Νά τα μας… Η πρώτη συνειδητοποιημένη ατάκα του Ευάγγελου Βενιζέλου ως αρχηγού μικρού κόμματος. Τόσο μικρού που επανέφερε αιτήματα του 1974. Θέλει απλά πράγματα, δηλαδή απλή αναλογική. Το είπε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, χθες, όταν πλέον ήταν σαφές ότι ορισμένοι βουλευτές δεν έχουν πρόβλημα να φύγουν, μετατρέποντας το μικρό κόμμα σε μικρούλι. Θα φέρει, είπε, πρόταση στη Βουλή, για την κατάργηση του μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Βεβαίως αυτό δεν σώζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΠαΣοΚ. Αν παραμείνει στα ίδια ποσοστά οι 33 έδρες θα γίνουν απλά 37.

Ενώ λοιπόν ο αρχηγός του κόμματος οραματίζεται αύξηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κατά 4 βουλευτές με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, απειλείται από άμεση συρρίκνωση. Τουλάχιστον 5 βουλευτές δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν θα ψηφίσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της νέας δόσης δανείου. Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει ότι ακόμη κι αν μείνει με τους ελάχιστους , δηλαδή όσους εξασφαλίζουν οριακά την ύπαρξη κυβέρνησης συνεργασίας, θα πράξει το εθνικό του καθήκον.

Να συνοψίσουμε τι εννοεί ο αρχηγός του ΠαΣοΚ λέγοντας «εθνικό καθήκον»: να περικόψει ακόμη περισσότερο τις αποδοχές των αδυνάτων, να επιβάλλει έκτακτες φορολογίες στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και να αφήσει στην ησυχία τους όσους διαθέτουν πακτωλούς σε ξένες τράπεζες και εξωχώριες εταιρείες. Στο τσακίρ κέφι θα επινοήσει κι ένα νόμο για την ευθύνη των κομμάτων που συγκυβέρνησαν, στα πρότυπα του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Αυτά επισημαίνουν οι διαφωνούντες της κοινοβουλευτικής ομάδας, προεξέχοντος του κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Δηλαδή διερωτώνται αν αυτό που ο αρχηγός ονομάζει «εθνικό καθήκον» είναι συνώνυμο του «απάνθρωπες αποφάσεις».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιλέγει μια ακόμη ατυχή πρακτική, αυτήν της απειλής για διαγραφές. Είπε: «Όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα να ξέρει ότι θα χωρίσουν οι δρόμοι μας». Οι διαγραφές είναι πρακτικά ανώφελες γιατί οι τιμωρημένοι θα φύγουν παίρνοντας μαζί και την έδρα τους. Ετσι δεν κάνει κάτι πέραν της δημιουργίας ατμόσφαιρας νηπιαγωγείου. Θα μπορούσε βεβαίως να το προχωρήσει προτείνοντας μαζί με την απλή αναλογική, τις εκλογές με λίστα. Να βάλει την επόμενη φορά στη Βουλή τους απολύτως πειθαρχημένους, της αρεσκείας του.

Να πούμε και κάτι άλλο. Οι διαγραφές μπορούν να καταλήξουν στην ταπείνωση του αρχηγού, όταν θα παρακαλάει τους τιμωρημένους να επιστρέψουν. Ας μην πάμε μακριά, το έπαθε ο πρωθυπουργός με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Την διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες (επειδή ήθελε τα μέτρα που ο κ. Σαμαράς τότε καταριόταν αλλά σήμερα υπερασπίζεται) αλλά προεκλογικά έκανε τα πάντα για να την ξαναφέρει κοντά του. Επειδή λοιπόν το ΠαΣοΚ αποσυντίθεται εις τα εξ ων συνετέθη, σε επόμενες εκλογές ο κ. Βενιζέλος θα πέσει στην ανάγκη των Σκανδαλίδη, Λοβέρδου, Ραγκούση ή θα αρκεστεί σε ποσοστό Λεωνίδα Κύρκου.