Προσφάτως οι αρμόδιες πορτογαλικές αρχές προχώρησαν στη διερεύνηση για το ακριβές κόστος δύο πολυσυζητημένων μεταγραφών ώστε να αποδοθούν οι αναλογούντες φόροι. Πρόκειται για τις περιπτώσεις του Βραζιλιάνου Χουλκ της Πόρτο και του Βέλγου Βιτσέλ της Μπενφίκα οι οποίοι πουλήθηκαν στη ρωσική Ζενίτ αντί 60 και 40 εκατ. ευρώ αντιστοίχως. Νωρίτερα, ο παλαίμαχος διεθνής της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και νυν στέλεχος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Πορτογαλίας Ζοάο Βιέιρα Πίντο καταδικάστηκε για απάτη και φοροδιαφυγή σε φυλάκιση ενός έτους, με αναστολή.
Το αρμόδιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 41χρονο πλέον Πίντο για μη καταβολή του αναλογούντος φόρου από τη μεταγραφή του στην Μπενφίκα, το 2000, που κόστισε 4,2 εκατ. ευρώ. Ο Πίντο – με συνεργούς τον ατζέντη του Ζοζέ Βέιγκα και τον αθλητικό διευθυντή της Σπόρτινγκ Λουίς Ντούκε, στους οποίους επιβλήθηκε φυλάκιση 26 και 24 μηνών αντιστοίχως – απέκρυψε χρήματα από τη μεταγραφή, με αποτέλεσμα το πορτογαλικό κράτος να ζημιωθεί χάνοντας 700.000 ευρώ. Στον Πίντο επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 169.629 ευρώ, αλλά το θέμα (εν συγκρίσει προς τα καθ’ ημάς) δεν είναι αυτό…
Χωρίς η «υπόθεση Πίντο» να σημαίνει ότι στην Πορτογαλία το σύστημα λειτουργεί ρολόι – ασφαλώς η εν λόγω περίπτωση δεν θα είναι και η μοναδική – το θέμα είναι ότι ένας επώνυμος ποδοσφαιριστής τιμωρήθηκε (με φυλάκιση) για φοροδιαφυγή, κάτι που είναι αδιανόητο για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά και εν γένει αθλητικά δεδομένα και ήθη…
Αλήθεια, έχει ακούσει ή διαβάσει κανείς το όνομα κάποιου γνωστού ποδοσφαιριστή ή μπασκετμπολίστα που να τιμωρήθηκε στην Ελλάδα για φοροδιαφυγή, τη στιγμή μάλιστα που φημολογείται ότι στους φακέλους των αρμόδιων αθλητικών φορέων-αρχών υπήρχαν ακόμη και τα περίφημα «μηδενικά συμβόλαια»;
Προσωπικά, το μόνο που θυμάμαι είναι κάποια δημοσιεύματα (Νοέμβριος 2010 και έκτοτε νεώτερον ουδέν…) ότι το ΣΔΟΕ έψαχνε για φοροδιαφυγή τον διάσημο γάλλο άλλοτε ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού (2001-2004) Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την Ελλάδα πριν από έξι χρόνια!
Και σαν να μην έφθανε η προκλητική ατιμωρησία για τα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν προκλητικά, το γαλαντόμο ελληνικό (πελατειακό) κράτος εφευρίσκει διαρκώς χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών στο όνομα των λαοφιλών ομάδων. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές (και οι περιπτώσεις) που τελικά οι εν λόγω ρυθμίσεις λειτουργούν προς όφελος αρπακτικών-λαμόγιων που (αυτο)αποκαλούνται «επενδυτές» της μπάλας!
Πιο πρόσφατη από τις σκανδαλώδεις διακομματικές κρατικές «ευγενικές χορηγίες» προς αθλητικές ΑΕ κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αυτή που έγινε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, όπου στη Βουλή υπερψηφίστηκε – πλην ΣΥΡΙΖΑ – τροπολογία που επέτρεψε στις ΠΑΕ να παραβιάζουν την «κείμενη νομοθεσία» προσκομίζοντας φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα έναν μήνα μετά την έναρξη του επαγγελματικού πρωταθλήματος! Μια απλή διευκόλυνση για τους… κακομοίρηδες «προεδράρες» των ομάδων, αφού οι ΠΑΕ δεν χρωστάνε και τίποτε υπέρογκα ποσά… Μόλις σε περίπου 250 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα συσσωρευμένα φέσια τους προς το υπουργείο Οικονομικών (Εφορία) και το ΙΚΑ! Βοήθειά μας!..
Για όσους τυχόν αμφισβητούν ή έχουν ξεχάσει το γαϊτανάκι των ευνοϊκών ή και χαριστικών ρυθμίσεων προς τις αθλητικές ΑΕ, υπενθυμίζω εν τάχει (με χρονική σειρά):
  • Από τους πρώτους ευεργετηθέντες ήταν η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ρύθμιση σταδιακής αποπληρωμής σε 8 χρόνια περίπου 7 δισ. δρχ., τότε (για την ακρίβεια 6.893.334.189 δρχ.) από τα φέσια της «λαίλαπας Κοσκωτά – Σαλιαρέλη».
  • Ακολούθησε το περιβόητο «καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης» με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου, που έγινε κυρίως για χάρη των μπασκετικών ΠΑΟΚ, Αρη, Ηρακλή, αλλά έσπευσαν να το εκμεταλλευθούν και κάποιοι καπάτσοι παράγοντες ΠΑΕ (Καβάλα, Πανιώνιος, Λάρισα) βαφτίζοντάς τες «νέες» και διαγράφοντας χρέη εκατομμυρίων!
  • Η επόμενη αμαρτωλή ιστορία – φυσικά καθ’ όλα νομότυπη τότε για τις ομάδες που εκμεταλλεύθηκαν το «παράθυρο» του σχετικού νόμου – γράφτηκε με τις ΠΑΕ Αρης, ΑΕΚ και ΟΦΗ, οι οποίες διά της υπαγωγής τους στο περιώνυμο άρθρο 44 περί προβληματικών ΑΕ έσβησαν συνολικά περί τα 150 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο!
  • Εν συνεχεία ήρθε η λεγόμενη «ρύθμιση Γ. Ορφανού» με τις 120 μηνιαίες δόσεις σε βάθος δεκαετίας, αλλά στην ποδοσφαιρική πιάτσα έχει ακουστεί ότι κάποιοι από εκείνους που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση την εφαρμόζουν με το δικό τους… κίνημα «Δεν Πληρώνω»! Κάτι που, παρεμπιπτόντως, έρχεται να υπογραμμίσει και άλλη μία πτυχή του σκανδάλου όλων των (εκάστοτε) χαριστικών ρυθμίσεων: ότι δηλαδή, την ίδια στιγμή, απολαμβάνουν σκανδαλώδη και προκλητική ατιμωρησία όλα εκείνα τα φυσικά πρόσωπα (μέτοχοι και διοικητικοί παράγοντες) που δημιουργούν αυτά τα χρέη.
Αν και ίσως περιττεύει, ας αναφέρω εν κατακλείδι ότι σε άλλα (σοβαρά) κράτη αθλητικοί σύλλογοι-κολοσσοί όχι μόνο δεν επιδοτούνται, όχι μόνο φορολογούνται και πληρώνουν, αλλά αν δεν εκπληρούν τις εκ του νόμου προϋποθέσεις δεν παίρνουν άδεια συμμετοχής στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, υποβιβάζονται ή και διαλύονται. Πιο πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση των Ρέιντζερς στη Σκωτία.
ΥΓ.: Για να μη θεωρηθεί πάντως από κάποιους επαγγελματίες του αθλητισμού ότι η στήλη καρφώνει μόνο το σινάφι τους, να υπογραμμιστεί ότι η ίδια ατιμωρησία επικρατεί φυσικά και με επώνυμους του καλλιτεχνικού… στερεώματος που επίσης φοροδιαφεύγουν κατά συρροήν και ασυστόλως…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ