Η συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης πιθανώς να ανάψει το πράσινο φως για την καταβολή των τριών δόσεων και να προσδιορίσει ένα χρονοδιάγραμμα πράξεων και ενεργειών για την εκταμίευση 44 δισ. ευρώ ως τις 5 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, όπως έχει σημειωθεί, η εκταμίευση των τριών δόσεων δεν θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα αν δεν αντιμετωπίσει κατά τρόπο σαφή το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα προκειμένου να λάβει μια σαφή δέσμευση για οριστική ρύθμιση του χρέους. Αλλιώς οι αμφισβητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα θα επανέλθουν δριμύτερες, ακυρώνοντας κι αυτές ακόμη τις απίστευτες θυσίες που υποχρεώθηκε να αποδεχθεί η τρικομματική κυβέρνηση.

Έχει εξαιρετική σημασία λοιπόν να δοθεί ένα τέρμα στο παζάρι για το χρέος. Εταίροι και δανειστές αν θέλουν πραγματικά να σώσουν την ελληνική οικονομία δεν έχουν παρά να προσφέρουν μια αξιόπιστη λύση στο ζήτημα του χρέους. Και στο βαθμό που θα καλυφθεί το πρόβλημα του χρέους, οι εσωτερικές δυνάμεις θα πρέπει πέραν της εφαρμογής του προγράμματος να αποτρέψουν την επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι οδυνηρός για σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σπίτι χωρίς άνεργο ή ανέργους στην Ελλάδα. Επίσης η θέση των ηλικιωμένων είναι δεινή και των νέων αφόρητη από κάθε άποψη.

Κακά τα ψέματα, ακόμη κι αν πάρουμε τις δόσεις, ακόμη και αν ρυθμισθούν τα χρέη μας, η ελληνική κοινωνία θα κινδυνεύσει με αποδιάρθρωση τους επόμενους μήνες. Για την πραγματική διάσωσή της θα χρειασθεί να επιστρατευθούν όλα τα αποθέματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που διαθέτει ο λαός μας.

Χωρίς ένα μαζικό κίνημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, η πατρίδα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, που δεν θα έχει προηγούμενο στα μεταπολεμικά χρόνια. Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν όλοι συμμετοχή.

Και πρώτοι απ’ όλους οι έχοντες και διαθέτοντες πλούτο και δυνατότητες. Και εκείνοι βεβαίως που διαθέτουν δίκτυα οργανωμένα, όπως η Εκκλησία, τα συνδικάτα, οι επιστημονικές και οι επαγγελματικές οργανώσεις και βεβαίως τα κόμματα της Δεξιάς, της Αριστεράς, του Κέντρου, όλα.