Το έλα να δεις γίνεται στο κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Δεν είναι μόνον ότι καθαιρέθηκε από τον κ. Π. Καμμένο ο Γραμματέας της ΚΟ κ. Κ. Μαρκόπουλος (όπως θα διαβάσατε σε άλλη στήλη του Βήματος), ούτε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Χρ. Ζώης ετοιμάζεται να κάνει οξύτατη κριτική στο… «μαγαζάκι του Πάνου», όπως ακούστηκε να λέει χθες σε συνεργάτες του. Είναι και τα λόγια καθώς που ακούστηκαν σε κλειστές συνεδριάσεις, αμέσως μετά τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην κοινή συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

***
Επειδή η κατάσταση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει και μπορεί να υπάρξουν διαγραφές και άλλες καθαιρέσεις ή ακόμα και αποχωρήσεις- ανεξαρτητοποιήσεις, θα σας μεταφέρω απλά τι ακούγονται σ΄ αυτές τις χθεσινοβραδινές κλειστές συσκέψεις, αποφεύγοντας να κατονομάσω ποιοι τα λένε, αν και σε λίγες ώρες είναι πιθανόν να τα πουν οι ίδιοι δημόσια. Χθες αργά το βράδυ σε μία από τις συσκέψεις αυτές, ειπώθηκε, όπως μου μετέφερε συνεργάτης μου ότι «ήταν δύσκολο να λειτουργήσουμε με τον Πάνο πολιτικά». Εως τώρα , ειπώθηκε, «λειτουργούσαμε φιλικά και χάσαμε πολλά». Ακόμα ότι «δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το δολάριο που μας προέκυψε ξαφνικά», ή ακόμα περιμένουμε το non paper της Προεδρίας της Δημοκρατίας (το προεκλογικό εάν το θυμάστε). Και ποιος δεν θυμάται, ειπώθηκε, και την απειλή για μήνυση εναντίον της Προεδρίας της Δημοκρατίας για το περιβόητο αυτό on paper.

***
Το ξέσπασμα βεβαίως στο κόμμα δεν ήταν καθόλου αιφνίδιο. Από την ημέρα που ιδρύθηκε υπήρχαν οι διαφωνίες και πολλές απ΄ αυτές έγινε λόγος στις συσκέψεις μέχρι πρότινος πρωτοκλασάτων μελών του κόμματος. Θέλετε και άλλα; «Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά που συγκροτούσαν ένα διάστημα στο κόμμα», ότι δεν έχει καταλάβει ο αρχηγός ότι «έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από την ευρωπαϊκή ένωση» και ακόμα του καταλογίζουν αυταρχικό τρόπο στη διοίκηση του κόμματος και ότι πολλές αποφάσεις του, όπως η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση με τις παραιτήσεις των βουλευτών για να οδηγηθούμε σε εκλογές και ένα σωρό άλλες αποφάσεις που, τι πήρε μόνος του, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

***
Οι κκ. Μαρκόπουλος και Ζώης μάλλον δεν πρόκειται να επιστρέψουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες, αφού, όπως τους είπε και ο κ. Καμμένος «δεν θα επιτρέψω προσωπικές πολιτικές » και όποιος δεν συμφωνεί «να σηκωθεί να φύγει». Και οι δύο, όπως έδειξαν διαφωνούν με τον Πρόεδρο.

***
Προσεγγίζει ο ΣΕΒ τον ΣΥΡΙΖΑ ή και το αντίστροφο; Αν και ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν ζήτησε συνάντηση με τους Βιομήχανους, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος λέει πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τον συναντήσει και να συζητήσει μαζί του. Άλλωστε πολλά μέλη του ΣΕΒ έχουν ήδη συναντήσεις (έστω και ανεπίσημες) με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν το κρύβουν:«Κυβέρνηση χωρίς ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται, εάν θελήσει ο λαός και τους κάνει κυβέρνηση, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε μαζί τους», είχε πει μετά τις εκλογές του Μαΐου ο κ. Δασκαλόπουλος.

***
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Σε μία εκδήλωση στη Μεγάλη Βρεταννία βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγος κ. Γ. Σταθάκης . Μίλησαν και οι δύο για την οικονομία. Σε κάποια στιγμή ο κ. Δασκαλόπουλος, ακούγοντας όλα αυτά που έλεγε ο κ. Σταθάκης διερωτήθηκε: «Δεν ξέρω εάν εσείς είστε ΣΕΒ και εγώ ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι ούτε εσείς είστε ΣΥΡΙΖΑ ούτε εγώ ΣΕΒ».

***
Τι είναι εκείνο που οδηγεί στο Χαλάνδρι τα βήματα ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενός ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και ενός… αντιεξουσιαστή; Μια συζήτηση για την «κοινωνική οικονομία», για την οποία γίνεται άλλωστε τόσος λόγος τελευταία, τους χωράει και τους τρεις, κι ας ξεκινούν από διαφορετικά ιδεολογικά ορμητήρια. Ο πανεπιστημιακός και οικονομολόγος κ. Γιώργος Σταθάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο χημικός και περιβαλλοντολόγος κ. Νίκος Χρυσόγελος από τους Οικολόγους Πράσινους και ο κ. Νώντας Σκυφτούλης από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας θα συναντηθούν στις 7 το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής στο Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου.

***

Γελούσε πάντως ο κ. Σταθάκης , όταν άκουσε ότι μπορεί… κακεντρεχείς πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ να βρουν ακόμη μία ευκαιρία για να μιλήσουν για εκλεκτικές συγγένειες με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. «Ασ’ τους να πουν. Δεν πειράζει. Είναι μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση και αφορά μια ενδιαφέρουσα συζήτηση». Πάντως, πώς να το κάνουμε, είναι θέμα ο κ. Σταθάκης να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Σκυφτούλη και να ανταλλάξουν απόψεις, όχι όποιες-όποιες αλλά για εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης και συνεργατισμού.

***
Κι όλα αυτά με αφορμή την κυκλοφορία δύο βιβλίων από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων: «Υπαρκτός Καινούργιος Κόσμος, Κοινωνική Αλληλεγγύη και Συνεργατική Οικονομία» του κ. Γιώργου Λιερού και «Εισαγωγή στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – Το Μετέωρο Βήμα μιας Δυνατότητας» των κκ. Τάκη ΝικολόπουλουΔημήτρη Καπογιάννη.

***
«Τζουράσικ Παρκ» αποκάλεσε τη γραμματεία που έχει διοριστεί για το συνέδριο του ΠαΣοΚ ο πρώην βουλευτής του κόμματος κ. Αθ. Οικονόμου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό των Ιωαννίνων «ΗΧΩ». «Δεν μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι να ξαναείναι μέλος της λύσης» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο μνημόνιο είπε ότι πρόκειται για έναν «ιστορικό συμβιβασμό με ημερομηνία λήξεως».

***

Όταν ρωτήθηκε, πριν από λίγες ημέρες από τη στήλη αυτή ο κ. Στ. Μάνος εάν ελέγχεται για αιφνίδιο πλουτισμό, είχε απαντήσει ότι του φαινόταν απίθανο να ελέγχεται για αιφνίδιο πλουτισμό, τη στιγμή που δικαιολογημένα έχει γίνει φτωχότερος. Ο κ. Μάνος, απάντησε στο σχετικό ερώτημα χωρίς να γνωρίζει εάν ελέγχεται, όπως τον παρουσίαζαν ορισμένα δημοσιεύματα. Ο θόρυβος πάντως που δημιουργήθηκε οδήγησε την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Παναγιώτα Φάκου να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστώσει εάν είναι βάσιμα τα δημοσιεύματα. Τι είχε συμβεί; Ο κ. Μάνος δεν ελεγχόταν για τέτοιο ζήτημα και το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής τον ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών πως δεν ελέγχεται για αιφνίδιο ή άλλο πλουτισμό.

***
Με… Μπρεχτ απάντησε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ στην απονομή του Νομπέλ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «… είδα το παλιό να πλησιάζει, μα έρχονταν σα Νέο. Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρωμούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει…». Αυτό ήταν το… ποιητικό σχόλιο του Περισσού, στο εφετινό Νομπέλ Ειρήνης.

***
Το beach party σε ΤΕΙ της περιφέρειας ήταν όντως εντυπωσιακό, τόσο που ο κ. Θ. Πάγκαλος το περιέλαβε στο ανανεωμένο βιβλίο του «Τα φάγαμε όλοι μαζί». Ιδού λοιπόν πώς το περιγράφει: «Στη φοιτητική εστία μεγάλου ΤΕΙ της επαρχίας κάθε χρόνο γίνεται beach party. Τι σημαίνει αυτό; Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της εστίας, ανοίγουν ταυτόχρονα όλες τις βρύσες με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει ο όροφος και τα νερά να τρέχουν από το κλιμακοστάσιο και τα εξωτερικά μπαλκόνια προς τους παρακάτω ορόφους. Είναι προφανές ότι αυτό καταστρέφει το κτίριο. Οι ένοικοι φυσικά δεν νοιάζονται για τις καταστροφές και για το ποιος πλήρωσε και ποιος θα πληρώσει τις ζημιές, ούτε για τους κατοίκους που θα έρθουν στο ΤΕΙ, την επόμενη χρονιά. Το κτίριο δεν το επισκευάζουν, το αφήνουν σε άθλια κατάσταση, καθώς του χρόνου θα προκληθούν οι ίδιες καταστροφές».
***

Ανεπαίσθητη αλλά παραδοσιακή και σημαντική ελληνική χροιά είχε το μενού στο δείπνο που παρέθεσε ο Βαυαρός Πρωθυπουργός κ. Χορστ Ζεεχοφερ στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής. Έπειτα από μία σούπα βοδινού, ένα πιάτο πέρκας και πάπια ο Βαυαρός μάγειρας είχε ετοιμάσει το παραδοσιακό βαυαρικό στρούντελ το οποίο όμως συνδύασε με… παγωτό φτιαγμένο από ελληνικό γιαούρτι. (Σημειώνω ότι το ελληνικό γιαούρτι στη Γερμανία στοιχίζει φτηνότερα απ΄ ότι στοιχίζει στην Ελλάδα).

***
Σε διάλυση ή μάλλον σε διαμελισμό μαθαίνω ότι οδεύει το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Όπως με πληροφορεί συνεργάτης μου, μία ομάδα υπό τον κ. Ν. Χρυσόγελο έχει δελεαστεί από τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς και συζητεί σοβαρά τη συνεργασία ή ακόμη και την ένταξη στη ΔΗΜΑΡ. Μία άλλη πιο μαχητική ομάδα υπό την κυρία Ιωάννα Κοντούλη αισθάνεται πολιτικά περισσότερο συγγενής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζεται για τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες προσέγγισης.