Αριστοτέλειο. Νομική Σχολή. Δεκαπέντε άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα ανεβαίνουν στον τρίτο όροφο, σπάνε ό,τι βρουν μπροστά τους και απειλούν όποιον βλέπουν. Δυο φοιτητές τρέχουν να κρυφτούν στις τουαλέτες. Οι κουκουλοφόροι τους ακολουθούν και τους δέρνουν.

Ναι, αλλά πρέπει να προστατευτεί το άσυλο.

Αριστοτέλειο. Θεολογική Σχολή. Καθηγητές και φοιτητές μαζεύουν σκουπίδια που σχηματίζουν λόφους. Δέχονται επίθεση από ομάδα άλλων φοιτητών που υποστηρίζουν τους απεργούς καθαριστές. Καθηγητής δέχεται χτύπημα στο πρόσωπο.

Ναι, αλλά πρέπει να προστατευτεί το άσυλο.

Αριστοτέλειο. Κυλικείο. Κουκουλοφόροι με σιδερογροθιές σπάνε ό,τι βρουν μπροστά τους και δέρνουν τρεις φοιτητές.

Ναι, αλλά πρέπει να προστατευτεί το άσυλο.

Το ξύλο στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης πέφτει για το δίκιο του εργάτη. Θεωρείται κοινωνικός αγώνας υπέρ των υπαλλήλων που απολύθηκαν. Στην πραγματικότητα δεν απολύθηκαν. Είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μια βρόμικη ιστορία, λόγω των σκουπιδιών που μαζεύονται σε λόφους, λόγω των χειρισμών από τις πρυτανικές αρχές, λόγω της εκμετάλλευσης ανθρώπων από εργολάβους που ενοικιάζουν ανθρώπους ως υπαλλήλους επί 25 χρόνια.

Πάνω και πέρα από όλα αυτά τοποθετείται μια ιδέα. Το άσυλο. Το καταργημένο με νόμο πανεπιστημιακό άσυλο. Οι «απολυμένοι» που παρακωλύουν τον εκπαιδευτικό έργο προστατεύονται από το ταμπού περί ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Τα υπόλοιπα: Η Φιλοσοφική έχει παραλύσει επειδή η γραμματεία της βρίσκεται στο κτήριο διοίκησης που είναι υπό κατάληψη. Οι βαθμοί των εξετάσεων Σεπτεμβρίου δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Όσοι θα έπαιρναν πτυχίο, δεν πήραν. Όσοι, μετά το πτυχίο, είχαν προγραμματίσει μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, έχουν ήδη χάσει τη χρονιά τους. Οι εξετάσεις για τα μεταπτυχιακά δεν έγιναν. Τα διδακτορικά που ήταν προς έγκριση, βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Όσοι είναι να φύγουν στο εξωτερικό με Εράσμους, βλέπουν τις προθεσμίες να πλησιάζουν απειλητικά. Οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα, αλλά τα μαθήματα δεν έχουν δηλωθεί.

Υπάρχουν όμως και τα τυχερά σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρύτανης έχει μια συμπάθεια στον Αλέξη Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά αποστάσεις από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οι καταληψίες φοιτητές που στηρίζουν τους απολυμένους είναι περιθωριακοί. Έτσι όπως είναι παράξενες οι ισορροπίες δεν έχουν εμφανιστεί οι ακροδεξιοί να επιβάλουν την καθαριότητα και την τάξη. Αυτός είναι λοιπόν ο κίνδυνος: αν δεν επέμβουν οι αρχές για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο, να βρεθούν «εθελοντές» άλλου τύπου.