Πολλοί φίλοι του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού αναρωτιούνται (και δημοσίως): Μα γιατί οι διοικούντες την ΠΑΕ ΠΑΟ –και δη ο επικεφαλής της Παναθηναϊκής Συμμαχίας Γιάννης Αλαφούζος –επιμένουν τόσο κατηγορηματικά και πεισματικά, ου μην αλλά και εκβιαστικά, στη στήριξη του πορτογάλου τεχνικού των Πρασίνων Ζεσουάλδο Φερέιρα όταν εκ των αποτελεσμάτων (με βάση το αγωνιστικό και βαθμολογικό χάλι σε ελληνικό πρωτάθλημα και Ευρώπη) φαίνεται με κραυγαλέο τρόπο ότι η ομάδα δεν τραβάει;
Μάλιστα εσχάτως τα οπαδικά γιουχαΐσματα προς τον κόουτς Φερέιρα έχουν πυκνώσει –ακριβέστερα, τον συνοδεύουν σχεδόν σε κάθε ματς, όσο κι αν ο ίδιος ο Πορτογάλος (δείχνει να) τα εκλαμβάνει ως… ιαχές επιδοκιμασίας! -, ενώ στο πρόσφατο ΔΣ της ΠΑΕ μέλη όπως οι παλαίμαχοι άσοι του Τριφυλλιού Μίμης Δομάζος, Αντώνης Αντωνιάδης και Βασίλης Κωνσταντίνου έθεσαν ζήτημα ότι ο Φερέιρα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις επιλογές και τα πεπραγμένα του. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Αντωνιάδης, ο (κάθε) προπονητής δεν έχει το αλάθητο του πάπα, ούτε μπορεί με την ταμπέλα του «απόλυτου αφεντικού στο ποδοσφαιρικό τμήμα» να μη δίνει αναφορά στη διοίκηση, κάτι που πράττει ακόμη και ο μεγάλος τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σερ Αλεξ Φέργκιουσον.
Τι συμβαίνει λοιπόν και πού αποδίδεται αυτή η εμμονή στο πρόσωπο του πορτογάλου προπονητή του ΠΑΟ; Κάποιοι εξηγούν το «μυστήριο» απλώς με το ότι ο Αλαφούζος πράγματι πιστεύει στην προπονητική αξία και στις ικανότητες του κόουτς Φερέιρα θεωρώντας τον «σοφό δάσκαλο του ποδοσφαίρου» και τον πλέον κατάλληλο στη δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνει η πράσινη ΠΑΕ να εφαρμόσει το πλάνο οικοδόμησης μιας ομάδας που εν πολλοίς θα στηρίζεται στους μικρούς από τις Ακαδημίες του συλλόγου.
Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟ Χρήστου Παναγόπουλου ο οποίος στην προαναφερθείσα συνεδρίαση του ΔΣ τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση έχοντας χρέη ύψους 28 εκατ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια και προανήγγειλε μεγάλες περικοπές παντού με στόχο το ετήσιο μπάτζετ να πέσει στα 17 εκατ. ευρώ (από τα 26 εκατ. που είναι τώρα). «Αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η οικονομική επιβίωση της ομάδας και τίποτε άλλο» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος, με τη δραματική αποστροφή ότι «η ομάδα θα στηριχθεί στα παιδιά από τις Ακαδημίες και δεν μας ενδιαφέρει αν θα βγει στην Ευρώπη»!.. Το τελευταίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου της ΠΑΕ Δημήτρη Γόντικα αλλά και του «στρατηγού» Δομάζου, οι οποίοι τόνισαν πως είναι αδιανόητο για παράγοντα του Παναθηναϊκού να λέει ότι δεν (τον) ενδιαφέρει αν η ομάδα θα βγει στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο Παναγόπουλος να… διευκρινίσει ότι «φυσικά και θα γίνει προσπάθεια να βγει η ομάδα στην Ευρώπη αλλά πρώτιστο μέλημα είναι να σωθεί από τη χρεοκοπία»…
Οση βάση πάντως κι αν έχει η εξήγηση περί της ακλόνητης πίστης Αλαφούζου στον κόουτς Φερέιρα, κατά την ταπεινή γνώμη του υπογράφοντος το όλο θέμα είναι προφανώς απλό (ως διαπίστωση βεβαίως και όχι η λύση του…) και δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις ή εξεζητημένες θεωρίες συνωμοσίας. Το μέγα και πιο σοβαρό πρόβλημα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού δεν είναι ο Φερέιρα αλλά το οικονομικό.
Αυτό άλλωστε αντανακλάται πρωτίστως στην ποιότητα του πράσινου ρόστερ και δευτερευόντως σε εκείνη του προπονητή. ‘Η, αν θέλετε, και η «παράμετρος Φερέιρα» εντάσσεται στο οικονομικό πρόβλημα που ταλανίζει την πράσινη ΠΑΕ. Και τούτο όσον αφορά και τις δύο όψεις του νομίσματος προπονητής: τουτέστιν και για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν αποζημίωσης του Φερέιρα αν απολυθεί τώρα (υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700.000-800.000 ευρώ, ενώ, παρεμπιπτόντως, η ΠΑΕ ΠΑΟ πρέπει να καταβάλει εντός του 2013 και 600.000 ευρώ στον αποπεμφθέντα Κώστα Κατσουράνη) αλλά και για το τι εμβέλειας προπονητή παίρνεις ως Παναθηναϊκός με ετήσιες αποδοχές πολύ κάτω από τις 600.000 ευρώ που προβλέπει το διετές (2012-13, 2013-14) συμβόλαιο του κόουτς Φερέιρα.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν στο ρευστό που δεν υπάρχει κολλάει το πράγμα… Επιπλέον ωστόσο, από μια μερίδα παναθηναϊκών οπαδών διατυπώνεται και ο ακόλουθος προβληματισμός –αντίλογος εν πολλοίς –σχετικά με την άποψη περί αποπομπής εδώ και τώρα του «αλμυρού και αποτυχημένου» Φερέιρα και πρόσληψης ενός «φθηνού και αποτελεσματικού» προπονητή για τους Πράσινους.
Συγκεκριμένα, τίθεται το ερώτημα αν είναι πολλά τα 600.000 ευρώ τον χρόνο που δίνονται στον Φερέιρα –έναν τεχνικό που έχει κατακτήσει τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα Πορτογαλίας με την Πόρτο -, όταν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε εποχή κρίσης έχει συμβόλαια παικτών με ετήσιες απολαβές 1,2 εκατ. ευρώ για τον (εκτός μάχης επί δέκα μήνες και βάλε…) Αργεντινό Σεμπάστιαν Λέτο, 700.000 ευρώ για τον Λουκά Βύντρα, 600.000 ευρώ για τον (μονίμως τραυματία) Γάλλο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ και των 500.000 ευρώ για τους Ισπανούς Τοτσέ, Βιτόλο και τον Γκανέζο Κουίνσι. Και, συνδυαστικά, αν π.χ. με τα μισά λεφτά (250.000-300.000 ευρώ) μπορεί να βρεθεί προπονητής ικανός να φέρει την άνοιξη στο Τριφύλλι…
Ως προς το πρώτο σκέλος η απάντηση είναι υποκειμενική, όσο κι αν σε καιρούς χαλεπούς τα ποσά είναι προκλητικά, ενώ το δεύτερο μόνο στην πράξη μπορεί να απαντηθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ