Θα σας μεταφέρω τι συζητείται τούτες τις κρίσιμες ημέρες στα υπουργικά γραφεία και όχι μόνον. Η συζήτηση γίνεται για το ποιοι θα χρεωθούν τα σκληρά μέτρα που έρχονται αύριο προς ψήφιση στη Βουλή. Λένε ότι θα τα χρεωθούν δύο υπουργοί, οι κκ. Ι. Στουρνάρας και Ι. Βρούτσης. Συζητείται επίσης ποιοι θα φύγουν από τη ΔΗΜΑΡ μετά την ψήφο «παρών» που αναμένεται να δώσει και ποιοι θα εισέλθουν στην κυβέρνηση.
***
Ε, λοιπόν, εδώ είναι το όλο ζήτημα. Οι πρώτοι που θα κληθούν να αναλάβουν σημαντικές υπουργικές θέσεις θα είναι οι κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, πιθανότατα για οικονομικό υπουργείο, και Α. Λοβέρδος, για το υπουργείο Εξωτερικών.
***
Τώρα θα πείτε, και ο νυν υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος τι θα απογίνει; Εκείνο που μπορώ να σας πληροφορήσω είναι ότι το Μαξίμου δεν εμφανίζεται καθόλου ικανοποιημένο από τη στάση του κ. Αβραμόπουλου καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης και κυρίως της διαχείρισής της. Δεν είπε, ο άνθρωπος, ούτε κουβέντα, βγάζοντας τον εαυτό του απ’ έξω, αναλογιζόμενος προφανώς το πολιτικό κόστος.
***
«Μαύρο δαγκωτό» στην Ανγκελα Μέρκελ από τους Ελληνες. Ή, αν προτιμάτε, «ανήκομεν εις τας ΗΠΑ;». Και τούτο διότι σε πανελλαδική έρευνα της Kάπα Research για το ποιος ξένος ηγέτης είναι ο πλέον δημοφιλής στη χώρα, κερδίζει με διαφορά ο αμερικανός πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα. Συγκεντρώνει το 64,6% της θετικής γνώμης των Ελλήνων. Αντιθέτως, η καγκελάριος της Γερμανίας έρχεται προτελευταία, με 78,5% αρνητικές γνώμες. Η κυρία Μέρκελ μόλις προσπερνά τον βρετανό πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον, που καταλαμβάνει την τελευταία θέση στις καρδιές των Ελλήνων.
***
Δεύτερος σε θετικές γνώμες έρχεται ο κ. Μάριο Μόντι, με 55,3%, και ακολουθεί με μικρή διαφορά ο γάλλος πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ με 51,1%. Εν συνεχεία έρχεται ο κ. Μάριο Ντράγκι με 32,1%, ο κ. Μαριάνο Ραχόι με 28,6%, ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με 22,5% και ο κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι με 20,4%. Η κυρία Μέρκελ, παρ’ ότι επισκέφθηκε προσφάτως την Αθήνα, συγκεντρώνει μόλις το 19,9% της θετικής γνώμης των συμπατριωτών μας. Ισως πολλοί να ακούν «Μέρκελ» και να σκέφτονται… περικοπές παντού.
***
Ενας… τραπεζίτης ταλαιπωρεί εδώ και ημέρες τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη. Τόσο που οι άσπονδοι φίλοι του, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του έλεγαν «οι τραπεζίτες πήραν την εκδίκησή τους». Εμφανίστηκε πρησμένος στο δεξί μάγουλο, παραπονέθηκε ότι πονάει, ότι δεν μπορεί να μασήσει και υποσχέθηκε ότι θα τελειώσει μια και καλή με τον τραπεζίτη, πριν από την ψήφιση των μέτρων.
***
Αλλοι δεν μπορούν να φάνε και άλλοι διοργανώνουν γεύματα με παράξενες συνθέσεις. Να, πάρτε για παράδειγμα την παρέα που έτρωγε στην Αθηναϊκή Λέσχη, ξέρετε, εκεί που τρώνε τα μέλη της και τα γεύματα γίνονται χωρίς τη θέα περιέργων. Στο τραπέζι μέτρησα τέσσερις. Τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμμένο, τον πρώην υπουργό Επικρατείας του ΠαΣοΚ (που είχε καθιερώσει το περιβόητο… opengov) κ. Χ. Παμπούκη, τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκη και τον πρώην υπουργό κ. Αν. Γιαννίτση. Ηταν μια ενδιαφέρουσα παρέα, σχολίασε κάποιος ακούγοντάς τους να «πολιτικολογούν ασυστόλως».
***
Μίλησαν και οι τέσσερις, τρώγοντας άλλος ψάρι, άλλος κατσικάκι και άλλος μπιφτεκάκια, για τις εμπειρίες τους και τα καλά χρόνια που ήταν υπουργοί, ανέλυσαν την πολιτική κατάσταση και εν συνεχεία ο καθένας είπε τη γνώμη του για το πού πάει η χώρα και κυρίως αν αντέχει αυτή η κυβέρνηση. Οι απόψεις αν θα αντέξει ή όχι η κυβέρνηση δεν ήταν ξεκάθαρες και για τον λόγο αυτόν δεν πρόκειται να σας τις μεταφέρω. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι, μετά την εξαντλητική πολιτική συζήτηση που έγινε στην Αθηναϊκή Λέσχη, ο μεν κ. Γιαννίτσης πήρε την οικογένειά του για να ξεκουραστεί στην Κωνσταντινούπολη, ο δε κ. Παμπούκης προσκάλεσε την επομένη δύο άλλους καθηγητές, τους κκ. Θ. Φορτσάκη και Β. Χριστιανό, για να συζητήσουν, φαντάζομαι, τα καυτά προβλήματα της Παιδείας, που έρχονται μετά την ψήφιση των μέτρων.
***
Λουκούλλειο δείπνο (που κράτησε, εν καιρώ κρίσης, ως τις πρώτες πρωινές ώρες), επίσης με παράξενη σύνθεση, υπήρξε και στο πάλαι ποτέ στέκι του «πατριωτικού ΠαΣοΚ», στην «Παλιά Αγορά» στη Φιλοθέη. Το δείπνο διοργάνωσε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης (που ως σήμερα λέει ότι ακόμη το σκέφτεται αν θα ψηφίσει ή όχι τα μέτρα) και ήταν εκεί και ο διαγραφείς κάποτε από το ΠαΣοΚ κ. Ευ. Παπαχρήστος, δύο βουλευτές της… ΔΗΜΑΡ, ο κ. Ι. Αμοιρίδης και η κυρία Κατερίνα Μάρκου, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος και αρκετοί δημοσιογράφοι. Χαρακτήρισα «λουκούλλειο» το δείπνο επειδή το μενού, εκτός από το ΠαΣοΚ και την ηγεσία του, περιελάμβανε και μια έξοχη, καλοψημένη γουρουνοπούλα.
***
Και μια και αναφέρθηκα στον κ. Σκανδαλίδη, εκτός από τα δείπνα στα οποία επιδίδεται τελευταίως, προτίθεται παράλληλα να το ρίξει και στο «σκληρό», όπως το ονομάζει, διάβασμα. Λέει ότι θα διαβάσει οπωσδήποτε το μνημόνιο Νο 3 (για να μην πιαστεί αδιάβαστος, όπως για παράδειγμα ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης) και μετά θα αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει. Δεν αποκαλύπτει σε κανέναν τίποτε, «παρά τα αντιθέτως γραφόμενα», διαδίδει δεξιά και αριστερά.
***
Πείτε ότι τα μέτρα και ο προϋπολογισμός τελικά ψηφίζονται αυτή τη «διαβολοβδομάδα», όπως από πολλούς χαρακτηρίζεται. Νομίζετε ότι αμέσως θα εκταμιευθεί και η δόση των 31,5 δισ. ευρώ; Οχι βέβαια. Θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί η δόση αυτή και από τις χώρες της ευρωζώνης. Αλλες με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και άλλες (όπως για παράδειγμα η Γερμανία) με απόφαση του Κοινοβουλίου. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τον «κίνδυνο ατυχήματος» από κάποιον υπουργό ή από κάποιο κοινοβούλιο. Αυτό ακριβώς απασχόλησε την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, αν μάλιστα κανείς λάβει υπόψη ότι κάποια στιγμή το γερμανικό κοινοβούλιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες.
***
Μια άλλη ημερομηνία στην οποία το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία είναι εκείνη της 22ας Νοεμβρίου. Τι θα γίνει τότε; Θα μοιρασθεί η πίτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα έτη 2014- 2020. Θυμάστε που ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής έλεγε ότι έδωσε μάχη για να εξασφαλίσει 13 δισ. ευρώ; Ε λοιπόν, εφέτος τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Θα δοθεί πάλι μάχη για να εισπράξουμε 11 δισ. ευρώ, αφού ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι μειωμένος.
***
Οι περισσότεροι μπορεί να έχουν ξεχάσει τον σεισμό που είχε προκαλέσει η περίφημη υπόθεση των δομημένων ομολόγων πριν από πέντε χρόνια. Με τις αποκαλύψεις του «Βήματος» την περίοδο εκείνη είχε έλθει στην επιφάνεια μια υπόθεση η οποία κατά πολλούς αποτελεί συστατικό στοιχείο της σημερινής κρίσης. Παρά τη λήθη που κυριάρχησε, η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια και η εξελισσόμενη δίκη μπαίνει σε εντατική διαδικασία, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα –το συντομότερο δυνατόν, απ’ ό,τι μαθαίνω. Για το επόμενο διάστημα έχουν οριστεί δύο συνεδριάσεις ανά εβδομάδα, παρ’ ότι από τον Μάρτιο του 2012, οπότε εκδικάζεται η υπόθεση έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, έχουν εξεταστεί μόλις οκτώ μάρτυρες.
***
Ηβόμβα στην υπόθεση έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς για πρώτη φορά ένα (πρώην, έστω) πολιτικό πρόσωπο συνδέθηκε έστω και εμμέσως (πιθανώς με το σκεπτικό ότι κάποια γνώση είχε) με την υπόθεση: ο εισαγγελέας της έδρας με βάση τα στοιχεία και τις μέχρι στιγμής καταθέσεις ζήτησε να προσέλθει ως μάρτυς στην εκδικαζόμενη υπόθεση ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά την επίμαχη περίοδο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Η κατάθεσή του αναμένεται σε κάθε περίπτωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
***
Σε μία διεθνή εκστρατεία κινητοποίησης υπέρ της Ελλάδος μπορεί να εξελιχθεί η πρωτοβουλία του κ. Τζορτζ Σόρος για τη δημιουργία ενός κινήματος αλληλεγγύης για τους άπορους Ελληνες, τους μετανάστες, αλλά και τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας. Ουσιαστικά ξεκίνησε η προσπάθεια από το Βερολίνο, γιατί η Γερμανία ως ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη δεν έχει παράδοση σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Στόχος να αγγίξει την κοινωνία των πολιτών, να ενεργοποιήσει τους δήμους, τα κινήματα, τα διάφορα χρηματοδοτικά funds, την Εκκλησία, τους εφοπλιστές, πλούσιες χώρες όπως είναι η Νορβηγία και η Σουηδία, με δυο λόγια να κινητοποιήσει τους πάντες, ώστε να δημιουργηθούν οίκοι αλληλεγγύης που να βοηθήσουν όσους Ελληνες το έχουν ανάγκη.
***
Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος για τον κ. Σόρος δεν είναι άλλος από τη φασιστική ιδεολογία, σε μία χώρα αποσαθρωμένη κοινωνικά που μπορεί να αναθρέψει μία φασιστική απειλή για τη δημοκρατία. Η μόνη λύση είναι οι κινητοποιήσεις των πολιτών που θα διαφυλάξουν τις δημοκρατικές αξίες.
***
Αλλωστε ο κ. Σόρος σε δήλωσή του προς «Το Βήμα» ζητεί την υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να μπορέσει να εντάξει αυτή την προσπάθειά του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Οι τρέχουσες πολιτικές τακτικές που χρησιμεύουν ως απάντηση στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, προκαλούν μεγάλο πόνο τόσο στην Ελλάδα και τους Ελληνες, όσο και τους μετανάστες και όσους αιτούνται άσυλο και καταφύγιο στη χώρα αυτή. Τα «Σπίτια Αλληλεγγύης» θα λειτουργούν ως κοινωνικά κέντρα που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης, προκειμένου να ενδυναμωθεί η ελληνική κοινωνία και να ξεπεράσει αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αυτή η αλληλεγγύη θα πρέπει να αποτελέσει, μακροπρόθεσμα, σχέδιο της ίδιας της Ευρώπης. Θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια αυτή με την υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας και ευελπιστούμε πως σύντομα θα ενταχθεί στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ