από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Το παράδοξο της «κουτσουλίτσας»

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Όταν κάποιος αναφέρεται στην συνοχή του πολιτικού κόμματος τότε η πιθανή εσωτερική διάσπαση αντιμετωπίζεται με καχυποψία και αυστηρότητα.

Με ενδιαφέρον έτυχε να ακούσω την χθεσινή αναφορά του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για το πώς η «ασύμμετρη υπονόμευση της παράταξης» θα πρέπει να σταματήσει με τις «επικοινωνιακές κουτσουλίτσες». Η φευγαλέα αναφορά του με προβλημάτισε.

Η συνοχή ενός πολιτικού φορέα, όπως το ΠαΣοΚ, αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Ο Πρόεδρος του κόμματος προσπαθεί με βεβαιότητα και σταθερότητα να αντιμετωπίσει την εξάσκηση της «επικοινωνίας» ως δυναμική αλλά και συνάμα επικίνδυνη δράση. Μπορεί να διασπάσει την συνοχή των απόψεων, το κοινό όραμα, την πολιτική ταυτότητα του κόμματος. Αντίθετα όμως μπορεί και να εξευγενίσει, να συνθέσει και να ανανεώσει.

Ακούγοντας την δήλωση του αναρωτιέμαι: μα πώς είναι δυνατόν οι μικρές «κουτσουλίτσες» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βενιζέλος) να δημιουργήσουν τέτοιο πλήγμα; Συγκεκριμένα επαναλαμβάνει το να «χτίζουμε» και όλα αυτά να «γκρεμίζονται». Οι «επικοινωνιακές κουτσουλίτσες» παραμένουν μικρές, ασήμαντες, μικρές, ανεπίσημες, ανυπόστατες. Γιατί τέτοια αγωνία;

Ίσως ο φόβος προέρχεται από την βαθύτερη πεποίθηση του ότι οι μικρές επικοινωνιακές πρακτικές επιφέρουν μεγάλη ευθύνη. Είναι ικανές να διαταράξουν ένα ολόκληρο πολιτικό φορέα γιατί δημιουργούν ρωγμές στη κοινή συνείδηση αυτών που την στηρίζουν. Μπορούν να επιπλήξουν, πιστεύω, αξίες, και συμπεριφορές. Με άλλα λόγια εισχωρούν πολύ ποιο βαθιά από ότι νομίζουμε. Είναι ικανές να επιπλήξουν ένα ολόκληρο όραμα, την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, στην κοινή προσπάθεια. Ίσως οι μικρές κουτσουλίτσες τελικά να μπορούν να σταθούν μοιραίες και καταστρεπτικές γιατί διαβρώνουν.

Όταν πρόκειται για την πολιτική ταυτότητα ενός κόμματος τότε το θέμα της «επικοινωνίας» αντιμετωπίζεται με μια συγκεκριμένη προσέγγιση. Τι θα γινόταν αν θα προσεγγίζαμε με τον ίδιο τρόπο και το θέμα της επικοινωνίας για την κοινωνία ως σύνολο; Πόσο μεγαλύτερη είναι η διάβρωση και οι ρωγμές που μπορεί να προκαλέσει σε αυτή την περίπτωση;

Ίσως το μικρό πολιτικό μέγεθος δίνει την εντύπωση ότι επικοινωνιακές πρακτικές μπορούν να γίνουν εύκολα διαχειρίσιμες. Ο ηγέτης του κόμματος έχει άμεση επιρροή στα μέλη του. Αλλά τι γίνεται με την κοινωνία ως σύνολο;

Η αλήθεια είναι ότι η ίδια η λογική παραμένει και συνεχίζεται να εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε κοινωνικό σύνολο ανεξαρτήτου μεγέθους. Οι επικοινωνιακές ‘κουτσουλίτσες’, που τόσο διάστημα ο λαός έχει να αφομοιώσει, έχουν δημιουργήσει διάσπαση και όχι ενότητα. Έχουν δημιουργήσει το ‘γκρέμισμα΄ που ο κ. Βενιζέλος τόσο ρεαλιστικά φοβάται για το κόμμα του. 

Το μέγεθος της κοινωνίας δεν το κάνει λιγότερο επιρρεπή στις επικοινωνιακές αποτυχίες. Αν και η προσέγγιση του είναι σωστή, ο φόβος του κ. Βενιζέλου θα πρέπει να περιέχει την ίδια αγωνία και λαχτάρα για το έθνος.

Αν οι μικρές ‘επικοινωνιακές κουτσουλίτσες’ μπορούν να καταστρέψουν ‘ότι χτίζεται’ (όπως συγκεκριμένα ανέφερε) τότε τελικά η ουσία δεν βρίσκεται στο ‘μέγεθος’ αλλά στο τι ‘αποτέλεσματα’ μπορούν να προκαλέσουν. Ας αναρωτηθεί και αυτός και όλοι μας τι πραγματικά συμβολίζουν αυτές οι ‘κουτσουλίτσες’ σε αυτή την περίπτωση;

Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι πολύ δραματικά και η χρήση της θετικής επικοινωνίας κρίσιμη όσο ποτέ. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Η γλώσσα των σοφών καλλοπίζει την γνώσιν το στόμα δε των αφρόνων εξερεύγεται μωρίαν (Παροιμίαι 5:2)Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Προς Απόστρατο | 08/11/2012 11:50
  Και δεν πρόκειται να εισπράξεις τίποτα όταν είσαι προκατειλημμένος με αυτά που πιστεύεις φίλε μου. Λες λόγια του αέρα ξανά και ξανά. Δεν μπορείς να δεις το αυτονόητο. Επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά πράγματα χωρίς να πεις τίποτα στα σχόλια σου. Αντί να κάτσεις να μάθεις νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα. Με άτομα σαν εσένα καταντήσαμε εδώ που φτάσαμε και θα πρέπει να ντρέπεσαι. Βάλε μυαλό όσο είναι ακόμη νωρίς σου λέω. Είσαι άδειος και βαθειά νυχτωμένος.
  Kostas
  απάντηση50
   
   
   
  Επίπληξη | 07/11/2012 10:19
  Να 'ναι αδιάφορο το θέμα σου, κι αποπάνω να μη λες και τίποτε, να κολλάς στο "δια ταύτα", να μην αξιώνεσαι καν να προτείνεις κάτι... Θέλει ταλέντο, πώς να το κάνουμε! Ανοίξτε πάντως ένα λεξικό, μήπως και μάθετε μεταξύ άλλων τι εστί "επιπλήττω".
  Απόστρατος
  απάντηση36
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων