Μετά την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και την επίσημη έναρξη των διπλωματικών αποστολών μεταξύ Ελλάδας και Νιγηρίας, οι δύο χώρες απολαμβάνουν στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Η ύπαρξη των διπλωματικών αποστολών έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τις εποικοδομητικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών για σχεδόν έναν αιώνα. Η δραστηριοποίηση αυτή παρατηρείται στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας και των μεγάλων δομικών έργων.
Οι εκτεταμένες επιχειρηματικές δράσεις της σφύζουσας ελληνικής κοινότητας της Νιγηρίας πραγματοποιούνται σε ένα φιλικό και ειλικρινές περιβάλλον. Μεγάλες εταιρείες όπως η Λεβέντης (Leventis), η Εταιρεία Εμφιάλωσης της Νιγηρίας (Nigerian Bottling Company), ο Ομιλος Μαντήλα (Mandilas), οι Αλευρόμυλοι Νιγηρίας (Nigerian Flour Mills) και οι Πάτερσον – Ζόχονις (ΡΖ) έχουν μια παρουσία δεκαετιών στη Νιγηρία. Στη χώρα σήμερα πληθαίνουν οι ευκαιρίες για πιο πολλές και επωφελείς συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και νιγηριανών εταιρειών.
Διαδοχικές κυβερνήσεις δεν έχουν πάψει να αναθεωρούν, να μεταρρυθμίζουν και να βελτιώνουν το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά την επιχειρηματικότητα στην οικονομία της χώρας και προσβλέπουν στην ενθάρρυνση του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα σε οικονομικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Η αναθεώρηση αυτή έχει σκοπό την κατάργηση διατάξεων που αποθαρρύνουν και αναστέλλουν την επιχειρηματικότητα. Η παρούσα κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Goodluck Jonathan έκανε το αποφασιστικό βήμα να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού με κίνητρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Αυτό βοηθά στην έλξη των ξένων επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και την εξασφάλιση μεγάλων μεριδίων. Το σχέδιο μετασχηματισμού δίνει προτεραιότητα σε έργα υποδομών, στην αυτάρκεια γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, σε θέματα ενέργειας, εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Εκτός των άπειρων ευκαιριών στους τομείς του πετρελαίου και αερίου, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για συνεργασίες και στον μη πετρελαϊκό τομέα της χώρας. Κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Νιγηρίας είναι τα κασάβα, ανθός ιβίσκου, γλυκοπατάτες, παράγωγα του δέντρου neem, παράγωγα του βουτυρόδεντρου, πιπεριές τύπου τσίλι, πιπέρια, καφές, κόμμι, ρητίνες, ξηροί καρποί, κερί μελισσών, άλευρα από διοσκοριδία ή ιγνάμα (yam flour), σήσαμον, πιπερόριζα, κακάο, καρύδια του κολά και αραβόσιτος. Υπάρχουν όμως και ανεκμετάλλευτες ζώνες από τροπικά φρούτα – έτοιμα προς κατανάλωση – ή και για την παραγωγή συμπυκνωμάτων φρούτων για εξαγωγή. Ευκαιρίες, επίσης, υπάρχουν στον τομέα των κηπευτικών προϊόντων όπως λαχανικά, άνθη, μπαχαρικά και όσπρια.
Περαιτέρω ευκαιρίες για μεγάλες επενδύσεις υπάρχουν στα στερεά ορυκτά. Τα ορυκτά περιλαμβάνουν γύψο, βαρίτη, καολίνη, τάλκη, διατομίτη, βεντονίτη, ασβεστόλιθο, άργιλο, δολομίτη, βισμούθιο, μολυβδαινίτη, γρανίτη, μαγνησίτη, μάρμαρο, άστριο, μαρμαρυγία, φωσφορικό άλας, φθορίτη, κυανίτη, χαλαζίτη, πυριτική άμμο, χρυσό, πίσσα, σιδηρομετάλλευμα, μόλυβδο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, λειμωνίτη, ρουτίλιο, βολφραμίτη, λίθιο, τανταλίτη και υψηλής ποιότητος πολύτιμους λίθους.
Ευκαιρίες υπάρχουν και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Ο πολύ δραστήριος οικονομικός και τραπεζικός τομέας της Νιγηρίας, καθώς και το Χρηματιστήριο της χώρας θα καλωσορίσει συνεργασίες με έλληνες εταίρους. Ο αντικειμενικός σκοπός του εγχειρήματος είναι να πετύχουμε εποικοδομητικές συνεργασίες για το καλό των δύο πλευρών.

Ο κ. Ayodeji L. Ayodele είναι έκτακτος και πληρεξούσιος πρεσβευτής της Νιγηρίας στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ