από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Είναι έκνομη η Χρυσή Αυγή;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ξεφώνισε “Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή” και μπήκε φορτσάτος στην πλατεία Αγίας Ειρήνης ένα μεσημέρι του Αυγούστου, όταν στα τραπεζάκια των καφέ κάθονταν το πολύ δύο παρέες, το κέντρο της Αθήνας ήταν καυτό και άδειο. Γυμνός από τη μέση και πάνω, περπάτησε γρήγορα με χέρια και πόδια να πετάγονται αριστερά και δεξιά στον αέρα σαν αρχηγός της δικιάς του πορείας, μπήκε στο Tailor Made, κάτι είπε, κάτι ζήτησε, δεν είδα. Οταν βγήκε ξαναγκάριξε το σύνθημά του και προχώρησε προς το πάνω μέρος της πλατείας. Βρήκε ένα ματσούκι στα σκουπίδια και κουνώντας το σαν σπαθί κάτι έλεγε σε μια παρέα από τουρίστες που περνάγανε εκείνη την ώρα από την πλατεία. Καταλαβαίνοντας ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί του και για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, του δώσανε κάτι λεφτά, εκείνος χάρηκε, ξανά “αίμα, τιμή, χρυσή αυγή” και μπήκε στο gay bar της πλατείας, από όπου δεν τον πέταξαν έξω με τις κλωτσιές. Εφυγε μόνος του μετά από ένα λεπτό. Υπέθεσα ότι για τους ανθρώπους που δουλεύουν κάθε μέρα σε αυτό το μέρος του κέντρου θα ήταν ένας από τους γνωστούς “τρελούς” της περιοχής. Τον Αύγουστο όταν η πόλη είναι άδεια τους βλέπεις στις γωνίες της πόλης. Είναι πάντα εκεί και δεν τους προσέχουμε ή βγαίνουν όταν όλοι μας φεύγουμε;


Αυτός ο τύπος πέρσι μπορεί να παπαγάλιζε “να καεί το μπουρδέλο η Βουλή”, και μερικά χρόνια πριν “σεισμός, σεισμός ο Θρύλος ο θεός”. Ισως τα λόγια να μην έχουν μεγάλη σημασία, το κοινό όλων αυτών των συνθημάτων είναι ότι ακούγονται σαν πολεμικές ιαχές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλώς σαν εκφράσεις δύναμης, κάπως σαν την άναρθρη κραυγή του Ταρζάν, μόνο με μερικές λέξεις που τις βάζουν σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Το κύριο επικοινωνιακό μήνυμα της Χρυσής Αυγής, αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος είναι ακριβώς η δύναμη, η βίαιη δύναμη.

Υπάρχουν πολλοί που νομίζουν ότι σε μια δημοκρατία μπορεί κανείς να λέει ό,τι θέλει για όποιον θέλει. Δεν ισχύει, δεν ίσχυε ποτέ. Οι δημόσιες προσβολές κατά φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων απαγορεύονται, η δημόσια προτροπή σε βία, διάκριση και μίσος, δεν είναι μόνο εμετικά, αλλά ποινικά κολάσιμα σύμφωνα με τον σχετικό νόμο.

Οι ομάδες που στηρίζονται στην δύναμη του ηγέτη είναι αυστηρά ιεραρχικές και επειδή οι στόχοι τους είναι επιθετικοί και βίαιοι αναγκαστικά η οργάνωσή τους είναι στρατιωτική. Ολο αυτό το κατασκεύασμα δημιουργείται και απευθύνεται στις παρυφές της κοινωνίας, στο σημείο που συναντάται αυτό που παλιά έλεγαν η λούμπεν εργατική τάξη, η αμορφωσιά και προφανώς οι ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες.

Η επιλογή της απόρριψης της βασικής παιδείας του σχολείου που σημαίνει ουσιαστικά απόρριψη των βασικών αρχών όλων των μεταπολεμικών κοινωνιών μας στέλνει αυτούς τους κοινωνικά χαμένους σε ακόμα πιο μακρινούς κοινωνικούς τόπους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο ότι θα βγουν να διαμαρτυρηθούν για το σχολικό εορτασμό της 17ης Νοέμβρη, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τον δυτικό δημοκρατικό πολιτισμό σε κανένα επίπεδο, ας στείλει κάποιος στον Κασιδιάρη ένα dvd με το Inglourious Basterds ή τη Λίστα του Σίντλερ να κάνουμε το πείραμα.

Η εκδίκηση του κοινωνικά αδύναμου, του ανθρώπου που δεν έχει χρήματα, κοινωνικές σχέσεις ή εκπαίδευση που να του εξασφαλίσει εργασία και τον κοινωνικό ρόλο που επιθυμεί περνάει μέσα από τα χέρια του κυριολεκτικά, γιατί το μόνο που του απομένει είναι το σώμα του. Οι ακροδεξιές ναζιστικές οργανώσεις λατρεύουν να επιδεικνύουν την σωματικότητα των μελών τους, τη vis vitalis της σωματικής ρώμης που επιδιώκουν με την ίδια θέρμη που απειλούν τους gay.

Οταν ήμουν φοιτητής είχα γνωρίσει ένα ισχνό παιδάκι από την Νίκαια που καθόταν στην άκρη μιας παρέας με την οποία έβγαινα τότε. Δεν μίλαγε και πολύ οπότε δεν θυμάμαι και πάρα πολλά από εκείνον μόνο το ότι ήταν να πάει στρατό και ήθελε διακαώς να υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις. Νομίζω ότι τα είχε καταφέρει, θυμήθηκα ποιος ήταν όταν μου έκανε friend request στο Facebook χρησιμοποιώντας ένα αρχαϊκό ψευδώνυμο. Προπαγάνδιζε κάτι για την Χρυσή Αυγή στην Κοκκινιά, δεν κατάλαβα αν ήταν υποψήφιος ή απλό μέλος, τον διέγραψα. Δεν είναι μυστικό ότι ο στρατός δίνει νόημα και ταυτότητα σε αυτούς που δεν το βρίσκουν μόνοι τους. Βλέποντας τον τρόπο συμπεριφοράς του Διοικητή Μιχαλολιάκου και του Υπολοχαγού Κασιδιάρη θυμήθηκα αμέσως τους στρατιωτικούς που είχα συναντήσει όταν ήμουν φαντάρος. Οπως σε όλες τις αυστηρές ιεραρχικές οργανώσεις, τα νούμερα 2 και 3 είναι πιο επιθετικοί, ακριβώς για να μπορεί ο Αρχηγός να έχει το ρόλο του πατερούλη τιμωρού. Σε δημόσιο βήμα, όταν οι παρευρισκόμενοι είναι πολλοί, το νούμερο 2 γαβγίζει, ο αρχηγός απλά ειρωνεύεται ακριβώς όπως έκανε ο Μιχαλολιάκος στην περιβόητη συνέντευξη στον Θεοδωράκη.

Ο εθνικιστικός ακροδεξιός λόγος δεν ανήκε πάντα στην Χρυσή Αυγή, αλλά δεν είχε πρόβλημα να τον οικειοποιηθεί γιατί είναι ιδεολογικά συναφής. Από ότι φαίνεται μπορείς να είσαι και αντιγερμανός και φιλοναζιστής ταυτόχρονα. Ο ακροδεξιός λαϊκισμός είναι σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη και για τις αιτίες ανόδου του η ανάλυση της Σαντάλ Μουφ, καθηγήτριας πολιτικής θεωρίας, μου φαίνεται ιδιαίτερα πειστική.

Η Μουφ εντοπίζει το πρόβλημα στο ότι η σύγχρονη πολιτική κατευθύνεται προς την συναίνεση χάνοντας το συγκρουσιακό της χαρακτήρα, που είναι η ουσία της πλουραλιστικής δημοκρατίας. Είναι προφανώς αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος όταν λέει ότι “δεξιοί και αριστεροί τα ίδια λένε, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο πράγμα”. Το ότι μπορούν δύο ή περισσότεροι πολιτικοί αντίπαλοι να συμμετέχουν σε ένα πολιτικό debate, και να εκθέσουν αντιμαχόμενα επιχειρήματα, αναγνωρίζοντας ο ένας την οντότητα του άλλου ουσιαστικά ορίζει την δημοκρατία, ακριβώς γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει στην απουσία της.
 
Εχουμε συνηθίσει να εξηγούμε την κοινωνία και την πολιτική ως το αποτέλεσμα ατομικών επιδιώξεων στο κυνήγι του προσωπικού κέρδους. Στον αντίποδα αυτής της ατομικιστικής οπτικής γωνίας η ακροδεξιά δείχνει ότι η πολιτική είναι πάντα η δημιουργία ενός “εμείς” εναντίον “εκείνων”. Αν η αριστερά και η δεξιά δεν ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τέτοιες συλλογικές ταυτότητες οι οποίες να είναι προσβάσιμες και από τις κατώτερες τάξεις, όχι μόνο από τη μεσαία, τότε οι ακροδεξιοί θα εκμεταλλευτούν τα πολιτικά πάθη που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι πολιτικές παρατάξεις άρχισαν στην ουσία να συμφωνούν περισσότερο από το να διαφωνούν, στη δεκαετία του 90 όταν οι περισσότεροι δηλώναμε απολιτίκ και αηδιασμένοι από το πολιτικό σύστημα. Στην τηλεόραση, όπου διεξάγεται ο δημόσιος πολιτικός διάλογος, οι συγκρούσεις μεταξύ αντιμαχόμενων πολιτικών μετατράπηκαν σε συγκρούσεις προσωπικοτήτων. Οι πιο εριστικοί προτιμώνταν από τους ήρεμους και όποιος από τους δημοσιογράφους που τις παρουσίαζαν ή από τους ίδιους τους καλεσμένους που έμπαιναν αυτοβούλως στους ρόλους των υστερικών, ισχυρίζονται τώρα ότι δεν ξέρουν τίποτα, λένε ξεκάθαρα ψέματα. Κάπως έτσι ο Γεωργιάδης, ο και ο Καρατζαφέρης έλαβαν δυσανάλογο τηλεοπτικό χρόνο, και κάπως έτσι συνηθίσαμε τον ακροδεξιό λόγο. Η δημόσια πολιτική συζήτηση κατέβηκε στο πεζοδρόμιο και έμεινε εκεί για όσα χρόνια τη θυμάμαι. Ηταν λογικό στον καβγά που είχαν στήσει οι γειτόνισσες να χωθούν και οι τραμπoύκοι της γειτονιάς. Ηταν πολλοί οι τηλεθεατές που είχαν εκπαιδευτεί όλα αυτά τα χρόνια ώστε να καταχωρήσουν το επεισόδιομε τον Κασιδιάρη απλώς ως καυγά μεταξύ δύο εριστικών ανθρώπων.

Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ισχυρή αντισυστημική κουλτούρα που διατρέχει όλους τους ιδεολογικούς χώρους και όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η καταγωγή της δεν είναι καθόλου καινούργια, στις αρχές του 20ου αιώνα ο κόσμος ταυτιζόταν με τους λήσταρχους που γελοιοποιούσαν τη χωροφυλακή, τα χρόνια μετά τον πόλεμο η ποινικοποίηση της προοδευτικής, αριστερής ταυτότητας που τελείωσε με την χούντα έθρεψαν την καχυποψία για τις κυβερνητικές προθέσεις, και δικαιολογημένα. Από το 70 και μετά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία γενιά που να μην αισθάνεται (ή να είναι) ριγμένη, το θύμα, με το έναν τρόπο ή τον άλλο, και η κουλτούρα αυτή δεν είναι πια ούτε καν αποκλειστικά πολιτική, αλλά αξιακή.

Το τέντωμα της αντί-κουλτούρας δημιούργησε ένα πλαίσιο τόσο μεγάλο ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί το πρότυπο του λαμόγιου. Το λαμόγιο είναι ο καταφερτζής που έχει βρει τον τρόπο να παρακάμπτει τους κανόνες του ασφυκτικού και διεφθαρμένου κράτους για να επιδιώξει το προσωπικό του κέρδος, και πορεύεται με τον δικό του ηθικό κώδικα. “Που σαι ρε λαμόγιο” λέγαμε ο ένας στον άλλο στις παρέες, κανείς δεν παρεξηγούνταν. Οι περισσότεροι άντρες από 30 μέχρι 40 θα σας πουν ότι στις αγαπημένες τους ταινίες βρίσκονται το Scarface με τον Πατσίνο και το Goodfellas του Σκορσέζε. Είναι ακριβώς οι μύθοι των παιδιών από την εργατική τάξη που κατάφεραν με την βία, την παρανομία, και τη δημιουργία κοινών εναλλακτικών ηθικών κωδίκων, να πηδήξουν την ουρά του καπιταλισμού. Τα παιδιά της Χρυσής Αυγής είναι και αυτοί τα παιδιά της γειτονιάς, και έχουν τους δικούς τους ηθικούς κώδικες.

Οταν η ΧΑ έπαψε να είναι μόνο μια συμμορία γραφικών, και διεκδίκησε το χώρο της εθνικιστικής ακροδεξιάς που μέχρι τότε όριζε ο Καρατζαφέρης οι δημοκράτες δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε. Στην αρχή πιστέψαμε ότι ένα δημόσιο βήμα θα τους εξέθετε. Δεν δούλεψε. Η ΧΑ δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα δημόσιο διάλογο, αυτοί που την ψηφίζουν ξέρουν και για την άρνηση του ολοκαυτώματος, και για το μίσος για τους μετανάστες, και για τα τάγματα εφόδου με τις ξιφολόγχες. Σε ποιον ακριβώς θα εξευτελίζονταν η ΧΑ; Δεν τους απασχολούν οι τηλεθεατές με στοιχειώδη παιδεία. Οπότε λίγο πολύ μπήκε το cordon sanitaire, αναγκαστικά, και όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η έλξη προς τις βίαιες εναλλακτικές θα εκπνεύσει, όταν πραγματικές εναλλακτικές δοθούν από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Υπάρχουν πολλοί που νομίζουν ότι σε μια δημοκρατία μπορεί κανείς να λέει ό,τι θέλει για όποιον θέλει. Δεν ισχύει, δεν ίσχυε ποτέ. Οι δημόσιες προσβολές κατά φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων απαγορεύονται, η δημόσια προτροπή σε βία, διάκριση και μίσος, δεν είναι μόνο εμετικά, αλλά ποινικά κολάσιμα σύμφωνα με τον σχετικό νόμο 927/1979 (ο οποίος μάλιστα θα αντικατασταθεί από καινούργιο ο οποίος υπόσχεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα).

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα “τάγματα εφόδου”, τις πορείες και τις επιθέσεις τραμπούκων στις γειτονιές, δεν πρέπει κάποιος να διερευνήσει ποιοι συμμετέχουν και αν έχουν σχέσεις με την ΧΑ;

Σχετικά με τους ξυλοδαρμούς των μεταναστών δεν θα πρέπει να διερευνηθούν ποιοι είναι οι δράστες, πώς οργανώνεται ο βίαιος ακροδεξιός χώρος και αν υπάρχουν απευθείας σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή;

Και πώς ακριβώς οι δηλώσεις αηδίας για τη Βουλή και οι παρακρατικές ομάδες επιβολής του δικαίου δεν είναι υπονομευτικές της δημοκρατίας;

Αν τελικά η ρητορεία και η δράση ενός κόμματος είναι έκνομη πώς ακριβώς αυτό το κόμμα δικαιούται να υπάρχει;Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (126)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  卐XRYSH AYGH卐 | 20/10/2012 23:25
  ΘΑ ΣΑΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ. Ο - Λ - Ο - Υ - Σ ΑΙΜΑ
  卐XRYSH AYGH卐
  απάντηση22
   
   
  Μέσα στην αηδία ! | 17/09/2012 19:30
  Τα μεγαλύτερα προβλήματα του λαού αφορούσαν αφορούν και θα αφορούν πάντα τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα ! Οτιδήποτε άλλο ακόμα και το αίσχος της χρυσής αυγής αποτελούν αποπροσανατολισμό και είναι πταισματα μπροστά στην αηδία της εργασιακής καθημερινότητας !
  Θ.λ
  απάντηση12
   
   
  Συγχαρητήρια | 15/09/2012 18:34
  Επιτέλους ένα άρθρο με άριστα ελληνικά και πλούσια γλώσσα .Έξοχο πάντρεμα λογοτεχνικού και δημοσιογραφικού ύφους. Κείμενο υψηλού επιπέδου που αφυπνίζει το ενδιαφέρον και ενεργοποιεί τη λογική και τον προβληματισμό του αναγνώστη.Αναδείχνει παραστατικά τους ζωώδεις αυτούς τύπους και τα θερμοκήπια που γεννούν ,εκκολάπτουν και συντηρούν τα φαινόμενα του φασισμού .Ασφαλώς οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων και η κρίση ευνόησαν το γεωμετρικό πολλαπλασιασμό τους και την αποδοχή τους απο τις μάζες.Ούτε και τώρα οι κρατούντες θέλουν να κτυπήσουν το φαινόμενο της Χ.Α. και τον εκφασισμό των μαζών.Αντίθετα Δένδιας και κάποια ΜΜΕ γι αυτούς δουλεύουν.
  Μόντι
  απάντηση30
   
   
  ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ | 12/09/2012 09:52
  Εγω τους συπαθω διοτι ολοι οι υπολοιποι ειτε θα ειστε δεξιοι και χριστιανοί , είτε κομμουνιστες και αθεοι. Επιτελους και καποιοι δικοί μας καιρός ηταν
  ΕΩΣΦΟΡΟΣ
  απάντηση52
   
   
  Μία από τα ίδια... | 12/09/2012 09:52
  Πολιτική, Οικονομία, Γνώμες...Βήμα TV και Χρυσή Αυγή...Κάντε την επιτέλους μία ξεχωριστή ενότητα από μόνη της για να μην ψάχνουμε καθημερινά για το άρθρο/α της ημέρας εναντίον της...Είναι πραγματικά εξωφρενικό να εθελοτυφλείτε έτσι προκλητικά εναντίον ενός συμπτώματος της κοινωνίας μας και να μην ασχολείστε με τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η Χ.Α. ήρθε στα πράγματα. Αν είναι δυνατόν...Ένα σοβαρό άρθρο ρε άνθρωποι του Θεού θα διαβάσουμε επιτέλους; Τι δημοσιογράφοι είσαστε εσείς; Κατηγορείτε για όλα τα δεινά ένα κόμμα που, ουσιαστικά, έχει δεν έχει 4 μήνες ζωής αντί να περνάτε γενεές δεκατέσσερις αυτούς που πραγματικά μας έχουν βιάσει...Πόσα τους χρωστάτε τελικά;
  Georgios
  απάντηση44
   
   
   
  Ελλειψη θεωρητικού υποβάθρου-νομιμοποίησης | 09/09/2012 18:02
  Καλά, νομίζετε ότι η Ελληνική κοινωνία θα ανεχτεί μερικούς πορτιέρηδες νυχτερινών κέντρων, γνώστες πολεμικών τεχνών , που φοράνε κάτι αστεία ρούχα (μιμούμενοι τους μελανοχιτώνες) που ξεσπάνε σε φοβισμένους πακιστανούς και μαυρούληδες και κάτι ηλίθιες που νομίζουν ότι με αυτά που κάνουν , μιμούμενες πιθήκους,θα ολοκληρωθούν ως γυναίκες? Επιπλέον, όταν η Ελλάδα μπήκε στον γύψο οφειλόταν στο ότι κάποιοι Αμερικάνοι το ήθελαν και βρήκαν τον τρόπο να εφαρμόσουν στρατιωτικό νόμο επικαλούμενοι τον κομμουνιστικό κίνδυνο.Σήμερα τί να επικαλεστεί κανείς για να νομιμοποιήσει την ΧΑ? Δεν έχει κανένα θεωρητικό υπόβαθρο που να την νομιμοποιήσει -μόνο οργή και "αηδία" εκφράζει-με αυτά δεν κάνεις κίνημα.
  Νίκος
  απάντηση1010
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Chantal Mouffe | 08/09/2012 20:21
  Interview with Chantal Mouffe: “Pluralism is linked to the acceptance of conflict” https://bit.ly/g1UkeA ΕΠΙΣΗΣ Deliberative Democracy or Agonistic Pluralism https://bit.ly/dWBoyd
  Νικόλαος Ταταρολιάκος
  απάντηση31
   
   
  Θα γεμίσουν οι φυλακές | 08/09/2012 18:54
  H Χρυσή Αυγή δεν θα τεθεί εκτός νόμου , μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τους αλλοδαπούς.Μην ξεχνάτε ότι στο κυβερνών κόμμα βρίσκονται Βορίδηδες, Μιχαλολιάκος (Πειραιά) , Σταμάτης, Άδωνης και άλλα απολιφάδια των δεξιών εθνικοπροδοτών (της Κύπρου , Μικρασίας κλπ). , τα οποία χρησιμοποιούν τα στρατόκαυλα παιδάκια για φόβητρο. Όταν τακτοποιηθεί το θέμα με τους μετανάστες, η επόμενη κυβέρνηση θα κηρύξει την Χρυσή Αυγή εκτός νόμου, και θα πάνε να κάνουν παρέα στους λαθρομετανάστες.
  Bill
  απάντηση79
   
   
   
  Γυψαρισμα... | 08/09/2012 16:13
  Σωστή προσέγγιση..το συγκεκριμενο άρθρο υποστηρίζεται απο υγιή μυαλά τα οποια βλέπουν το που οδηγείται μια χωρα ,σε περιόδους μεγάλης κρίσης και σάθρου πολιτικού υποβαθρου..Η συγκεκριμένη άποψη επιχειρηματολογεί ,αποδεικνύει και ο μόνος ( σχεδόν )αντίλογος που εχει ειναι απειλές..αυτο και μονο αποδεικνύει περίτρανα οτι εχει βάση..ειναι κρίμα γιατι μερικοί ανθρωποι ειναι πιστοί στο ρητό όπου δεν πιπτει λόγος πιπτει ράβδος..Θυμίζει εποχές "γυψου"και η ελλαδα αυτήν στιγμή με αυτές τις νοοτροπίες και τις πολεμικές τείνει να ξαναμπεί..Τέτοιες απόψεις χρειαζόμαστε για να μη γυψαριστουμε..
  Giorgos papourtzis
  απάντηση45
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΛΑΣΠΗ,ΛΑΣΠΗ,ΛΑΣΠΗ | 07/09/2012 17:15
  ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΟ 12% ΝΑ ΠΑΡΑΜΙΛΑΤΕ...ΤΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΡΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ??...ΜΟΝΟ Η ΚΟΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΛΕΙΠΕΙ....ΑΛΗΘΕΙΑ 5 ΜΗΝΕΣ ΜΑΣ ΕΙΧΑΤΕ ΠΡΗΞΕΙ ΟΤΙ Η Χ.Α ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΕΡΝΑΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΡΗΓΑ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΗΣ ΤΟΥ...ΤΕΛΙΚΑ Η ΔΙΚΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 7-0 ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ ΗΤΑΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ...ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ....ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ? ?ΤΥΧΑΙΟ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ???ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.
  Γραψτε και καμια αληθεια
  απάντηση2416
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  <Κύριε>παπαναγνού είστε ένας ανεκδιήγητος δημοσιογραφίσκος | 07/09/2012 16:54
  Τελικά εκεί στο βήμα έχετε χεστεί πάνω σας από την άνοδο του Εθνικιστικού κινήματος.Εμείς μπορεί να είμαστε όπως λέτε εσείς οι αλλά μέσα στην καρδιά μας έχουμε μόνο ΕΛΛΑΔΑ σε αντίθεση με όλους εσάς τους θολοκουλτουριάρηδες που μέσα στην καρδιά σας έχετε άσβεστο μίσος για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.Γράφετε τέτοια και η Χρυσή Αυγή θα πάρει ποσοστά σε κομμουνιστική χώρα(άνω του 95%?)
  Ένας αμόρφωτος Χρυσαυγίτης
  απάντηση1912
   
   
   
  Χρυσαυγίτες | 07/09/2012 16:07
  προς όσους διαβάζουν τα σχόλια και απελπίζονται να θυμάστε οτι οι ΧΑ κυνηγάνε αυτά τα άρθρα στις υποτιθέμενες κεντρώες εφημερίδες προσπαθώντας να δείξουν το "τεράστιο" ρεύμα που έχουν το βήμα είναι κλασικός χώρος τους, προφανώς έιναι web warriors τα ίδια άτομα,τα ίδια επιχειρήματα Που βρίζουν το πληρωμένο "αριστερό" αρθρθρογράφο που εκπληρώνει συμβόλαιο και ερχόμαστε και μαλακίες φούξιες
  σχολιαστής!!!
  απάντηση1317
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τι ηταν; | 07/09/2012 13:51
  "Δεν είναι μυστικό ότι ο στρατός δίνει νόημα και ταυτότητα σε αυτούς που δεν το βρίσκουν μόνοι τους", λεει σε καποια στιγμη ο μαρκουτσοφορος. Ενταξει ισχυει, αλλα μηπως δεν ισχυει και το αντιθετο; Ανθρωποι που μεσα απο στρατιωτικες διαδικασιες εγραψαν την Παγκοσμια Ιστορια (ειτε επι το θετικοτερο, ειτε επι το αρνητικοτερο) τι ηταν; Ο Περικλης, ο Μεγας Αλεξανδρος, ο Κωνσταντινος Παλαιολογος, ο Κολοκοτρωνης, ο Δαβακης, ο Πλαστηρας, ο Αννιβας, ο Ιουλιος Καισαρ, ο Οκταβιανος Αυγουστος, ο Μαρκος Αυρηλιος, ο Αετιος, ο Τζεγκινς, ο Μπισμαρκ, ο Σταλιν, ο Μαο, ο ντε Γκωλ, ο Τσωρτσιλ, ο Αιζενχαουερ και εκατομμυρια αλλοι τι ηταν; Ανθρωποι που εψαχναν νοημα και ταυτοτητα μικρο μου μαρκουτσοφορακι;
  Ακις
  απάντηση1315
   
   
  οι δημοκράτες.. | 07/09/2012 12:21
  "Οταν η ΧΑ έπαψε να είναι μόνο μια συμμορία γραφικών, και διεκδίκησε το χώρο της εθνικιστικής ακροδεξιάς που μέχρι τότε όριζε ο Καρατζαφέρης οι δημοκράτες δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε." Μια καλή αρχή θα ήταν να μήν καπηλεύεστε τον όρο δημοκράτης και δημοκρατία γενικά γιατί είναι ντροπή απόγονοι του έθνους που εφηύρε την έννοια να την διαστρεβλώνουν για να χωρέσει στην απολυταρχική ιδεολογία τους. Υπάρχουν πολλές λεξεις για εσάς: αριστερός, σοσιαλιστής, κουμουνιστής, άστε επιτέλους την κακομοίρα τη δημοκρατία ήσυχη γιατί - για να παραφράσω μια αγγλική έκφραση - δεν θα ξέρατε τι είναι ακόμα και έπεφτε πάνω στο κεφάλι σας
  Democracy?
  απάντηση1316
   
   
   
  Παράκρουση (εσκεμμένη) | 07/09/2012 11:11
  Τί να πω. Αφού σ' ένα τέτοιο χαμαιτυπείο, σ' ένα τέτοιο διαλυμένο κωλοχανίο, σ' ένα κολαστήριο για τους μη προνομιούχους επειδή ακριβώς ισχύει καθεστώς ζούγκλας, βγαίνουν οι αριστεράντζες και μιλάνε για νόμους κι εκνόμους σα να ζούνε στην τελειότερη χώρα, ε παραδίδομαι.Πραγματικά είναι για να σκίζουν οι ψυχίατροι τα διπλώματά τους. Πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι φρίττουν και καλά με τη βία και τους τραμπούκους αυτοί που ηδονίζονται να βλέπουν τους δικούς τους τραμπούκους να καίνε ζωντανούς ανθρώπους, να έχουν ρημάξει την Αθήνα και τις ζωές μας. Ψυχάκηδες ή κουτοπόνηροι;
  popaia
  απάντηση2119
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  μα τοσο ανθελληνικη η "αριστερα"??? | 07/09/2012 10:21
  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ.......... Στα κομμουνιστικα κρατη της ευρωπης οποιος παραβιαζε τα συνορα τουφεκιζονταν επι τοπου. Και τωρα οι ομοιδεατες του Σταλιν-Χονεκερ κλπ δεχονται να παραβιαζονται τα συνορα της ελλαδας. Δεχονται μηπως εναντι καποιου τιμηματος???????? Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ σημερα εκφραζει την ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ Αν καποιοι πρεπει να τεθουν εκτος νομου βρισκονται στην αντιπερα οχθη............ειναι αυτοι που αποκαλουν τα Σκοπια Μακεδονια.......ειναι αυτοι που θελουν την Θρακη να γινει Κοσσοβο.........το Αιγαιο να το εκμεταλευονται οι Τουρκοι......... Αυτοι που θελουν ελευθερη διακινηση ναρκωτικων
  ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ
  απάντηση3023
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  το κκε και το τσυριζα δεν ειναι εκνομα?? | 07/09/2012 09:34
  http://www.kke.gr/15o_synedrio/to_programma_toy_kke Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν ηεπαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχειτην έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η κυβέρνηση θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικήςτάξης και των συμμάχων της
  ιασων
  απάντηση178
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αρθρογραφε εισαι μεγαλος Χρυσαυγιτης | 07/09/2012 07:52
  Μπραβο συναγωνιστη, συνεχισε να γραφεις τετοια αρθρα. Αυτα μας φερνουν κοσμο.
  Παναγιωτης
  απάντηση2222
   
   
  anarotiemai | 07/09/2012 07:40
  anarotiemai posa xrimata pairnoun oi megales efimerides gia na anaferoun se kathe fyllo tous ti leksi OLOKAFTOMA. Exei katantisei aidia pia. eseis to xrisimopoieite os diavatirio diethnismou kai gnosis tis istorias. Bravo loipon kai efxomai na aneveite psila me afta ta masters pou diathetete...
  lina
  απάντηση1813