώρα αντίο και καλημέρα σας…»ι