Αφού περάσαμε το πρώτο σκληρό σοκ, αφού κατηγορήσαμε, αφορίσαμε, αναζητήσαμε – πρωτίστως αλλού – ευθύνες και ενόχους, αφού ξεγυμνώσαμε τον χειρότερο εαυτό μας ως κοινωνία μέσα από επιλογές και εμμονές σε αντιλήψεις και αγκυλώσεις που μας έφτασαν στο σκληρό σήμερα, όλο και περισσότερο ακούμε πλέον για ευκαιρίες και προοπτικές που ανοίγονται μέσα από την κρίση. Μολονότι έχουμε μία εντυπωσιακή προϊστορία να συνθλίβουμε ευκαιρίες και να γυρνάμε τη πλάτη μας σε προοπτικές, σήμερα κάτι έχει αλλάξει.

Πολλοί – όχι όλοι – αλλά πολλοί, ξυπνήσαμε και έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι λύσεις και οι απαντήσεις δεν θα έρθουν εξ’ουρανού, ούτε στην μορφή κάποιου ρουσφετιού, εξυπηρέτησης, βολέματος ή δουλίτσας αλλά θα τις διαμορφώσουμε ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι, με τα ταλέντα, τις ικανότητες, την δημιουργικότητα μας και πάνω από όλα την δέσμευση μας να συνεργαστούμε. Η αφύπνιση αυτή μεταφράζεται στην δημιουργία πολλών πλέον πρωτοβουλιών, μικρών, μεγάλων, απλών, σύνθετων, στοχευμένων και μη, που όμως όλες έχουν κοινό παρανομαστή την προσπάθεια να σμιλέψουν την εικόνα της χώρας μας με εργαλεία την αξία, την συνέπεια και τα επιτεύγματά μας, και όχι τα λάθη, την απληστία και την ανικανότητα αυτών που μας απογοήτευσαν επανειλημμένα στο παρελθόν.

{{{ moto }}}

Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι και το Ignite Athens, που καλεί όλους μας να μοιραστούμε το πάθος μας, το όνειρο μας, φρέσκιες και καινοτόμες ιδέες που μπορούν να επηρεάσουν ζωές , να διαμορφώσουν το αύριο και τελικά να προσδιορίσουν μια ολόκληρη γενιά. Ακούγεται δύσκολο ή ουτοπικό αλλά μέσα από αυστηρά ολιγόλεπτες παρουσιάσεις οι igniters προκαλούν τα κατεστημένα, ανατρέπουν τον τρόπο σκέψης και μας βάζουν σε μία δημιουργική διαδικασία να κυνηγήσουμε και να δημιουργήσουμε το αύριο που θέλουμε ξεπερνώντας όσα και όσους μας κρατάνε πίσω.

Οι ανεξάρτητες, εθελοντικές, συλλογικές πρωτοβουλίες, που έχουν διαμορφωθεί σε διάφορα πεδία της κοινωνίας μας, από αποφασισμένους και δημιουργικούς ανθρώπους που βαρέθηκαν να περιμένουν τους «βαρβάρους», είναι πλέον πολλές και ο αντίκτυπος τους σημαντικός.

Οι άνθρωποι πίσω από το Repo(we)rGreece, το Ignite Athens, το Startup Live, το Up Greek Tourism, το Next Generation Initiative, το Greece Debt Free, το Γίνεται, τα TEDx, το Reload Greece ή το i-for-U, αποτελούν παίκτες της ίδιας ομάδας στα πλαίσια μίας ευρύτερης προσπάθειας να αναδειχθούν τα ταλέντα, η αξιοπιστία και η δημιουργικότητα που ανθίζει στην χώρα μας και να ανατραπούν επιτέλους τα αρνητικά στερεότυπα που κυριαρχούν.

Με μεγάλη ανακούφιση παρατηρούμε καθημερινά ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες αποτελούν πλέον τους νέους, δυναμικούς πρεσβευτές της Ελλάδος, μιας χώρας που είναι ξεκάθαρα αποφασισμένη να αφήσει επιτέλους πίσω της ανασφάλειες, αγκυλώσεις και περιοριστικές αντιλήψεις του παρελθόντος που έχουν καθηλώσει την χώρα μας, και να βρει νέα εργαλεία για να οικοδομήσει και να διεκδικήσει το μέλλον της. Ίσως τελικά οι προοπτικές και οι ευκαιρίες της κρίσης που βιώνουμε να υπάρχουν, και να ενσαρκώνονται στην ανατροπή του κατεστημένου και την επανάσταση δημιουργικότητας, ιδεών και ταλέντων που παρατηρούμε γύρω μας.

Όπως και να το δούμε, το κεκτημένο αυτό είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη αρχή για ένα πολλά υποσχόμενο αύριο.

* O Αλέξανδρος Κωστόπουλος είναι ιδρυτής της διεθνούς εκστρατείας δημόσιας διπλωματίας Repo(we)rGreece