Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Μεϊμαράκης είναι αθώος ή ένοχος. Για τα αδικήματα που του προσάπτονται ελέγχεται και ελπίζω, σύντομα, οι εισαγγελείς και οι αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν αυτή και τις άλλες 32 ή 1032 (δεν έχει σημασία ο αριθμός) υποθέσεις που έχουν στα χέρια τους, παραδίδοντας τους ελεγχόμενους καθαρούς ή ενόχους στην κοινωνία και τη δικαιοσύνη.

Δεν γνωρίζω επίσης – και δεν έχω καμία διάθεση να ενημερωθώ – για τα στοιχεία του χαρακτήρα του: εάν είναι οξύθυμος, αθυρόστομος, εκδικητικός, παρορμητικός, αγανακτισμένος ή ο,τιδήποτε άλλο. Δικό του θέμα.

Γνωρίζω όμως ότι, ως πρόεδρος της Βουλής, που σημαίνει ο τρίτος τη τάξη πολιτειακός παράγοντας στη χώρα, φλερτάρει επικίνδυνα με τον… Ιανό. Με το κουστούμι το καθωσπρέπει στην Εδρα, του… «βοτανικού ο μάγκας» μόλις κατέβει από αυτή.

Ο κ. Μεϊμαράκης, όταν το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση που ελέγχει το ΣΔΟΕ, αποφάσισε όχι να παραιτηθεί αλλά να αναστείλει τα καθήκοντά του, προκειμένου να «ξεπλύνει από πάνω του» τις κατηγορίες. Έως εδώ, ας υποθέσουμε καλά, αν και η παραίτηση θα ήταν η πλέον έντιμη λύση. Ο ίδιος, στη συνέντευξή του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προσπάθησε να εξηγήσει τη στάση του και να πείσει ότι θα «ανέβει τον γολγοθά του» και θα βγει νικητής.

Μόνο που από την ημέρα εκείνη άρχισε ο κατήφορος. Γιατί, όσο έχει το δικαίωμα στο τεκμήριο της αθωότητας τόσο δεν έχει να φέρεται σαν εικοσάχρονος που του την έφεραν οι κολλητοί του. Εάν θέλει να δώσει μάχη στα μαρμαρένια αλώνια τότε τα όπλα του έπρεπε να είναι εκείνα που απορρέουν και εκ του θεσμικού του ρόλου: Πολιτικά. Ο συγκάτοικός του στο κόμμα, κ. Βουλγαράκης, όταν βρέθηκε σε παρόμοια θέση, είχε προκαλέσει το κοινό αίσθημα με την περιβόητη ρήση του περί νόμιμου και ηθικού. Τώρα ο κ. Μεϊμαράκης προκαλεί με τη στάση του και τα λόγια του.

Αλλάζει τα κουστούμια γιατί εκείνο του προέδρου τον στενεύει και δεν τον αφήνει να εκφραστεί όπως θα ήθελε˙ προσκαλεί με ύφος τον αντίπαλο να αναμετρηθούν στον δρόμο, «αν του βαστάει», γιατί αυτός όταν ξεντύνεται βγάζει πρώτα το παντελόνι του… Σαν να είμαστε θαμώνες μπουζουκομάγαζου και παρακολουθούμε καυγά του τύπου: «αν είσαι άντρας έλα έξω να σου δείξω ρε…». Και ως επιστέγασμα, εξαπολύει πρωτοφανή λεκτική επίθεση, μέσα στη Βουλή, σε βουλευτή του κόμματός του.

Και τώρα ο… βασιλιάς πώς θα δώσει τη μάχη του; Γυμνός. Ο κ. Μεϊμαράκης θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί χτες. Σήμερα είναι αργά. Όχι λόγω των κατηγοριών για τις οποίες ελέγχεται. Εάν αποδειχθεί αθώος, η απόφασή του να παραμείνει πρόεδρος της Βουλής ίσως και να δικαιολογούνταν. Αλλά για τη μετέπειτα στάση του. Και δεν είναι ούτε πουριτανισμός, ούτε ηθικολογία. Εχασε τη μάχη να διατηρήσει το κύρος του ως πρόεδρος του κοινοβουλίου, σε μια περίοδο μάλιστα που αυτό είναι απαξιωμένο στη συνείδηση του κόσμου.

Ξέχασε προφανώς, μέσα στα τόσα ενδυματολογικά σχόλιά του, τη λαϊκή ρήση: να τιμάς τα παντελόνια που φοράς!