από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 
Κατρανίδης Στέλιος Δ. Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 

Οι πατρίκιοι και οι πληβείοι των ειδικών μισθολογίων

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Επτακόσια εκατομμύρια ευρώ επιδιώκεται να κοπούν από τους μισθούς ενστόλων, δικαστικών, διπλωματών, γιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών και αρχιερέων. Αφορούν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια με βάση τα οποία πληρώνονται 190.000 εργαζόμενοι σε ένα σύνολο 730.000 περίπου εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Αυτό που διαφεύγει ωστόσο, είναι ότι μιλώντας για ειδικά μισθολόγια αναφερόμαστε σε μια κάθε άλλο παρά ομοιογενή ομάδα εργαζομένων. Απέναντι στην πολυπληθή ομάδα συγκριτικά χαμηλότερα αμειβομένων ενστόλων (απ' όπου πηγάζει και η συγκριτικά μεγάλη συμμετοχή τους στη συνολική δαπάνη) με κατά κεφαλή δαπάνη ανά ένστολο τα 22 χιλ. ευρώ (2011), βρίσκονται οι ολιγοπληθείς ομάδες των κατά πολύ υψηλότερα αμειβομένων δικαστικών (ετήσια κατά κεφαλή μισθολογική δαπάνη περί τις 73 χιλ. ευρώ), διπλωματών (περίπου 60 χιλ. ευρώ) και αρχιερέων (47 χιλ. ευρώ). Στη μέση, όσον αφορά το συνολικό τους αριθμό, βρίσκονται οι γιατροί του ΕΣΥ (με ετήσια μισθολογική δαπάνη άνω των 50 χιλ. ευρώ) και ακολουθούν οι πανεπιστημιακοί με κατά κεφαλή μισθολογική δαπάνη σαφώς χαμηλότερη των 40 χιλ. ευρώ). Ας σημειωθεί επιπλέον πως σε όλη την περίοδο 2005 - 2011 δεν είχαμε σημαντικές αποκλίσεις στην αύξηση του προσωπικού όλων των ανωτέρω επαγγελματικών κατηγοριών.

Σύμφωνα με τον Πίνακα, αν για κάποιους η περίοδος της αφθονίας που τελείωσε το 2010 σήμανε μεγάλες αυξήσεις στις δαπάνες για αμοιβές τους, (κυρίως δικαστικοί και γιατροί), για άλλους το κράτος ήταν πολύ περισσότερο φειδωλό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι μέχρι σήμερα στα επίπεδα του 2004 καθηλωμένοι μισθοί των πανεπιστημιακών.

Δικαιολογημένα λοιπόν, προκύπτει το επιχείρημα, πως όσοι δε συμμετείχαν στο πάρτυ, μάλλον άδικα καλούνται να πληρώσουν τώρα τα σπασμένα. Η επιστροφή στα προ οκταετίας δεδομένα θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει τη δικαιότερη και συνάμα μια εξίσου αποτελεσματική λύση μιας και κατά πολύ θα προσέγγιζε την επιδιωκόμενη εξοικονόμηση των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχει επομένως δίκαιη και τεχνικά εφικτή επιλογή. Αυτό που παραμένει προς απάντηση αφορά στο πολιτικά εφικτό της προτεινόμενης λύσης. Είναι άραγε οι κυβερνώντες διατεθειμένοι να συγκρουστούν με κατεστημένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που αντιδρούν σε μια τέτοια επιλογή; Εκείνοι που αλόγιστα επέτρεψαν, αυξήσεις με πλασματικές εφημερίες στα νοσοκομεία και μαζικές προαγωγές γιατρών σε διευθυντές του ΕΣΥ αντιλαμβάνονται σήμερα τις συνέπειες των επιλογών τους; Όσοι επίσης ανέχθηκαν τις πέραν κάθε λογικής αυξήσεις στις αμοιβές των δικαστικών, που οι ίδιοι επιδίκασαν στους εαυτούς τους σχεδόν διπλασιάζοντας το βασικό μισθό και αντίστοιχα το χρονοεπίδομά τους, επιθυμούν πραγματικά να θέσουν ένα τέλος στο δημοσιονομικό ξεχαρβάλωμα;
Ή στο τέλος και για μια ακόμα φορά κάποιες από τις πιο ευνοημένες συντεχνίες του δημοσίου θα επιβληθούν στους κυβερνώντες;

Ετήσιες δαπάνες για ειδικά μισθολόγια σε δις ευρώ

2005
2010
2011
Ένστολοι
3,21
3,7
3,51
Δικαστικοί
0,18
0,32
0,3
Διπλωμάτες
0,06
0,07
0,05
Ιατροί
0,82
1,34
1,00
Πανεπιστημιακοί
0,47
0,48
0,46
Κλήρος (αρχιερείς)
0,005
0,005
0,004
Σύνολο
4,75
5,92
5,32*Ο κ. Στέλιος Δ. Κατρανίδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο ΜακεδονίαςΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (70)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Λυπηρό! | 11/09/2012 15:44
  Πραγματικά με λυπεί ιδιαίτερα, να βλέπω πως έχουμε μοιραστεί σε ομάδες και η μία βάλλει κατά της άλλης. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν πρέπει να αμοίβεται ο γιατρός, ο δικαστής, ο αστυνομικός καλύτερα από άλλους δημοσίους υπαλλήλους, ανάλογα με το έργο και τις ευθύνες του καθενός. Άλλωστε, όλοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τις σπουδές τους. Ωραία μας έστρεψαν τον έναν κατά του άλλου. Αν δεν υπάρχει συνοχή και σεβασμός σίγουρα δε θα πάμε μπροστά. Ο άρρωστος στον γιατρό θα προσφύγει, ο αδικημένος στον δικαστή... Τι δικαστές θέλετε; των 800 ευρώ; Τι γιατρούς θέλετε; των 700 ευρώ; και αστυνομικούς των 600;
  Loi
  απάντηση86
   
   
  Ώρες και σοβαρότητα δουλειάς | 10/09/2012 21:08
  Όταν ο δικαστής δουλεύει 10-15 ώρες ΚΑΘΕ καθημερινή, συν 8 ώρες ΚΑΘΕ Σάββατο και ΚΑΘΕ Κυριακή (ενώ αν κάποια μέρα δεν εργαστεί θα πρέπει να αυξήσει τη δουλειά του τις άλλες μέρες για να καλύψει το χαμένο έδαφος), ενώ δουλεύει ακόμη και Χριστούγεννα και Πάσχα και Αύγουστο, αυτό, δεν θα πρέπει να αντανακλά στις αποδοχές του; Αντιλαμβάνεστε τι ζωή κάνει; Τώρα, αν ο Πανεπιστημιακός εργάζεται αντίστοιχες ώρες, τότε και αυτός πρέπει να παίρνει καλύτερες αποδοχές (αν ισχύει αυτό πάντως πρέπει να μου εξηγήσουν πως μερικοί προλαβαίνουν και δεύτερη δουλειά). Το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς. Όταν κάποιος κάνει μία πολύ κρίσιμη και πολύ επιβαρυντική δουλειά, δεν μπορεί να παίρνει πολύ λίγα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1110
   
   
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 | 09/09/2012 22:26
  ....Ο δικαστικός απαγορεύεται να προσφέρει άλλη εργασία και άρα δεν έχει άλλο εισόδημα. Αντιθέτως πολλοί πανεπιστημιακοί μπορούν (νομίμως) να έχουν και τα γραφεία τους, να αναλαμβάνουν έργα εκτός σχολής και να πολλαπλασιάζουν το εισόδημά τους (μην αναφέρω τα ερευνητικά προγράμματα). Πείτε μας κύριε πόσα αυτοκίνητα έχετε και τι μάρκα και αν έχετε ιδιόκτητη οικία και πόσων τετραγωνικών μέτρων , να σας πούμε και εμείς οι αντίστοιχοί σας αρεοπαγίτες πως ζουν. Θα μπορούσα να γράψω και άλλα, όμως νομίζω ότι καταλάβατε το νόημα των γραφομένων μου. Καλές οι συγκρίσεις, καλά τα άρθρα, αλλά μόνον όταν εκθέτουν όλα τα δεδομένα. Εσείς μια εργασία φοιτητή με ελλιπή στοιχεία πως θα τη βαθμολογούσατε;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση319
   
   
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 | 09/09/2012 22:25
  ... Ότι σε αντίθεση με τον πανεπιστημιακό που μπορεί να διδάσκει στην πόλη του, ο μισθός του δικαστικού εξαϋλώνεται σε πάγιες δαπάνες. Ο δικαστικός δεν έχει δικό του γραφείο στα δικαστήρια, όπως εσείς στο πανεπιστήμιο. Τούτο σημαίνει ότι αναγκάζεται να εργάζεται στην οικία του, γεγονός που τον εξωθεί να εκμισθώνει (θέλει δε θέλει) μεγαλύτερες οικίες (βλέπετε οι δικογραφίες δε γράφονται ούτε στο κρεβάτι, ούτε στο δωμάτιο των παιδιών, ούτε στο σαλόνι κ.τ.λ. κ.τ.λ. ) Ο δικαστικός οφείλει όταν έχει έδρα να εμφανιστεί ο ίδιος, Δε στέλνει το βοηθό του.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση249
   
   
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 | 09/09/2012 22:24
  Που την είδατε κύριε την ετήσια κατά κεφαλή δαπάνη των 73.000 ΕΥΡΩ στους δικαστικούς; Τέτοιες στατιστικές ξέρω και εγώ να κάνω. Να προσθέτω το εισόδημα των εφοπλιστών και βιομηχάνων με των άλλων Ελλήνων να διαιρώ δια 10.000.000 και να σου βγάλω κατά κεφαλή εισόδημα να τρίβεις τα μάτια σου. Οι δικαστικοί δεν επιδίκασαν στον εαυτό τους. Για τι δε λέτε ότι το ποσό επιδικάσθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από 3 πανεπιστημιακούς, 3 δικαστές και 3 δικηγόρους (άρα οι δικαστές είναι μειοψηφία); ); Ο δικαστικός έχει κωλύματα εντοπιότητας που τον αναγκάζουν πολλές φορές να διατηρεί δύο οικίες. Τι σημαίνει αυτό;...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση2311
   
   
   
  Πουλημένοι | 09/09/2012 15:06
  Τά περασμένα Χριστούγεννα ένας φίλος μου πού είναι διευθυντής σέ μιά τράπεζα μού είπε ότι ένας καλός πελάτης του "μεγαλοδικηγόρος" τού ζήτεισε νά πάρει 2000 ευρώ από τόν λογαριασμό του καί νά τα βάλει σέ ένα φάκελο. Ότον τόν ρώτησε γιατί τά θέλει σέ φάκελο, τού είπε θά τά πάει σέ έναν αρεοπαγίτη πού τόν διευκολίνει στίς δικαστικές υποθέσεις πού χειρίζεται. Επιπλέον ανέφεραι ότι δίνει τέτοιο φακελάκι στόν αρεοπαγίτη κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, καί στήν γιορτή του. Αυτή είναι ή αφρόκρεμα τής "ανεξάρτητης" Ελληνικής "δικαιοσύνης" καί γι'αυτό ό κάθε Βοσκόπουλος καπνίζει τό πούρο του ανενόχλητος στήν πλατεία Κολωνακίου. Όλοι, από τόν μικρότερο ΔΥ μέχρι τόν προθυπουργό, τ'α πέρνουνε.
  Μιχάλης
  απάντηση1225
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Διευκρινίσεις (συνέχεια) | 09/09/2012 12:29
  3. Το ότι πολλοί πανεπιστημιακοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους το συμμερίζομαι και εγώ. Αυτό όμως δεν αποτελεί επιχείρημα για το ύψος των αμοιβών. Η πολιτεία οφείλει (χρόνια τώρα) να διαμορφώσει τους μηχανισμούς ελέγχου του έργου το οποίο προσφέρουν τα μέλη ΔΕΠ. Κατά τη γνώμη μου θα ήταν ευχής έργο να προχωρήσει σε διαφοροποιήσεις μισθών των καθηγητών ακόμα και άν έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα αλλά πολύ διαφορετική συμμετοχή στην πανεπιστημιακή (διδασκαλία, έρευνα, διοίκηση) ζωή. Αυτά ωστόσο αποτελούν θέμα μιας άλλης συζήτησης.
  Στέλιος Κατρανίδης
  απάντηση115
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ορισμένες αναγκαιες διευκρινίσεις | 09/09/2012 12:12
  Μετά την έντονη συζήτηση που ακολο΄΄υθησε την ανάρτηση του σημειώματός μου για τα ειδικά μισθολόγια, θα ήθελα να κάνω ορισμένες διευκρινίσεις: 1. Ο τίτλος του άρθρου αναφέρεται στην εξέλιξη της μισθολογικής δαπάνης (στοιχεία ΓΛΚ) κατά κατηγορία (πρίοδος 2005-2011) και ειδικότερα στη σχετική στασιμότητά της για ορισμένες κατηγορίες και για τη δυσανάλογη αύξησή της για κάποιες άλλες 2. Το σημείωμα δεν αφορά στη συζήτηση για το δίκαιο ή όχι του ύψους των αμοιβών των επιμέρους κατηγοριών, Θα ήταν άλλωστε εξαιρετικά απλοϊκό η συζήτηση περί των αμοιβών τόσο διαφορετικών μεταξύ τους επαγγελμάτων να γίνεται με μία απλή παράθεση στοιχείων δημόσιας μισθολογικής δαπάνης.
  Στέλιος Κατρανίδης
  απάντηση99
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Φτάνει το παραμύθι με τους ενστόλους | 09/09/2012 01:05
  κ. Κατρανίδη, ας σταματήσει το παραμύθι με το ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων που παπαγαλίζουν τα ΜΜΕ. Όταν ακούει κανείς ειδικό μισθολόγιο έχει την αίσθηση ή του δημιουργείται η αίσθηση ότι είναι κάτι το ευνοϊκότερο, ευμενέστερο, των δημοσίων υπαλλήλων. Το ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων έγινε μόνο και μόνο για να έχουν χαμηλότερες αμοιβές στους ένστολους λόγω του χρόνου εργασίας, του είδους εργασίας γιατί εάν αμείβονταν με τους όρους των δημόσιων υπαλλήλων θα ήταν διπλάσιες και τριπλάσιες. Κάποιος πρέπει πλέον να βγει και να εξηγήσει τι είναι αυτές οι προαγωγές και γιατί υπάρχει αυτό το άθλιο σύστημα. Αυτή η στοχοποίηση έχει διαλύσει την ψυχολογία των ΕΔ και ΣΑ.
  Ένστολος
  απάντηση179
   
   
  συνέχεια διεκρινήσεων... | 09/09/2012 00:28
  ...και επιτέλους, ας τελειώνουμε με τις υστερίες του μισθοδικείου: ΔΕΝ αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές. Το "Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει" είναι ΛΑΘΟΣ. Επίσης, το μισθοδικείο είναι ο μόνος τρόπος νομικά (ρύθμιση Βενιζέλου) για να πάρουν οι δικαστές αυξήσεις, γιατί βάσει αυτής της παγκοσμίως πρωτότυπης ρύθμισης οι δικαστές ΔΕΝ παίρνουν καθόλου αυξήσεις. Αναγκαστικά καταφεύγουν στο μισθοδικείο. Αλλά όταν γίνεται αυτό (όπως έγινε το 2007 ή 2008, δεν θυμάμαι ακριβώς) παρουσιάστηκε ότι "με αγωγές οι δικαστές μοίρασαν μεταξύ τους λεφτά". ΔΕΝ υπήρχε άλλος τρόπος να πάρουν τις αυξήσεις που ΟΛΕΣ οι άλλες κατηγορίες εργαζομένων παίρνουν ΑΥΤΟΜΑΤΑ. Δεν συμφωνώ όμως με τα λεγόμενα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.
  Γ.Σ.
  απάντηση1715
   
   
   
  Διευκρινήσεις... | 09/09/2012 00:16
  Οι δικαστές είναι οι μόνοι που ΔΕΝ επιτρέπεται να έχουν καμία άλλη απασχόληση, μα ΚΑΜΙΑ. Ούτε με σχετική άδεια (όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι), ούτε με τίποτα. Επίσης, πολλοί δικαστές έχουν και μεταπτυχιακά και διδακτορικά, όπως οι πανεπιστημιακοί. Τέλος, μας αρέσει δεν μας αρέσει, οι δικαστές αποτελούν τους φορείς μίας εκ των τριών, εκ του Συντάγματος, εξουσιών. Οι μισθοί τους μπορούν να συγκριθούν μόνο με των βουλευτών και των Υπουργών. Όσο για τον βρώμικο πόλεμο εναντίον τους (γιατί είναι βρώμικο να δίνεις παραποιημένα στοιχεία), έχω να παρατηρήσω το εξής: ό,τι επίδομα ή προνόμιο έχει δοθεί σε ΔΥ, πανεπιστημιακούς με την "επεκτατική ισότητα" έχει δοθεί με δικαστικές αποφάσεις. ΟΚ?
  Γ.Σ.
  απάντηση2027
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αποκατάσταση αλήθειας | 09/09/2012 00:08
  Οι πίνακες που δόθηκαν στην δημοσιότητα και στον Υπουργό Οικονομικών ήταν "έξυπνα" παραποιημένοι. Δεν ξέρω τους μισθούς των άλλων κατηγοριών, αλλά ξέρω των δικαστών. Αυτό το 65.000€ μέσο ετήσιο εισόδημα (δηλαδή τα καθαρά) είναι μεγάλη ανακρίβεια. Οι πρωτοδίκες παίρνουν καθαρά 28.000€ καθαρά ετησίως και οι εφέτες 41.000€. Για αυτό το λόγο δεν πιστεύω και τα στοιχεία των άλλων κατηγοριών. Επίσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία από το 2006 και μετά έτσι ώστε να φανεί ότι οι μισθοί των δικαστών με την αύξηση του 2008 "απογειώθηκαν" κατά 70%.Πιο σωστό θα ήταν να δοθούν στοιχεία από το 1997 (που ο πρωτοδιοριζόμενος δικαστής έπαιρνε το 1/2 του μισθού του υπαλλήλου του ΥπΟικ ή του ΚΕΠΕ!!!
  Γ.Σ.
  απάντηση1717
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  μια δυο ερωτήσεις | 08/09/2012 22:27
  Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να συγκριθεί το έργο των εργαζομένων των ειδικών μισθολογίων. Σαφώς ο γιατρός επιτελεί ιδιαίτερα σημαντικό έργο μέγιστης ευθύνης, το ίδιο και ο στρατιωτικός, το ίδιο και ο διπλωμάτης, ο αστυνομικός κτλ. Όμως επίσης είναι γνωστό σε όλους πια ότι οι μισθοί των Πανεπιστημιακών δεν έχουν αυξηθεί ΚΑΘΟΛΟΥ από το 2004. Τα μέτρα είναι απεχθή όπως απεχθείς είναι και όλες οι περικοπές που έχουν γίνει από το 2009 και μετά για ΟΛΟΥΣ. Η ερώτησή μου είναι η εξής και θα χαρώ να μου απαντήσει κάποιος. Γιατί δεν κατεβαίνουμε όλοι μαζί στους δρόμους, γιατί όλοι μαζί δεν βλέπουμε τον υπουργό; Γιατί δεν απεργούμε όλοι μαζί; Γιατί περιοριζόμαστε στο να διαφωνούμε μεταξύ μας;
  παράνομα φορολογούμενος πανεπιστημιακός
  απάντηση1634
   
   
  ΕΣΥ | 08/09/2012 21:32
  Για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς η υποχρεωτική παρουσία στις κλινικές(π.χ.ΑΠΘ) με δήλωσή τους είναι 20 ώρες εβδομαδιαίως,με την ελευθερία άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Οι ιατροί του ΕΣΥ ζούν από τις αποδοχές τους που περικόπτονται και όσον αφορά τη πραγματικότητα αν υπολογισθεί ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν με το εκκαθαριστικό είναι τουλάχιστον 400-550 ευρώ λιγότερα στο καθαρό ποσό κάθε μήνα. Για όσους κάνουν απογευματινό ιατρείο στο νοσοκομείο ρωτήστε τους από πότε έχουν να πάρουν τα δεδουλευμένα Όσον αφορά τους άλλους πανεπιστημιακούς,δικηγόροι και μηχανικοί έχουν παρόμοια προνόμια, ενώ οικονομολόγοι,νηπιαγωγοί καθηγητές μην αστειευόμαστε,δεν είναι του ιδίου επιπέδου κατάρτισης.
  Αέτιος Αμιδηνός
  απάντηση1319
   
   
   
  Δικαστικοί | 08/09/2012 20:17
  Οι δικαστικοί είναι το κράτος...άπαικτοι οι τύποι, δεν καταλαβαίνουν κρίση και κουραφέξαλα.(Αν τα στοιχεία ειναι σωστά)
  kostas
  απάντηση3515
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Φτωχοί συγγενείς.... | 08/09/2012 19:59
  Για κέντε και μια μελέτη αξιότιμε κ.Καθηγητά για τους φτωχούς συγγενείς σας ,τους καθηγητές της δβ εκπαίδευσης,τους πλέον κακοπληρωμένους των απλών πληβείων-ακόμη και προ ενιαίου μισθολογίου.Και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο νέο εκπαιδευτικό που με μισθό 600 ευρώ θα παραμείνει στις εσχατιές για τουλάχιστον δύο χρόνια για να πληρώσει νοίκι,ρεύμα,νερό,τροφή,θέρμανση,μετακίνηση και υλικό για τα μαθήματα που του κατανεμήθηκαν.
  Ο Απόκοπος του Μπεργαδή
  απάντηση237
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πανεπιστημιακοί Καθηγητές | 08/09/2012 19:53
  Εάν κρίνω από το επίπεδο του άρθρου, μάλλον είναι πολλά τα χρήματα που παίρνουν οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στη χώρα μας.
  Δημήτρης Κόντης
  απάντηση2628
   
   
  Λανθασμένα στοιχεία | 08/09/2012 19:47
  Κάπου «πάσχουν» τα στοιχεία για τα μέλη ΔΕΠ. Είτε είναι διογκωμένο το μέγεθος των 460 εκατ. ευρώ που αναφέρεται για τη μισθοδοσία των ΔΕΠ, είτε είναι πολύ μικρός ο αριθμός των μελών ΔΕΠ (11960, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί εσχάτως). Αντιστοίχως, στο άρθρο αναφέρεται πολύ διογκωμένο το «κατά κεφαλήν μέσο κόστος μισθοδοσίας» των ΔΕΠ (δηλ. περίπου 38.000 ευρώ). Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής, με 15 χρόνια υπηρεσία και 2 παιδιά έλαβε το 2011 24.000 ευρώ μικτά, ενώ Καθηγητής με 28 χρόνια υπηρεσία και 1 παιδί, 43.000 ευρώ, πάντοτε μικτά. Το μέσο κόστος πρέπει να είναι σαφώς κάτω από 30.000 ευρώ...
  Γιάννης Σ
  απάντηση65
   
   
  Πανεπιστημιακος | 08/09/2012 19:35
  Ο Κατρανιδης αποτελει ντροπη για οποιοδηποτε πανεπιστημιο, ειναιε να αναιδες αποβρασμα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1244