Η αµαρτωλή ιστορία εν τάχει: Με οµόφωνη απόφαση το ΔΣ της ΕΠΟ καταργεί τις αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελµατικού Αθλητισµού (ΕΕΑ) προκειµένου να ενταχθούν στο πρωτάθληµα της Β’ Εθνικής Ηρακλής, Καβάλα και Ολυµπιακός Βόλου που είχαν τιµωρηθεί µε απαγόρευση συµµετοχής στα επαγγελµατικά πρωταθλήµατα ποδοσφαίρου λόγω φορολογικών-ασφαλιστικών παραβάσεων και προβληµάτων νοµιµότητας στη µετοχική τους σύνθεση.

Τη σκυτάλη παίρνει το ΔΣ της Φούτµπολ Λιγκ (Ενωση των ΠΑΕ Β’ – Γ’ Εθνικής) που µε ψήφους 14 υπέρ – 4 κατά αποφάσισε την αναδιάρθρωσή (της). Τουτέστιν να διεξαχθεί το πρωτάθληµα Β’ Εθνικής µε 21 οµάδες (18+οι τρεις) και από την ερχόµενη σεζόν 2013-14 να ανεβούν στην Α’ Εθνική 4 οµάδες αντί 3 και αντίστοιχα να υποβιβαστούν από τη Σούπερ Λίγκα 2 αντί 3. Οπερ σηµαίνει το πρωτάθληµα Α’ Εθνικής 2013-14 να διεξαχθεί µε 18 αντί 16 οµάδων.

Την εν λόγω φόρµουλα υιοθετεί και το ΔΣ της Σούπερ Λίγκας. Αρκεί, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Γιάννης Μώραλης, στη συνάντηση (Δευτέρα 17/9) µε ΟΠΑΠ και Nova να δηµιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές; Με τη φηµολογούµενη παρέµβαση (και) του υφυπουργείου Αθλητισµού να πάρει ο Συνεταιρισµός των ΠΑΕ Α’ Εθνικής έξτρα 4 εκατ. ευρώ και να επεκταθεί για τρία χρόνια η χορηγική σύµβαση της Λίγκας µε τον ΟΠΑΠ, ο οποίος, παρεµπιπτόντως, πωλείται!

Κατ’ αρχάς, όλο αυτό το γαϊτανάκι-ντόµινο των αναδιαρθρώσεων είναι παράνοµο να ισχύσει από την ερχόµενη σεζόν 2013-14, καθώς από τον Κανονισµό Αγώνων Ποδοσφαίρου (άρθρο 7, παράγραφος 6) «απαγορεύεται οποιαδήποτε αυξοµείωση του αριθµού των οµάδων αν δεν έχει προβλεφθεί από την Προκήρυξη του Πρωταθλήµατος που έληξε». Τουτέστιν, οι (όποιες) σχετικές αποφάσεις έπρεπε να είχαν ληφθεί πριν από την έναρξη της τρέχουσας σεζόν, ειδάλλως η αναδιάρθρωση ισχύει από τη µεθεπόµενη περίοδο 2014-15.

Επίσης, πώς θα παρακαµφθεί το κώλυµα από το εξώδικο οκτώ πρώην παικτών του Ηρακλή για χρήµατα που τους οφείλονται (και µε δικαστικές αποφάσεις); Διότι µε ποιον ΑΦΜ θα ενταχθεί ο Γηραιός; Της παλαιάς ΠΑΕ ή του νέου Ηρακλή που συνενώθηκε µε την ΑΕ Ποντίων; Ψιλοπράγµατα, θα πείτε… Το πολύ πολύ οι άνθρωποι να χάσουν τα δεδουλευµένα τους ή να συνεχίσουν να τραβιούνται στα (διεθνή) δικαστήρια…

Αφού λοιπόν τα µιλήσανε, τα συµφωνήσανε, η στήλη θα… συµβούλευε τις τρεις «δικαιωθείσες» οµάδες ότι θα µπορούσαν κάλλιστα να µην αρκεστούν στην ένταξή τους στη Β’ Εθνική αλλά να διεκδικήσουν πολύ περισσότερα. Π.χ. να προσφύγουν στα αθλητικά ή και στα πολιτικά δικαστήρια διεκδικώντας επάνοδό τους στη Σούπερ Λίγκα αλλά και αποζηµίωση εκατοµµυρίων ευρώ για διαφυγόντα έσοδα!.. Με ποιο όπλο; Μα µε το εν λόγω φιρµάνι της ΕΠΟ, η οποία ισχυρίζεται ότι µε κρατική παρέµβαση παραβιάστηκαν το καταστατικό και οι κανονισµοί από εξωποδοσφαιρικό όργανο, όπως αποκαλεί την ΕΕΑ…

Τι γίνεται όµως µε το ποινικό σκέλος εκείνου του τεράστιου σκανδάλου µε τις συµµορίες των «στηµένων» µατς που αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2011; Το εισαγγελικό πόρισµα της κυρίας Πόπης Παπανδρέου έβγαλε τότε στη σέντρα 83 φυσικά πρόσωπα (παράγοντες, ατζέντηδες, προπονητές, διαιτητές και παίκτες), µε κατηγορίες (αρκετές κακουργηµατικού χαρακτήρα) όπως: Σύσταση και διεύθυνση εγκληµατικής οργάνωσης. Απάτη κατ’ επάγγελµα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση. Εκβίαση µε απειλή βλάβης. Δωροδοκία και δωροληψία για την αλλοίωση αποτελέσµατος αγώνα, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες. Παράνοµο στοίχηµα κατ’ εξακολούθηση. Παράνοµη οπλοκατοχή. Απλή συνέργεια σε εγκληµατική οργάνωση, τα µέλη της οποίας επιδιώκουν οικονοµικό ή άλλο όφελος κτλ.

Πού βρίσκεται άραγε τώρα, περισσότερο από έναν χρόνο µετά, η ανακριτική διαδικασία για το µέγα σκάνδαλο της «βρώµικης µπάλας»; Απλώς υπενθυµίζω εδώ ότι τον Δεκέµβριο του 2011 η επίµαχη υπόθεση αφαιρέθηκε από τον 9ο τακτικό ανακριτή Γιώργο Κασσίµη και ανατέθηκε στον εφέτη ειδικό ανακριτή Γιώργο Καλόφωνο µε επίκουρο τον εφέτη Γιώργο Αυγέρη και εποπτεύοντα εισαγγελέα τον Χρήστο Μπαρδάκη.

Από τους πρώτους στη λίστα µε τους 83 ήταν οι πρώην αφέντες των ΠΑΕ Καβάλα και Ολυµπιακός Βόλου. Και εντάξει, το «αυτοδιοίκητο» ποδοσφαιρικό σύστηµα προχώρησε ετσιθελικά σε (αυτο)«κάθαρση» διά της (αυτο)αθώωσης των εµπλεκοµένων και ξανά προς τη δόξα τραβά!.. Η πολιτική αθλητική ηγεσία που µένει απαθής – αν δεν σιγοντάρει… – µε όλη αυτή τη σκανδαλώδη παρωδία καταπάτησης νόµων και κανόνων δεν αντιλαµβάνεται τα αυτονόητα; Οτι δηλαδή πλην των άλλων παρενεργειών βγαίνει οφσάιντ το έργο της Δικαιοσύνης, αφού προτού τελεσιδικήσει η υπόθεση µε τα «στηµένα» ουσιαστικά επιβραβεύεται η ανοµία, αν δεν… επιχορηγείται η ατιµωρησία όχι µόνο των εµπλεκόµενων οµάδων αλλά και των προσώπων φυσικών αυτουργών;

Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν τα βλέπουν όλα αυτά ή – ελέω του… τρισκατάρατου «πολιτικού κόστους» – δεν θέλουν να τα δουν εκεί στο υφυπουργείο Αθλητισµού αλλά και συνολικά στο τρικοµµατικό κυβερνητικό κονκλάβιο. Κατά τ’ άλλα οι ιθύνοντες πολιτεύονται όντας άτεγκτα προσηλωµένοι σε αρχές και διακηρύξεις για κάθαρση, διαφάνεια, ισονοµία, αξιοκρατία, απόδοση ευθυνών παντού κτλ. Τι λέτε τώρα, κατατρόµαξαν τα βρώµικα κυκλώµατα του ποδοσφαίρου και διάφορα λαµόγια που (αυτο)αποκαλούνται «επενδυτές της µπάλας»!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ