από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Τα κρίσιμα λάθη της Ανανεωτικής Αριστεράς

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Κάποτε ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού είχε πει πως «Τα χρόνια που ασχολούμαι με την Αριστερά βάλανε στο δρόμο μας εκατό πεπονόφλουδες και τις πατήσαμε και τις εκατό»!! Φυσικά δεν πρόκειται να ασχοληθώ εδώ με τα πατήματα των πεπονόφλουδων που βάζουν οι άλλοι στο δρόμο μας αλλά με τα δικά μας λάθη, ιδιαίτερα τα κρίσιμα.

Πρώτο και θεμελιώδες λάθος από το οποίο προέκυψαν όλα τα υπόλοιπα ήταν η απόφαση αυτών που, ύστερα από τη 12η Ολομέλεια του ΚΚΕ (εκδιωχθέντες ή αποχωρήσαντες) να ονομάσουν το νέο κόμμα που δημιούργησαν ΚΚΕ εσ. (εσωτερικού), δηλαδή η απόφαση να διεκδικήσουν τον κομουνιστικό χώρο από το ΚΚΕ, μια απόφαση αποτυχημένη από χέρι αφού το ΚΚΕ όχι μόνο μονοπώλησε τα σύμβολα (σφυροδρέπανο, Ριζοσπάστης κλπ.) αλλά είχε την υλική και ηθική υποστήριξη σχεδόν του συνόλου των τότε κομουνιστικών χωρών και ιδιαίτερα της κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης.

Η εναλλακτική λύση – η οποία και συζητήθηκε τότε και απορρίφθηκε – ήταν να ονομάσουν το νέο κόμμα ΕΔΑ, δηλαδή να διεκδικήσουν τον ευρύτερο αριστερό χώρο και μάλιστα με ένα τίτλο που μόλις 10 χρόνια πριν είχε αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση με 79 βουλευτές.

Με αυτά δεν θέλω να μηδενίσω ούτε καν να υποβαθμίσω τη μεγάλη προσφορά του μικρού σε δύναμη αλλά μεγάλου σε ιδέες ΚΚΕ εσ., οι οποίες επηρέασαν ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Εξάλλου και εγώ προσωπικά, που έχω ήδη 60 χρόνια θητεία στα κόμματα της Αριστεράς, δεν αφήνω ευκαιρία να πω πως τα καλύτερα χρόνια της πολιτικής ζωής μου ήταν τα χρόνια που ήμουνα στέλεχος του ΚΚΕ εσ. Αυτό που θέλω να πω είναι πως αν τότε αντί για ΚΚΕ εσ. γινόταν ΕΔΑ, πρώτον θα άνοιγε τότε ο δρόμος για τη δημιουργία ενός κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς και δεύτερο, θα περιοριζόταν η εύκολη επικράτηση του καταστροφικού για τη χώρα μας Παπανδρεϊσμού.

Στη συνέχεια βέβαια έγιναν όχι ιστορικά αλλά και άλλα λάθη που έβλαψαν την προσπάθεια της ανανέωσης. Μπορώ να αναφέρω εν συντομία τη δημιουργία της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ το 1974, τη δημιουργία της γελοίας ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ το 1977, τη μη αντίδραση της ανανεωτικής πτέρυγας στην παραμονή στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ των πιο σκληρών στελεχών του ΚΚΕ που με τις γνωστές οργανωτικές τους δυνατότητες επικράτησαν εύκολα και μονοπώλησαν την ηγεσία του ΣΥΝ, τη μη αντίδραση στο στραπατσάρισμα του αείμνηστου Μιχάλη Παπαγιαννάκη, στις δημοτικές εκλογές του 2004 που είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του Τσίπρα και κυρίως τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο αλλοίωσε τελείως την εικόνα του ΣΥΝ μετατρέποντάς τον σε ένα αριστερίστικο συνονθύλευμα αλλά μείωσε και σημαντικά τη δύναμή του αφού επί 3 συνεχείς Ευρωεκλογές ο ΣΥΝ είχε εκλέξει 2 ευρωβουλευτές (Αλαβάνος, Παπαγιαννάκης) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε 2 Ευρωεκλογές εξέλεξε από 1 ευρωβουλευτή (Παπαδημούλη, Χουντή).

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα, δηλαδή στη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς που έγινε βέβαια με μεγάλη καθυστέρηση αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός και για την Αριστερά και για τον τόπο μας.

Με ηγέτη το δημοφιλή πολιτικό Φώτη Κουβέλη και με μια σειρά σπουδαίων στελεχών που εντάχθηκαν στο εγχείρημα, δημιουργήθηκε ένα κόμμα που θα μπορούσε να εκφράσει στη χώρα μας την πραγματική Σοσιαλδημοκρατία σε αντίθεση με τον ψευτοσοσιαλισμό που δήθεν εξέφραζε το ΠαΣοΚ.

Το δεύτερο σημαντικό λάθος ήταν η μη συμμετοχή στην Κυβέρνηση Παπαδήμου που θα απέτρεπε τις εκλογές και το 27% του ΣΥΡΙΖΑ και το 7% της Χρυσής Αυγής.

Ο Πρόεδρος ονόμασε τη ΔΗΜΑΡ «Κυβερνώσα Αριστερά» και δήλωσε με δυνατή φωνή ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη μετά τις δεύτερες εκλογές και ότι θα κάνει ότι μπορεί για τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης (γεγονός που παρεξηγήθηκε από μεγάλο αριθμό οπαδών της ΔΗΜΑΡ και ερμηνεύτηκε ότι λέγοντας προοδευτική κυβέρνηση, ο Φώτης εννοούσε Κυβέρνηση με τον Τσίπρα, την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών της ΔΗΜΑΡ ακούγοντας το όνομα Τσίπρας έβγαζε σπυράκια).

Τελικά έγινε η μόνη Κυβέρνηση που ήταν δυνατό να γίνει και όπως έμαθα, αφού απουσίαζα από τη σύνοδο της ΚΠΕ της 16ης και 17ης Ιουνίου, για λόγους τραγικής για μένα ανωτέρας βίας, ο Πρόεδρος εισηγήθηκε στην ΚΠΕ να δώσει η ΔΗΜΑΡ ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση αλλά να μη συμμετέχει!!!

Αυτή η εισήγηση βέβαια ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα περί «Κυβερνώσας Αριστεράς» και «Προοδευτικής Κυβέρνησης». Τελικά, για να ηρεμήσει η συνεδρίαση, ο Πρόεδρος δέχτηκε να παραμείνουν οι δύο Αντώνηδες (ο Ρουπακιώτης και ο Μανιτάκης).

Αυτό θεωρώ ότι είναι το δεύτερο ιστορικό σφάλμα της Ανανεωτικής Αριστεράς αφού είναι σίγουρο ότι η παρουσία της στην Κυβέρνηση με τα πιο σημαντικά στελέχη της θα εξασφάλιζε, σε ένα βαθμό, τον προοδευτικό της χαρακτήρα. Επιπλέον και κυρίως, επειδή πιστεύω ότι ύστερα από την πάροδο της τετραετίας διακυβέρνησης η χώρα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη σημερινή, συμπεραίνω ότι η ΔΗΜΑΡ έχασε τη μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί πραγματικά και όχι μόνο στα λόγια Κυβερνώσα Αριστερά, να ωφεληθεί εκλογικά από τη βελτίωση της κατάστασης της χώρας και του λαού και να γίνει η ηγεμονική (κατά Γκράμσι) δύναμη στο χώρο της Αριστεράς, η οποία θα ανέκοπτε την καταστροφική πορεία του νέου δήθεν αριστερού λαϊκισμού (του γνωστού ως Τσιπρισμός).

Τι κρίμα αλήθεια!

*Ο κ. Νίκος Γρατσίας είναι Πολιτικός Μηχανικός και μέλος Κ.Π.Ε. ΔΗΜΑΡΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (25)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Φρέσκα κουλούρια... | 06/10/2012 12:14
  Μα, καλά. Σε ποιά χώρα ζει ο αρθρογράφος ? Όταν ένα κόμμα συγκυβερνά και συναγελάζεται με Σαμαράδες, Βορίδηδες, Αδώνιδες,Καραχάλιους, Φαήλους, αλλά και Βενιζέλους που χαρακτηρίζουν τους αριθμούς λογαριασμών του Άκη...αριθμούς τηλεφώνων και καταχωνιάζουν "λίστες", πώς μπορεί να λέγεται Αριστερά ? Ακόμη,όμως, και αν τα παραβλέψουμε όλα αυτά, παραμένει η ξεδιάντροπη εξαπάτηση των πολιτών με τις "προεκλογικές" και "προγραμματικές" διακηρύξεις, που έγιναν κουρελόχαρτα ! Αφήστε λοιπόν την απολύτως αδιάφορη για το σήμερα κριτική του παρελθόντος και ελάτε στο ΤΩΡΑ αγαπητέ αρθρογράφε,διότι..."φρέσκα κουλούρια" πουλάει ο κουλουράς !
  Μογκοφόνγκο
  απάντηση911
   
   
  "είναι σίγουρο ότι η παρουσία της στην Κυβέρνηση με τα πιο σημαντικά στελέχη της θα εξασφάλιζε, σε ένα βαθμό, τον προοδευτικό της χαρακτήρα. Επιπλέον και κυρίως, επειδή πιστεύω ότι ύστερα από την πάροδο της τετραετίας διακυβέρνησης η χώρα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη σημερινή", | 06/10/2012 03:26
  Εσεις οι αριστεροι εχετε μια ειδικη σχεση με αυτο που βιωνουμε και to ονομαζουμε πραγματικοτητα.....Δεν ειχα καταλαβει τοσο καιρο οτι ηταν θεμα προσωπων....η πορεια της Ελλαδος.......και οχι πολιτικων αποφασεων....Ευχαριστουμε που μας διαφωτισατε.
  Despoina
  απάντηση92
   
   
  Αγώνας διαρκείας ή Εισιτήριο διαρκείας? | 05/10/2012 23:03
  Το πρόβλημα με εσας στην ΔΗΜΑΡ ειναι οτι βγάζετε σπυρια όταν ακούτε για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ [πριν 1.5 χρονο εκεί ήσασταν βέβαια!] ΑΛΛΑ κουνάτε την ουρά στους ΒενιζελοΣαμαροΣτούρναρους! Ανανεωτική Αριστερά που ψηφίζει για πρόεδρο της Βουλής τον Μεϊμαντράκη, χαιρετίζει την επίσκεψη της Μερκελ στην Αθήνα και εχει "τρελανεί" την τρόϊκα με τα "ισοδύναμα" υποθηκευοντας τις ζωές μας να την ... ω!
  ELIAS.K
  απάντηση68
   
   
  Υπευθυνότητα-ειλικρίνεια-υπεροχή | 05/10/2012 23:01
  Δηλαδή κ. Γρατσία μου, όταν δηλώνατε "ΚΚΕ εσ", δηλαδή κομμουνιστής, δουλεύατε τον κοσμάκη ψιλό γαζί, αφού εσείς σοσιαλδημοκρατία θέλατε; Όταν συμμαχούσατε με το ΚΚΕ δεν θέλατε μέσα τους "σκληρούς", ή πιστεύατε ότι θα τους μαλακώσετε; Παραμένατε μέχρι πρότινος στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ βγάζατε σπυράκια με τον αρχηγό σας (ή μετά το πάθατε;). Όταν είδατε ότι έχετε πιθανότητες να χωθείτε σε μια κυβέρνηση της συμφοράς τρέξατε (και στενοχωριέστε που δεν χωθήκατε πιο πολύ). Μήπως αυτός ήταν πάντα ο σκοπός σας τελικά; Και μετά ψάχνετε γιατί πήγε κατά διαόλου η αριστερά! ΥΓ Σας συμπονώ για την προσωπική τραγωδία, συμπονέστε κι εσείς τους στραπατσαρισμένους Έλληνες και αδειάστε μας τη γωνιά!
  Ελελεύ
  απάντηση98
   
   
  άκουσες τα νέα.... | 05/10/2012 22:21
  Σύντροφε Φώτη Στην επόμενη 2ετία οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ύφεση βαθαίνει με ένα επιπλέον 8 % αυξάνοντας την ανεργία στο 28-30% ( με ανεργία νέων στις ηλικίες 25-29 37%,). Υφίσταται ήδη μείωση 55% των επενδύσεων στην περίοδο 2008-2012 % και η συνέχιση της αποκλιμάκωσης των επενδύσεων δεν δίνει προοπτική σε κανένα ρυθμό ανάπτυξης αλλά
  ΡΗΓΑΣ
  απάντηση60
   
   
  wwwww | 05/10/2012 19:43
  Πες και για τον ΟΣΕ κάτι μεγάλε...
  wwww
  απάντηση76
   
   
   
  H Αριστερά των ραντιέρηδων και του σαλονιού | 05/10/2012 19:43
  Η Αριστερά που ο κ. Γρατσίας εκπροσωπεί είναι η αριστερά των ραντιέρηδων, των εκπροσώπων της παρασιτικής αστικής τάξης που έδινε τις μάχες για τη δημοκρατία και την ελευθερία από την ασφάλεια των κολονακιώτικων σαλονιών και (συν)έπραττε με το κατεστημένο τηε πεφωτισμένης δεξιάς. Είναι η αριστερά του living room που απεχθάνεται τον παπανδρεϊσμό μόνο και μόνο επειδή έφερε τα 2/3 της κοινωνίας - τα περιθωριοποιημένα από 40 χρόνια Δεξιάς - στο κοινωνικό προσκήνιο (έστω απείθαρχα και χωρίς σχέδιο) - και σταμάτησε το πάρτυ του αριστεροδέξιου κατεστημένου των προνομιούχων της Εκάλης και της Κηφισιάς. Είναι η pseudoliberal elite που δικαίως ο μέγας Κέινς ήθελε να κάνει στα μέλη της ευθανασία.
  Goz
  απάντηση2619
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Βολεμένοι | 05/10/2012 18:46
  Μια ζωή οι βολεμένοι του συστήματος, το παίζουν αριστεροί αφού εξαργύρωσαν κάθε αγωνιστική νεανική δράση κάνουν τώρα και υποδείξεις στους αριστερούς. Άι χάσου μυρμηγκάκι.
  χρι
  απάντηση3118
   
   
  Ιστορικός απολογισμός..... | 05/10/2012 16:06
  Τα λέτε άριστα και είναι προς τιμή σας που αναγνωρίζετε τα ιστορικά λάθη της ανανεωτικής αριστεράς. Δυστυχώς με την ανοχή σας στον ακραίο λαϊκιστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή της "συγκατοίκησης" έχετε συμβάλλει στην άνοδο των πιο ακραίων συμπεριφορών απέναντι σε κάθε διαφορετική πολιτική φωνή. Μια από τις αιτίες του κοινωνικοπολιτικού δράματος που ζούμε σήμερα οφείλεται .κατά την γνώμη μου, στον εκμαυλισμό πλατιών στρωμάτων της κοινωνίας από τον δημαγωγικό πολιτικό λόγο της πιο ακραίας πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η ανάληψη της εκπροσώπησης πολλών διεφθαρμένων κοινωνικών ομάδων για καθαρά ψηφοθηρικούς σκοπούς.
  Nikolo
  απάντηση3017
   
   
   
  Και έτσι και αλλιώς αμετανόητα κομμούνια έμειναν.. | 05/10/2012 15:44
  Δηλαδή εννοεί ο αρθρογράφοας να μας πείσει ότι αδίκησαν τους εαυτούς τους οι αρνησιπάτριδες σοβιετόδουλοι ελληνόφωνες κομμουνιστές..? Οι άνθρωποι αυτοί αρνήθηκαν Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια και ό,τι άλλο ιερό και αφιέρωσαν εαυτούς στο Κόμμα. Βάψανε τα χέρια τους με ελληνικό αίμα και έφυγαν νύχτα για το παραπέτασμα. Το ερώτημα είναι αφού επεδίωκαν τον κομμουνισμό γιατί έκαναν τα αδύνατα δυνατά να την κοπανήσουν από εκεί και να έρθουν στην "μοναρχοφασιστική" Ελλάδα..? Απ΄ο ΄κει και πέρα όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε.
  Van Dyke
  απάντηση2448
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η αποτελεσματικότητα της Γερμανίας και των μυστικών υπηρεσιών της | 05/10/2012 14:27
  Γιατί δεν λες την αλήθεια Γρατσία; Ποιός ήταν πίσω απο την ιδέα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ που ανέκοψε την άνοδό του στην εξουσία;Ποιός χρηματοδότησε τον Κουρέλη;Ο Τσίπουρας έχασε με 2% και ο Κουρέλης πήρε 6%;Την έκανε ή δεν την έκανε την ζημιά;
  Δεν τρώμε κουτόχορτο
  απάντηση2149
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ; | 05/10/2012 13:37
  Επειδή έχω ζήσει κι εγώ αρκετά από όσα λέτε, παίρνω το θάρρος να ρωτήσω: είχε ποτέ η ανανεωτική αριστερά ως όραμα και οροφή την σοσιαλδημοκρατία; Μήπως την συγχέετε με το ΚΟΔΗΣΟ; Δεν παραβλέπω καθόλου τα αξιοθαύμαστα επιτεύγματα της βορειοευρωπα'ι'κής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά το όραμα της αν.αριστεράς είναι o δημοκρατικός σοσιαλισμός. Αν είναι ρεαλιστικό πρόταγμα, θα το δείξει το μέλλον.
  Ναυτίλος
  απάντηση309
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  H ουσία της διαφοράς | 05/10/2012 13:13
  Σ' εμένα, που συνειδητά ήμουν πάντα εκτός Κομμάτων και νεολαιών οποιουδήποτε χώρου, το μόνο που μου λέει το "άρθρο" σας είναι ότι οι λόγοι δημιουργίας της ΔΗΜΑΡ ήταν οι προσωπικές διαφορές με τον κ. Τσίπρα και η απέχθεια προς το πρόσωπό του. Δεν εξετάζω το κατά πόσον είναι ή δεν είναι δικαιολογημένα όλα αυτά, αλλά η πολιτική είναι κάτι πολύ περισσότερο από προσωπικές αντιπάθειες και πικρίες... Ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη δυσμενή εθνική συγκυρία.!..
  John D. Carnessiotis
  απάντηση3511
   
   
  Οι γελοίοι της " Αριστεράς ." | 05/10/2012 11:13
  Κύριε Γρατσία, " τι κρίμα αλήθεια ! " Λυπάμαι που δεν είμαι αλλεργιολόγος να σας προτείνω την κατάλληλη θεραπεία που θα εξαλείψει τα σπυράκια του αντιτσιπρισμού σας. Λυπάμαι ακόμα περισσότερο για τα " χρόνια τα χαμένα '" που αφιέρωσα στις " ιδέες " που σήμερα έγιναν κυβερνητικές, μνημονικές και εν τέλει ρεζιλευτικές της Αριστεράς. Τόσες λέξεις και σκέψεις για να καταλήξετε πού; Ότι τάχα η " κυβερνώσα Αριστερά " θα έπρεπε να μετάσχει στην σημερινή τραγική για τον τόπο και τους πολίτες της κυβέρνηση, με σημαντικά της στελέχη! Αυτό μόνο σας ενόχλησε και όχι η εφαρμοζόμενη ισοπεδωτική για την κοινωνία πολιτική; Και ποια είναι εκείνα τα " σημαντικά " στελέχη; Ο Ψαριανός,ο Μαργαρίτης ,ποιος;
  Γιώργος Περαμίκης
  απάντηση4533
   
   
  Γκράτσιας... κυριε Γρατσία. | 05/10/2012 08:37
  Φοβερη θλιψη για την καταντια μας. Για ενα ανθρωπο που πιστευει οτι θα σωσει το λαο απο τον Συριζα δημιουργοντας ενα αντι-παπανδρεϊκο ΠΑΣΟΚ. Αντι ΔΗΜΑΡ σας προτεινω ΔΗΣΟΚ. Σας παρακλω να μην χρησιμοποιητε τον ορο Ανανεωτικη Αριστερα, αν ειναι δυνατον... Σας ικετευω... ειναι ντροπη. Αισχος.
  Κωνσταντινος Νισυριος
  απάντηση4028
   
   
   
  η αριστερα του Τσαουσεσκου | 05/10/2012 07:15
  Η μεγαλη απατη, η "ανανεωτικη αριστερα".......... Θελανε να μας πεισουνε οτι ηταν η πατριωτικη αριστερα, οτι δεν ηταν σαν το ΚΚΕ Εξωτερικου, οπως αποκαλουσαμε τοτε το ΚΚΕ..................... Το εξαρτημενο ΚΚΕ απο την Μοσχα....... Ενω μας εκρυβαν οτι ο Τσαουσεσκου ηταν ο "χορηγος" του ΚΚΕ εσωτερικου.................. Αλλα αν δουμε την συνεχεια,η μεταλλαξη τους ηταν φοβερη.......πληρης εθνομηδενισμος,προστασια της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ λαθρομεταναστευσης,πολεμιοι της ορθοδοξιας και υπερασπιστες του Ισλαμ κλπ κλπ. Συριζα και Δημαρ βγηκαν απο την ιδια μητρα του συνασπισμου.......ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ- ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  SERGIO LEONE
  απάντηση2261
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αρχειομαρξιστής. | 05/10/2012 06:58
  Εγώ γιατί γελάω πολύ όταν ακονίζονται καί χτυπιούνται μέχρι θανάτου τά σφυριά μέ τά δρεπάνια?
  Τάκης.Χ.
  απάντηση2436
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων