Η 28η Οκτωβρίου του 1940 ξυπνά μνήμες οδυνηρές στους παλιούς και έρχεται να θυμίσει στους νεότερους τι ακριβώς συνέβη πριν από 72 χρόνια. Φαντάζουν πολύ παλιά, αλλά έρχονται στο προσκήνιο πιο επίκαιρα από ποτέ!

Η ημερομηνία αυτή ξυπνά μνήμες από τα πιο μεγάλα εγκλήματα που έφερε η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού. Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι οδήγησαν την ανθρωπότητα στο σκοτάδι με τα φρικιαστικά εγκλήματα που έκαναν εις βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων, Εβραίων, Τσιγγάνων, Αριστερών, καλλιτεχνών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ομοφυλόφιλων στο όνομα της καθαρότητας της Άριας φυλής. Η ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα σήμανε την πείνα και το θάνατο, μαζικές εκτελέσεις, πυρπολισμούς και ολοκληρωτικές καταστροφές χωριών, ξεριζωμούς και μετανάστευση.

Και νά ‘μαστε μετά από 72 χρόνια αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με το φασισμό και τον ναζισμό, μέσα από το πρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Επιτίθενται σε μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ομοφυλόφιλους, Αριστερούς, αναρχικούς και σε οποιουδήποτε άλλο θεωρούν εμπόδιο στο «κοινωνικό τους έργο». Φέρνουνε ξανά στην Ελλάδα τα τάγματα εφόδου, που τότε χρησιμοποίησε και ο Χίτλερ για να πείσει τους αγανακτισμένους πολίτες και μελλοντικούς του ψηφοφόρους, ώστε να πάρει κοινοβουλευτικά την εξουσία.

Πώς είναι δυνατόν ο Έλληνας που τότε πολέμησε ΕΝΑΝΤΙΑ στο φασισμό και στο ναζισμό, που στήριξε το λαό ενάντια στην πείνα και στην εξαθλίωση, που οργάνωσε το κίνημα της Αντίστασης, που θρήνησε οικογένειες, φίλους και συγγενείς, να αδιαφορεί για τη δράση του ναζιστικού- φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής; Ξεχνώντας ό,τι συνέβη στον τόπο του πριν από μερικά χρόνια. Ξεχνώντας ποιους πολεμούσαν στα βουνά οι παππούδες μας. Ξεχνώντας από ποιους εκτελέστηκαν τόσοι αθώοι άνθρωποι.

Ας μην παραλογιζόμαστε, παραμυθιαζόμαστε και ελπίζουμε στηρίζοντας την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Ας μη κάνουμε τα στραβά μάτια στους ξυλοδαρμούς και τις επιθέσεις κατά αθώων ατόμων. Ας μην επαναπαυόμαστε ότι η Χρυσή Αυγή θα λύσει τα προβλήματά μας, γιατί αυτό είναι ένα καλοστημένο παραμύθι. Ας μην ταυτίσουμε τη Δημοκρατία και την ελευθερία με τη βία και την τρομοκρατία. Δεν θέλουμε μία κοινωνία που να μας κυβερνούν φασίστες.

Η ιστορία μάς καλεί να τη θυμηθούμε και μας αποτρέπει από το να διαπράξουμε τα ίδια λάθη! Ας μην ξεχάσουμε ότι είμαστε ακόμα άνθρωποι!