Με σκεπτικισμό, έντονο προβληματισμό, αλλά και εκνευρισμό παρακολουθούν στις Βρυξέλλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Πολλά ερωτήματα εγείρονται στο Λουξεμβούργο (Γιούνκερ), στο Συμβούλιο (Φαν Ρομπάϊ) και την Επιτροπή (Μπαρόζο) για τους χειρισμούς της Τρόκας και ιδιαίτερα την δυσλειτουργία ανάμεσα στους τρεις εκπροσώπους του ΔΝΤ, ΕΚΤ, και ΕΕ.

«Πολλά πράγματα είναι ανεξήγητα», είπε ανώτατο στέλεχος της Κομμισσιόν. «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις της. Έτσι, δεν μένει παρά η έκθεση της Τρόικας στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και η τυπική γνωμάτευση για να προωθηθεί και να ειπωθεί στη Σύνοδο Κορυφής (10-19 Οκτωβρίου) το οριστικό «καλώς έχει», προκειμένου έπειτα από 15-20 ημέρες το αργότερο να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ».

Προφανώς, ο άνθρωπος που γνώριζε κάτι παραπάνω είχε και αυτός προβληματιστεί γιατί συμβαίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα την ώρα που όλοι σχεδόν οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ «έχουν πειστεί για την αξιοπιστία της κυβέρνησης και δεν χρειάζεται καθημερινή πίεση ώστε να τηρηθούν οι όροι του Μνημονίου».

Στο Λουξεμβούργο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, εμφανίσθηκε φανερά εκνευρισμένος. Σε τηλεοπτική εκπομπή με αφορμή τα γεγονότα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όλοι όσοι κλήθηκαν να πουν την γνώμη τους για την κρίση στην Ευρωζώνη, όταν αναφέρονταν στην Ελλάδα οι τοποθετήσεις τους είχαν κοινή την αγωνία για τη στάση των εκπροσώπων της Τρόικας, οι οποίοι μοιάζουν να συμπεριφέρονται σαν ανώτεροι από τα αφεντικά τους, δηλαδή την πολιτική ηγεσία των 27!

Στις Βρυξέλλες δεν ξεχνούν ειδικότερα την περίπτωση του δανού εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Ο Τόμσεν ξεκίνησε ως μέλος της Τρόικας όταν μπήκε η Πορτογαλία στο Μηχανισμό στήριξης και έπειτα από λίγες επισκέψεις του στη Λισσαβόνα άρχισαν να κτυπούν καμπάνες στην Κομμισσιόν. Ο Μανουέλ Μπαρόζο, ενημερώθηκε από τους συμπατριώτες του για τον «ηγετικό» και «εξουσιαστικό» ρόλο του Τόμσεν. Χωρίς ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες, μετά τους πρώτους μήνες, το όνομα του Δανού είχε εξαφανισθεί από τις… επισκέψεις του ΔΝΤ στη χώρα αυτή. Την θέση του είχε πάρει από τον Απρίλιο ο Αφρικανός Αμπέμπε Άεμρο Σελασιέ. Ένας έμπειρος οικονομολόγος που είχε προηγουμένως περάσει για το IMF από Ρουμανία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Πολωνία, Αιθιοπία και Ν.Αφρική.

Στην ίδια επιτροπή ήταν και ο Γερμανός Μάρτιν Μιουλέϊσεν, δεξί χέρι του Τόμσεν και μετέπειτα μέλος της ίδιας επιτροπής αλλά με νέο επικεφαλής. Ωστόσο η πρώτη σύγκρουση στο ΔΝΤ για τον Δανό ακούστηκε ότι έγινε με την ανάληψη της προεδρίας από την Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά, επήλθε προσωρινά ισορροπία στις σχέσεις τους, κυρίως λόγω του μεγάλου προβλήματος στη Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Όλα αυτά είναι γνωστά στις Βρυξέλλες και αυτός είναι ο λόγος που πηγές από την Κομμισιόν και το Συμβούλιο, αναμένουν τη συνεδρίαση του Εurogroup και της Συνόδου Κορυφής όπου πρώτο ρόλο θα έχει ο λόγος των πολιτικών. Ο Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να ενημερώσει τους συναδέλφους του στην ΕΕ περιγράφοντας την πραγματική εικόνα της χώρας. Ιδιαίτερα όμως να εκφράσει την αγωνία του για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και τους κινδύνους που διατρέχει η ΕΕ σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική λύση και βούληση.

Κάτι που στο συγκεκριμένο πεδίο θεωρείται βεβαιο ότι θα συμβεί. Η λογική και το αίσθημα ευθύνης από όλους τους Εταίρους θα επικρατήσει. Γιατί τώρα η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Και η υπομονή, κύριε Τόμσεν, έχει τα όριά της…