Στον αξιοσημείωτο λόγο που εκφώνησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο πρόσφατος πρωθυπουργός, έχοντας διαπιστώσει την κατάρρευση των αριστερών ιδεών, κρίνει ότι έφτασε ο καιρός «να δοκιμαστούν τα φιλελεύθερα ιδανικά της ανταγωνιστικότητας, της αξιοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής, της Πατρίδας και της Δημοκρατίας που δίνει ευκαιρίες σε όλους».
Παραβλέποντας την εκρηκτική πρωτοτυπία των θεωρητικών παρατηρήσεων του κ. Αντώνη Σαμαρά, είναι σωστό να σταθούμε στην εφαρμογή τους στον πολιτικό βίο του τόπου, εκεί δηλαδή που κρίνονται, συνήθως, οι κατακτήσεις του εργώδους θεωρητικού μόχθου. Ετσι, και για παράδειγμα, το φιλελεύθερο ιδανικό της ανταγωνιστικότητας ή, ακριβέστερα για την περίπτωση, του συναγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας, εφαρμόστηκε κατά γράμμα στην εκλογή του γραμματέα του κόμματος, πρότυπο λειτουργίας για τις εσωκομματικές διαδικασίες, όπως εξάλλου το πιστοποιούν και οι δηλώσεις του αποτυχόντος υποψηφίου.
Είναι σχεδόν περιττό να αναφερθεί κανείς στην εφαρμογή του φιλελεύθερου ιδανικού της αξιοκρατίας και της Δικαιοσύνης (η τελευταία με κεφαλαίο, όπως της αρμόζει). Γιατί όλοι γνωρίζουμε την ευεργετική επίδραση της αέναης δραστηριότητας των επιφανών κκ. Πολύδωρα και Τραγάκη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα μέλη του στενού και του λιγότερου στενού οικογενειακού περιβάλλοντος που είναι το δικό τους. Η ορμή τους ήταν τόση που αναγκάστηκε να τη μετριάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με μια εντολή, η οποία όμως, ευτυχώς για τους ενδιαφερόμενους, αλλά προφανώς και για την κοινωνική συνοχή, την Πατρίδα και τη Δημοκρατία δεν έχει αναδρομική ισχύ (μήπως η οικογένεια δεν είναι το κύτταρο της κοινωνίας και συνεπώς της Πατρίδας και συνακόλουθα της Δημοκρατίας);
Τέλος, οι ευκαιρίες σε όλους αποτελεί ίσως το λαμπρότερο παράδειγμα της εφαρμογής των φιλελεύθερων ιδανικών. Πράγματι, όλοι έχουν την ευκαιρία τους, ακόμη και ο κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εμφανίστηκε καλοζωισμένος, ευδιάθετος και αγέρωχος, συμβολίζοντας, όπως το υπογράμμισε ο γραμματέας, την ενότητα του κόμματος. Ο συμβολισμός ήταν έξοχος: φέτος που καιγόταν όλη η χώρα, πώς να ξεχάσεις αυτόν που κυβερνούσε όταν καιγόταν η μισή Πελοπόννησος; Η πρόοδος είναι φανερή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ