από metereologos.gr
Κυριακή 15 Ιουλίου 2018
 
 

Ο Κάφκα, ο Χίτλερ και η...Μέρκελ.

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Πρέπει να μάθουμε από το νερό, που η κίνησή του κατατρώει με τον καιρό τη σκληρότητα της πέτρας. Οι σκληροί πάντοτε καταλήγουν ηττημένοι από το απαλό γλίστρημα του νερού της ιστορίας», γράφει ο Ρικάρντο Πίλια, στην «Τεχνητή Αναπνοή». Είναι ένα μυθιστόρημα, στις σελίδες του οποίου συναντώνται ο Τζέιμς Τζόις, ο Χίτλερ και ο Κάφκα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες και ο Ρομπέρτο Αρλτ.

Η συνάντηση του Χίτλερ και του Κάφκα, όπως ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος, προσλαμβάνει μία ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, όπου η οικονομική κρίση παραπέμπει στη Βαϊμάρη. Είναι μία ιστορία που μου ήρθε στο μυαλό μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης της κυρίας Αγκελας Μέρκελ στην Αθήνα, η πολιτική της οποίας δεν βυθίζει μόνον τη χώρα στο χάος, αλλά εκκολάπτει και το αυγό του φιδιού.

Στη βιβλιοθήκη του Βρετανικού Μουσείου, γράφει ο Ρικάρντο Πίλια, υπήρχε μία εξαιρετική και πολύ στιβαρή έκδοση του «Mein Kampf» («Ο αγών μου») του Χίτλερ, με πρόλογο και σημειώσεις ενός Γερμανού ιστορικού, του Γιόαχιμ Κλούγκε, που εκείνη την εποχή ζούσε εξόριστος στη Δανία. Με σχόλια και σημειώσεις ο δόκτωρ Κλούγκε ανάλυε και την περίοδο της ζωής του Χίτλερ μεταξύ του 1905 και 1910.

Η λεπτομερής έρευνα του Κλούγκε επιτρέπει να σχηματίσει κανείς μια εικόνα για τον τύπο των κειμένων που αποτέλεσαν την ιδεολογική βάση του Χίτλερ και τον έσπρωξαν στην πολιτική. Ανάμεσα στα κυριότερα ξεχωρίζει ένα περιοδικό, ένα πολύ διαδεδομένο φυλλάδιο που είχε ηχηρό τίτλο: «Ostara». (Σε αυτό το περιοδικό αναφέρεται δύο φορές και ο Κάφκα στα ημερολόγιά του).
Το περιοδικό κήρυττε μία ρατσιστική μυθολογική ιστορία, τόσο εκκεντρική όσο και αιματηρή, συμπίλημα που οφειλόταν σε έναν πρώην μοναχό ονόματι Αδόλφο Λαντς (1874-1954). Είχε κάνει το όνομά του Αδόλφος Λαντς φον Λίμπενφελς και προσπαθούσε να ιδρύσει ένα Τάγμα Ανδρών  που θα το αποτελούσαν άριοι, ξανθοί με γαλάζια μάτια. Ο Πύργος του Τάγματος βρισκόταν στο Βέρφενστάϊν, στην Κάτω Αυστρία, και αποκτήθηκε με την οικονομική βοήθεια κάποιων Γερμανών βιομηχάνων που ενδιαφέρονταν για τις ιδέες του Φον Λίμπενφελς.

Αυτός ο πρωτογενής συνδυασμός ενός μεσσιανικού Αδόλφου με ισχυρούς Γερμανούς βιομηχάνους μοιάζει με πρωθύστερη παρωδία αυτού που επρόκειτο να γίνει η σκοτεινή συνωμοσία του Χίτλερ και μία συμμορίας μανιακών με τους εκλεπτυσμένους κύκλους της ανώτερης βιομηχανικής γερμανικής αστικής τάξης των Κρούπ και των Γκέρλαχ, που τον οδήγησαν στην εξουσία το 1933.

Το 1907 ο πρώην μοναχός υψώνει τη σημαία με τη σβάστικα ως σύμβολο του κινήματός του στον Πύργο του Τάγματος στο Βέρφενστάϊν. Το σύστημα αυτού του αλλόκοτου πρωθύστερου ιδρυτή μιας άριας μυθολογίας εκτίθεται στο έργο του «Theozzologie» που δημοσιεύθηκε το 1904. Ο Χίτλερ διάβαζε και ξαναδιάβαζε με προσοχή αυτό το έργο, από το οποίο μεταγράφει παραγράφους ολόκληρες στο «Mein Kampf». Από την άλλη πλευρά, το 1908 ο Χίτλερ γράφει στον Λαντς και του ζητά διάφορα αντίτυπα του «Ostara», επειδή θέλει να συμπληρώσει τη συλλογή του.

Υπάρχει ένα σκοτεινό, μυστηριώδες επεισόδιο στη ζωή του Χίτλερ. Ο Χιτλερ εξαφανίζεται από τη Βιέννη για ένα χρόνο σχεδόν, μεταξύ Οκτωβρίου 1909 και Αυγούστου του 1910. Οι επίσημοι βιογράφοι του αλλοιώνουν τις χρονολογίες και ο ίδιος ο Χίτλερ τροποποιεί τις ημερομηνίες του «Αγώνα μου» για να σβήσει αυτό το κενό.

Ο Κλούγκε, υπομονετικός και οξυδερκής ερευνητής, ανακαλύπτει γύρω στο 1935, το μυστικό αυτής της εξαφάνισης. Αποκαλύπτει πρώτα από όλα την αιτία αυτής της εξαφάνισης. Η αλήθεια, όπως σημειώνεται από τον αντιφασίστα ιστορικό Γιόαχιμ Κλούγκε  στις σημειώσεις της κριτικής έκδοσης του «Αγώνα μου», που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1936 από τον εκδοτικό οίκο German Liberty των Γερμανών εξόριστων, είναι η εξής: Ο Χίτλερ προσπάθησε να γλιτώσει από την υποχρέωση της επιστράτευσης που θα πρέπει να έγινε μεταξύ 1909 και 1910. Η εξαφάνισή του ήταν μία λιποταξία από τη στρατιωτική του θητεία. Η έρευνα των αυστριακών αρχών είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή σύλληψή του και τη μεταφορά του στο Σάλτσμπουργκ, τον Σεπτέμβριο 1910.

Ο Κλούγκε υποδείκνυε ότι ο Χίτλερ είχε καταφύγει εκείνους του μήνες στην Πράγα. Ένα από τα μέρη - πρόσθετε- όπου σύχναζε καθημερινά ο Χίτλερ ήταν το καφενείο Άρκος, στην οδό Μαϊζελγκάσε στην Πράγα, τόπος συνάντησης ενός σημαντικού τμήματος της γερμανόφωνης τσέχικης διανόησης, τον «ακροναυτών», όπως αποκαλούσε ο Καρλ Κράους τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς και τους μποέμ που συγκεντρώνονταν σε αυτό το μπαρ.

Το 1937 εκδόθηκαν ταυτόχρονα ο έκτος τόμος των Απάντων του Κάφκα και τη βιογραφία του Μαξ Μπροντ.    
Υπάρχουν δύο γράμματα του Κάφκα  όπου αναφέρεται σε έναν Αυστριακό εξόριστο που σύχναζε στο Άρκος. Στο ένα, που απευθύνεται στις 24 Νοεμβρίου 1909 στο φίλο του Ράϊνερ Γιάους, ο Κάφκα μιλάει για έναν παράξενο ανθρωπάκο που λέει πως είναι ζωγράφος  και πως δραπέτευσε από τη Βιέννη για ένα σκοτεινό λόγο. Λέγεται Αδόλφος, λέει ο Κάφκα, και τα γερμανικά του έχουν μία παράξενη προφορά, αν και λιγότερο παράξενη από τις ιστορίες που διηγείται. Παράξενες τουλάχιστον για κάποιον που αποκαλείται ζωγράφος, γιατί οι ζωγράφοι είναι βουβοί, λέει ο Κάφκα.

Η δεύτερη είναι μία επιστολή στον Μαξ Μπροντ, γραμμένη λίγες μέρες μετά, για την ακρίβεια στις 9 Δεκεμβρίου 1909. Χθές του γράφει ο Κάφκα, ενώ συζητούσαμε για το χειρόγραφο εγώ βρισκόμουν ακόμα υπό την επήρεια της συζήτησης με τον Αδόλφο, για τον οποίο δεν σου μίλησα εκείνη τη στιγμή. Είχε πει κάποια πράγματα και εγώ τα σκεφτόμουν και είναι πιθανό εξαιτίας της ανάμνησης αυτών των φράσεων να γλίστρησε στην κουβέντα μας κάποια αδεξιότητα, κάποια αλληλουχία που μόνο μυστικά μπορεί να είναι παράξενη.

Η πρώτη εγγραφή στο Ημερολόγιο του Κάφκα είναι στις 12 Μαίου 1910. Εκεί γράφει: Οι θεατές ακινητοποιούνται όταν το τραίνο περνάει δίπλα τους….Η σοβαρότητά του με σκοτώνει. Με το κεφάλι του χωμένο στο κολάρο του πουκαμίσου του, με τα μαλλιά ακίνητα και χτενισμένα πάνω στο κρανίο, τους μυς της σιαγόνας σφιγμένους, στη θέση τους … Συζήτηση: Αδόλφος: Δεν ήθελα να πω αυτό, μου λέει. Εσείς με γνωρίζετε, δόκτωρ. Είμαι ένας άνθρωπος εντελώς ακίνδυνος. Αναγκάσθηκα να εκπατριστώ. Αυτό που λέω είναι μονάχα λέξεις. Εγώ τον διακόπτω. Αυτό ακριβώς είναι το επικίνδυνο. Οι λέξεις ετοιμάζουν το δρόμο, είναι οι πρόδρομοι των επερχόμενων πράξεων, οι σπίθες των μελλοντικών πυρκαγιών. Δεν είχα την πρόθεση να πω κάτι τέτοιο, μου απαντά ο Αδόλφος. Αυτό το λέτε εσείς, του απαντώ προσπαθώντας να χαμογελάσω. Όμως γνωρίζετε ποια είναι η πραγματική όψη των πραγμάτων; Μπορεί αυτή τη στιγμή να καθόμαστε πάνω στο βαρέλι με την μπαρούτι που θα κάνει πραγματικότητα την επιθυμία σας.

Η φρικτή ουτοπία ενός κόσμου που έχει μετατραπεί σε μία τεράστια σωφρονιστική αποικία, γι΄ αυτό μιλάει ο Αδόλφος, ο ασήμαντος και γελοίος λιποτάκτης, στον Φράντς  Κάφκα, που ξέρει να ακούει, στα τραπέζια του καφενείου Άρκος στην Πράγα στα τέλη του 1909, γράφει ο Ρικάρντο Πίλια. Και ο Κάφκα τον πιστεύει. Σκέφτεται πως είναι πιθανό αυτά τα απίθανα και φρικτά σχέδια εκείνου του γελοίου και λιμασμένου ανθρωπάκου εντέλει να πραγματοποιηθούν και ο κόσμος να μετατραπεί σε αυτό που έκτιζαν οι λέξεις: Ο Πύργος της Τάξης και ο Αγκυλωτός Σταυρός, η μηχανή του Κακού που χάρασσε το μήνυμά της  στη σάρκα των θυμάτων.

Λέτε να μην μπορούσε εκείνος να ακούσει την αποτρόπαιη φωνή της Ιστορίας; Η ιδιοφυϊα του Κάφκα έγκειται στο ότι κατάλαβε πως, αν εκείνες οι λέξεις μπορούσαν να ειπωθούν, τότε μπορούσαν και πραγματοποιηθούν. Ο Κάφκα στη λογοτεχνία του δημιουργεί πριν από τον Χίτλερ αυτό που ο Χίτλερ του είπε πως επρόκειτο να κάνει. Πεθαίνει ο Κάφκα στις 3 Ιουνίου 1924, στο σανατόριο Κίερλινγκ. Εκείνες ακριβώς τις ημέρες, σ΄ έναν πύργο στο Μέλανα Δρυμό, ο Χίτλερ, υπαγορεύει στους βοηθούς του τα τελευταία κεφάλαια του «Mein Kampf»Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (33)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ανατριχιλα | 18/10/2012 00:16
  Είναι πάντως ανησυχητικό και ανατριχιαστικό το γεγονός της συμπάθειας και θαυμασμού που δείχνουν τόσοι πολλοί σχολιαστές σ' έναν παρανοϊκό δικτάτορα, που έχει καταδικασθεί στη συνείδηση όλης της ανθρωπότητας. Ειδικά σε μια χώρα που πλήρωσε με χιλιάδες νεκρούς τη ναζιστική θηριωδία.
  μεταμορφωση
  απάντηση00
   
   
   
  Απορία | 08/10/2012 07:15
  Στην ελληνική μετάφραση των ημερολογίων του Κάφκα από την κα Αγγελική Βερυκοκάκη, στα 1998 δεν υπάρχει καμία αναφορά σε διάλογο του συγγραφέα με κάποιον Αδόλφο. Μπορεί φυσικά να κάνω κάποιο λάθος. Κύριε Νικολακόπουλε θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα, αν είχατε την ευγενή καλοσύνη, να δώσετε περισσότερα στοιχεία για τις πηγές που χρησιμοποιήσατε, αναφορικά με τα Ημερολόγια του Φραντς Κάφκα. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
  Κα Ελένη
  απάντηση80
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΧΙΤΛΕΡ | 07/10/2012 09:06
  Ο Χίτλερ αρνήθηκε να καταταγεί στον στρατό των Αψβούργων για ιδεολογικούς λόγους. Το ότι δεν ήταν δειλός και λιποτάκτης το απέδειξε όταν κατετάγη εθελοντικά στο Βαβαρικό Σύνταγμα Λιστ και πολέμησε στην Φλάνδρα, προήχθη επ' ανδραγαθία σε δεκανέα, αρνήθηκε να προαχθεί σε αξιωματικό, προτιμώντας να παραμείνει με τους συντρόφους του, τραυματίσθηκε τρεις φορές και, πράγμα σπάνιο για οπλίτη, του απονεμήθηκε ο σιδηρούς σταυρός Α' τάξεως λόγω ανδρείας. Αυτά του τα αναγνωρίζουν όλοι οι έγκυροι ιστορικοί τα δε δήθεν σχόλια του "Κλούγκε" εντάσσονται στην κακότεχνη και περίτρομη βρετανική προππαγάνδα του μεσοπολέμου.
  DION
  απάντηση111
   
   
  Η Σιωπη των φελλων και των αφελων | 07/10/2012 01:47
  Στο τελευταιο πλανο, και ενω "πεφτουν" τα γραμματα τελους, της ταινιας "Καμπαρε" -αν το θυμαστε, στο προπολεμικο Βερολινο- βλεπουμε να καθρεφτιζονται στα οργανα της ορχηστρας οι νεοι πελατες που εκτοπιζουν βιαια τους παλιους. Φορανε στολες του ανερχομενου ναζιστικου κομματος. Το μελλον ειχε φθασει και καθοταν πρωτο τραπεζι πιστα, βρωμουσε ακομη απο το παλιο αλκοολ των προηγουμενων, πριν γινει παρον και μυρισει αιμα, αυτο των αφελων χριστιανων που σιωπουσαν νομιζοντας οτι η σβαστικα ειναι ενας σταυρος κι αυτος, με ελαφρως στραβωμενες ακρες.
  nikaram
  απάντηση77
   
   
  ΛΟΓΙΑ | 07/10/2012 01:12
  Ανυπότακτος ναί, αλλά όχι και λιποτάκτης....
  Frixos
  απάντηση61
   
   
   
  Εκτίθεστε ευθέως, εκεί στο Βήμα... | 06/10/2012 23:04
  Συγνώμη, δεν καταλαβαίνω: Έχουμε στη χώρα μας μεγαλοβιομήχανους που θα στήριζαν κάτι ανάλογο με τη χιτλερική κατάλυση της δημοκρατίας; Έχει γράψει η Μέρκελ βιβλίο στο πνεύμα του "Mein Kampf"; Συχνάζει σε φορτισμένα ιδεολογικώς καφενεία; Ζωγραφίζει; Με όλον το σέβας, τι πάνω-κάτω έχετε σπουδάσει κ. Νικολακόπουλε; - ή, τέλος πάντων, τι δηλώνετε...
  Απόστρατος
  απάντηση201
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κάφκα | 06/10/2012 22:27
  Δεν είναι ο Μαρξ και ο Νικολακόπουλος αλλά ο Κάφκα
  panos
  απάντηση40
   
   
  Αντικειμενικο αρθρο | 06/10/2012 21:57
  μα φυσικα οι γερμανοι στρατιωτικοι παρασημοφορουσαν τους λιποτακτες
  Ανώνυμος / η
  απάντηση70
   
   
  Παράκρουση | 06/10/2012 20:11
  Πρέπει να υπάρχει κάποιο παθολογικό υπόβαθρο στον συντάκτη για να συνδέει την κ. Μέρκελ ,ντε και καλά εκκολάπτρια του φιδιού, με Βαϊμάρη και Χίτλερ. Επιπόλαιος,ανιστόρητος και ατάλαντος σουρρεαλιστής. Ο Κάφκα του έλειπε..
  Aa
  απάντηση102
   
   
  Ως απάντηση στα φληναφήματά σας... | 06/10/2012 18:33
  "Προκειμένου να μορφώσει οποιοσδήποτε λογικός πολίτης άποψη, για οποιοδήποτε θέμα, πρέπει να εξετάζει αντικειμενικά και αμερόληπτα τα ακριβή στοιχεία του θέματος. Συγκεκριμένα: 1. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, η Χρυσή Αυγή έλαβε ποσσοτό 0,29 % των ψήφων. 2. Στις εκλογές της 6ης Μαίου 2012 , η Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστό 6,97 % των ψήφων. 3. Στις εκλογές της 17η Ιουνίου 2012, η Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστό 6,92 % των ψήφων. 4. Σήμερα, (06-10-2012, δηλαδή πέντε, (5), μήνες μετά την 6η Μαϊου 2012, οπότε και εισήλθε στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά), οι μυστικές, (αλλά διαρρεόμενες δημοσκοπήσεις...), της δίνουν ποσοστό άνω του 15 % . Ορθολογικός πολίτης."
  Ανεπηρέαστος από φληναφήματα
  απάντηση1513
   
   
  Χιτλερ ο λιποτακτης | 06/10/2012 17:58
  το αλλο με τον τοτο το ξερεις; Κοψτε τα ληγμενα στο βημα
  kala krasia
  απάντηση2114
   
   
  Οχι άλλο κάρβουνο.. | 06/10/2012 17:25
  Αστεία λέτε Κε Νικολακόπουλε?Ακριβώς όπως γράφει ο tom,γιά πολλά μπορεί νά κατηγορηθεί ο Χίτλερ αλλά όχι γιά λιποταξία καί δειλία.Τρείς φορές βαριά τραυματίας στίς μάχες τών χαρακωμάτων,παράσημα κ.λ.π.Στατιστικά η μέση διάρκεια ζωής ενός πολεμικού ταχυδρόμου στίς μάχες χαρακωμάτων ήταν 8 μέρες. Γάλλοι καί Γερμανοί στόν πόλεμο τών χαρακωμάτων έδειξαν μεγάλο ηρωισμό καί στωικότητα αμφότεροι.Ολα τά άλλα είναι παραμυθάκια τής χαλιμάς.
  Τάκης.Χ.
  απάντηση2412
   
   
  Τα "άκρα"έχουν συναντηθεί .... | 06/10/2012 17:02
  Οντως πολύ σημαντική η εξιστόρηση των γεγονότων και πολύ διδακτική για αυτούς που "τσιμπάνε"σε κάθε λογής μεσσιανικές απολυτότητες...που πρώτα ξεκινούν σαν "κουβέντες"και μετά γίνονται κόλαση! Λόγω της Χούντας (η "αποθέωση"του Δεξιού κρετινισμού) επί 35 χρόνια ζούμε την πιο "σουρεαλιστική"κατάσταση όπου τα "αστικά" κόμματα διορίζουν "πελάτες"ανεξέλεγκτα και μοιράζουν δανεικά και η αριστερά αυτά τα 35 χρόνια υποστηρίζει και υιοθετεί τα προνόμια αυτών και ζητάει περισσότερα...! Τώρα που η γη έφυγε κάτω από τα πόδια μας οι θεωρίες των άκρων ,από την μια η ισοπέδωση προς τα κάτω (νά πεθάνει η κατσίκα του γείτονα...) και από την άλλη ο νεοναζισμός των Νεάντερνταλ της νύχτας πιάνουν τόπο...
  Θουκιδίδης
  απάντηση225
   
   
  Χρυσοι Γυπες, Βαλσαμωμενα Κορακια, Ροζ Πεταλουδες, Κοκκινα Ορνεα, Γαλαζιες Ορνιθες | 06/10/2012 16:05
  Η διαρκης εμμονη ανασυρσης του μαυρου φαντασματος πριν 100 χρονια, με την ταυτοχρονη κραυγαλεα αποσιωπηση του κοκκινου εφιαλτη που οδηγησε αριθμητικα σε μεγαλυτερο αριθμο θυματων, η αυθαιρετη δαιμονοποιση κάθε μορφης υγιους πατριωτισμου και κοινης λογικης ως φασισμου, με παραλληλο καθιγιασμο του κοκκινου ολοκληρωτισμου ως δημοκρατικου και ανθρωπιστικου, και η μετατροπη του ως συγχρονου οχηματος για την μεταβαση στα ευγονικα στρατοπεδα της Νεας Ταξης, εχει αρχισει να γινεται διαφανος ακομη και στους πλεον περιορισμενης αντιληψης και αφελεις του χωρου - γραφω χωρου και όχι χωρας γιατι και οι βλασφημιες εχουν και ένα οριο - . Θελοντας να συμβαλλω εστω και κατ’ ελαχιστον στην αποκολληση σας από τα προ 100ντιας, θα σας μεταφερω στο σημερα και στην δικη σας Κοκκινον Θεοτητα = Eric Hobsbawm ερωτηθεις απο τον Καναδο Michael Ignatieff ακαδημαικο και πολιτικο, αν η δολοφονια 85 εκατομμυριων ανθρωπων σε Ρωσια και Κινα, συγχωρειται απο τον επιδιωκομενο σκοπο της Κοκκινης Ουτοπιας, απαντησε καταφατικα. Eric Hobsbawm: A believer in the Red utopia to the very end By Michael Burleigh7:12PM BST 01 Oct 2012 / Daily Telegraph. Σε πληρη αντιθεση με την γλυκαινα θειουλη που επιθυμει την διασωση ολων των ατιθασων ζωντανων, ένα αιμοσταγες προβατο μου ομολογησε ότι περαν του Σοπεναουερ, προσφοραν στο διποδον ειδος ουδεμια εξαιρουμενων ωκεανων αιματος και δακρυων.-
  Τελευταιος Ελληνοικανος
  απάντηση188
   
   
  Bravo | 06/10/2012 16:01
  Exairetiko keimeno! Bravo! Prwtotypo, endiaferon kai andeiknyei thn ousia.
  stefanos rotas
  απάντηση1218
   
   
   
  εξαιρετικο | 06/10/2012 14:48
  Εξαιρετικο κειμενο,για τις πηγες του ναζισμου και το πως τα δειλα,παρανοηκα ανθρωπακια,οι ψυχασθενεις δολοφονοι μπορουν να ανελθουν στην εξουσια.Για ολα αυτα σημερα δεν εχετε παρα να μελετησετε το προσωπο .την εκφραση και τα ματια του Κασιδιαρη.Το μισος ξεχειλιζει.....αρρωστη ψυχη.
  pants
  απάντηση2620
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ιστορικός-Γυναικόλογος-Μηχανολόγος | 06/10/2012 14:16
  Η παραποίηση της ιστορίας είναι συνηθισμένη στην μαρξιστική μεταπολίτευση.Είναι συνέχεια των ..συνωστισμών και των Τατσόπουλων
  HEIL STALIN
  απάντηση2424
   
   
   
  Αριστεροι χιτλερολογοι | 06/10/2012 14:00
  Πρεπει να προσεχουμε λοιπον το Δραχμολομπυ, εχει βρει τον ανθρωπο του και ο ιδιος εχει εκφρασει σε ανυποπτο χρονο τον κρυφο θαυμασμο του για τον αποτυχημενο ζωγραφο. Η Αριστερα ειναι γεματη χιτλερολογους, η μνησικακια της ηττας σε αναγκαζει να συμμαχεις μεχρι και με τον διαολο προκειμενου να εκδικηθεις αυτους που σε ''ταπεινωσαν'' και κυριως αυτους που δε σε ακολουθησαν. Προσοχη, τα πραγματα ειναι οριακα, η σατανικη επινοητικοτητα και το πανισχυρο ενστικτο αυτοσυντηρησης της Φαυλοκρατιας, επαναλαμβανω, εχει βρει τον ανθρωπο της και τα κεφαλαια της ειναι τεραστια απο τη λεηλασια που εκανε ανενοχλητη τριαντα χρονια με αριστερα συνθηματα.
  Στους τροπικους
  απάντηση4122
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  λογοτεχνία - ιστορία | 06/10/2012 13:33
  Εξαιρετικό κείμενο κ. Νικολακόπουλε για μια άγνωστη συνάντηση, της λογοτεχνίας με το αποτρόπαιο πρόσωπο της ιστορίας.
  μεταμόρφωση
  απάντηση2724
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων