Το ξεχασμένο στα αεροδρόμια από την οικονομική κρίση «παρουσιάστε αρμ» θα ακουστεί σήμερα το μεσημέρι στην πίστα του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, με την άφιξη της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Θα της γίνει λαμπρή και ζεστή υποδοχή, με τιμητικό άγημα, με ανάκρουση των εθνικών ύμνων κτλ, έλεγε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος μπορεί να μην συμπεριελήφθη στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά θα έχει την ευθύνη από απόψεως διπλωματικού πρωτοκόλλου της υποδοχής. Θα την υποδεχτεί ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών.
***
Η κυρία Μέρκελ πάντως δεν έρχεται στην Αθήνα… πεινασμένη. Θα φάει όπως με πληροφόρησαν μέσα στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της πτήσης της προς την Αθήνα. Έτσι δεν πρόκειται να υπάρξουν γεύματα, τα οποία θα επιβαρύνουν την ελληνική πλευρά. Λίγη ώρα προτού η Καγκελάριος προσγειωθεί στην Αθήνα θα ηχήσουν οι… σειρήνες της Πολιτικής Προστασίας. Όχι βεβαίως δεν θα χτυπήσουν οι σειρήνες για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους της Αττικής ότι αφικνείται η κυρία Μέρκελ (και να… προσέχουν), αλλά είχε προγραμματισθεί, εδώ και καιρό να ηχήσουν οι σειρήνες στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης άνευ στρατευμάτων «Αλέξανδρος- 2012»
***
«Βλέπω θετικά την άφιξη της κυρίας Μέρκελ» έλεγε ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προεξόφλησε μάλιστα και τον αντίκτυπο που θα έχει στην Ευρώπη μία τέτοια επίσκεψη: «Έρχεται με καλό σκοπό, δεν έρχεται να μας πει τίποτα κακό, έρχεται να στηρίξει την Ελλάδα, να μας δώσει κουράγιο και το σημαντικότερο να κόψει τις κουβέντες για τη δραχμή και την έξοδό μας από το ευρώ».
***
Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε όμως και για άλλα θέματα και κυρίως (και αυτό το κάνει ίσως για πρώτη φορά) για τα λάθη και τις παραλείψεις της τριτοκομμαιτκής κυβέρνησης έναντι της τρόικας: «η κυβέρνηση νομίζω κάνει ένα λάθος. Ενώ η τρόικα επιμένει σε διαρθρωτικές αλλαγές, δεν γίνονται, με αποτέλεσμα για να εξευρεθούν τα χρήματα κόβονται μισθοί και συντάξεις», λέει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος λέει ότι είναι βέβαιος ότι «η τρόικα δεν θέλει να κόβει συντάξεις και μισθούς». Ματώνει προφανώς η καρδιά τους όταν κάνουν κάτι τέτοιο, όπως της κυρίας Μέρκελ.
***
Αμέσως μετά την Μέρκελ και την τρόικα ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε και την Χρυσή Αυγή: «Εμείς με τις ανοησίες μας την φτιάξαμε», είπε σχολιάζοντας την φασιστική συμπεριφορά της στη Βουλή και συμπλήρωσε: «μόλις βελτιωθεί το πολιτικό σύστημα θα πέσουν δημοσκοπικά, άλλωστε μη ξεχνάτε φασιστικό κόμμα δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Όταν ήμουν πρωθυπουργός δεν άφησα να υπάρξει φασιστικό κόμμα».
***
Καμιά εικοσαριά κούτες με άγνωστο υλικό εξακολουθούν να βρίσκονται ξεχασμένες σε κάποια γωνιά του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ. Πρόκειται για τις «κούτες Καμπούρογλου», όπως τις ονομάζουν, αφού μεταφέρθηκαν εκεί για τον εκσυγχρονισμό του νοσοκομείου, που δεν έγινε όμως ποτέ. Όπως με πληροφόρησαν η δουλειά που πήρε η εταιρία του Καμπούρογλου για τον εκσυγχρονισμό του ΝΙΜΤΣ ήταν 1.200.000 ευρώ και αυτό το ποσό προερχόταν από τα offsets της «αγοράς του αιώνα». Θυμάστε; Για την αγορά, τότε, των μαχητικών αεροσκαφών. Πού πήγαν τα λεφτά; Είναι ένα ερώτημα που ακόμα περιμένει να απαντηθεί.
***
Η κυρία Χριστίνα Χριστοφάκη σύζυγος του κ. Θ. Πάγκαλου χτύπησε πάλι. Είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Ζούμε Μαζί στον Σαρωνικό» και μόλις δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ τα ονόματα του δημάρχου κ. Π. Φιλίππου (από τον οποίο έχασε στις δημοτικές εκλογές) και του αντιδημάρχου κ. Μιχ. Αδάμη, ότι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, με έγγραφη ανακοίνωσή της ζήτησε την παραίτηση και των δύο για να διευκολύνουν τις έρευνες: «δεν ξέρουμε ποια θα είναι κατάληξη της περιπέτειας των Φιλίππου και Αδάμη, ο Δήμος όμως να συνεχίσει να λειτουργεί όπως απαιτούν όλοι οι δημότες του Σαρωνικού», σημειώνει η κυρία Χριστοφάκη.
***
Η κυρία Μαριλένα Κοππά το θεωρούσε περίπου δεδομένο και δεν «τρελάθηκε» κιόλας. Ο κ. Π. Μπεγλίτης όμως το φυσάει και δεν κρυώνει έπειτα από τόση στήριξη που παρείχε στον κ. Ευ. Βενιζέλο στην πορεία του τελευταίου προς την προεδρία του θνήσκοντας εν τω μεταξύ ΠαΣοΚ. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι ο κ. Μπεγλίτης – διπλωματικός καριέρας, υπενθυμίζω – ορίστηκε μέλος του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου του ΠαΣοΚ το προηγούμενο καλοκαίρι και μάλιστα αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, το βράδυ της Κυριακής πληροφορήθηκε αίφνης, μέσω ΥΠΕΞ και των σχετικών διαρροών, ότι δεν θα μετείχε της αντιπροσωπείας του κόμματος στο χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Το ίδιο και η κυρία Κοππά, η οποία πάντως δεν έχει επενδύσει κατά τα φαινόμενα και πολλά στην πορεία του πάλαι ποτέ (μεγάλου) κόμματος. Πληροφορούμαι ότι ο κ. Μπεγλίτης είναι έτοιμος να επανεξετάσει πολλά για την παρουσία του και τη θέση του στο σημερινό ΠαΣοΚ και έτσι πιθανώς ο κύκλος περί τον κ. Βενιζέλο να γίνει ακόμη στενότερος. Ευχής ευαγγέλια για τη κυρία Συλβάνα Ράπτη και την κυρία Έλενα Κούρκουλα!

***

Μιλώντας για την κυρία Ράπτη, οφείλω να μεταφέρω την εικόνα από την παρουσία του ΠαΣοΚ στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί λοιπόν παρατηρείται το μεγάλο παράδοξο, που φέρει το ΠαΣοΚ να είναι πρώτο κόμμα, καθώς η δύναμή του καθορίστηκε από το θριαμβευτικό εκλογικό αποτέλεσμα του 2009, που ισχύει ακόμη για την εκεί δύναμη του κόμματος. Παρά ταύτα όμως, η ομάδα του ΠαΣοΚ μοιάζει με περισσότερο με διαλυμένη διαδήλωση παρά με οτιδήποτε άλλο. Η κυρία Συλβάνα Ράπτη ενδιαφέρεται περισσότερο για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα πρόσωπα με τα οποία – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – συνομιλεί ο κ. Βενιζέλος·

***
Ο κ. Δ. Δρούτσας (τον θυμάστε;) ακολουθεί δική του πορεία και κινείται περισσότερο μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου, με ολίγη (αλλά πολύ ολίγη, από Αθήνα). Η κυρία Χρυσούλα Παλιαδέλη και ο κ. Γ. Σταυρακάκης έχουν μία διακριτική παρουσία και αναμένουν μάλλον το τέλος της θητείας τους· την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μία τριάδα που κινείται περισσότερο πολιτικά και αναμένει εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και το εσωτερικό πεδίο: οι κυρίες Κοππά και Αννυ Ποδηματά και ο κ. Σπ. Δανέλλης, έχουν μία συντονισμένη παρουσία, κοινή αρθρογραφία και περιμένουν την διαμόρφωση ενός πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, προκειμένου να τοποθετηθούν εν όψει και των ευρύτερων εξελίξεων…