από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Γιατί διαφωνούμε με την πώληση της «Δωδώνη ΑΕ»

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ενδεχόμενα οι πολίτες της περιοχής να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που κατά τη γνώμη μας θα προκαλέσει η τυχόν πώληση της Αγροτικής Βιομηχανίας Γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να εξηγήσω όλα όσα συνέβησαν για να γίνει από όλους κατανοητό το μέγεθος του σκανδάλου.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία αποκρατικοποίησης που ακολουθήθηκε:

- Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί έγινε με μαϊμού διεθνή διαγωνισμό.

- Η διαδικασία του διαγωνισμού που ακολουθήθηκε δεν είχε τη λογική της πλειοδοτικής προσφοράς, αλλά της αξιολόγησης των προσφορών με βάση κριτήρια που είναι άγνωστα σε όλους μας. Αυτό και μόνο το στοιχείο όπως ευκόλως γίνεται κατανοητό, καθιστά τον διαγωνισμό διαβλητό ευθύς εξ αρχής.

- Η επιλογή του εκκαθαριστή γίνεται μάλλον με ένα περίεργο τρόπο. Στις 26 Ιουλίου παραιτείται από πρόεδρος εταιρείας στοιχημάτων που ήταν, στις 27 Ιουλίου αποφασίζεται μέσα σε μια μέρα η πώληση της ΑΤΕ και την επομένη, στις 28 Ιουλίου, διορίζεται εκκαθαριστής για την ΔΩΔΩΝΗ.

- Αποκλείει την προσφορά που κατέθεσαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου με στρατηγικό επενδυτή την εταιρεία ΒΙΚΟΣ ΑΕ χωρίς ποτέ να εξηγηθούν οι λόγοι της απόρριψης. Αυτό προκύπτει και από επίσημη απάντηση που έδωσε ο εκκαθαριστής και η οποία λέει τα εξής:

«Αναφερόμενοι στην από 03-09-2012 αποστολή σας γνωρίζουμε ότι:

Η αξιολόγηση των δεσμευτικών Προσφορών που κατατέθηκαν από τους υποψήφιους αγοραστές στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση της συμμετοχής της Αγροτικής Τράπεζας  της Ελλάδος υπό εκκαθάριση στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην 26-04-2012 Αναλυτική Διακήρυξη όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Όπως γνωρίζετε, κατά τις διατάξεις τις Αναλυτικής Διακήρυξης (βλ. άρθρο 2.9, μεταξύ άλλων) δεν υφίσταται υποχρέωση παροχής των αιτουμένων εγγράφων  και στοιχείων».

- Σύμφωνα με τους βουλευτές διαφόρων κομμάτων που συνάντησαν τον εκκαθαριστή για να τους ενημερώσει ως προς τη διαδικασία, οι απαντήσεις ήταν και ασαφείς και διαφορετικές.

- Η προσπάθεια των βουλευτών Ηπείρου της ΝΔ να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να ενημερωθούν επί του θέματος ορίστηκε μεν δεν έγινε ποτέ δε, με ευθύνη του υπουργού.

- Η σιωπή στην συνέχεια εκ μέρους των βουλευτών Ηπείρου της ΝΔ επί του θέματος προκαλεί σε μας πολλές απορίες και ερωτηματικά. Θεωρείτε φυσιολογική αυτή τη σιωπή; Νομίζω πως όχι. Όταν μάλιστα εκδίδουν ανακοινώσεις για την επίσκεψη Μέρκελ, δεν μπορούν να σιωπούν στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ…

Τι συμβαίνει άραγε; Να υποθέσουμε ότι υπάρχει κεντρική κομματική εντολή να μην ασχοληθούν με την υπόθεση; Μόνο έτσι εξηγείται. Και αν υπάρχει τέτοια εντολή ποιους θέλει να προστατέψει η ηγεσία της ΝΔ; Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν θέλει να προστατέψει την βιομηχανία.

- Στην διαδικασία πώλησης δεν τηρήθηκαν το καταστατικό της βιομηχανίας το οποίο στο άρθρο 8 παράγραφος 1 προβλέπει καθαρά ότι οι ενώσεις μέτοχοι στην βιομηχανία προτιμώνται στην περίπτωση πώλησης των μετοχών από την ΑΤΕ. Αυτό αποτελεί για μας ένα ακόμη ουσιώδες επιχείρημα το οποίο διεκδικούμε και δικαστικά. Θεωρούμε ότι σύμφωνα με το καταστατικό η ΑΤΕ θα έπρεπε να κάνει πρόταση αγοράς των μετοχών της πρώτα στις Ενώσεις – μετόχους και εφόσον αυτές δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να αγοράσουν το πακέτο των μετοχών της τότε θα έπρεπε να αναζητήσει τρίτο αγοραστή. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Ωστόσο εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία προσφύγαμε και από την οποία περιμένουμε να μας δικαιώσει.

Γιατί τώρα έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις σε ότι αφορά την εταιρεία που επιλέχτηκε:

Υπάρχουν πολλοί λόγοι με ποιο σημαντικούς τους εξής:

- Δεν ξέρει κανείς από μας ποιοι βρίσκονται πίσω από την εταιρεία. Το επιχείρημα των πέντε φίλων από την Ρωσία, την Γαλλία, την Αγγλία, και την Ελλάδα που ξαφνικά εκεί όπου καθόταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στην Ήπειρο, νομίζω ότι είναι μάλλον για αδαείς. Αστείο σε κάθε περίπτωση.

- Ακόμη και αν θέλουμε να δεχτούμε ότι οι πέντε αυτοί καλοί φίλοι με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην περιοχή μέσα από την εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗΣ, τα οικονομικά τους δεδομένα που είναι γνωστά δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για μια εταιρεία οικονομικά εύρωστη.

-  Το μετοχικό της κεφάλαιο είναι μόλις 250.000 αγγλικές λίρες ήτοι 310.000 ευρώ. Ποσό που όπως καταλαβαίνει κανείς δεν παραπέμπει σε οικονομικά εύρωστη επιχείρηση.

- Αυτό λοιπόν το στοιχείο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επιλεγείσα επιχείρηση δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τον τομέα της γαλακτοκομίας μας δημιουργεί έντονη ανησυχία. Ο κλάδος της γαλακτοκομίας έχει τεράστιο ανταγωνισμό και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε κάποιους που δεν τον γνωρίζουν να ανταποκριθούν σε αυτόν. Νομίζω ότι η επιφύλαξή μας αυτή είναι εύκολα κατανοητή.

- Φοβόμαστε λοιπόν ότι η εν λόγω επιχείρηση αγοράζοντας πολύ φθηνά την ΔΩΔΩΝΗ, θα την πωλήσει σε τρίτους πολύ σύντομα. Σε ποιους τρίτους; Άγνωστο. Μπορεί και σε ανταγωνιστές της, με κίνδυνε να μην υπάρχει η ΔΩΔΩΝΗ ως επιχειρηματική οντότητα στην Ήπειρο.

- Ολοκληρώνοντας, υπάρχει και κάτι πολύ σημαντικό. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει δεσμευτεί για την πολιτική της σε σχέση με την κτηνοτροφία της Ηπείρου. Ξέρετε και ξέρουμε ότι η ΔΩΔΩΝΗ αποτελούσε διαχρονικά το ανάχωμα λειτουργίας καρτέλ γάλακτος στην χώρα. Και αυτό γιατί ήταν ο ρυθμιστής των τιμών με τις οποίες στήριξε τους παραγωγούς και ως εκ τούτου δεν επέτρεπε συμφωνίες μεταξύ των επιχειρηματιών στο θέμα αυτό. Η θέση της λοιπόν αυτή σήμερα αλλά και ο ρόλος της δεν διασφαλίζεται πέραν των γενικών και αόριστων δηλώσεων οι οποίες έχουν γίνει από τους εκπροσώπους της στην Ελλάδα.

- Και το τελευταίο: δεν μπορεί ένας εκ των μετόχων της ο οποίος χρωστάει στην βιομηχανία 12 εκατομμύρια να εμφανίζεται σήμερα ως αγοραστής της. Ουσιαστικά δηλαδή από τα 20.660.000 ευρώ που θα καταθέσει η εταιρεία για να αγοράσει τις μετοχές της βιομηχανίας τα μισά και παραπάνω τα χρωστάει ένα μέλος της κοινοπραξίας της.      

Πρέπει να γνωρίζουν οι ηπειρώτες ότι αυτή την ώρα η βιομηχανία γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ έχει αποθεματικά προϊόντων αξίας 42 εκ ευρώ τουλάχιστον ως αποτέλεσμα έλλειψης διοίκησης που υπήρχε στην βιομηχανία τους τελευταίους μήνες. Ποιος λοιπόν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η νέα, ξένη στον τόπο (και σας τέτοια αδιάφορη για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει), δεν θα μπει μέσα να πουλήσει μισοτιμής τα αποθεματικά, να εισπράξει κάποια εκατομμύρια περισσότερα από αυτά που διέθεσε για να την αγοράσει και την άλλη μέρα να πάρει των ομματιών της.

Προσέξτε: Μια τέτοια κίνηση σε ένα εξάμηνο μπορεί να αποφέρει κέρδη πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ. Πουλώντας τα αποθεματικά και πτωχεύοντας την άλλη μέρα την βιομηχανία. Ποιος μπορεί να τους εμποδίσει; Ύστερα που τους είδατε που τους απαντήσατε. Δεν είναι προκλητικό άραγε το ποσό; Εμείς θεωρούμε πως είναι. Για το λόγο αυτό και φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί και αυτό το σενάριο.

Να λοιπόν γιατί διαφωνούμε με την πώληση των μετοχών της ΑΤΕ στο ελληνο- αγγλικό- ρωσικό- γαλλικό σχήμα.                                                                                     

*Ο κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης είναι πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ΙωαννίνωνΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δωδώνη: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης της εταιρείας 
 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αντε ρε γελοιοι | 28/10/2012 00:49
  Αντε ρε γελοιε Μπαλτογιαννη. Δουλευε καποτε η μανα μου στη Δωδωνη, και μας ελεγε για τις καρτες που χτυπουσαν καθημερινα ορισμενοι για αλλους που παρουσιαζονταν 1-2 φορες τη βδομαδα για να δουλεψουν ταχα μου. Δεν επρεπε να σας πουλησουν, αλλα να σας χωσουν ολους στη φυλακη. Αλλα δυστυχως στο Ελλαδισταν ακομα και οι κλεφτες εχουν δικαιωμα αποψης.
  Μπουχτισα πια με τους γελοιους
  απάντηση61
   
   
  Άντε "πιάσε" πραγματική δουλειά! | 23/10/2012 18:28
  Κύριε, Μπαλτογιάννη, άντε πήγαινε να βρείς καμμιά κανονική δουλειά, αν έχεις ανάγκη ρευστού η δεν σας "χόρτασαν " οι μίζες οι επιδοτήσεις και τα κάθε είδους ευρωπαικά προγράμματα και ντόπιες ενισχύσεις από τους συνταξιούχους. Πώς γίνεται αφού όλα είναι καλώς καμωμένα να υπάρχουν οφειλές και να μήν υπάρχουν κέρδη που να διατηρούν την επιχείρηση. Είστε λαμόγια και συνδικαληστές για την τσέπη σας. Πώς κατέληξε η Δωδώνη στη ΑΤΕ και γιατί; χρωστούσε κάπου, είχε χρέη, έκανε περίεργες τύπου, Συριζαικες - Κκε προσλήψεις.πΏς ΜΕ ΚΈΡΔΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΈΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ; Αν φταίνε κάποιοι άλλοι τότε και αυτοί ληστές του συνδικαλισμού είναι.ΟΛΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ .Τουλαχιστον θα γνωρίζουμε τους "απεναντι"
  Pierios
  απάντηση91
   
   
  Αγοραζω πάντα κρατική ζαχαρη. | 23/10/2012 16:19
  Σας εχω μια εναλλακτική στην αδιαφανή πώληση Λεγεται ΛΟΥΚΕΤΟ
  Αγοραζω πάντα κρατική ζαχαρη.
  απάντηση122
   
   
   
  Συνεταιριστικες αναληθειες ! | 23/10/2012 14:11
  Φυσικα ολα οσα αναφερει ο Μπαλτογιαννης ειναι παραπλανητικα και ψευδη Ο διαγωνισμος δεν ηταν μαιμου, υπηρχαν 5 προσφορες , υπηρχαν δικηγοροι , υπηρχε επιτροπη ΑΤΕ, υπηρχαν συμβουλοι Το θεμα συζητηθηκε και προσφατα στη βουλη και δεν βρεθηκε ψεγαδι. Επισης το πρσσφατο δικαστηριο στα Γιαννινα σας ρωτησε γιατι κινηστε τωρα δικαστικα και οχι οταν ξεκινησε ο διαγωνισμος , Απριλιο 2012? Πιστευετε οτι ο εκκαθαριστης πουλαει τις μετοχες του χωρις να δει το χρωμα του χρηματος των 20 εκκατ. Ειμσατε αφελεις? οτι οι μετοχοι του αγοραστη ηταν μετοχοι/μανατζεμεντ της μεγαλυτερης γαλακτοβιομηχανιας στην Ρωσια , εισηγμενη στη Νεα Υορκη και μετα πωληθεισα στην pepsico δεν σας φτανει? τι αλλη γνωριμια θελετε
  Kostis
  απάντηση155
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ.... | 23/10/2012 13:29
  Αγαπητέ κύριε Μπαλτογιάννη δεν μπορεί να μεταμφιέζεται σε..αγρότη, βοσκό, εισπράκτορα εισητηρίων ΚΤΕΛ, πιλότο αεροπορικών γραμμών κλπ. Αυτά συνέβαιναν στην Σοβιετική Ενωση και στην Σοβιετική Γιουνανία. Ξεκολάτε από το μαστάρι του κράτους και ασχοληθήτε στις εξαγωγές σαν ιδιωτική επειχήρηση. Τώρα πως γίνανε οι διαγωνισμοί ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μη πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος τους βοσκούς, συνδικαλιστές βοσκών , πομένες και άλλους κερατιάρηδες αργόσχολους. ΑΝΤΙΟ και καλή βουτιά στο μέλλον
  ΚΩΣΤΑΣ
  απάντηση235
   
   
  Επαίοντες | 23/10/2012 11:08
  Πρός τους παραπάνω κυρίους. Το δεδομένο είναι πως μία άγνωστη εταιρία από το πουθενά με κεφάλαιο πολύ χαμηλότερο από την αξία της επιχείρησης έρχονται να αγοράσουν μία μεγαλύτερη από αυτούς επιχείρηση. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κος Μπαλτογιάννης, η προσφορές δεν ήταν πλειοδοτικές, αλλά αξιολογήθηκαν με βάση άγνωστα κριτήρια. Συνεπώς το επιχείρημα "γιατί δεν έκανες μεγαλύτερη προσφορά" δεν ευσταθεί. Επιπλέον, η εταιρία δεν επιδοτείται από το κράτος, εκτός και αν θεωρείται τη συμμετοχή της ΑΤΕ, κρατική επιδότηση. Σε αυτή τη περίπτωση αγνοείται προφανώς τα τεράστια δάνεια της ΑΤΕ πρός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς επίσης και την αμφίβολη εξαγορά της ΑΤΕ από τη ΠΕΙΡΑΙΩΣ!
  ΘΤ
  απάντηση1210
   
   
   
  δεν ειδα πουθενα | 23/10/2012 10:37
  να αναφερονται πουθενα τα συσωρευμενα χρεη της εταιρειας που υπερβαινουν τα 50 εκ ευρω. Δεν ειδα πουθενα τις επενδυσεις που εκανε τα τελευταια 5 χρονια. Δεν ειδα πουθενα τα εξοδα διοικησης και γενικα τα λειτουργικα εξοδα και να τα συγκρινουμε με αντιστοιχα ομοειδων εταιρειων του κλαδου. Και αν την θελατε τοσο πολυ την εταιρεια γιατι δεν κανατε μια πολυμετοχικη εταιρεια με συμμετοχη των κτηνοτροφων, επαγγελματιων και αλλων ενδιαφερομενων της περιοχης και να δωσετε μια ανταγωνιστικη προσφοτα. Απλα ειχατε μαθει μεχρι τωρα να κανετε μνημοσηνα με ξενα κολυβα και δανεικα και αγυριστα. Τωρα ειναι αργα για δακρυα κυριε προεδρε.
  kostis
  απάντηση226
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Που είναι τα στοιχεία και οι προσφορές αναλυτικά; | 23/10/2012 09:49
  Ενδεχομένως (αγράμματε, Τσοχατζοπουλικέ) οι πολίτες να μην γνωρίζουν την δική σου προσφορά και τα δικά σου κρυφά συμφέροντα. Πόσες φορές θα πρέπει να πληρώσουμε (ως κράτος) την ανικανότητα σου αν αναλάβεις εσύ και οι παρατρεχάμενοί σου;
  TZ
  απάντηση206