Ποινές φυλάκισης συνολικά 16 ετών και 9 μηνών επιβλήθηκαν προσφάτως σε οκτώ νεαρούς χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ οι οποίοι είχαν στήσει φονική ενέδρα σε λεωφορείο οπαδών-εκδρομέων του ΠΑΟΚ στην πρωτεύουσα της Κροατίας, την παραμονή τού προ διετίας (Δεκέμβριος 2010) αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο πλαίσιο του Γιουρόπα Λιγκ. Υπενθυμίζεται ότι οι χούλιγκαν πυρπόλησαν το πούλμαν του ΠΑΟΚ, αφού προηγουμένως είχαν επιτεθεί με πέτρες, πυρσούς και μολότοφ. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι επρόκειτο για μια κτηνώδη πράξη χουλιγκανισμού, που ευτυχώς δεν είχε θύματα.
Το σημαντικότερο πάντως, συγκριτικά με τα καθ’ ημάς, δεν είναι το ύψος των ποινών αλλά η επιμονή των κροατικών αρχών (αστυνομικών και δικαστικών) να ξεδιαλύνουν την υπόθεση έστω και δύο χρόνια μετά. Για τα αντανακλαστικά των αντίστοιχων ελληνικών αρχών, αρκεί να υπενθυμιστεί η επίσης προ διετίας (για την ακρίβεια, στις 7 Αυγούστου 2010) χουλιγκανική επίθεση στον τότε προπονητή της ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς στο γήπεδο της Καλλιθέας στο πλαίσιο φιλικού ματς της Ενωσης με την ομώνυμη τοπική ομάδα. Μάλιστα κάποιοι από τους δράστες είχαν καταγραφεί και από κάμερα, αλλά ούτε αυτό το αδιάψευστο τεκμήριο στάθηκε ικανό ώστε τα αρμόδια όργανα να βρουν την άκρη για τον εντοπισμό, τη σύλληψη, τη δίκη και την παραδειγματική τιμωρία των θρασύδειλων δραστών. Φυσικά θα γυρεύαμε ψύλλους στ’ άχυρα αναζητώντας ενόχους από χουλιγκανική επίθεση που είχε ο Μπάγεβιτς στο Κιάτο τον Μάιο του 2003…
Στην Ολλανδία τώρα, δύο 15χρονοι και ένας 16χρονος ποδοσφαιριστής αντιμετωπίζουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας καθώς σε πρόσφατο αγώνα της εφηβικής ομάδας Νιούεβ Σλότεν του Αμστερνταμ ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 41χρονο Ρίτσαρντ Νιουβενχούιζεν, ερασιτέχνη βοηθό διαιτητή και πατέρα παίκτη της αντίπαλης ομάδας των Μπάιτενμποϊς της πόλης Αλμίρε! Το γεγονός συντάραξε τον ολλανδικό αθλητισμό και ολόκληρη την κοινωνία της χώρας και, πέραν των ιθυνόντων, όπως η υπουργός των Σπορ της Ολλανδίας κυρία Εντι Σίπερς, που εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους, το Διοικητικό Συμβούλιο των Νιούεβ Σλότεν αποφάσισε όχι μόνο να αποσύρει την ομάδα από το πρωτάθλημα αλλά και να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή των δραστηριοτήτων του συλλόγου, ενώ οι όποιοι εμπλεκόμενοι στο φονικό θα τιμωρηθούν διά βίου.
Πρόκειται ασφαλώς για μια άμεση και καταλυτική αντίδραση στο πλαίσιο του λεγόμενου αυτοδιοίκητου που διέπει (και) το ολλανδικό ποδόσφαιρο, συγκριτικά με τα ημέτερα δρώμενα και δη για το πώς λειτουργεί το περιλάλητο «αυτοδιοίκητο α λα ελληνικά», όπου εν πολλοίς ακολουθείται το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», ιδιαίτερα στη θέσπιση και εφαρμογή (ερμηνεία) των κανόνων και των ποινών. Αλλωστε νωπή είναι ακόμη η κραυγαλέα καταπάτηση νόμων και κανονισμών στη μεσούντος του πρωταθλήματος αναδιάρθρωση των κατηγοριών που αποφάσισαν ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα υπό τις ευλογίες και με την (υπο)στήριξη της πολιτικής αθλητικής ηγεσίας!
Αλλά για ποια στοιχειώδη (αυτο)κάθαρση και εξυγίανση να μιλάμε στη χώρα η οποία, σύμφωνα με το σύστημα στοιχηματικής παρακολούθησης της εταιρείας «Sports-Radar» που συνεργάζεται με την UEFA, έχει το πέμπτο πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα στην Ευρώπη; Εδώ κανενός το αφτί δεν ιδρώνει, όταν (για παράδειγμα)… στρογγυλοκάθονται στις εξέδρες των επισήμων πρώην ποδοσφαιρικοί παράγοντες –όπως καλή ώρα ο… άτρωτος φίλαθλος Αχιλλέας –που έχουν τιμωρηθεί από την Αθλητική Δικαιοσύνη αμετάκλητα (τουτέστιν σε πρώτο και δεύτερο βαθμό) με «ποινή απαγόρευσης εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής και απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ’ όρου ζωής»!
Κι όμως ο α.φ.Αχ. ήταν… πρώτο τραπέζι πίστα στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το ματς Κυπέλλου Ολυμπιακός – Παναχαϊκή και στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης για το ματς πρωταθλήματος Πανιώνιος – Παναθηναϊκός. Πώς; Καθ’ όλα νομότυπα, αφού υπάρχει δεδικασμένο σύμφωνα με το οποίο ορίζεται (με συσταλτική ερμηνεία) ότι αγωνιστικός χώρος είναι μόνο αυτός που περικλείεται στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου (το τερέν δηλαδή…) και όχι, π.χ., τα αποδυτήρια, πόσω μάλλον οι εξέδρες! Λες και ο (όποιος) τιμωρημένος παράγοντας επρόκειτο να μπει να παίξει μπάλα στο χορτάρι!..
Παρεμπιπτόντως, να θυμίσω ότι αυτή η αμαρτωλή ιστορία με την (κατά το δοκούν ερμηνευόμενη –συσταλτικά ή διασταλτικά –και εφαρμοζόμενη) ποινή «απαγόρευσης εισόδου…» είναι πολύ παλιά, με κορυφαία παρακαμπτήρια ντρίμπλα το… σιδερένιο κλουβί –ασχέτως αν τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε –που έστησε (αρχές Ιανουαρίου 1984) η ΠΑΕ ΠΑΟ στο γήπεδο της Λεωφόρου για να μπει και να κοουτσάρει ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού Γιάτσεκ Γκμοχ, ο οποίος είχε τιμωρηθεί με δίμηνη αποβολή από τον πάγκο!..
Οσο για τυχόν αντίλογο ότι για να απαγορευθεί σε κάποιον η είσοδος στους αθλητικούς χώρους εν γένει πρέπει να έχει τιμωρηθεί με στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας (επιβάλλεται από την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), σιγά τα ωά… Οσάκις η ΕΦΙΠ έχει τιμωρήσει με τέτοια ποινή παράγοντες (ή και όταν πρόκειται για αθλητές και προπονητές εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα ντόπινγκ) ουδείς ασχολείται με τους εν λόγω κυρίους/κυρίες που σουλατσάρουν ανενόχλητοι στα στάδια, στα γήπεδα και στα γυμναστήρια!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ