από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Ολέθριο λάθος η διατήρηση του εκλογικού νόμου

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι εκλογές των τελευταίων μηνών σε κρίσιμες χώρες τις Ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Γαλλία και την Ολλανδία, έσπασαν το απόλυτο νεοφιλελεύθερο τοίχος που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με κέντρο το Βερολίνο.

Τώρα η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας δεν θεωρείται πανάκεια, για την λύση των προβλημάτων. Δυστυχώς όμως η Γερμανική κυβέρνηση, παρ' ότι φαίνεται να έχει αποδεχτεί την αλλαγή της πολιτικής, αξιοποιώντας  την βραδύτητα στην λήψη αποφάσεων της Ε,Ε, παρατείνει τη δοκιμασία των πολιτών της Ευρώπης και ιδιαίτερα της νότιας.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, πρέπει να ληφθούν οι καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ε,Ε, του Ευρώ και φυσικά της χώρας μας. Οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να στοχεύουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.

Η εφαρμογή προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης, πρέπει να συνοδεύεται από την κοινοτική αλληλεγγύη. Αυτό επιτυγχάνεται άμεσα με την κοινοτικοποίηση του δημόσιου χρέους, και την αναπτυξιακή υποστήριξη, διαφορετικά οι οικονομίες και ιδιαίτερα οι κοινωνίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Η χώρα μας πρέπει, τόσο με τις προσπάθειες στο εσωτερικό, όσο και με την αποφασιστική διεκδίκηση από τις Βρυξέλλες, να πετύχει την έναρξη της ανάπτυξης το αργότερο το 2014, διαφορετικά κανένα πρόγραμμα δεν θα βγει και οι θυσίες θα παραμείνουν χωρίς αντίκρισμα για τους πολίτες.

Αυτό μπορεί να γίνει με νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, ανεξάρτητα της τεχνικής μεθόδου, με την επιμήκυνση, τουλάχιστον κατά δύο χρόνια του χρόνου για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% και με άμεση αναπτυξιακή υποστήριξη, από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε και την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων.

Καθήκον δικό μας είναι να χτίσουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, κράτος αποτελεσματικό, χωρίς εστίες διαφθοράς, φιλικό προς τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα. Οι προσπάθειες έχουν αρχίσει, αλλά πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα και  να ολοκληρωθούν. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα υπάρξει υγιής οικονομική ανάπτυξη, κράτος δικαίου και πρόνοιας για τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας.

Η πολιτική σταθερότητα και η ομαλή συνταγματική και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών της κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης, είναι ο αναγκαίος και ικανός όρος για να βγει γρήγορα και χωρίς πρόσθετες οδύνες, η χώρα από την κρίση. Ιδιαίτερα τώρα πρέπει να γίνει το μεγάλο βήμα, να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να γίνει αναλογικός. Όλοι τώρα γνωρίζουν ότι καμία κοινωνική ομάδα, αλλά και κανένα κόμμα μόνο του, όποιο εκλογικό ποσοστό συγκυριακά και να πετύχει, δεν μπορεί να πάει την χώρα μπροστά.

Οι εμπειρίες του 2012, από τις κυβερνητικές συνεργασίες, όσο και αν δεν έχουν δώσει ακόμη χειροπιαστά αποτελέσματα για την οικονομία και τους πολίτες, είναι αρκετά ασφαλή παραδείγματα. Το αναλογικό εκλογικό σύστημα αποτρέπει τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό, που είναι το υπόστρωμα των εύκολων προεκλογικών εξαγγελιών. Κάνει τα κόμματα, όπως στην Ευρώπη, υπεύθυνα, γιατί ξέρουν ότι την επομένη των εκλογών, πρέπει να εργαστούν για να προκύψουν προγραμματικές συμφωνίες και κυβερνήσεις συνεργασίας. Στέλνει μηνύματα ρεαλισμού και υπευθυνότητας στους πολίτες και τους απελευθερώνει από τεχνητά κομματικά προεκλογικά διλήμματα.
Δυστυχώς σήμερα κανένα κόμμα δεν θέτει με αποφασιστικό τρόπο το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ούτε και τα κόμματα που μέχρι πριν από μερικούς μήνες το έθεταν ως θέμα αρχής.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να συζητηθεί στην ουσία του | 10/11/2012 15:43
  Πράγματι, κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν τώρα για απλή αναλογική και όχι όταν το κόμμα τους διεκδικούσε την αυτοδυναμία. Από την άλλη πλευρά τα αριστερά κόμματα πάντα μιλούσαν για απλή αναλογική, πράγμα που δεν κάνουν τώρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό πράγμα για την λειτουργία της δημοκρατίας. Ειδικά αυτήν την περίοδο και πρέπει να συζητηθεί στην ουσία του.
  Ανώνυμος
  απάντηση00
   
   
  Παιδι του ΑΚΗ | 07/11/2012 23:56
  Κυριε Μαγκριωτη, πιστευω οτι το λαθρεμποριο πετρελαιου ειναι πολυ σοβαρη και κακαουργηματικη πραξη.. ο νοοων νοειτο!! Εσεις δεν ησασταν που κυκλοφορουσατε με την μεχρι τερμα επανω.. με τον γαμο αλα Κουγια και ο μονιμος γλυφτης της εκαστοτε εξουσιας(Δημητρα, Σημιτη, Αντα)? Α.. και να μην ξεχνιομαστε .. παιδι του ΑΚΗ ειναι ο συγκεκριμενος
  Πετρελαιοηδη προιοντα
  απάντηση81
   
   
  Αντίστροφα | 07/11/2012 23:22
  Το 'βρε πως αλλάζουν οι καιροί' τάχα μου να ισχύει για το ΠΑΣΟΚ ; Οι "άλλοι", οι "αμόλυντοι", οι "καθαροί", οι αριστεροί ντε που είχαν ως "θέση αρχής" τη θεσμοθέτηση της άδολης και απλής αναλογικής (όταν τα ποσοστά ήταν στο 4%-5%) που πήγαν; Εντάξει στις καθημερινές αγωνίζονται να διώξουν την καταραμένη Τρόικα. Τα Σαββατοκύριακα όμως;
  g.v.
  απάντηση16
   
   
  Να η πρότασή μου: | 07/11/2012 14:30
  Πάγια απλή αναλογική, με 150βουλευτές, σταυρό προτίμησης, μια περιφέρεια, στέρηση εκλογικών δικαιωμάτων σε ΟΛΟ το πολιτικό προσωπικό που πολιτεύτηκε από τη Δικτατορία και μετά με αποκλεισμό και συγγενών τους μέχρι β’ βαθμό συγγένειας, κενά έδρανα για το ποσοστό που απείχε, και είσοδο στη βουλή με ποσοστό από 5% και επάνω. Το πολύ δυο θητείες σε κάθε βουλευτή, άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόκληση δημοψηφίσματος με 500χιλιάδες υπογραφές.
  Άιντε να σας δω.
  απάντηση113
   
   
  Εμείς τι να πούμε τώρα κ. Μαγκριώτη ?... | 07/11/2012 11:51
  ... ένα, ''βρε πως αλλάζουν οι καιροί'', νομίζω ότι φτάνει..
  Γιώργος (τέως)
  απάντηση203
   
   
  Το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε την απλή αναλογική! | 07/11/2012 09:00
  Τώρα που το ΠΑΣΟΚ έγινε μικρό κόμμα θυμήθηκε και την απλή αναλογική !΄Αλλα μας λέγατε τόσα χρόνια κύριε Μαγκριώτη!Δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου!
  Ρόρης Ρορόπουλος
  απάντηση203