από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 
Αγγελόπουλος Παναγιώτης Οικονομολόγος Ph.D.st. 

«Ξαφνικός θάνατος» για την ελληνική οικονομία

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η Ελλάδα μπαίνει στον έκτο χρόνο ύφεσης σημειώνοντας ένα απίστευτο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία υφεσιακό ρεκόρ. Η αποτυχία του περιοριστικού μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα είναι προφανής. Από ένα υφεσιακό πολλαπλασιαστή 0,5 επί της δημοσιονομικής προσαρμογής που υπολογίζετο εφθάσαμε σ΄ ένα  πολλαπλασιαστή πάνω από 1,2.

Είναι επίσης, προφανές ότι πλέον για κάθε 1 δις ευρώ που θα εξοικονομούμε από τις δημόσιες δαπάνες ή την αύξηση φόρων, θα στερούμε από την ελληνική οικονομία πάνω από 1,5 δις ευρώ! Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια «τρύπα». Τα δημοσιονομικά μέτρα των 11 δις ευρώ είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε νέα ύφεση πάνω από 7% του ΑΕΠ, με βάση την πρότερη εμπειρία. Μια ύφεση της τάξης του 7% και το 2013 είναι κάτι που δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία.

Υπάρχει πλέον ο κίνδυνος του «ξαφνικού θανάτου» ανά πάσα στιγμή το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, όλα τα τελευταία χρόνια βιώσαμε το εθνικό κενό: την απουσία μιας εθνικής «σχολής» οικονομικής σκέψης. Αν υπήρχε μια τέτοια «σχολή» η οποία θα λειτουργούσε παράλληλα με το πολιτικό μας σύστημα δεν θα άφηνε τη χώρα να μπει στη ζώνη των βαριών ελλειμμάτων. Αλλά θα είχε και ισχυρή αντιπρόταση στο μοντέλο της τρόικας ή του ΔΝΤ που ακολουθήθηκε.

Το οικονομικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας πρέπει να μπει μπροστά και να δημιουργήσει μια εθνική οικονομική σκέψη, η οποία θα πρέπει να απαντήσει άμεσα στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Τώρα, όμως, δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Το οικονομικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας πρέπει να μπει μπροστά και να δημιουργήσει μια εθνική οικονομική σκέψη, η οποία θα πρέπει να απαντήσει άμεσα στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τέτοια σκέψη θα είχε η χώρα τη δεκαετία του ΄50 και ΄60 παράγοντας μια -εν πολλοίς- διαχρονική οικονομική πολιτική προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής και παράγοντας μια «οικονομική τίγρη» στην Μεσόγειο όπως ήταν τότε η Ελλάδα.

Δεν φθάνουν προφανώς οι σκόρπιες φωνές και οι εμφανίσεις στα τηλεοπτικά κανάλια μερικών οικονομολόγων.

Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο ειδικά σχέδια ανταγωνιστικότητας, μοντέλα ανάπτυξης και χρηματοδότησης, νέες οικονομικές θεωρήσεις. Χρειαζόμαστε ώσμωση των οικονομικών ιδεών με το πολιτικό μας σύστημα. Χρειαζόμαστε δομημένο επιστημονικό διάλογο που θα δώσει την ελληνική απάντηση στην ελληνική κρίση. 


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  every body knows is already dead. | 13/12/2012 04:12
  I spent my whole life in the private sector, 25 years in the private sector. I understand that when government takes more money out of the hands of people, it makes it more difficult for them to buy things. If they can't buy things, the economy doesn't grow. If the economy doesn't grow, we don't put Greeks to work. The Greek economy is almost dead ,because the statetists (political leaders) are giving the wrong medication aka very high taxation.
  drudge peon
  απάντηση20
   
   
  το budget ? | 12/12/2012 11:00
  Πιθανολογώ οτι δεν εχετε εκτελέσει ποτε ενα πραγματικό budget πανω στο οποίο κρεμονται μισθοί και ζωές ανθρώπων. Αν το ειχατε κάνει θα κατανοούσατε οτι ΕΔΩ οι προυπολογισμοί δημιουργούνται για να ειναι ελλειματικοι ΑΡΑ δεν παιζουν οι πολλαπλασιαστες. Η επιστημονικη τεχνικη της διαχειρισης μας επιβάλλει ως αξίωμα να διαχειριζόμαστε τις προυπολογιζόμενες ροές της δικής μας επιχείρησης , των πωλήσεων μας ΟΧΙ τα διαθεσιμα της διπλα τράπεζας επειδή γουσταρουμε να δινουμε μισθους και προμήθειες που δεν αντεχουμε. Το πρόβλημα ειναι πολιτικό. Θες να πληρωνεις συνδικάλια, 63.000εφάπαξ , αργομισθους , την Hochtief ... τελος , τι πιάνεις και αναλύεις σε δείκτες -ποια οικονομία - το ίδρυμα ?
  leg
  απάντηση164