Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας, το μυαλό όλων τείνει να περιορίζεται στα δυσάρεστα της καθημερινότητας, καθώς δεν μαθαίνουμε, πως γίνονται και σήμερα δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Τέτοια δραστηριότητα ήταν η επίσκεψη ομάδας εκπαιδευτικών της 1ης Επαγγελματικής Σχολής Σιβιτανιδείου τον Ιούλιο της τρέχουσας χρονιάς, σε περίοδο μη λειτουργίας του σχολείου, στο μεγαλύτερο εργαστήριο μοριακών μελετών παγκοσμίως το CERN (Παγκόσμιος Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών), με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας και η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας για την απασχόληση ελλήνων τεχνικών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού.

Λίγοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη αυτής της τεράστιας επιχείρησης, που έχει ως έργο την ανακάλυψη των αρχών που διέπουν το σύμπαν και τη συγκέντρωση πληροφοριών για το μικρόκοσμο. Η Διεύθυνση της 1ης ΕΠΑΣ Σιβιτανιδείου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Leonardo da Vinci και με τη χρηματοδότηση του ΙΚΥ, διοργάνωσε αυτή τη δραστηριότητα, ώστε να μυηθεί μια ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών στη μαγεία αυτής της έρευνας, που στεγάζεται σ΄ ένα αληθινό χωριό – εργαστήριο στο CERN.

Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους χώρους του CERN από Έλληνες και μη επιστήμονες, γνώρισαν από κοντά τον κόσμο των μυονίων και τις εγκαταστάσεις, όπου ανακαλύφθηκε το περίφημο μποζόνιο, το υποατομικό αυτό σωματίδιο, που ίσως είναι το κλειδί για να μπορέσει ο άνθρωπος να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά του σύμπαντος και να κατανοήσει υπό ποιες συνθήκες η ενέργεια μετατρέπεται σε ύλη. Περιηγήθηκαν επίσης στο μουσειακό χώρο που αναφέρεται στην ιστορία και τα επιτεύγματα του CERN (στο CERN δημιουργήθηκε το Internet), καθώς επίσης και στο χώρο κατασκευής και συντήρησης των μαγνητών του μεγάλου επιταχυντή με το όνομα ATLAS.

Ο κεντρικός αυτός επιταχυντής – ονομάζεται έτσι γιατί δίνει στο «κομμάτι της ύλης» υπερβολική ταχύτητα που πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός – έχει σχήμα ενός τεράστιου δακτυλίου συνολικού μήκους 27 χλμ. Μάλιστα, σε αυτές ακριβώς τις εγκαταστάσεις, πρόκειται να απασχοληθούν 10 απόφοιτοι μαθητές της Σιβιτανιδείου Σχολής, συγκεκριμένα στο τμήμα της συντήρησης των μαγνητών, με υψηλότατες αποδοχές, απασχόληση που λίγοι προνομιούχοι από τη χώρα μας μπορούν να εξασφαλίσουν. Αυτή η δραστηριότητα για τα περίπου δύο χρόνια της εκεί παραμονής τους, ασφαλώς θα τους γεμίσει εμπειρίες και θα εμπλουτίσει το βιογραφικό τους.

Η προσπάθεια αυτή εκ μέρους της Διεύθυνσης της 1ης ΕΠΑΣ Σιβιτανιδείου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τόση επιτυχία χωρίς τη βοήθεια του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Ευάγγελου Γαζή, υπεύθυνου του πειράματος ATLAS, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ευχαριστούμε επίσης το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που χρηματοδότησε αυτό το πρόγραμμα και το Γενικό Διευθυντή Σιβιτανιδείου Σχολής, κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο, για την υποστήριξή του.

Υπάρχει ακόμη φως για την Ελλάδα, όσο αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες, που προβάλλουν την πατρίδα μας στο εξωτερικό, ανοίγουν νέους ορίζοντες στους Έλληνες που θέλουν να προοδεύσουν και όσο η σύμπραξη διαφόρων φορέων της ελληνικής κοινωνίας είναι επιτεύξιμη.

Ευχόμαστε να μας δίνονται συχνότερα τέτοιες δυνατότητες και να γίνονται παρόμοια ανοίγματα στον παγκόσμιο επιστημονικό χώρο.

Ο κ. Χρήστος Κουτουλάκος είναι Διευθυντής της 1ης Επαγγελματικής Σχολής Σιβιτανιδείου, MSc. Ηλ/γος & Ηλ/νικός Μηχανικός