Μπορεί ο πρωθυπουργός να δηλώνει ικανοποιημένος από την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα, αλλά οι Ελληνες που παρακολούθησαν τις δηλώσεις της μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, δεν έχουν κανένα λόγο να είναι ικανοποιημένοι.

Θα περίμενε κανείς από μια ηγέτη που επί δύο χρόνια μας έχει τρελάνει στις νουθεσίες και στις προειδοποιήσεις, να έβρισκε μια ζεστή κουβέντα για τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται κι ανέμενε από την Καγκελάριο της Γερμανίας μια αχτίδα αισιοδοξίας και μια διαβεβαίωση ότι οι θυσίες του δεν θα πάνε χαμένες.

Είναι βέβαια σημαντικό από μόνο του το γεγονός ότι επισκέφθηκε την Αθήνα. Αλλά το καλύτερο που βρήκε να πει, ήταν αυτό το «εύχομαι κι ελπίζω να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ»;

Ασφαλώς και δεν περίμενε κανείς από την κυρία Μέρκελ να υποκαταστήσει την Τρόικα και την έκθεσή της. Αλλά χρειαζόταν να μας θυμίσει ότι «δεν είναι δασκάλα να μας βαθμολογήσει»;

Με τις δηλώσεις της η Καγκελάριος της Γερμανίας έδωσε την εντύπωση ότι απευθυνόταν περισσότερο στους γερμανούς πολίτες ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας που ξεκινά, παρά στους πολίτες της χώρας που επισκέφθηκε.

Φάνηκε να την ενδιαφέρουν περισσότερο οι γερμανικές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα, αφού γι’ αυτές βρήκε αρκετά να πει. Και λιγότερο για μια χώρα που ζητά μια πίστωση χρόνου για να σταθεροποιηθεί και της ζητούν οι δανειστές της να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην φτώχεια, περικόπτοντας κι άλλο, μισθούς και συντάξεις.

Με τις δηλώσεις της η κυρία Μέρκελ φρόντισε χθες να εξουδετερώσει όλα τα θετικά μηνύματα που εξέπεμψε η απόφασή της να επισκεφθεί η Αθήνα.

Το ερώτημα είναι γιατί το έπραξε. Πιθανότατα γιατί δεν μας εμπιστεύεται ακόμη. Ενδεχομένως για να μας πιέσει ακόμη περισσότερο, με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο, να κάνουμε όσα έχουμε υποσχεθεί και δεν κάνουμε.

Όποιο και να ήταν το σχέδιο της πάντως, ένα πράγμα κατάφερε. Να δικαιώσει όσους υποστηρίζουν, ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ουσιαστική στήριξη από το Βερολίνο. Όσους ισχυρίζονται ότι η… Μέρκελ φίλη δεν πιάνεται!

Και να παραμείνει για τους Ελληνες, το πιο μισητό πρόσωπο στην Ευρώπη.