Η δημοσιογραφία έχει τα τυχερά της – για όσους τα αποδέχονται. Πριν από λίγα χρόνια εκείνοι που κάλυπταν ταξίδια υψηλότατου πολιτικού προσώπου είχαν την τύχη να επισκέπτονται καταστήματα με τη συνοδεία μιας κυρίας, μέλος της αποστολής, χωρίς επίσημη ιδιότητα. Η εν λόγω κυρία έπιανε στασίδι στο ταμείο και πλήρωνε τα ψώνια των δημοσιογράφων. Τους αγόραζε παπούτσια (ή τους εξαγόραζε με παπούτσια).

Μαζί με τα παπούτσια υπάρχουν και οι αργομισθίες, για τις οποίες ποτέ δεν έγινε έλεγχος: δημοσιογράφοι που εισπράττουν δημόσιο χρήμα χωρίς ποτέ να πηγαίνουν στην υπηρεσία για την οποία πληρώνονται. Δημοσιογράφοι που λειτουργούν ως διαφημιστές επιχειρήσεων. Τα έχει αυτά ο κλάδος, είναι γνωστά. Ο Κώστας Βαξεβάνης ανήκει στους απέναντι. Σε εκείνους που δεν ταυτίζονται με την εξουσία. Ανήκει στους δημοσιογράφους που ερευνούν και ενοχλούν. Αυτό το προφίλ θέλησε να αξιοποιήσει το πρόσωπο που του έδωσε τη λίστα Λαγκάρντ. Να γίνει η αποκάλυψη από κάποιον αποκαλυπτικό.

Ο Βαξεβάνης σήμερα παρουσιάζεται στο αυτόφωρο για να οριστεί η τακτική δικάσιμος. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων η οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, συνίσταται στην επεξεργασία και προβολή προσωπικών δεδομένων. Αυτό είναι το τίμημα για κάποιον που λαμβάνει ως «δώρο» τις μεγάλες ειδήσεις. Να πούμε όμως κάτι: δεν είναι αυτονόητο ότι θα δημοσίευαν όλοι τη λίστα με τα ονόματα, έστω και με το κόλπο της απόκρυψης των οικονομικών δεδομένων. Ορισμένα από τα ονόματα αυτά έχαιραν στήριξης ή και συγκάλυψης σε κάθε δραστηριότητά τους. Ορισμένα από τα ονόματα ανήκαν στον γενναιόδωρο κύκλο υπόδησης δημοσιογράφων.

Δεν έχουμε αμφιβολία ότι ο Βαξεβάνης δημοσίευσε τη λίστα επειδή έχει την πάστα του Δον Κιχώτη. Εχει το θάρρος του πολεμικού ανταποκριτή, έχει τον ζήλο του ερευνητή. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα ερωτηματικά. Πόσοι έχουν τη λίστα και πώς τη χρησιμοποίησαν – αν τη χρησιμοποίησαν. Σίγουρα όχι για έλεγχο φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Γιατί επελέγη αυτή η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για τη δημοσιοποίηση; Ποιο μπορεί να είναι το προσδοκώμενο κέρδος; Για τις υπόλοιπες χώρες που αξιοποίησαν τη λίστα το κέρδος μπήκε αμέσως στα δημόσια ταμεία, με διακανονισμούς των φοροφυγάδων. Στα καθ’ ημάς όμως η ενίσχυση του δημόσιου ταμείου μοιάζει να είναι το λιγότερο ενδιαφέρον για εκείνους που κινούν τα νήματα.

Οι δημοσιογράφοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τον ανέντιμο της σιωπής ή τον έντιμο της αποκάλυψης, στην συγκεκριμένη υπόθεση εξυπηρέτησαν το σύστημα. Δεν θα λέγαμε το ίδιο αν η λίστα είχε δημοσιευτεί πριν από τη φαρσοκωμωδία του usb με πρωταγωνιστές υπουργούς, ελεγκτές και εισαγγελείς.