Η κατάρα της μετανάστευσης

Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ μόλις έμαθε, στη Βενετία ευρισκόμενη, ότι πήρε το Νομπέλ.

Δεν έφυγαν πρώτες-πρώτες γιατί δεν είναι ποντικίνες, είναι κυρίες –είναι από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες η ΦΑΓΕ και η 3Ε που μας αποχαιρέτησαν και εγκαθίστανται σε άλλες χώρες. Η πρώτη για Λουξεμβούργο έφυγε και η άλλη για Ελβετία, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η δεύτερη, η πρώτη παραμένει σε οικογενειακά χέρια.

Οι κλωστοϋφαντουργίες και άλλες μικρές ή μεγαλύτερες βιομηχανίες έφυγαν για τη Βουλγαρία, για χώρες με φθηνότερα μεροκάματα· οι δύο αυτές φεύγουν αναζητώντας φθηνότερα κεφάλαια, δεν σε δανείζουν χρήματα με λογικά επιτόκια οι ξένοι όσο είσαι στην Ελλάδα. Ολοι φοβούνται πως θα μετατραπούν τα δάνειά τους σε πληθωριστικές δραχμές, αυτή είναι η αλήθεια.
Τα κράτη μπορούν να χρεοκοπούν και να επιβιώνουν, όπως περίλαμπρα αποδεικνύουν δύο αιώνες νεοελληνικής Ιστορίας, οι επιχειρήσεις όμως δεν μπορούν. Οι οικογένειες των πολιτικών συνεχίζουν να θριαμβεύουν ακόμα και αν οδηγήσουν τη χώρα ή δημόσιους οργανισμούς στη χρεοκοπία –για παράδειγμα το ΕΣΥ οι Αβραμόπουλος και Κακλαμάνης -, οι οικογένειες των βιομηχάνων τελειώνουν με τη χρεοκοπία. Εκτός και αν κάποιοι πολιτικοί τούς προστατεύσουν, με το αζημίωτο φυσικά.
  • Η ΦΑΓΕ, της οικογένειας Φιλίππου, ήταν η μεγαλύτερη ελληνική διασημότητα μετά τη Μελίνα Μερκούρη: εκτός από τα γιαούρτια της, τίποτα άλλο ελληνικό δεν έβρισκες στα ξένα σουπερμάρκετ και ήσαν πολλές οι ξένες εταιρείες που τη μιμήθηκαν κατασκευάζοντας «ελληνικού τύπου» γιαούρτι. Ακόμα και εγώ, που δεν μου πολυαρέσει το γιαούρτι της, το αγόραζα στο εξωτερικό, έτσι για να τιμήσω την πατρίδα –τέτοιο ελληναρά κρύβω μέσα μου, ημερολόγιό μου.
  • Η 3Ε των κυπριακών οικογενειών Δαυίδ – Λεβέντη κατασκευάζει στην Ελλάδα, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, μου φαίνεται, το διασημότερο αμερικανικό προϊόν μετά το δολάριο: την ανθυγιεινή πλην ευφραίνουσα Κόκα-Κόλα. Ούτε αυτή μου αρέσει, προτιμώ τον φυσικό χυμό πορτοκαλάδας που είναι φθηνότερος, π.χ. στον Γρηγόρη –τέτοιο αντιαμερικανό κρύβω μέσα μου. Είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο, πολλαπλάσια της κεφαλαιοποίησης των ΕΛΛΠΕ και της Εθνικής Τράπεζας που ακολουθούν. Μονοπώλιο στα αναψυκτικά και στη διανομή, την κατηγορούν –τώρα που θα γίνει ελβετική θα μπορούμε να την κατηγορούμε με ακόμη μεγαλύτερη άνεση.
  • Μεγάλος καβγάς γινόταν πριν από τη δικτατορία για το αν η μετανάστευση ήταν ευλογία (έλεγε η Δεξιά) ή κατάρα (έλεγε η Αριστερά). Αλλά η σημερινή Αριστερά μπορεί να ισχυριστεί πως είμαστε καλύτερα, δύο μονοπώλια λιγότερα στον τόπο. Φεύγουν τα μονοπώλια και εμείς μένουμε μόνοι με τα κόμματα –αυτό με τρομάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ημερολόγιό μου.
Γυμνά όρη, κατοικημένα ξερονήσια
«Τα εργοστάσιά μας όμως θα μείνουν εδώ, θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στον εθνικό πλούτο» λένε οι δύο εταιρείες. Λόγια της παρηγοριάς, θα δίνουν τόση σημασία στη χώρα καταγωγής τους όσο και οι έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου. Το πολύ-πολύ, κάποια ευεργεσία να κάνουν σε μνήμη θανόντων, η οικονομική τους δραστηριότητα δεν θα αφορά τη χώρα και για τούτο γινόμαστε ακόμα φτωχότεροι συλλογικά, πέρα από αυτά που μας κόβει το μνημόνιο. Και αυτή η φτώχεια, των παραγωγικών κεφαλαίων που αναχωρούν, θα είναι μόνιμη, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.
  • Οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες φεύγουν αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, κινητοποιήθηκαν όλες οι υγιείς δυνάμεις του έθνους, με πρώτον-πρώτον τον αρμόδιο υπουργό και οι κάτοικοι των νησιών με ελάχιστο πληθυσμό δεν θα μετακινηθούν –δηλαδή δεν θα τους δοθούν κίνητρα να μετεγκατασταθούν σε μεγαλύτερα, όπως έγινε με χιλιάδες ορεινά χωριά ανάλογου μεγέθους. Διότι είναι εθνική σκοπιμότητα να κατοικούνται τα νησιά του Αιγαίου. Οπως ήταν κάποτε εθνική (ή λαϊκοδημοκρατική) σκοπιμότητα να αδειάζουν τα ορεινά χωριά υπό την απειλή των όπλων του Εθνικού Στρατού (ή του Δημοκρατικού Στρατού).
  • Μακάρι να επιβίωναν κα να ευημερούσαν τα ορεινά χωριά μας όπως τα ελβετικά χωριά, τα γαλλικά, τα σκωτσέζικα –και γενικότερα διαφόρων τόπων που δεν έγιναν εμφύλιοι, που η λύσσα για την εξουσία και την κλοπή του δημοσίου χρήματος δεν ήταν τόσο έντονη. Πόσα όμως νησιά μπορούμε να επιδοτούμε για εθνικούς λόγους; Πόσα κόστισε η «Κυρά της Ρω» σε υποβρύχια για να την «προστατεύουν», σε τορπιλακάτους για να πηγαινοφέρνουν δημοσιογράφους, σε ώρες δοξαστικών ντοκυμαντέρ και ειδήσεων;
Τα υποβρύχια; Ακόμα στα ναυπηγεία είναι, δεν χρησιμοποιούνται, γέρνουν (οι μίζες είχαν τοποθετηθεί μονόμπαντα, το έχουμε ξαναπεί, ημερολόγιό μου) τα δισεκατομμύρια όμως δόθηκαν στους κατασκευαστές και τα 80 εκατομμύρια «αντισταθμιστικά οφέλη» τα μοιράστηκε η συμμορία του «πατριωτικού ΠαΣοΚ» με επικεφαλής τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Εχουν να πουν κάτι οι πατριώτες εκείνης της εποχής, που έβριζαν «προδότη» τον Κώστα Σημίτη για τα Ιμια; Θα παραδεχθούν τουλάχιστον πως αβαντάριζαν την εγκληματική συμμορία των «πατριωτών»;
Αν δεν φύγουμε, θα μείνουμε
Βεβαίως, χρειαζόμαστε όπλα, πρέπει να έχουμε τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ για εξοπλισμούς διότι ήταν προκλητικός ο Νταβούτογλου που ήρθε αμέσως μετά τη Μέρκελ. Ακόμα και με Πολίτες συνέφαγε και πήρε μικρά παιδιά αγκαλιά –τρομάξαμε, θυμηθήκαμε το παιδομάζωμα· αλλά έχουμε ποτέ διαβάσει ότι κάποιος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν είναι επιθετικός, σκληρός ή προκλητικός; Στρώνουν τον δρόμο με δάφνες για να πλουτίσουν οι επόμενοι Τσοχατζόπουλοι, Σμπώκοι, κτλ. οι «άδειες στέρνες που ηχούν και τις προσκυνούμε».
  • Δίνουμε ηλίθιους αγώνες για το κοπυράιτ του Μεγαλέξανδρου «που δεν τον χωρούσε ο τόπος αυτός», του είχε πει υποτίθεται ο Φίλιππος –και να που ο τόπος μας δεν χωρά πια ούτε εταιρείες. Πιθανόν να φύγουν και η Intralot, η S&B και η ΜΕΤΚΑ, διαβάζω.
Πάνω στην ώρα, οι ήρωες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καταγγέλλουν ότι οι ελληνικές βιομηχανίες πληρώνουν λιγότερο φόρο για τα τετραγωνικά τους από όσο οι ίδιοι –δεν μου πάει να τον αποκαλέσω «χαράτσι» τον ΕΕΤΗΔΗΕ ή όπως αλλιώς λένε το τέλος που εισπράττει η ΔΕΗ· πρώτον, γιατί το χαράτσι ήταν φόρος σε πρόσωπα και όχι σε περιουσία και δεύτερον, γιατί είναι ο δικαιότερος φόρος που επιβλήθηκε από καταβολής μνημονίου. Για τούτο και έχουν αφηνιάσει οι διαπλεκόμενοι με τον πλούτο: για μια φορά τους έπιασε η Εφορία και δεν μπορούν να το χωνέψουν.
  • Ημουν πολύ αισιόδοξος την περασμένη εβδομάδα, ημερολόγιό μου· νόμιζα πως η Ανγκελα Μέρκελ ήρθε να εγγυηθεί την παρουσία μας στην ευρωζώνη –αλλά, «το ελπίζω και το εύχομαι», είπε απλώς. Αυτό όμως το κάνω και εγώ και έξι-επτά εκατομμύρια Ελληνες –κουνάει και το χεράκι της εκτός από το να προσεύχεται; Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, ημερολόγιό μου.
Δεν είμαι καθόλου ήσυχος όταν βγαίνουν οι πρωθυπουργοί της Ευρώπης και άλλος λέει «πρέπει να μείνει η Ελλάδα», άλλος «πρέπει να φύγει». Είναι περισσότεροι και ισχυρότεροι οι πρώτοι αλλά το θέμα συζητιέται ακόμη· και μπορεί μετά τις αμερικανικές εκλογές να συζητιέται ακόμα περισσότερο.
Ευχές και ελπίδες
Αλλά πώς να μείνει στην Ευρώπη έρημη χώρα στην οποία ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης αντί να δει πώς θα συνεργαστούν οι υπηρεσίες του με τα ληξιαρχεία, αποφάσισε θάνατοι, γάμοι και διαζύγια να δηλώνονται σε συμβολαιογραφεία με αντίτιμο 40-50 ευρώ, ώστε να μην παίρνουν συντάξεις και οι νεκροί; Με λίγα δημογραφικά στοιχεία και μερικούς πολλαπλασιασμούς βρίσκει κανείς ότι 8.000.000 ευρώ θα παραδίδονται ετησίως στους 3.400 χειμαζόμενους συμβολαιογράφους της χώρας, ήτοι 2.500 ευρώ δωράκι στον καθένα.
Ο γαλαντόμος υπουργός Πολιτισμού πάλι Κώστας Τζαβάρας θα αγοράσει κτίριο στην οδό Πειραιώς για να στεγάσει το υπουργείο του –ενώ ταυτόχρονα στην Πατησίων θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης του Ακροπόλ που είχε αγοράσει για τον σκοπό αυτό προ δεκαπενταετίας ο Βαγγέλης Βενιζέλος από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΟΚ εντιμότατο κ. Μπατατούδη, ο οποίος κυκλοφορεί από φυλακή σε φυλακή και από δικαστήριο σε δικαστήριο.
Αλλά γιατί να ζητήσει την παραίτηση των προκλητικών υπουργών του ο Αντώνης Σαμαράς; Μήπως ζήτησε την παραίτηση του Βύρωνα Πολύδωρα ή του Γιάννη Τραγάκη για τους σκανδαλώδεις διορισμούς συγγενών τους στη Βουλή;
  • H χώρα πεθαίνει, η ανεργία έφθασε το 25%, οι εταιρείες μεταναστεύουν αλλά το κράτος των Βρούτσηδων, Τζαβαραίων, Τραγάκηδων, κτλ., παραμένει γενναιόδωρο όταν πρόκειται για συγγενείς και φίλους και οι λίστες των φοροφυγάδων και φοροκλεπτών είτε απαιτούν δεκαετιών και αιώνων επεξεργασίες είτε παραπέφτουν είτε ξεχνιούνται. Δύστυχη χώρα.
  • Νομπέλ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Ο νους μου πήγε στο αντίστοιχο που είχαν πάρει το 1994 για τις συμφωνίες του Οσλο για το Παλαιστινιακό οι Αραφάτ – Πέρες – Ράμπιν. Ο Γιτζάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε λίγο μετά και η κατάσταση στην Παλαιστίνη είναι αυτή που είναι –εύχομαι και ελπίζω και εγώ να μην έχει κάνει πάλι λάθος η Νορβηγική Ακαδημία, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο

Αν αρχίσει ο αξιότιμος δήμαρχός μας να στέλνει τον λογαριασμό για τα σπασμένα μετά τις διαδηλώσεις τής ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στον Φωτόπουλο και στους διοργανωτές, πιστεύεις ότι θα εκπλησσόταν κανείς σ’ αυτή τη χώρα, όπου έχουν βαρεθεί να βλέπουν πως η εκλεγμένη κυβέρνηση χρειάζεται τη συναίνεση των συνδικαλιστών για να ασκήσει πολιτική; Πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στην άκρη επειδή οι συνδικαλιστές αντιδρούν; Πόσον καιρό θα ταλαιπωρείται ο πολίτης από γραφειοκράτες που βάζουν μια έξτρα υπογραφή και μια αχρείαστη επιπλέον σφραγίδα; Τον χρόνο του πολίτη και τον κόπο του δεν θα τον λάβει κανένας υπόψη;
Πίτερ Ορτον, Αθήνα
***
Ο καθεδρικός της Κολονίας δεν βομβαρδίστηκε όχι επειδή τον σεβάστηκαν (άλλοι εξίσου αξιόλογοι ναοί ισοπεδώθηκαν, π.χ. στο Μόναχο και στη Δρέσδη) αλλά επειδή ήταν δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό που έπρεπε να μείνει αλώβητος για τις ανάγκες των συμμαχικών δυνάμεων.
Γιώργος Μακρής @uni-muenster.de
***
Επειδή δεν μπορούν (;) να φτιάξουν online λογισμικό μεταξύ ληξιαρχείων και ΙΚΑ, για τις μαϊμού συντάξεις και επιδόματα, επιβάλλουν συμβολαιογραφικές βεβαιώσεις. Ετσι διαιωνίζεται το τριτοκοσμικό χειροκίνητο σύστημά μας και ωφελείται και η συμπαθητική τάξη των συμβολαιογράφων.
Ν. Κτιστάκη@gmail com
***
Πάνω-κάτω 150 χρόνια πριν η μικρή Ελλάδα βίωνε τη ληστοκρατία. Συγκαιρινό ήταν και το μυθιστόρημα «Ο Βασιλεύς των Ορέων» στο οποίο ο συγγραφέας του, o Γάλλος Edmond About, με γλαφυρότητα σάρκαζε τα δυσδιάκριτα όρια ληστείας και πολιτικής. Η μεγάλη (εκτατικά) Ελλάδα σήμερα ζει τη λιστογονία – λιστοκρατία. Οι λήσταρχοι τότε είχαν πολιτική κάλυψη· οι λίσταρχοι τώρα διαθέτουν ποινική ασυλία.
Γ.Κ.@otenet. gr
***
Νέες ανθελληνικές συνωμοσίες. Η Λαγκάρντ έδωσε τη λίστα φοροφυγάδων στους πολιτικούς για να την κρύψουν και να εκτεθούν. Η Μέρκελ ήρθε στην Ελλάδα για να ξεσηκωθεί ο λαός και να δυσφημιστεί η χώρα… Αίσχος!
(Τσ) Αττίλας
***
Διπλά συμβολική η παρουσία του τσίτσιδου αμερικανού διαδηλωτή. «Εμπροσθίως ορώμενος» απεικόνιζε την προοπτική μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων εν γένει. «Οπισθίως ορώμενος» παρουσίαζε γλαφυρά την εικόνα του ελληνικού κράτους.
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ