Αποφασισμένος, όπου κι αν βρίσκεται εκείνη την ημέρα, να επιστρέψει αμέσως στην Ελλάδα και να ψηφίσει τα μέτρα, εμφανίζεται ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. «Για τον πρώην Πρόεδρο του ΠαΣοΚ δεν υφίσταται θέμα να μην ψηφίσει τα μέτρα», διέρρεαν οι συνεργάτες του, την ώρα που ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στο Βερολίνο όπου θα μιλούσε στη Σύνοδο του Συμβουλίου για το Μέλλον της Ευρώπης. Θέμα του Συμβουλίου είναι «το επόμενο βήμα προς την πολιτική ένωση. Θεσμοί και λαϊκή νομιμοποίηση».
***
Στο ίδιο συνέδριο θα είναι επίσης ομιλητές ο κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και ο κ. Πιέρ Μοσκοβισί και δεν αποκλείεται ο κ. Παπανδρέου να έχει συνάντηση και με τους δύο. Οι συνεργάτες του μάλιστα έλεγαν ακόμα και στην Αμερική να βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, θα έρθει να ψηφίσει, αφού θεωρεί τα μέτρα απαραίτητα για τη διάσωση της Ελλάδας.
***
Ο αδελφός του πρώην Πρωθυπουργού κ. Ν. Παπανδρέου είχε χθες άλλες ασχολίες. Με τη δημοσίευση των ονομάτων που εμφανίζονται στη λεγόμενη λίστα Λαγκαρντ, όπου σ’ αυτήν εμφανίζεται το όνομα «Νίκος Παπανδρέου», με την ιδιότητα του «Προέδρου» άρχισε τα sms προς δημοσιογράφους σημειώνοντας: «προφανώς υπάρχει και άλλος Νίκος Παπανδρέου στον πλανήτη Γη. Βρείτε τον να χαρεί τη συνωνυμία».
***
Να αλλάξει ο τρόπος εορτασμού της Εξόδου του Μεσολογγίου, της ανατίναξης της Αρμάτας στις Σπέτσες, της αναπαράστασης στο Κούγκι, οι εκδηλώσεις για το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, ζητεί η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση, η οποία χαρακτηρίζει όλες αυτές τις αναπαραστάσεις, περιλαμβανομένης και της αναπαράστασης της εισόδου των ελληνικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη ως… «εθνικιστικά κιτς». Δεν προσφέρουν τίποτα αναπαράγουν την εθνικιστική έξαρση, επαναλαμβάνονται συνεχώς και δεν γίνεται κανένας ιστορικός στοχασμός, λέει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

«Η έξοδος του Μεσολογγίου δεν θα μπορούσε να καταργηθεί», σημείωσε η κυρία Ρεπούση την Τρίτη το πρωί «διότι έγινε και κανείς δεν μπορεί να την καταργήσει«.

»Εκείνο που πρέπει να ξανασκεφθούμε είναι ο τρόπος που γιορτάζουμε τις εθνικές επετείους ώστε να πάψουν να είναι στερεοτυπικές και να γίνουν περισσότερο αναστοχαστικές και χρήσιμες για την ιστορική μας μνήμη, αλλά και την προοπτική της χώρας μας».

***

Ζητεί όμως από τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο και κάτι άλλο η κυρία Ρεπούση: «Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι μαθητικές παρελάσεις». Ούτε αυτές προσφέρουν τίποτα, είναι αναχρονιστικές, θεσπίσθηκαν επί Μεταξά και είμαστε, όπως λέει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που διοργανώνουμε μαθητικές παρελάσεις.
***
«Μ΄ έναν Πακιστανό την ημέρα ανεβάζει τα ποσοστά της η Χρυσή Αυγή», λέει ο κ. Π. Λαφαζάνης, εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση εναντίον του εθνικιστικού αυτού κόμματος: «αυτοί δεν θέλουν κηρύγματα, θέλουν άλλο πράγμα, η δημοσιότητα έστω και αρνητική τους βολεύει» λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι για την Χρυσή Αυγή «ο Πακιστανός που είναι και 1.10 μ. είναι εύκολος αντίπαλος. Δεν είδα όμως να κυνηγούν κανέναν άλλο…», λέει. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει για τον βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής κ. Χρ. Παπά, ο οποίος μετέχει και στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μόνον μια φορά είπαν, για 30 δευτερόλεπτα, κάτι μεταξύ τους σχετικά με την κατάθεση πρόταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
***
Και μια και έγινε λόγος για τον (θεωρητικό) κ. Χρ. Παπά από τους πλέον στενούς και παλαιούς συνεργάτες του «Αρχηγού», μου λένε ότι τον ενθυμούνται οι παλαιότεροι να αναλύει συχνά τους στίχους του Στέλιου Καζαντζίδη με εργαλείο τη… νιτσεϊκή φιλοσοφία. Ο στίχος του τραγουδιού «Γερακίνας γιος» (στίχοι Κώστας Βίρβος, μουσική Βασίλης Τσιτσάνης) καταδεικνύει τη διασύνδεση του Καζαντζίδη με τον… «Υπεράνθρωπο» του Νίτσε. Αυτά και άλλα πολλά έλεγε αργά το βράδυ ο κ. Παπάς στους χρυσαυγίτες την παλιά εκείνη εποχή.
***

Στην Κρήτη σε περιοδεία βρίσκεται ο πρώην υπουργός κ. Γ. Φλωρίδης και εκεί βλέπει τους πάντες. Μάλιστα σε συγκέντρωση που έγινε στο Ιστορικό Μουσείο του Ηρακλείου, ο κ. Φλωρίδης είπε σε ομιλία του ότι «ένας ολόκληρος κόσμος δεν εκπροσωπείται από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις και άρα το κενό αυτό εκπροσώπησης πρέπει να καλυφθεί από μία πολιτική πρωτοβουλία η οποία θα εκφράζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης».
***
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Α. Λοβέρδος ο οποίος, σε άρθρο του εξαπολύει την πρώτη του σφοδρότατη επίθεση εναντίον της τριτοκομματικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την για ολιγωρία στη ρήξη με το κατεστημένο, το σάπιο, το τεμπέλικο, το παρασιτικό, ώστε να ανασάνει η αγορά. Ο κ. Λοβέρδος αποκάλυψε, επίσης για πρώτη φορά, ότι έχει γύρω του περί τα 30 στελέχη με τα οποία επεξεργάζεται σχέδιο για την επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.
***
Τελικά τι εξόργισε περισσότερο τους βουλευτές του ΠαΣοΚ; Οτι τους κάλεσε η γραμματέας του κ. Ι. Στουρνάρα για σύσκεψη ή ότι ο κ. Στουρνάρας ήθελε να τους ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα; Μάλλον το πρώτο συνέβη, αφού οι βουλευτές του ΠαΣοΚ έως τώρα δεν ήταν συνηθισμένοι να ομιλούν με το υπουργό Οικονομικών μέσω… ιδιαιτέρας. Μάλιστα ο κ. Μ. Μπόλαρης όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα από την ιδιαιτέρα του κ. Στουρνάρα αντί απαντήσεως άρχισε να γελάει, κάτι που συνέχισε να κάνει όταν ενημέρωσε τον κ. Μανιάτη ότι η «γραμματέας του Στουρνάρα μας θέλει για σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών».
***
Μπορεί η Εκκλησία να αμαρτήσει; Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αποκάλυψε μία συγκλονιστική ιστορία. Σε μία εκκλησία εξαφανίζονταν τα κεριά. Τελικά έπιασαν τον δράστη και ήταν ένα παιδάκι. Και όταν το ρώτησαν γιατί κλέβει τα κεριά, αυτός απάντησε ότι τους έκοψαν το ρεύμα στο σπίτι και παίρνει τα κεριά για να μπορεί αυτός και τα αδέλφια του να διαβάζουν τα μαθήματά τους. Και ο Αρχιεπίσκοπος αναρωτήθηκε ποιος αμάρτησε περισσότερο το παιδάκι (που έκλεβε κεριά) ή η Εκκλησία;