Αριστερά: το mail της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το οποίο τα εισιτήρια των καζίνων χαρακτηρίζονται «προαπαιτούμενα» για την απόφαση του Eurogroup. Δεξιά: Η ρύθμιση του εισιτηρίου που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο, όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πόσο σημαντικό ζήτημα για τη σημερινή κατάσταση του τόπου είναι τα εισιτήρια των καζίνων; Παρακαλώ πολύ μη γελάτε με την ερώτηση –προσωπικά αγνοούσα ότι τα καζίνα έχουν εισιτήριο…

Ποιους άραγε ενδιαφέρει η τιμή των εισιτηρίων των καζίνων; Υποθέτω τους τζογαδόρους. Σίγουρα τους καζινάδες. Και ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον άλλον…
Αν διαφωνούν οι καζινάδες μεταξύ τους για τα εισιτήρια τι μπορούν να κάνουν; Προφανώς να προσφύγουν στα δικαστήρια. Είναι μια επιχειρηματική διαμάχη, δεν βλέπω ποιον άλλον αφορά, ούτε πώς μπορεί να λυθεί διαφορετικά.
Σωστά; Λάθος!
Στις 30 Οκτωβρίου 2012 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ένας χαμηλόβαθμος υπάλληλός της, δηλαδή…) στέλνει μέιλ στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα.
Τι λέει το μέιλ;
Οτι η κυβέρνηση οφείλει να καταργήσει τον νόμο που αφορά τα εισιτήρια των καζίνων και να επιβάλει μια ενιαία τιμή εισιτηρίου.
Ακολουθούν μια σειρά από εντολές ενεργειών προς την ελληνική κυβέρνηση σε ιταμό ύφος, μεταξύ των οποίων και η εντολή να εφεσιβάλει μια σχετική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.
Το μέιλ καταλήγει με το αμίμητο:
«Πρόκειται για άμεση εφαρμογή κοινοτικής απόφασης. Αρα δεν μπορεί να υπάρχει ανασταλτικός χαρακτήρας -οι Ελληνες θα έπρεπε να το γνωρίζουν!».
Εντάξει, θα μου πείτε, κάποιος λάλησε στις Βρυξέλες. ‘Η ας πούμε ότι ο άνθρωπος έχει δίκιο και τον τρέχουν από τον Αννα στον Καϊάφα. ‘Η απλώς τα άρπαξε από κάποιους. Και σιγά το θέμα, δηλαδή.
Σωστό αλλά περιμένετε τη συνέχεια.
Διότι οι ενέργειες που περιγράφονται στο μέιλ και ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση (σωστές ή λάθος, δεν είναι αυτό το θέμα μου…) χαρακτηρίζονται από το ίδιο μέιλ ως «prior actions – PA» για τη συμφωνία στο Eurogroup και την εκταμίευση της δόσης.
Μάλιστα. Τα εισιτήρια των καζίνων!
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς διαβιβάζει ως έχει το μέιλ στην κυβέρνηση και ζητεί την άμεση εκτέλεση των εντολών ως «προαπαιτούμενη ενέργεια». Τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε πεντέξι.
Αποτέλεσμα;
Η τιμή των εισιτηρίων των καζίνων συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο, ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (α. φ. 222/12 Νοεμβρίου 2012) –ακριβώς κάτω από ρύθμιση που αφορά τα τέλη κυκλοφορίας για ασθενοφόρα και νεκροφόρες!..
Η ιστορία είναι καταπληκτική. Διότι εδώ έχουμε ένα ασήμαντο θέμα από τη σκοπιά της οικονομικής κρίσης και μια επιχειρηματική διαμάχη, της οποίας το περιεχόμενο αγνοώ και δεν με ενδιαφέρει.
Κυρίως όμως έχουμε την παρέμβαση της τρόικας σε μια επιχειρηματική διαμάχη.
Η οποία για να καταστεί αποτελεσματική ενδύεται την πανοπλία τής «προαπαιτούμενης ενέργειας» και επιβάλλεται στην ελληνική κυβέρνηση.
Η οποία με τη σειρά της περιλαμβάνει στο σημαντικότερο νομοθέτημα της θητείας της και για το οποίο πήγε να καεί ολόκληρη η Ελλάδα ειδική ρύθμιση για τα εισιτήρια των καζίνων!..
Πάλι καλά, δηλαδή, που σε μια εκδήλωση μάλλον υποσυνείδητου χιούμορ η Ελλάδα ρύθμισε τα καζίνα της αμέσως μετά… τα ασθενοφόρα και τις νεκροφόρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ