Με την ολοκλήρωση της 5ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ξεκαθάρισε σχεδόν πλήρως το τοπίο για τις 16 ομάδες που θα συνεχίσουν στην επόμενη νοκ άουτ φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο ποδόσφαιρο. Ανάμεσά τους μεγάλες (οικονομικά και κατ’ επέκταση αγωνιστικά) ομάδες όπως Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή απλώς πλούσιες όπως η γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν (ιδιοκτησίας της Qatar Investment Authority με αφεντικό τον σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι) και η Σαχτάρ Ντόνετσκ του ουκρανού μεγιστάνα Ρινάτ Αχμέτοφ.
Στον αντίποδα όμως και προς επίρρωση του ποδοσφαιρικού αξιώματος ότι «τα πολλά λεφτά δεν παίζουν μπάλα» (με την έννοια ότι οι πλούσιες ομάδες και οι ακριβοπληρωμένοι παίκτες δεν κερδίζουν τα ματς με αυτή τους την ιδιότητα και μόνο) έχουμε και τρεις κραυγαλέες περιπτώσεις πανίσχυρων οικονομικά συλλόγων που απέτυχαν παταγωδώς.
Πρώτη και… καλύτερη η απερχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι του ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς η οποία παρ’ ότι έχει στο ρόστερ της φίρμες όπως οι Φερνάντο Τόρες, Τζον Τέρι, Φρανκ Λάμπαρντ, Χουάν Μάτα, Πετρ Τσεχ, Ασλεϊ Κόουλ, Νταβίντ Λουίζ, Φλοράν Μαλουντά, Ραμίρες, Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, Ραούλ Μεϊρέλες, Τζον Ομπι Μίκελ κ.ά. μόνο με θαύμα θα προκριθεί στις «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Παρεμπιπτόντως, η αγγλική ομάδα απέλυσε τον ιταλό τεχνικό Ρομπέρτο Ντι Ματέο και προσέλαβε (προσωρινά;) τον Ισπανό Ράφα Μπενίτεθ.
Εκτός νυμφώνος Τσάμπιονς Λιγκ, κινδυνεύοντας μάλιστα να μη συνεχίσει ούτε στις «32» του Γιουρόπα Λιγκ, έμεινε και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης την οποία χρηματοδοτεί αφειδώς ο κρατικός ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom που μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο δαπάνησε 100 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Βραζιλιάνου Χουλκ από την Πόρτο και του Βέλγου Βιτσέλ από την Μπενφίκα.
Στην ίδια ρότα και η «ζάπλουτη» (έχει αφεντικό τον εξ Αμπού Ντάμπι ορμώμενο σεΐχη Μανσούρ) Μάντσεστερ Σίτι που μόνο με νίκη στη Γερμανία επί της (αδιάφορης βαθμολογικά) Ντόρτμουντ θα συνεχίσει στις «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ειδικά στην περίπτωση της Σίτι έχει ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμιστεί ότι έχασε τέσσερις βαθμούς από τον «φτωχό» αυτή την εποχή Αγιαξ στους δύο αγώνες που έδωσαν στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς ο Αίαντας νίκησε 3-1 στο Αμστερνταμ και απέσπασε ισοπαλία 2-2 στο Μάντσεστερ.
Ενδεικτικά, όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη των δύο συλλόγων, η Σίτι για την αγορά των 14 παικτών τους οποίους ο κόουτς Ρομπέρτο Μαντσίνι χρησιμοποίησε στο ματς που έγινε στο γήπεδό της έχει δαπανήσει 341,5 εκατ. ευρώ! Σημειωτέον ότι η αγγλική ομάδα από το 2008 και εντεύθεν, που έχει ιδιοκτήτη τον σεΐχη Μανσούρ, συνολικά έχει ξοδέψει σχεδόν τα διπλάσια (για την ακρίβεια 601 εκατ. ευρώ!) για μεταγραφές αποκτώντας χρυσοπληρωμένους αστέρες της μπάλας όπως οι Νταβίντ Σίλβα, Σέρχιο Αγκουέρο, Κάρλος Τέβες, Μάριο Μπαλοτέλι, Σαμίρ Νασρί, Εντιν Ντζέκο, Γιάγια Τουρέ, Μαϊκόν, Χάβι Γκαρθία, κ.ά. Και όμως, με όλους αυτούς οι «πολίτες» τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ έχουν παίξει 11 ματς και έχουν κερδίσει μόλις τρεις φορές!
Από την πλευρά του ο Αγιαξ για την αγορά των τριών –γιατί τόσοι αγωνίστηκαν –εκ των δικών του 14 παικτών που ταπείνωσαν τη Σίτι στην έδρα της πλήρωσε μόλις 4,05 εκατ. ευρώ! Συγκεκριμένα η ολλανδική ομάδα έχει αποκτήσει με μεταγραφή τον φινλανδό στόπερ Μίκλας Μοϊσάντερ, που κόστισε 2,5 εκατ. ευρώ, τον δανό επιθετικό Βίκτορ Φίσερ αντί 1,3 εκατ. ευρώ και τον σουηδό εξτρέμ Τομπίας Σανά δαπανώντας μόλις 250.000 ευρώ! Οι υπόλοιποι 11 προέρχονταν από τα σπλάχνα του συλλόγου!
Αυτή ωστόσο είναι η μία όψη του νομίσματος για το πώς ο Αγιαξ στηρίζεται στα δικά του παιδιά, καθώς υπάρχει και η άλλη που δείχνει ότι εν πολλοίς στηρίζεται σε αυτά και όταν σταματήσουν να αγωνίζονται αξιοποιώντας τα σε τεχνικά και διοικητικά πόστα του συλλόγου. Για την παρούσα φάση, σημειώστε ότι από τα σπλάχνα του Αγιαξ προέρχονται ο προπονητής Φρανκ ντε Μπουρ και τα μέλη του τεχνικού τιμ Ντένις Μπέργκαμπ και Βιμ Γιονκ. Επίσης αθλητικός διευθυντής είναι ο Μαρκ Οφερμαρς, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι διευθυντής μάρκετινγκ αναλαμβάνει ο άλλοτε γκολκίπερ του Αγιαξ Εντβιν φαν ντερ Σαρ που έκλεισε τη σπουδαία καριέρα του (καταγράφοντας και 130 συμμετοχές με την Εθνική Ολλανδίας) στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Συμπέρασμα; Ανεξάρτητα της εφετινής ευρωπαϊκής πορείας του Αγιαξ που μπορεί να αποκλειστεί και από το Γιουρόπα Λιγκ, με κριτήριο και σημείο αναφοράς το παραγωγικό μοντέλο-πρότυπο του ολλανδικού συλλόγου, θα διατύπωνα το σλόγκαν «Για πάντα (με τον) Αγιαξ»! Αντιγράφοντας και προσυπογράφοντας εκείνο το θρυλικό «Αγιαξ για πάντα», όπως είχε τιτλοφορήσει ο αείμνηστος ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης ένα ποδοσφαιρικό σχόλιό του που πρωτοδημοσιεύτηκε στην «Αυγή» της 28ης Οκτωβρίου 1984. Με την υποσημείωση-διευκρίνιση βέβαια ότι ο Αναγνωστάκης έγραψε το σχετικό πόνημα υμνώντας και νοσταλγώντας το περίφημο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που λάνσαρε (αρχές δεκαετίας 1970) η ανεπανάληπτη ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ και των άλλων «Ιπτάμενων Ολλανδών»!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ