από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Η αλήθεια για το ζήτημα των ομολογιούχων

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Στο στήλη του στο «Βήμα της Κυριακής»(18.11.12) ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης δικαιολογεί απολύτως τον τρόπο με τον οποίο μικρή ομάδα προσώπων που κατείχαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου παρεμπόδισαν, με την άσκηση βίας, την είσοδο αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στο κτίριο της ΤτΕ το απόγευμα της Τετάρτης 14.11.
Είχε προηγηθεί θριαμβευτικό πρωτοσέλιδο (15.11.12) της εφημερίδας «Δημοκρατία» που ενθουσιάστηκε με το συμβάν και σχόλιο υπέρ των διαμαρτυρομένων, της κας Έλλης Τριαντάφυλλου στην εφημερίδα «Καθημερινή» (16.11.12).

Θεμέλιο της ανάλυσης του κ. Πρετεντέρη (ο οποίος δίνει κάθε βράδυ τον τόνο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού και εκφράζεται μέσα από δυο εφημερίδες με μεγάλη ιστορική διαδρομή) είναι η διαπίστωση ότι το PSI του περασμένου Μαρτίου «κατέστρεψε» τους διαμαρτυρόμενους, με ευθύνη (όχι της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και των κομμάτων που την στήριζαν και τελικά της Βουλής που ψήφισε το σχετικό νόμο, αλλά) του τότε Υπουργού των Οικονομικών και σημερινού Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ως εκ τούτου αυτοί δικαιούνται να στρέφονται εναντίον του.

Αυτός ο τρόπος δημοσιογραφικής προσέγγισης είναι απόλυτος και απλουστευτικός. Αποσιωπά όσα στοιχεία δυσκολεύουν τις συνεπαγωγές του, χρησιμοποιεί ακραίους όρους και φτάνει με χαρακτηριστική ευκολία στο συμπέρασμα του. Όμως στο μεταξύ έχει παραπλανήσει τον αναγνώστη που δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται τα δεδομένα και έχει αδικήσει την αλήθεια. Πρόκειται για την συνταγή της δημαγωγίας που φτάνει πλέον να δικαιολογεί πράξεις βίας.

Ας αρχίσουμε από τα γεγονότα που αποσιωπά ή διαστρέφει η δημοσιογραφική παρουσίαση. Η ελληνική Κυβέρνηση (με Πρωθυπουργό τον κ. Λ.Παπαδήμο και την στήριξη τότε τριών κομμάτων: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), όπως είχε κατ’ επανάληψη ανακοινωθεί δημόσια από εμένα ως Υπουργό Οικονομικών, επεδίωξε, με διάφορους τρόπους να εξαιρέσει από την υπαγωγή στο PSI τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ιδίως αυτά που ως αποταμιευτές τα είχαν προμηθευτεί, χωρίς να κερδοσκοπούν, στην δευτερογενή αγορά. Τα ομόλογα που κατείχε αυτή η κατηγορία φυσικών προσώπων ήσαν, ούτως ή άλλως, πολύ μικρής ονομαστικής αξίας σε σχέση με το συνολικό όγκο των 210 δισ. ευρώ που ήταν η ονομαστική αξία των ομολόγων που υπήχθησαν στο PSI με απόφαση της αυξημένης πλειοψηφίας των ομολογιούχων μέσω των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs).
Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι τελευταία στιγμή, τόσο τα κράτη-μέλη της Eυρωζώνης, μέσω του Προέδρου και των μελών του Eurogroup, όσο και το ΔΝΤ, έθεσαν με άκαμπτο και κατηγορηματικό τρόπο ως όρο για την στήριξη και χρηματοδότηση του PSI, να μην εξαιρεθεί κανένα φυσικό πρόσωπο. Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες φυσικών προσώπων -πολιτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι κατείχαν ελληνικά ομόλογα, προς τις κυβερνήσεις τους, με αποτέλεσμα να αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις το ζήτημα των ομολογιούχων-φυσικών προσώπων. Κατά τον τρόπο, αυτό αποκλείστηκε τότε ρητά και η λύση του συμψηφισμού μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων των ομολογιούχων, καθώς πολίτες άλλων χωρών δεν έχουν κατά τεκμήριο τέτοιες φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.
Το Υπουργικό Συμβούλιο και τα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση (είχε στο μεταξύ αποχωρήσει ο ΛΑΟΣ) ενημερώθηκαν για τους επιτακτικούς όρους των εταίρων και πιστωτών μας και προέβη σε μια αναγκαστική στάθμιση προκειμένου να διασφαλισθεί η πραγματοποίηση του PSI, χωρίς το οποίο η χώρα δεν θα είχε ούτε δάνειο, ούτε στήριξη, ούτε προοπτική εξόδου από τη κρίση.

Ήταν όμως υποχρέωση και βούλησή μας να βρούμε λύση στο πρόβλημα των αποταμιευτών ομολογιούχων. Λύση ανάλογη με την προστασία των καταθετών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αμέσως σχεδόν μετά την ολοκλήρωση του PSI η χώρα εισήλθε σε μακρά προεκλογική περίοδο κατά τη διάρκεια της όποιας τα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν με ευκολία αόριστες υποσχέσεις στους ομολογιούχους, που είχαν στο μεταξύ συγκροτήσει σωματείο.

Στις δικές μας συναντήσεις με το σωματείο, τους προτείναμε ως ρεαλιστική και άμεση λύση να χρησιμοποιήσουν το ισοδύναμο ρευστού που είχαν λάβει με τη μορφή τίτλων του EFSF προκειμένου να αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά ομόλογα ελληνικού δημοσίου νέας έκδοσης, η πληρωμή των οποίων είναι ουσιαστικά διασφαλισμένη από το EFSF. Αυτό θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν ομόλογα πολύ μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας και μαζί με τα νέα ομόλογα που είχαν ήδη λάβει να έχουν ένα χαρτοφυλάκιο που σχεδόν κάλυπτε τις απώλειες τους.
Επιπλέον, θα μπορούσε να εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση του PSI, με αποτελέσματα καλύτερα των προβλεπόμενων (συμμετοχή 97% αντί 95 %), η θέσπιση φορολογικών απαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα νέας έκδοσης .

Το ζήτημα αυτό μπορεί και πρέπει να τεθεί τώρα που συζητείται και πάλι το πλαίσιο της βιωσιμότητας του χρέους. Εμείς ούτως ή άλλως το είχαμε θέσει στο Eurogroup το Φεβρουάριο, ο δε σημερινός Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ είχε προεκλογικά τοποθετηθεί υπέρ της κάλυψης των ομολογιούχων - φυσικών προσώπων .
Ας θυμίσω και αριθμητικά την πρόταση μας προς τους ομολογιούχους:

Αν ληφθεί υπόψη ότι για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής αξίας, ο ομολογιούχος έλαβε 15 ευρώ σε ρευστό και με αυτά τον Απρίλιο-Μάιο μπορούσε να αποκτήσει ομόλογα νέας έκδοσης αξίας παραπάνω από 100 ευρώ και αν προσθέταμε σε αυτά και τα νέα ομόλογα που είχε ήδη λάβει, ονομαστικής αξίας 31.5 ευρώ για κάθε παλιό ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, βλέπουμε ότι το νέο χαρτοφυλάκιο του κάθε ομολογιούχου θα είχε ονομαστική αξία κοντά στα 140 ευρώ αντί για 100 ευρώ του παλιού του χαρτοφυλακίου. Αυτό, σε συνδυασμό, αν χρειαστεί, με φορολογικές απαλλαγές για τους κατόχους νέων ομολόγων, μπορούσε να καλύψει όλες τις απώλειες.
Τους προτάθηκε μάλιστα να είναι σε άμεση επαφή με τον ΟΔΔΗΧ ώστε αυτός, σε συνεργασία με μια μεγάλη τράπεζα, να τους βοηθήσει στην πραγματοποίηση των σχετικών χειρισμών. Οργανώθηκαν για το σκοπό αυτό πολλές συναντήσεις τους με τη διοίκηση του ΟΔΔΗΧ.

Αντί όμως να ακολουθήσουν την πρότασή μας, προτίμησαν την οδό της προσφυγής στο ΣτΕ αμφισβητώντας τη νομιμότητα του PSI, πράγμα που πολύ θα ήθελαν οι απανταχού της γης κερδοσκόποι.
Ενδεχομένως πείστηκαν από προεκλογικές υποσχέσεις που όμως δεν τις έδωσε το ΠΑΣΟΚ.
Ενδεχομένως παρασυρθήκαν από κάποιους που χρησιμοποιούν τους ομολογιούχους ως μοχλό δημιουργίας «αντιμνημονιακων» εντυπώσεων.

Ενδεχομένως κάποιοι που κερδοσκοπούσαν με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου να προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από απλούς, μικρούς αποταμιευτές που έτυχε να έχουν ομόλογα και όχι καταθέσεις και αδικηθήκαν.
Όταν συνεπώς εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε κάνει αυτή την προσπάθεια να βρούμε πρακτική λύση και έχουμε μιλήσει εξαρχής με τόσο υπεύθυνο τρόπο στους ομολογιούχους, θεωρούμε αδικαιολόγητο και παράδοξο να οργανώνονται τέτοια γεγονότα σε βάρος μας. Όχι από το σωματείο των ομολογιούχων, όπως αμέσως μας διευκρίνισε η διοίκηση του.

Ο καθένας μπορεί τώρα να συγκρίνει την παρουσίαση των γεγονότων που έκανα με τις δημοσιογραφικές προσεγγίσεις που ανέφερα στην αρχή. Τα γεγονότα είναι όμως γνωστά. Έχουν όλα ανακοινωθεί. Έχουν παρουσιαστεί στη Βουλή. Άρα όταν κάποιος θέλει να αναφερθεί στο ζήτημα, το λιγότερο που οφείλει να κάνει είναι να ανατρέξει στα γεγονότα, να τα μάθει ή να τα θυμηθεί ο ίδιος πριν αποφανθεί δημόσια.

Μόνη μου ελπίδα είναι ότι στη χώρα μας ο ορθός λόγος θα αντέξει, παρά τις πολιτικές, κοινωνικές και δημοσιογραφικές πιέσεις που υφίσταται. Ο ορθός λόγος είναι η βάση και της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αλλά και της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής συνοχής. -


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην κοσμάρα τους!  
 
 
σχόλια (19)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ | 30/04/2016 16:02
  ΕΧΩ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ. Η ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΤΕ . ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΕΝΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΑΚΑΖΕ 15.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ.Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΛΑΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ 20.000-80.000 ΕΥΡΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΣΥΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΩΝ 5,5% ΤΕΛΟΣ ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ 1,2 ΔΙΣ ΔΕΝ ΚΟΥΡΕΥΟΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΘΑ ΕΜΠΑΙΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΣΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ.ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΝΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΙΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ.
  ΧΡΗΣΤΟΣ
  απάντηση50
   
   
  ΕΓΚΛΗΜΑ | 30/04/2016 15:45
  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΚΥΡΙΕ "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΕ" ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΛΟΠΗ Η ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 15.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ PSI ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΛΕΜΕ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΚΛΟΠΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΕΛΛ. ΚΡΑΤΟΥΣ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΚΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΑΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΟΜΟΛΟΓΑ ΜΕΧΡΙ 100.000 Η ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΑΤΕ ΜΕ ΙΣΟΠΟΣΟ ΠΟΣΟ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤ.ΕΓΙΝΕ ΚΟΥΡΕΜΑ 90% ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1945.ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ.ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΕ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΖΩΗ .ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ
  ΧΡΗΣΤΟΣ
  απάντηση50
   
   
  Ο ΛΗΣΤΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ | 09/11/2015 10:53
  ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ EFSF ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.ΤΟ ΤΙ ΣΟΥΠΑΝ ΟΙ ΔΝΤ ΚΛΠ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΕΓΩ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΕΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. ΕΣΥ ΜΟΝΟ ΔΙΕΨΕΥΔΕΣ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ 90%.ΓΙΑΤΙ ΟΝΤΩΣ ΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 100.000 ΕΥΡΩ ΠΗΡΑ ΑΥΤΑ ΤΟΥEFSF DHL 12000. TA ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΤΟ 1943 ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΥΛΩΜΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΨΕΥΔΕΣΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΔΙΟΤΙ ΕΓΩ ΚΑΛΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΑΛΛΑ ΘΑΠΡΕΠΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΚΑΝΕΣ
  Ανώνυμος / η
  απάντηση60
   
   
  Η ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ..... | 20/01/2013 13:59
  ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΜΟΛΟΓΑ Ε.Δ. ΑΝΤΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ !!! ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΜΑΣ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΝΑΙΣΧΗΝΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΦΙΛΟΤΗΜΟΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΟΛΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΑΠ'ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ ΣΕ ΟΛΑ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΑ ΠΑΝΤΑ!!!!!!!!!!! ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ..........
  απάντηση30
   
   
  Μάς εργάζεστε; | 19/11/2012 15:50
  Ώς πρώην ομολογιούχος, 2 ερωτήσεις α)δέν είχα απευθείας γραμμή με τον υπουργό και το σύλλογο, μήπως έπρεπε η πρόταση της κυβέρνησης να γίνει μέσω της τράπεζας που διαχειριζόταν το χαρτοφυλάκιό μου και όχι σε κλειστές συζητήσεις με μια ομάδα πολιτών; β) Τήν περίοδο εκείνη εγώ πράγματι σκέφτηκα να κάνω ακριβώς αυτό που προτείνει ο υπουργός αλλά η απάντηση που πήρα από την τράπεζα ήταν οτι εντολές για αγορές ΟΕΔ στη δευτερογενή εκτελούν μόνο για ποσά άνω των 100 χιλ ευρώ. Τέτοιο ποσό δέν είχα διαθέσιμο οπως και πολλοί άλλοι καμμένοι, άρα κάποιος έπρεπε να έχει πεί στην τράπεζα να με αφήσει να συμμετάσχω.Εγώ αυτον τον ορθολογισμό ξέρω, είμαι μήπως αντιμνημονιακός δάκτυλος ή παρασυρμένη κορασίς;
  Ορθολογιστής
  απάντηση202
   
   
  Λιγη τσίπα βρεεε | 19/11/2012 15:22
  Ανάλγητε άνθρωπε, δεν αισχύνεσαι λιγάκι? Μιλάς έτσι αδιάντροπα για 15.000 οικογένειες που έχεις καταστρέψει, που αδίστακτα τους δήμευσες τις αποταμιεύσεις μιας ζωής ,χωρίς να τους σκεφτείς μιά στιγμή, χωρίς να διαπραγματευτείς με τους εταίρους. Μόνο κοκορευόσουνα ,ανάλγητε, γιά το ύψος του κουρέματος που "¨έγινε χωρίς να ανοίξει μύτη". Σου εύχομαι η ζωή σου απο εδώ και μπρος να είναι γεμάτη απο τον πόνο την απελπισία και τα αδιέξοδα που μας έχεις προκαλέσει,θρασύτατε .
  Νέμεσις
  απάντηση232
   
   
  ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ, ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΗΔΗ! ΜΗΝ ΜΑΣ ΤΟ ΘΥΜΙΖΕΤΕ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ! | 19/11/2012 10:51
  "κύριε" Βενιζέλο, το ότι είστε Ψεύτης, Ανάλγητος, Αριβίστας και Αδίστακτος , εμείς οι μικροομολογιούχοι το έχουμε εμπεδώσει καλά! Είναι χαραγμένο ανεξίτηλα πάνω στα "βιβλιάρια" των αποταμιεύσεών μας - διότι συντηρητικές αποταμιεύσεις ήταν τα χρήματα που μας κλέψατε κι όχι επενδύσεις! Ένα πράγμα Δεν σας επιτρέπω: Να μας θεωρείτε τόσο, μα τόσο Ηλίθιους! Με βαθύτατη περιφρόνηση, από μια ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ από το 1981, η οποία δεν διορίστηκε από κανέναν πουθενά, δεν διεπλέκη με πασοκικό λαμόγιο ποτέ, δεν τα "έφαγε" ποτέ μαζί με κανέναν και, φυσικά, η οποία μαζί με την οικογένειά της, φίλους και γνωστούς, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναψηφίσει κανένα Πασοκικό κόμμα στον αιώνα των αιώνων αμην!
  ΕΛΕΟΣ! ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ!
  απάντηση247
   
   
  adding insult to injury | 18/11/2012 22:50
  το σχόλιο του πρώην υπουργού αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της ελαφρότητας με την οποία χειρίστηκε όλα όσα η πολιτεία κατά καιρούς του ανέθεσε (βασιλική περιουσία, μετοχοποίηση ΔΕΗ κλπ, ολυμπιακοί αγώνες). Οι υπολογισμοί με τις εκ των υστέρων γνωστές χρηματιστηριακές αξίες των ομολόγων (with hindsight) προσμετρώνται εφεξής στα υποδείγματα του ορθού λόγου; Ο Θεός να τον φυλάει (τον ορθό λόγο). Πως έκανε ακαδημαική και πολιτική σταδιοδρομία ένα τέτοιο άτομο;
  prospero
  απάντηση282
   
   
  Ο Βαγγέλας ήθελε να τους κάνει πλούσιους | 18/11/2012 22:42
  Ο Βαγγέλας ήθελε να τους κάνει πλούσιους τους μικροομολογιούχους ανταλάσσοντας τα ομόλογά τους με άλλα μεγαλύτερης αξίας που δε θα κουρεύονταν ποτέ αλλά δεν το έπιασαν τα κορόιδα.Εμ για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και να πιστέψουν και τις υποσχέσεις του Βαγγέλα μάλλον κορόιδα ήταν.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση175
   
   
  Η ΘΡΑΣΕΙΑ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ... | 18/11/2012 22:38
  ΒΕΒΑΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΕΙ Ο ΑΜΕΤΡΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΕΛΑΠΑΤΡΙΔΗΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ, ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΘΕ ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΥ.- ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΟΥ Η ΑΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ, ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΥΠΑΙΤΙΩΣ ΑΔΙΚΗΘΕΝΤΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΙ ΑΠΟΠΑΝΩ.- Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ, ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥΣ Α Υ Τ Ο Δ Ι Κ Ι Α Σ, ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ. -
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ1
  απάντηση192
   
   
  τώρα απομένει να μας πεί... | 18/11/2012 22:05
  την αλήθεια για τη λίστα Λαγκάρντ...
  μαζί με τον Παπακωνσταντίνου στη ψειρού...
  απάντηση146
   
   
   
  Υπέρ κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοκρατίας | 18/11/2012 21:11
  Όλα αυτά καλά, αλλά η ουσία είναι ότι το PSI σφράγισε επίσημα, διεθνώς, την απόλυτη αναξιοπιστία του ελληνικού κράτους, δηλαδή αναξιοπιστία όλων των κυβερνήσεων και κοινοβουλίων μας των ετών 1981-2011 που υπερχρέωσαν τη χώρα. Αυτοί οι πλέον αποτυχημένοι πολιτικοί, κόμματα, συνδικαλιστές, δήμαρχοι και κοινοβούλια (πλέον αποτυχημένοι μεταξύ όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου, αποδεδειγμένα λόγω της υπερχρέωσης και του PSI), αντί να λογοδοτήσουν για τις σπατάλες, τους νόμους-παραθυράκια και την ανικανότητά τους, συνεχίζουν να αμοίβονται με προνόμια που υπερτερούν των περισσότερων αντίστοιχων συναδέλφων τους της Δυτικής Ευρώπης. Και γιατί διατηρούμε ακόμα 300 βουλευτές, και όχι π.χ. 150;
  Παρατηρητής
  απάντηση243
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  λαμογιο | 18/11/2012 20:04
  ΒΑΓΓΕΛΗ, εχεις τελειωσει... μην το παλευεις... μαζεψτα και πανε να κανεις παρεα το συντροφο ΣΟΥ, τον ακη...σε περιμενει...εκει τουλαχιστον θα εισαι ασφαλης...
  INSI
  απάντηση2413
   
   
  Οι περιστάσεις δεν κάνουν τον άνθρωπο ούτε δυνατό ούτε αδύναμο, αλλά δείχνουν τι είναι πραγματικά. | 18/11/2012 19:10
  Ine pola ta lefta. Diawasa HOTDOC Veni. Den kriwese me tipota pleon.
  Το λάθος, αγαπητέ μου Βρούτε, είναι μέσα μας.
  απάντηση1211
   
   
   
  Άχρηστος | 18/11/2012 18:05
  Για να καταλάβετε όλοι εσείς που δεν γνωρίζετε την ιστορία, φανταστείτε ότι την "σοβαρή πρόταση" του ΠΑΣΟΚ στους ομολιούχους, την είχαν προτείνει νωρίτερα κάποιες ιδιωτικές τράπεζες (Alpha, Eurobank) με την υποσημείωση που ξεχνάει ο άχρηστος κ. Βενιζέλος ότι σε αυτή την περίπτωση όποιος είχε ομόλογα θα μπορούσε να χάσει ακόμα και το 100% των χρημάτων του (αντί για το 80%) αν το Ελληνικό κράτος κήρυττε στάση πληρωμών. Βέβαια, αυτά δεν τα "θυμάται" ο κ. Άχρηστος πρώην Υπουργός Οικονομικών... Έχει μάθει να εκφράζει μονολόγους χωρίς να έχει απέναντι του έστω έναν άνθρωπο με στοιχειώδη μνήμη, γνώση και κρίση. Δεν πειράζει... Η ιστορία γράφει και η αχρηστία του θα είναι γραμμένη με κεφαλαία!
  Aris
  απάντηση436
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  4 4= 0,0000 | 18/11/2012 16:19
  Αγαπητε συμφοιτητη Βαγγελη, το αλλο με τον Τοτο το ξερεις ?
  Ορεινος
  απάντηση326