Μου λένε ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει προβληματιστεί σοβαρά σχετικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει συζητήσει το θέμα με συνεργάτες του, αλλά και με ορισμένους έμπιστους υπουργούς. Προς το παρόν φαίνεται να πείθεται από την αρνητική εισήγηση η οποία εδράζεται στο σκεπτικό ότι αν το κόμμα της Ακροδεξιάς τεθεί εκτός νόμου τότε θα ενισχυθεί σημαντικά η υποστήριξή του.
***
Δεν φαίνεται όμως ότι την εισήγηση αυτή την υποστηρίζουν όλοι οι υπουργοί. Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος φέρεται να είναι ανάμεσα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της άποψης ότι το κράτος πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και πυγμή και να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή. Το επιχείρημα του υπουργού Αμυνας είναι ότι οι πολιτικές κατευνασμού έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει θέμα απαγόρευσης της δράσης της Χρυσής Αυγής, παρά το γεγονός ότι οι ενέργειες του κόμματος συζητούνται εντόνως σε πολλές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένων των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
***
«Πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Λευκωσία, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο τη μέγιστη πίεση στην Ευρώπη για ένα ηπιότερο πρόγραμμα προσαρμογής. «Και τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της;» ρώτησε ένας δημοσιογράφος. «Αν ο γάιδαρος ήταν γάτα, θα ανέβαινε κάθε βράδυ πάνω στο δέντρο» πετάχτηκε ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ προκαλώντας πανδαιμόνιο ενθουσιασμού στους δημοσιογράφους. Πρόκειται για το ακριβές λουξεμβουργιανό αντίστοιχο της ελληνικής ρήσης με τη «γιαγιά» και το «πατίνι».
***
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπουργός Aμυνας κ. Φραγκούλης Φράγκος πρόκειται σύντομα να εκδώσει βιβλίο από τις εκδόσεις Λιβάνη. Μαθαίνω ότι ο τίτλος του βιβλίου θα είναι «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;» και όσοι το έχουν διαβάσει λένε ότι ουσιαστικά πρόκειται για την ελληνική απάντηση στο «Στρατηγικό βάθος» του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Προεξοφλώ ότι το βιβλίο θα έχει ιδιαίτερη απήχηση στην πατριωτική πτέρυγα όλων των παρατάξεων, αφού ο στρατηγός Φράγκος θεωρείται από πολλούς ως μια από τις ελάχιστες προσωπικότητες που εκφράζουν την πατριωτική αντίληψη για την Ελλάδα με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και επιχειρήματα.
***
Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατόρθωσε να διασωθεί από την περιπέτεια της Δημοκρατικής Συμμαχίας και να εισέλθει στη Βουλή συνεργαζόμενη με τη Νέα Δημοκρατία στις 17 Ιουνίου, έπειτα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με τον κ. Σαμαρά στον οποίο συμμετείχε ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Κατά συνέπεια δεν θέλει να επιτεθεί τόσο νωρίς στην κυβερνητική πολιτική. Ως εκ τούτου επιλέγει τον «τρίτο δρόμο» προς την πολιτική συμμετοχή, δηλαδή την εμφάνιση σε φόρουμ στο εξωτερικό, όπως αυτό στην Προβηγκία με θέμα το περίφημο «μέλλον της Ευρώπης».
Η Ντόρα μίλησε την Παρασκευή δίπλα σε δύο από τους χειρότερους «δημοσιονομικούς ιέρακες» της Γερμανίας, τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κ. Γιούργκεν Σταρκ και τον πρόεδρο του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) κ. Χανς Βέρνερ Σιν. Και οι δύο διακαώς επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και ασφαλώς το ανέφεραν στις ομιλίες τους. Το γεγονός ήταν «δώρο» για την Ντόρα, η οποία ζήτησε και πήρε αμέσως τον λόγο και τους είπε ότι όχι μόνο οι δηλώσεις τους πλήττουν την Ελλάδα, αλλά και ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες. Το θέμα είναι βέβαια ότι γι’ αυτό ακριβώς ζητούν οι εν λόγω την αποχώρηση της Ελλάδας. Ο αντικειμενικός σκοπός τους δεν είναι η δραχμή στην Αθήνα, αλλά… το μάρκο στο Βερολίνο.
***
«Ποτέ δεν ζήτησα αλεξίσφαιρο και αλεξίβομβο αυτοκίνητο» έλεγε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για τη θωρακισμένη BMW 740 που χρησιμοποιούσε το τελευταίο έτος της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών. Οπως έλεγε, η απόφαση να χρησιμοποιεί το εν λόγω αυτοκίνητο ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κατά τα άλλα, ο πρώην υπουργός δεν εθεάθη ιδιαίτερα εφέτος το καλοκαίρι στην αγαπημένη του Σέριφο, καθώς μέσα στον Αύγουστο ταξίδευσε στις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζει τη συγγραφή του βιβλίου του για την κρίση.
Κάποιοι λένε ότι το ταξίδι στις ΗΠΑ περιείχε και συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ, αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται. Οι «συνετοί» εκ των φίλων του μεταδίδουν ότι ο Γιώργος δεν πρόκειται να δεχθεί να εργαστεί στο ΔΝΤ (παρά τη συγκινητική επιμονή της Κριστίν…), αλλά ότι θα επιστρέψει στο consulting για κοινοτικά προγράμματα, έναν τομέα στον οποίο είχε συγκεντρώσει αξιοσημείωτη εμπειρία προτού υποπέσει στο «σφάλμα» να γίνει υπουργός το 2009 και να θυσιαστεί στον αγώνα για τη διάσωση της Ελλάδας…
***
Αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών ο «αρχαιότερος» γραμματέας. Πρόκειται για τον γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Γ. Κυριακό, ο οποίος με δύο χρόνια παραμονής ήταν πράγματι ο αρχαιότερος σε ένα υπουργείο που μόνο η ηγεσία του έχει αλλάξει πέντε φορές από το 2009.
***
Ελαβα επιστολή από τον γαλλοτραφή αναπληρωτή τομεάρχη Πολιτισμού της ΝΔ, performer, εικαστικό, συγγραφέα και διδάκτορα Αισθητικής κ. Δημοσθένη Δαβέττα, στην οποία επισημαίνει ότι εθίγη «ως ηθικό και πνευματικό πρόσωπο» (sic) από τα υπονοούμενα και κυρίως από τις πληροφορίες που κατέγραψα την προηγούμενη εβδομάδα περί επιθυμίας του να διευθύνει το Φεστιβάλ Αθηνών. «Δεν επιθύμησα, ούτε ζήτησα ποτέ να διευθύνω το φεστιβάλ» τονίζει. Δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω. Και επιπλέον δεν αμφισβήτησα ότι πράγματι είναι διδάκτωρ Αισθητικής (και δεν εννοούσα φυσικά διδάκτωρ Ινστιτούτου Αισθητικής). Με την επιστολή του με πληροφορεί ότι στο σκέλος της Αισθητικής τελεί υπό την καθοδήγηση του γάλλου φιλοσόφου Michel Deguy. Και εις ανώτερα!
Ο κ. Δαβέττας διαψεύδει επίσης μια νέα πληροφορία, που έφθασε στα δημοσιογραφικά γραφεία, ότι προ δύο ετών περίπου πρότεινε σε κλειστή σύσκεψη στη Νέα Δημοκρατία να κληθεί στην Αθήνα και να χαιρετίσει εκδήλωση του κόμματος για τον πολιτισμό ο βρετανός σχεδιαστής μόδας κ. Τζον Γκαλιάνο. Θυμίζω ότι στις αρχές του 2011 ο Γκαλιάνο απολύθηκε από τη διεύθυνση του οίκου Dior έπειτα από αντισημιτικά σχόλια στα οποία είχε προβεί φωνασκώντας σε κάποιο εστιατόριο του Παρισιού. Είναι προφανές ότι ο «αισθητικός» κ. Δαβέττας έχει πολλούς εχθρούς εντός του κόμματός του, και αυτό είναι αναμενόμενο αφού πλέον έχει αναβαθμιστεί σε σύμβουλο του Πρωθυπουργού επί του Πολιτισμού. Κατόπιν τούτων ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται σε καλά χέρια, αφού ο πολιτιστικός εθνοκεντρισμός τού «επί του Πολιτισμού» κ. Κ. Τζαβάρα (που, όπως λέγεται, διοικεί το υπουργείο σαν να χορεύει «καλαματιανό») συνδυάζεται με την παρισινή αισθητική του κ. Δαβέττα.
***
«Μιλάω μόνο με τον Φλωρίδη» ακούστηκε να λέει ο κ. Αν. Λοβέρδος, εξηγώντας ότι δεν συγκροτεί κίνηση με την κυρία Αννα Διαµαντοπούλου, τον κ. Ι. Ραγκούση και τον κ. Ηλ. Μόσιαλο. Ισως όμως δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνομιλεί με τον κ. Γ. Φλωρίδη, αφού οι υπόλοιποι τρεις θεωρούνται ύποπτοι από τους κακεντρεχείς ότι θέλουν να ιδρύσουν ο καθένας το δικό του κόμμα μόνος του. Οι άσπονδοι φίλοι της Αννας λένε ότι θα ιδρύσει νέο κόμμα στη Βοστώνη, όπου θα μεταβεί για ένα τρίμηνο προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα (και να παραδώσει ορισμένες διαλέξεις για τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης) σε ένα (άγνωστο στο ευρύ κοινό) πρόγραμμα του Harvard. Αννα, μη φεύγεις. Η Ευρώπη σε χρειάζεται.
***
Κουίζ: Ποιο κυβερνητικό στέλεχος έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο βιολί; Λέγεται μάλιστα ότι υπό τους ήχους του συγκεκριμένου μουσικού οργάνου ενώ παίζει Βιβάλντι το εν λόγω στέλεχος συζητεί τα σενάρια αντικατάστασης του κ. Γ. Λούκου από τη θέση του επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών…
***
Χιούμορ διαθέτουν οι Ελβετοί. «Τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου μπορούν να έλθουν απευθείας σε επαφή με τις τράπεζές τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία» απάντησε γραπτώς ο επικεφαλής της Ενωσης Ελβετικών Τραπεζών κ. Τζέικομπ Σάαντ στο αίτημα της ελληνικής Βουλής να διαβεβαιώσουν οι Ελβετοί ότι οι έλληνες βουλευτές δεν διαθέτουν λογαριασμούς στην ωραία χώρα των Αλπεων. Θυμίζω ότι στις 4 Απριλίου 233 βουλευτές και 100 σύζυγοι βουλευτών συμμετείχαν σε ένα κωμικοτραγικό επικοινωνιακό σόου αποστέλλοντας εξουσιοδοτήσεις στην Ενωση ΕλβετικώνΤραπεζών με τις οποίες ζητούσαν να πληροφορηθούν ότι… δεν διέθεταν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες!
***
«Το είχα έτοιμο το σχέδιο» εμφανίζεται να λέει ο κ. Π. Ρουμελιώτης στις ιδιωτικές συζητήσεις του αναφερόμενος σε ένα σχέδιο απαλλαγής της χώρας από το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ φέρεται να διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του όχι απλώς ότι το ΔΝΤ είχε διαφορετικές εκτιμήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πιθανότητες επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος αλλά ότι υπήρχε έτοιμο πενταετές σχέδιο που είχε συντάξει ο ίδιος υπό τις ευλογίες του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν με το οποίο η Ελλάδα, έπειτα από γενναίο «κούρεμα», θα απαλλασσόταν από το χρέος της. Ο κ. Ρουμελιώτης προσθέτει ότι το σχέδιο παρουσιάστηκε στον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος το απέρριψε με το σκεπτικό ότι δεν επρόκειτο ποτέ να το δεχθεί η κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Δεν γνωρίζω αν το σχέδιο αυτό πράγματι υπήρχε, αλλά αν υπήρχε δεν αποκλείω να εμφανιστεί σε κάποιο βιβλίο του κ. Ρουμελιώτη στο εγγύς μέλλον…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ