Μέσα σε δύσκολους καιρούς, που δοκιμάζουν τις αντοχές αλλά και τη συνείδησή μας, ατομική και συλλογική, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεχίζει να πλησιάζει την πόλη που το γέννησε, να την αφουγκράζεται και να την αγκαλιάζει.

Με έναυσμα λοιπόν την σειρά παραστάσεων της όπερας «Η Κρητικοπούλα» του Σπύρου Σαμάρα, μιας εξαιρετικά επιτυχημένης παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που με ιδιαίτερη περηφάνια καλωσορίζουμε στην Θεσσαλονίκη από τις 22 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την ΕΛΣ και την «Παράλλαξη» οργάνωσε και υλοποίησε αυθόρμητα οπερατικά δρώμενα στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων.

Η προσέλευση του κόσμου υπήρξε συγκινητική και το μήνυμα ηχηρό και βαθιά συμβολικό: δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε μαζί. Αρκεί να επιτρέπουμε στην μαγική, κοινή γλώσσα της τέχνης να μας κρατά ενωμένους και να μας φωτίζει να επιλέγουμε την επικοινωνία, την ανθρωπιά, τη συλλογικότητα, την απλή και αυτονόητη ευτυχία, σαν τρόπους ζωής και εργαλεία ευημερίας.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε και η Εθνική Λυρική Σκηνή, δεν αποτελείται μόνο από δύο όμορφα κτίρια που φτιάχτηκαν με όραμα και μεράκι στις παλιές καλές εποχές. Αποτελείται και χαρακτηρίζεται από τις ψυχές που το στήριξαν ιστορικά και που το στελεχώνουν σήμερα, από τους λειτουργούς του, από τους καλλιτέχνες του, από τους ακροατές, τους δασκάλους, τους δωρητές, τους οραματιστές, τους πιστωτές και τους φίλους του. Από όλους αυτούς που το επισκέπτονται συχνά, αλλά και από εκείνους που έχουν ακούσει γι’ αυτό και δεν έτυχε ή δεν θέλησαν, ή δεν μπόρεσαν να έρθουν κοντά του . Επιλέγει να ακούει τον «ήχο των ανθρώπων», στους εκκωφαντικά πια θορυβώδεις δρόμους της σύγχρονης πραγματικότητάς μας. Επιλέγει να χαμογελά, να είναι αισιόδοξο και να προσκαλεί την πόλη που τον γέννησε, πίσω στην αγκαλιά του.

Με όχημα τη μουσική γνωρίζονται οι ξένοι, συμφιλιώνονται οι μαλωμένοι, οραματίζονται οι απογοητευμένοι. .

Με όχημα τη μουσική χαμογελάμε , είμαστε πιο αισιόδοξοι

Με όχημα τη μουσική δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε μαζί.

Σήμερα, η καρδιά του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης χτυπά πιο δυνατά παρά ποτέ.

* Ο κ. Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης