Καλά όλοι οι άλλοι, αλλά κι εσύ, κυρ Φώτη μου!

Καλά οι δύο εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού. Ας πούμε ότι και οι δύο έχουν τους λόγους τους. Να μην εκθέσουν τους ανθρώπους τους. Να μην γκρεμιστούν ολότελα τα χρεοκοπημένα κόμματά τους. Να μην τους πάρουν με τα γιούχα, τα γιαούρτια και τις βρεγμένες σανίδες. Να μην καταστραφούν τώρα που πρόκειται να υπογράψουν τα μέτρα για την πέτσινη σωτηρία του ελληνικού λαού. Ας πούμε ότι και οι δύο έχουν τα επχειρήματά τους. Διαβλητά; Εντάξει. Αλλά για τους ίδιους επιχειρήματα σοβαρά.

Ομως εσύ ο αριστερός. Εσύ ο ανιδιοτελής. Εσύ ο καθαρός. Εσύ ο λαϊκός. Εσύ ο σοσιαλιστής. Εσύ ο μη συστημικός. Εσύ ο παρθένος και αγνός. Εσύ λοιπόν στο ίδιο μήκος κύματος μ’ αυτούς. Εντάξει. Ας το δεχθώ το επιχείρημά σου. Οτι εξ ανάγκης για τη δανειοδότηση της χώρας και την παραμονή μας στην ευρωζώνη πρέπει πάση θυσία, με την καρδιά σου να ματώνει, να βάλεις την τζίφρα σου κάτω από το οριζόντιο κούρεμα και την αποψίλωση του πορτοφλιού κάθε έλληνα φτωχού!

Χάριν συζητήσεως το δέχομαι. Και προσπερνώ τον σκόπελο αυτό. Ομως υπάρχει ένα ζήτημα καυτό. Ακόμα και η Κριστίν Λαγκάρντ, το αφεντικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συμφωνεί και πλειοδοτεί σ’ αυτό. Ακόμα και η «αρχσυνωμότρια» Ανγκελα Μέρκελ επανέρχεται διαρκώς σ’ αυτό.

Για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή ο λόγος φυσικά. Για τις δεκάδες λίστες μαύρου χρήματος, εξαγωγής κεφαλαίων και διαπλοκής. Η Ανγκελα και η Κριστίν υποδεικνύουν διαρκώς. Πως πρέπει να πληρώσουν επιτέλους οι αρχικλέφτες του ελληνικού λαού. Ομως εσύ, κυρ Φώτη μου, σιωπάς.

Ενα πράγμα έπρεπε αμέσως να είχες κάνει. Τώρα που Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ανάγκη της δικής σου υπογραφής. Τώρα που και οι δύο αυτοί σε χρησιμοποιούν και σε αξιοποιούν ως το απόλυτο άλοθι της δικής σου αριστερής συμμετοχής. Τώρα λοιπόν. Να βγεις και για την υπογραφή σου να απαιτήσεις τρία πράγματα μαζί.

Πρώτον, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί νέος νόμος καρατόμησης της φοροδαφυγής. Οπου με συνοπτικές διαδικασίες, εντός δηλαδή ελαχίστων ημερών – όπως συμβαίνει σε κάθε σοβαρή χώρα ευρωπαϊκή – ο φοροφυγάς θα διαπομπεύεται, η περιουσία του θα δημεύεται και ο ίδιος θα φυλακίζεται. Αμέσως. Στο πι και φι.

Δεύτερον, ν’ αλλάξει αμέσως τώρα, πριν από την ψήφιση των μέτρων, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και κάθε είδους πολιτικών. Με την πρώτη υποψία να αίρεται η ασυλία και κάθε βουλευτής να ελέγχεται με οδηγό την πορεία του χρήματος. Με πόσα μπήκε και με πόσα κατέληξε τώρα στη Βουλή.

Και τρίτον και καλύτερο, να απαιτήσεις εδώ και τώρα την τάχιστη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων, όλων των περιπτώσεων που τα ονόματά τους έχουν αναρτηθεί σε κάποιες λίστες του ΣΔΟΕ. Και μαζί μ’ αυτά να ζητήσεις την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων που έχουν σπρώξει τις λίστες κάτω από το χαλί.

Ιδού η ευκαιρία για μια στοιχειώδη σοβαρή πολιτική. Μόνον έτσι θα διαφοροποιηθείς. Αλλιώτικα συνένοχος κι εσύ. Αλλιώτικα μία από τα ίδια κι εσύ. Αλλιώτικα η Αριστερά σε ρόλο σφουγγαρίστρας της διαπλοκής. Αλλιώτικα εντελώς μέχρι τ’ αυτιά χωμένος μέσα στο σάπιο σύστημα κι εσύ.

Αλλιώτικα, κυρ Φώτη μου, με μια λέξη με έξι γράμματα στο κούτελο σου θα κυκλοφορείς: Ντροπή!