από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Τι (δεν) φέρνει το... σατανικό 66,6 εκατ. ευρώ

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τελικά με την ψήφιση στη Βουλή του μνημονίου 3 και του προϋπολογισμού 2013 (μέσω του οποίου υλοποιείται κατά το μέγα μέρος το πακέτο των μέτρων ύψους 19 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του λεγόμενου Μεσοπρόθεσμου 2013-16) ερρίφθη ο κύβος και για τις νέες δραστικές περικοπές στον τομέα του αθλητισμού, οι οποίες έρχονται να αποτελέσουν την ταφόπλακά του. Συγκεκριμένα, η περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης φθάνει περίπου το 40% οδηγώντας ουσιαστικά αθλητικές ομοσπονδίες, ενώσεις και σωματεία σε υπολειτουργία και συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους ή ακόμη και στο κλείσιμο ορισμένων, καθώς από τον ιδιωτικό τομέα... χορηγίες γιοκ!
Συνοπτικά το πετσόκομμα της επιχορήγησης: Το 2011 το σχετικό κονδύλι ήταν 117,8 εκατ. ευρώ, το 2012 μειώθηκε σε 99,6 εκατ. και για το 2013 πέφτει στο... σατανικό 66,6 εκατ. ευρώ! Από αυτά τα 66,6 εκατ. αν αφαιρεθούν οι λεγόμενες ανελαστικές δαπάνες (μισθολογικά,  λειτουργικά έξοδα κ.λπ.) της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των εποπτευόμενων φορέων, εθνικών σταδίων κ.λπ. στο σύνολο των αθλητικών ομοσπονδιών θα καταλήξουν 15-17 εκατ. ευρώ. Αν και από αυτό το ποσό αφαιρεθούν οι αντίστοιχες ανελαστικές δαπάνες των ομοσπονδιών, για την αμιγώς αθλητική δραστηριότητα (τουτέστιν διεξαγωγή αγώνων, «οδοιπορικά» αθλητών - παρεμπιπτόντως, οι ενεργοί στα σωματεία είναι 750.000 και με εκείνους των προαγωνιστικών κατηγοριών φθάνουν το 1,5 εκατομμύριο άτομα -, προπονητές, υποδομές, επιμόρφωση κ.λπ.) δεν περισσεύουν πάνω από 5-6 εκατ. ευρώ!
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι επέρχεται πλήρης αθλητικός μαρασμός, ου μην αλλά και κατάρρευση με «λουκέτα» εντός του 2013, όπως άλλωστε προειδοποίησαν ομοσπονδιάρχες-μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου διαμαρτυρόμενοι για το ποσοστό-ντροπή 0,007% του προϋπολογισμού που αναλογεί στον αθλητισμό.
Πέραν όμως του πόσο θα μαραζώσει άμεσα η δραστηριότητα σε επίπεδο πρωταθλητισμού, μείζον θέμα προκύπτει με τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δημόσια και ατομική υγεία και στον τρόπο ζωής των ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε στην προαναφερθείσα συνέντευξη Τύπου, «ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά κοινωνική ανάγκη, καθώς παγκοσμίως προκύπτει στατιστικά ότι με 1 εκατ. ευρώ στον αθλητισμό γλιτώνεις 7 εκατ. ευρώ για δαπάνες Υγείας. Ή, αντιστρόφως, χάνοντας 1 εκατ. ευρώ από τον αθλητισμό ζητεί 7 εκατ. ευρώ η Υγεία»!
Και πράγματι, δεν χωράει αμφιβολία για τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία, αφού η έλλειψη φυσικής αγωγής στα σχολεία εντείνει τα προβλήματα στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, διογκώνει την παχυσαρκία στις μικρές ηλικίες - αν και εσχάτως διαπιστώνονται σε σχολεία αυξανόμενα περιστατικά υποσιτισμού - και προκαλεί την εμφάνιση προβλημάτων υγείας στους εφήβους που έχουν να κάνουν με καρδιακά νοσήματα και μυοσκελετικές παθήσεις.  
Κι όμως, στον προϋπολογισμό 2013 δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα κονδύλια για τη φυσική αγωγή στα σχολεία! Ούτε για συντήρηση (των όποιων) αθλητικών εγκαταστάσεων και την προμήθεια αθλητικού υλικού, ούτε για τη μεταφορά-συμμετοχή των μαθητών σε σχολικούς αγώνες και πρωταθλήματα - τουλάχιστον στην κλίμακα των δύο πρώτων βαθμίδων της Εκπαίδευσης, γιατί στην τριτοβάθμια ο αθλητισμός είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος. Προφανώς ανέκδοτο αποτελεί πλέον η χρηματοδότηση της οργανωμένης μαζικής λαϊκής άσκησης/άθλησης στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πόσω μάλλον της αθλητικής έρευνας, καθώς και της επιμόρφωσης των αθλητικών στελεχών και δη η ενίσχυση της «παραγωγής» των ΤΕΦΑΑ (Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) που πρέπει να αποτελούν τη δεξαμενή άντλησης επιστημόνων γυμναστών-προπονητών οι οποίοι θα στελεχώνουν και τις αναγκαίες οργανικές θέσεις στη μέση και δημοτική Εκπαίδευση.
Συνεπώς, αντί της ανυπαρξίας ειδικού κονδυλίου απαιτείται γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό στα σχολεία (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Κονδύλι αναγκαίο για συντήρηση, βελτίωση και επέκταση της υποδομής (σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό), αύξηση των ωρών της Φυσικής Αγωγής (π.χ. 1 ώρα ημερησίως για το «μάθημα» της Γυμναστικής στο πρόγραμμα κάθε τάξης-τμήματος), με τη συναπαιτούμενη αύξηση των θέσεων καθηγητών Φυσικής Αγωγής και φυσικά την απαραίτητη ιατρική εξέταση-παρακολούθηση των αθλούμενων μαθητών. Αυτός είναι άλλωστε ο γνήσιος σχολικός αθλητισμός που πρέπει να ενισχυθεί και όχι ο ψευδεπίγραφος με τους μαθητές-αθλητές σωματείων να παίρνουν τίτλους στα σχολικά πρωταθλήματα και μπόνους μορίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.   
Αντ' αυτών η τρικομματική «κυβέρνηση σωτηρίας» επέδειξε ιδιαίτερη σπουδή να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στο ανυπόληπτο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της «βρώμικης μπάλας»! Πώς; Με νομοθετική τροπολογία διευκόλυνσης των καταχρεωμένων ΠΑΕ που έχουν φεσωμένο με περίπου 250 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών (Εφορία) και το ΙΚΑ, αλλά κυρίως με τη μεσολάβηση για πριμοδότηση με αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΠΑΠ ξεχνώντας(;) το μέγα σκάνδαλο των «στημένων» που ακόμη δεν έχει εκδικαστεί στο ποινικό σκέλος. Επίσης, προφανώς με κυβερνητικό «ΟΚ», η κρατική ΕΡΤ πλήρωσε για την εξασφάλιση τηλεοπτικής στέγης στους... αναξιοπαθούντες της Α1 μπάσκετ.
Και για κερασάκι στην τούρτα οι κυβερνητικοί (συν)εταίροι ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ μοίρασαν σε κομματικούς ημέτερους τους επ' αμοιβή θώκους στις διοικήσεις των μεγάλων σταδίων, οργανισμών και φορέων! Αφεριμ, «εθνικοί ημών σωτήρες»! Οσο για τους επί τόσα χρόνια βολεμένους γαλαζοπράσινους ομοσπονδιάρχες, είναι αργά για δάκρυα...      


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    ΡΟΛΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ | 27/11/2012 14:50
    Συγχαρητήρια για το αναλυτικό σας άρθρο και παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε τα ακόλουθα σχόλια: 1. όλο το βάρος του αθλητισμού με δεδομένη την οικονομική κρίση πρέπει να δοθεί αποκλειστικά στο ΣΧΟΛΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας με έμφαση την αγωγή υγείας μέσα από την φυσική αγωγή 2. ΜΑΖΙΚΟΣ ΛΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ αντί ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ο οποίος είναι εκ των πραγμάτων πλέον ιδιωτική υπόθεση 3. Χρηματοδότηση μόνο ενός ΤΕΦΑΑ στην ΕΛΛΑΔΑ. Τα 6 ΤΕΦΑΑ είναι απλά ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ 4. Ε. Ο. Ε και Δ. Ο. Α. και Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων να ελεγχθούν OIKONOMIKA από ΓΓΑ το ΣΔΟΕ το ΣΕΕΔΔ και το ΥΠΠΟ για την χρησιμότητα το σκοπό το ρόλο και την λειτουργία τους
    Nικόλαος Κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Κ.Φ.Α Μ.Sc. M.B.A
    απάντηση00